Popytaj sa na cistenie ultrazvukom, tiez v drogerii su na to rozne pripravky, resp. specialne napustene vaty. Pokial si domaci kutil, vyskusaj sodu bikarbonu alebo toto: na spodok nadoby, v ktorej striebro cistis, rozprestri aluminiovu foliu. Potom do nej vloz retiazku, posyp 2-3 pol. lyzicami soli a nalej teplu vodu, tak aby bola retiazka cela ponorena. Nechaj ucinkovat cca hodinu.
Tomasito ma recht, v drogerii mavali taku ruzovu vatu v tmavomodrej az fialovej krabicke (nazov fakt neviem), bolo to na lestenie svietnikov, priborov a inych vyrobkov zo striebra, vyrabali to este za komanca ale da sa to zohnat aj dnes. viem ze to fungovalo, pouzivala to mama aj babka. skusim pohladat nazov
alebo obcas staci obycajn jemna handricka... sice sa potom retiazka zasa zacierni rychlejsie ako po ultrazvuku ale aj tak... a specialne handricky presne na toto urcene mas v kazdom zlatnictve..
toto su zarucene a odskusane rady - zmiesaj ocot+vodu+sodu bikarbonu a povar ju v tom s10minut alebo existuje specialna tkanina, je to taky kus handri a proste to riadne poutieras alebo sa este osvedcil roztok co je priamo nato robeny kupis ho v drogerke je to amoniak alebo co, ponoris na 5.minut a mas
mne sa velmi osvedcilo, ze som vzal zubnu kefku, namocil som retiazku do original cistej citronovej stavy a drhol som kefkou. tiez je fpoho cistenie kuchynskou solou
ja to čistim niejakym cistidlom na Striebro stoji to asi 35 SK a brutal to cisti...
Napr.dam tam prsten necham ho tam 1-3 minuty a uz je komplet cisti .
moj sused na intraku je zlatnik, tak a on to hodi bud do lesticky alebo ma na to taky roztok. No a co sa tyka tej zubnej pasty to som este nepocul a iste sa tomu pobavi aj spolubyvajuci
Skus vystlat stamprlik alobalom, nasyp riadne soli, dolej vodou a nechaj v tom tyzden retiazku. Udajne sa to elektrolyzou nejak vycisti, ale neskusal som
EDIT: Yop, nejak mi uslo ze ten sposob Tomasito uz popisal. Vcera som to nakoniec z dlhej chvile skusil. Za hodinu sa s tym nestalo nic, treba to v tom nechat zrejme dlhsie.
k6 napísal:Skus vystlat stamprlik alobalom, nasyp riadne soli, dolej vodou a nechaj v tom tyzden retiazku. Udajne sa to elektrolyzou nejak vycisti, ale neskusal som
a očom písal tomastio?
Daj si to vyčistit ultrazvukom ako ti radia, je to to naj čo môže byť, a celkom dlho to drží.