Boli vyspelejšie staroveké alebo stredoveké civilizácie
-
Cicatrix
Medium Star
- Kontaktovať používateľa:
Boli vyspelejšie staroveké alebo stredoveké civilizácie
Keď si predstavím stredoveké mesto vidím špinu na uliaciach, plno žobrákov a mor......no staroveké mali kanalizácie(stredoveké nie), Greci poznali parný stroj a Atlantíďania mali prístroj na lietanie.
Prečo sa mi javí stredovek zaostalejší?
Prečo sa mi javí stredovek zaostalejší?
-
uNreal_saTch^
Professional
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
greci nepoznali parny stroj a atlantidania nelietali. ale inak by sa dalo suhlasit ze zivotna uroven obycajnych ludi velmi odlisna nebola. starovek bol dobou vzdelanosti zatial co stredovek dobou temna, ak by som si mal vybrat obdobie na zivot tak berem starovek. neviem ci ste poculi o pristroji z ankythery. stroj stary 2000 rokov s ozubenymy kolesami ale nikto nevedel naco sluzil ale teraz nedavno sa ho podarilo zrekonstruovat a kupodivu sluzil ako kalkulacka +-*/ povedal by som ze wow.
ja osobne si myslim ze ziívot v staroveku bol urcite prijemnejsi a greci a rimania prekonavali zivotnou urovnou stredoveku spolocnost ..... ta mala z cirkvi tak vymyte mozgy ze neostalo miesta na triezve rozmyslanie . a ti co sa tak snazili cinit koncili na hraniciach
... v tom obdobi "temna" sa palili cenne pisomne pamiatky z obdobia antiky napr basne poetky Sapfo ,preto ze bola homosexualne orientovana ... diela greckich ucencov ostavali neprekonane mnohokrat az do 19 storocia .....
btw kde mas dvokaz ze atlantida existovala ? myslim ze ziaden nevyvratitelny sa nenasiel
btw kde mas dvokaz ze atlantida existovala ? myslim ze ziaden nevyvratitelny sa nenasiel
ale si mu dalzelovoc napísal:greci nepoznali parny stroj a atlantidania nelietali.
hmmm a nepomylil si si to s parnymi kupelmi? oni neboli sprosti, keby ho mali, rimania mohli byt davno na mesiaci a za rakusko-uhorska by d´Este nesiel do sarajeva, ale na mars k sprietelenym narodomparný stroj skutočne mali ale ho nepoužívali pretože práca otrokov im postačovala...
a poznamka: otroci boli mozno chudobni, ale nie debilni, ved keby mali parny stroj, tak naco by robili rucne?
-
Cicatrix
Medium Star
To máš jedno kde bola a či mali lieatadlá či nie (lietadlá určite nie skôr niečo na princípe balónov al. rogál). Ale názov témy hovorí za všetko, tak sa vyjadrujte k tomu pls.Atlantída sa mala nachádzať vo vonkajšom oceáne za Herkulovými stĺpmi (dnešný Gibraltársky prieliv). Gréci Atlantický oceán považovali za svetový oceán obopínajúci tri kontinenty - Európu, Afriku a Áziu. Podľa tejto definície teda Atlantída mohla ležať kdekoľvek mimo Stredozemného mora, od Švédska po Indiu. Hypotéz o možnej polohe Atlantídy je teda nepreberné množstvo.
Kréta
Niektorí bádatelia sa domnievajú, že Solón mohol pri preklade egyptských rukopisov zameniť číslovku „1000“ za „100“. To by znamenalo, že Atlantída zanikla v období okolo roku 1500 pred Kr. a mala by 10x menšie rozmery. Títo bádatelia (James Mavor, James Baikie a.i.) tvrdia, že zánik minojskej civilizácie je identický so zánikom Atlantídy. Na Kréte sa navyše našli mnohé reliéfy a nástenné maľby znázorňujúce lov býkov a býčie zápasy, býči kult bol podľa Platóna vyznávaný aj na Atlantíde. Podľa najnovších výskumov však minojská civilizácia neskončila pre výbuch sopky na vulkanickom ostrove Théra blízko Kréty, ako sa prv predpokladalo (podobnosť so zánikom Atlantídy tak odpadá), ale existovala ešte približne 200 rokov po tejto katastrófe. Kréta sa navyše samozrejme nenachádza v oceáne za Gibraltarským prielivom.
