Pravopis
-
krupica_dnb
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Pravopis
Akože fakt ma začína sr.ať, ako sa niektorí užývatelia robia akí sú múdry- poučovať stále niekoho ako písať i/y apod. Keď si chcem napásať niečo zle tak to tak napíšem- z recesie, z blbej nálady, z dobrej nálady, ako chcem. A fakt ma to nezaujíma že nejaký týpo spravil prijímačky na strednú na XX bodov a hádal by sa tu so mnou za to aký je v tom vymakaný... Zvlášť keď to spravý preto lebo mu všetci tvrdia že pravdu nemá a on nevie ako pokračovať... niekedy to vie fakt rozzúriť... Je pravidlo ktoré to zakazuje/ povoľuje? myslím že nie ...
Tak vieš aj mne to vadí, vadí mi aj keď sa píše bez diakritiky lebo sa to dosť ťažko číta. Nehovoriac ešte keď ten príspevok nemá absolútne žiadnu úpravu.
Späť k téme, samozrejme že mne napr. vadia všetky X namiesto CH, alebo W namiesto V.
No a k tým ipsylonom a mäkkím y...
Tak to je tak, že ak je to napríklad v názve témy, tak nech to upravia modi, ale keď je to v príspevku tak sa to musí naučiť sám, ináč to podľa mňa nepomôže, lebo toto je fórum na diskusiu nie na učenie pravopisu.
Aj tak sa bude s Tebou hádať ako píšeš
// a neviem či bude pravidlo, lebo to by niektorí boli stále v base.
Späť k téme, samozrejme že mne napr. vadia všetky X namiesto CH, alebo W namiesto V.
No a k tým ipsylonom a mäkkím y...
Tak to je tak, že ak je to napríklad v názve témy, tak nech to upravia modi, ale keď je to v príspevku tak sa to musí naučiť sám, ináč to podľa mňa nepomôže, lebo toto je fórum na diskusiu nie na učenie pravopisu.
Aj tak sa bude s Tebou hádať ako píšeš
// a neviem či bude pravidlo, lebo to by niektorí boli stále v base.
-
Kibo
Hardcore addict
ono zavadzat na to pravidlo je podla mna blbost, ci sa prispevok pise s diakritikou alebo bez, to je mne jedno, ak raz viem citat, tak to nemam problem precitat tak ci onak a co sa tyka este toho pravopisu, je len smutne ze slovaci a nevedia ani pisat poriadne... ale s tym uz nikto nic nenarobi, ak ich to nedokazali naucit ucitelky v skole, tak uzivatelia tu na fore toho urcite nedosiahnu, cize zaver: stale sa tu najdu "sturovci" co budu rypat do uzivatelov za gramatiku, cize aj tato tema je viac menej zbytocna... akurat si tu mozno podaktori vyleju zlost 
-
jin
VIP
Je to celé o tom, že tu sa ľudia odviažu a zanedbávajú pravidlá, nakoľko im nehrozí za to vo väčšine prípadov žiaden postih. A dokonca som sa stretol s prípadom, keď dotyčný písal slovo ľúbiť s Y, nakoľko mu tak lepšie vyjadrovalo váhu daného slova. Ale občas ma to už tiež fakt štve. Aj preto sa snažím ísť v poslednej dobe príkladom 
Pravidlo 23
Chyba sa stat moze kazdemu, no ak sa hra niekto umyselne na dementa, nech sa necuduje, ked sa tak s nim bude aj jednat..... píšte spisovne (napr. nepoužívajte X miesto CH, dávajte pozor na y/i, rozlišujte veľké a malé písmená, obrázky vkladajte do prílohy a hlavne používajte interpunkčné znamienka...)
mne vadi, ked niekto pise tu na hojku w miesto v, x miesto ch, q miesto k, ... na chate mi to je jedno, niekedy pisem aj ja s tym w a x, ale na hojku som sa ani raz neopovazil takto napisat. dalej mi vadi, ak niekto pise my miesto mi, bit miesto byt, alebo naopak byt ako bytka namiesto bit ako bitka...
Nakolko v internetovej komunite denne stravim par hodin, na pisanie bez diakritiky som si zvykol a nemam najmensi problem take prispevky citat. Skor mam niekedy dojem, ze sa citaju rychlejsie. Ale to je len moj pohlad. Co sa tyka gramatiky... Osobne si myslim ze gramatiku ovladam a robim minimum chyb. Obcas ma zabolia oci ked vidim prispevky plne hrubok... ale na druhej strane ono sa to tak trosku aj da ocakavat. Ste na fore kde chodia tucty mladych ludi a proste nemozete po kazdom ziadat aby ovladal bezchybne gramatiku. Cize osobne to dokazem tolerovat, pokial to nieje 5 chyb na riadok... potom si uz aj ja rypnem
Co sa tyka x-ch, k-q atd., tak to je prejav demencie a nie neznalosti gramatiky.
-
krupica_dnb
Medium Professional
Chyby robime všetci. Podľa môjho názoru sa človek predstavuje fóru nie len svojou gramatikou/diakritikou ale aj tým, ako sa stavia k ľuďom, čo majú slabšie vedomosti z oblasti slovenčiny.
-Sme tu predsa všetci osobnosti a svojím vystupovaním dávame najavo svoje postoje, názory, vedomosti a charakter. Ak sa tieto základné práva budú obmedzovať pravidlami, z komunity sa stane škrobená výmena názorov na politickej úrovni.
-Sme tu predsa všetci osobnosti a svojím vystupovaním dávame najavo svoje postoje, názory, vedomosti a charakter. Ak sa tieto základné práva budú obmedzovať pravidlami, z komunity sa stane škrobená výmena názorov na politickej úrovni.