Trója
Iní autori (napr. Eberhard Zangger) predpokladajú, že celá história Atlantídy je v podstate egyptská verzia Iliady spätne prenesená do Grécka Solónom. Herkulove stĺpy by teda znamenali prieliv Dardanely. Atlantída mala ležať za Herkulovými stĺpmi, ale Trója z egyptského pohľadu leží pred Dardanelami. Trója tiež nezanikla zemetrasením a následným potopením.
Čierne more
Podľa jednej teórie atlantídska civilizácia existovala približne okolo roku 5500 pred Kr. na severozápadnom pobreží Čierneho mora (vtedy ešte sladkovodného jazera) a bola zničená pri pretrhnutí prírodnej hrádze na mieste dnešného Istanbulu a následnej potope a prepojení Čierneho a Stredozemného mora. Herkulove stĺpy by teda v tomto prípade znamenali Bosporský prieliv.
Spartel
Skupina francúzskych vedcov sa domnieva, že Atlantída sa mohla nachádzať na zatopenom ostrove Spartel v Cádizskom zálive. Podľa ich analýz morského dna vyšlo najavo, že sa Spartel potopil v dôsledku veľa zemetrasení a vĺn cunami.
Sardínia
Taliansky novinár Sergio Frau vo svojom článku „Le colonne d'Ercole“ tvrdí, že v čase pred Alexandrom Veľkým znamenali Herkulove stĺpy Sicílsky prieliv. Atlantída by teda mohla byť totožná so Sardíniou, ktorú postihla prírodná katastrofa. Jedna časť uniknutých obyvateľov následne založila etruskú civilizáciu na Apeninskom polostrove a zvyšok preživšieho obyvateľstva sa pripojil k ostatným morským národom pri útoku na Egypt (výrazná podobnosť s opisovanou vojnou o Stredomorie).
Medzi ďalšie uvažované lokality patrí v Stredomorí Malta a Cyprus, v Atlantickom oceáne potom napríklad Írsko, ostrovy Karibiku či Azory.
Manželia Rand a Rose Flem-Athovi sa na základe prác profesora Charlese Hapgooda, ktorý v 50. rokoch vyslovil teóriu o posune zemskej kôry, domnievajú, že Antarktída je stratená Atlantída. Flem-Athovy svoju teóriu poblikujú v knihe Keď padalo nebo/Hľadanie Atlantídy (When The Sky Fell)
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
ked sme pri tej atlantide, je to nekonecna tema kedze niesu ziadne dokazy ktore by ju potvrdili a zaroven ziadne kt. by ju vyvratili. jediny kto o nej hovori je platon. hovori ze ju pohltilo more a prezilo len zopar ludi. ked sa pozriete na nejake staroveke myty ako je ten o Noemovej arche alebo Enuma Elis alebo hocake ine tak vsade najdete zmienku o svete pred potopou a po. celkom zaujimave je to ze prakticky v rovnakej dobe zacala prekvitat civilizacia na roznych miestach, pricom bola uz na dost vysokej technologickej urovni hned zo zaciatku, ci uz egypt, sumer, juzna amerika, mohendzo daro atd. doteraz nevieme ako postavili tie tri velkolepe pyramidy pri Gize. Celkom ma zaujala teoria ze tie giganticke kvadre niesu z obycajneho kamena z lomu ale z tekuteho kamena, co by malo celkom logiku, ked si chceme predstavit ze tak enormne a velmi presne stavby postavili z tak jednoduchou technikou, pricom dnes by sme nieco take este nevedeli postavit. zaujimave na tom je to ze tie kvadre su na seba polozene tak presne ze sa medzi ne nezmesti ani ziletka a nieco podobne sa nachadza aj v juznej amerike kde su zase postavene obrovske kamenne steny tak presne ze to stale nikto nechape.
a o com je vlastne tato tema?
-
pinacolada
Guru wannabe
myslis ze v dnesnej dobe by sme nevedeli postavit pyramidu??nebud smiesnyzelovoc napísal:ked sme pri tej atlantide, je to nekonecna tema kedze niesu ziadne dokazy ktore by ju potvrdili a zaroven ziadne kt. by ju vyvratili. jediny kto o nej hovori je platon. hovori ze ju pohltilo more a prezilo len zopar ludi. ked sa pozriete na nejake staroveke myty ako je ten o Noemovej arche alebo Enuma Elis alebo hocake ine tak vsade najdete zmienku o svete pred potopou a po. celkom zaujimave je to ze prakticky v rovnakej dobe zacala prekvitat civilizacia na roznych miestach, pricom bola uz na dost vysokej technologickej urovni hned zo zaciatku, ci uz egypt, sumer, juzna amerika, mohendzo daro atd. doteraz nevieme ako postavili tie tri velkolepe pyramidy pri Gize. Celkom ma zaujala teoria ze tie giganticke kvadre niesu z obycajneho kamena z lomu ale z tekuteho kamena, co by malo celkom logiku, ked si chceme predstavit ze tak enormne a velmi presne stavby postavili z tak jednoduchou technikou, pricom dnes by sme nieco take este nevedeli postavit. zaujimave na tom je to ze tie kvadre su na seba polozene tak presne ze sa medzi ne nezmesti ani ziletka a nieco podobne sa nachadza aj v juznej amerike kde su zase postavene obrovske kamenne steny tak presne ze to stale nikto nechape.
lol ved sa stavaju polkilometrove budovy,20 kilometrove mosty,zeleznice vo vyske 5000 mnm,tunely pod morskym dnom...
-
igynko
Medium Expert
Myslim, ze otazka sa ani tak velmi netyka casu, ale skor civilizacie. Pretoze v tychto obdobiach boli rozne civilizacie rozne vyspele, takze sa neda jednoznacne povedat v ktorej dobe boli vyspelejsie technologie.
Podla mna bol stredovek naozaj doba temna (ako sa niekedy zvykne volat). Platilo to hlavne pre Europu. Aj ked pritom je pravda, ze boli casti sveta, ktore boli velmi vyspele (Cina) a tak isto to bolo v staroveku (Egyptania) a v protiklade k nim znova len mi Europania
Aj ked sa mozrejme neda sa vsetko hadzat do jedneho vreca.
Ja by som povedal, ze je to priblizne vyrovnane....
Podla mna bol stredovek naozaj doba temna (ako sa niekedy zvykne volat). Platilo to hlavne pre Europu. Aj ked pritom je pravda, ze boli casti sveta, ktore boli velmi vyspele (Cina) a tak isto to bolo v staroveku (Egyptania) a v protiklade k nim znova len mi Europania
Ja by som povedal, ze je to priblizne vyrovnane....
zaujímavá téma.
Čo sa týka obdobia temna tak by som to pripísal len k Európe. Ako tu už bolo spomenuté ostatné časti sveta (čína, alebo arabské karajiny) boli vyspelejšie. K "osvetleniu" európy došlo až po objavení ameriky, a po objave že zem je gulatá.
Antlatída:
- ja osobne si myslím že konkrétny dvôkaz a existencii sa asi nikdy nenájde, ďalej určite sa nenachádzala v oblasti stredozemného mora. Sledoval som závery niektorých vedcov. Podľa nich sa nachádzala v Peru, na Antarktíde...
Parné stroje:
- niekde som o tom počul že vynašli niečo "ako" parný stroj ale doslova predbehol svoju dobu a preto nenašiel nejaký úspech vo svojich časoch.
Čo sa týka obdobia temna tak by som to pripísal len k Európe. Ako tu už bolo spomenuté ostatné časti sveta (čína, alebo arabské karajiny) boli vyspelejšie. K "osvetleniu" európy došlo až po objavení ameriky, a po objave že zem je gulatá.