-
hojko
Site Admin
Dnes ci vcera mi pisal jeden uzivatel fora, narazal prave na problem gramatiky. Jeho argument bol ten, ze je dyslektik (neviem ci di alebo dy, skor sa priklanam k ypsilonu) a ze preto pise tak zle. Avsak ako je zname, dyslexia je porucha citania a neschopnost pozorne citat, takze clovek s touto chorobou pri citani vety vacsinou poprehadzuje slova, pripadne pismena..., castokrat sa preto stane, ze ma veta iny vyznam. Ale ak niekto nedokaze normalne pisat a dokaze vyplodit: chcel bi som, pitam sa ta, nenadavam ty, ti si pako, napysem, vimazem a podobne..., tak to ma podla mojho nazoru od dyslexie dost daleko, najskor sa jedna o neznalost gramatiky, ktora sa uci na zakladnej skole.
-
krupica_dnb
Medium Professional
akože človek, ktorý má IQ aspoň 30- t.j. že sa neposerie na stred námestia a je schopný sa rukami najesť vie npísať vetu správne keď chce. Takže je to o inom ako o znalostiach.... aj keď jasné, chika sa pritrafí...hojko napísal:Dnes ci vcera mi pisal jeden uzivatel fora, narazal prave na problem gramatiky. Jeho argument bol ten, ze je dyslektik (neviem ci di alebo dy, skor sa priklanam k ypsilonu) a ze preto pise tak zle. Avsak ako je zname, dyslexia je porucha citania a neschopnost pozorne citat, takze clovek s touto chorobou pri citani vety vacsinou poprehadzuje slova, pripadne pismena..., castokrat sa preto stane, ze ma veta iny vyznam. Ale ak niekto nedokaze normalne pisat a dokaze vyplodit: chcel bi som, pitam sa ta, nenadavam ty, ti si pako, napysem, vimazem a podobne..., tak to ma podla mojho nazoru od dyslexie dost daleko, najskor sa jedna o neznalost gramatiky, ktora sa uci na zakladnej skole.
Mimochodom, dyslexia pokiaľ viem, nemá s pravopisom nič spoločné.
Najhoršie je naozaj keď niekto naschvál zamieňa tie "ičká". Alebo keď robí chyby tak si to nechce priznať, alebo napíše, no a čo, gramatika nie je dôležitá, veď to je fórum a nie škola.. atď.. bla bla..
No neviem, ja súhlasím s názorom, že samotný príspevok a nielen jeho obsah ale aj jeho forma je vizitkou užívateľa.
Preto ak si niekto kto má aj 18 rokov myslí, že to, že nepíše gramaticky správne vôbec nevadí, tak sa mýli. Na fóre možno nie, ale inde sa to skôr či neskôr prejaví. Napr. v škole alebo zamestnaní. Navyše je to len pre ich dobro. Navyše aj ostatným užívateľom sa to lepšie číta, mne osobne do dosť trhá oči.
Reč a gramatika je podľa mňa základ. A noazaj nemusím ovládať dokonale pravopis a naozaj tu nechcem nikoho zdrbávať za každú maličkosť, keď sa sem chodia ľudia uvoľniť.
Prečo potom nepíšete "Pyctures" alebo "iacht" alebo "awai" ....
Kedysi som aj ja tak písal, napr. bez diakritiky, alebo ako mi prišlo... ale potom mi to tiež začalo vadiť, lebo keď som to mal čítať po sebe alebo u iných zaberalo mi to oveľa viac námahy.
A právo na čo??? písať "Ľúbym Ťa"??
K p0k3cU bY s0m n4p1s4l l3n t0lK0t0 4k0 n4z0rNu uk4zku

Najlepšie je, keď niekto napíše ničo v zmysle : "wy xujy"
Najhoršie je naozaj keď niekto naschvál zamieňa tie "ičká". Alebo keď robí chyby tak si to nechce priznať, alebo napíše, no a čo, gramatika nie je dôležitá, veď to je fórum a nie škola.. atď.. bla bla..
No neviem, ja súhlasím s názorom, že samotný príspevok a nielen jeho obsah ale aj jeho forma je vizitkou užívateľa.
Preto ak si niekto kto má aj 18 rokov myslí, že to, že nepíše gramaticky správne vôbec nevadí, tak sa mýli. Na fóre možno nie, ale inde sa to skôr či neskôr prejaví. Napr. v škole alebo zamestnaní. Navyše je to len pre ich dobro. Navyše aj ostatným užívateľom sa to lepšie číta, mne osobne do dosť trhá oči.
Reč a gramatika je podľa mňa základ. A noazaj nemusím ovládať dokonale pravopis a naozaj tu nechcem nikoho zdrbávať za každú maličkosť, keď sa sem chodia ľudia uvoľniť.
Prečo potom nepíšete "Pyctures" alebo "iacht" alebo "awai" ....
Kedysi som aj ja tak písal, napr. bez diakritiky, alebo ako mi prišlo... ale potom mi to tiež začalo vadiť, lebo keď som to mal čítať po sebe alebo u iných zaberalo mi to oveľa viac námahy.
Čo má Y a I spoločné so škrobenosťou a politickou úrovňou diskusie? Áno narážaš na prílišnú konzervatívnosť. Ja som radšej za disciplinovanosť.Frikso napísal:Ak sa tieto základné práva budú obmedzovať pravidlami, z komunity sa stane škrobená výmena názorov na politickej úrovni.
A právo na čo??? písať "Ľúbym Ťa"??
K p0k3cU bY s0m n4p1s4l l3n t0lK0t0 4k0 n4z0rNu uk4zku
Najlepšie je, keď niekto napíše ničo v zmysle : "wy xujy"