Antlatída:
- ja osobne si myslím že konkrétny dvôkaz a existencii sa asi nikdy nenájde, ďalej určite sa nenachádzala v oblasti stredozemného mora. Sledoval som závery niektorých vedcov. Podľa nich sa nachádzala v Peru, na Antarktíde...
Parné stroje:
- niekde som o tom počul že vynašli niečo "ako" parný stroj ale doslova predbehol svoju dobu a preto nenašiel nejaký úspech vo svojich časoch.
No až tak príjemnejší by som nepovedal.Lolofon napísal:ja osobne si myslim ze ziívot v staroveku bol urcite prijemnejsi a greci a rimania prekonavali zivotnou urovnou stredoveku spolocnost .....
V staroveku sa však napriek tomu všetkému podporovala veda a učenie, zatiaľ čo v stredoveku vplyvom cirkvi bola veda zatracovaná. Asi toto je najväčší rozdiel medzi týmito obdobiami.
-
P3Bo
Guru wannabe
Vy vsetci chapete tento pojem dost divne v stredoveku sa da povedat ze bola vacsina europy na rovnako nizkej urovni ... ale v staroveku by som to tak az nebral tam fakticky mimo apeninskeho poloostrova a grecka neboli rozvinute staty v Europe. A ak si zoberieme vyboje Rimskej rise tak tie zase az tak vela toho nepretvorili ...v celku aby som to zhrnul krajiny ktore sa mali dobre v staroveku sa mali dobre aj v stredoveku ...v stredoveku vsak zacalo vznikat mnoho novych krajin a tvar Europy sa zmenila .
Ja by som pridal aj fénické kolónie, a hlavne Kartágo v Španielsku. Staroveku bol "život" väčšinou na brehu stredozemného mora, ovšem že aj v iných častiach Európy žili kmene, ale nebol to taký počet obyvateľstva aby sa mohol nejak pretvoriť. V stredoveku počet narástol a ako bolo spomenuté, politický tvar Európy sa zmenil.Vy vsetci chapete tento pojem dost divne v stredoveku sa da povedat ze bola vacsina europy na rovnako nizkej urovni ... ale v staroveku by som to tak az nebral tam fakticky mimo apeninskeho poloostrova a grecka neboli rozvinute staty v Europe. A ak si zoberieme vyboje Rimskej rise tak tie zase az tak vela toho nepretvorili ...v celku aby som to zhrnul krajiny ktore sa mali dobre v staroveku sa mali dobre aj v stredoveku ...v stredoveku vsak zacalo vznikat mnoho novych krajin a tvar Europy sa zmenila .
edit:
Dobre, ale Leonardo da Vinci žil v rokoch 1452-1514, to je tisíc rokov po skončení staroveku, nemyslím že staroveké civilizácie ešte viac než pred tisíc rokmi vedeli lietať. Veď to nezvládol ani DaVinci, tak ako oni? Je fakt že boli v niektorých ohladoch vyspelejšie, ale nemusíme im predsa pripisovať prvé leti starovekým Boeingom 747Thovt napísal:Myslím že pred našim letopočtom boli už vyspelejšie civilizácie, ktoré poznali aj lietanie. Napríklad DaVinci ktorý sa pokúšal o lietajúci stroj vedel, že je to možné, len nevedel ako a už vôbec nemal materiály s ktorými by to dokázal sfunkčniť.
-
miki690
Medium Professional
materialy by aj boli... drevo a platno ... z toho by sa urcie dalo zbuchat nieco na sposob rogala ... skor ide o to, ze nevedel ako ... a k teme ... starovek bol mozno vyspelejsi, ale pre spodne vrstvy sa to velmi nezmenilo, tie sa nikdy nemali dobreThovt napísal:Myslím že pred našim letopočtom boli už vyspelejšie civilizácie, ktoré poznali aj lietanie. Napríklad DaVinci ktorý sa pokúšal o lietajúci stroj vedel, že je to možné, len nevedel ako a už vôbec nemal materiály s ktorými by to dokázal sfunkčniť.