Metropolitne centra na SVK + nove VUC
-
prvyteoretik
Novice
Metropolitne centra na SVK + nove VUC
Pred casom sme sa na spravach mohli dozvediet ze sa rozbieha projekt metropolitne centrum Bansky Bystrica + Zvolen. Ide vlastne o administrativne vytvorenie tretej statnej metropoly ktorou by boli mesta Banska Bystrica + Zvolen. Tie prve dve su samozrejme Bratislava a Košice.
Vlada taktiez ma v umysle zmenit pocet VUC z terajsich 8 na 3 alebo 5.
Cize je dost mozne ze sa vratime k staremu modelu Zapadoslovensky, Stredoslovensky a Vychodoslovensky kraj samozrejme pod nazvami Bratislavsky, Bansko Bystricky a Kosicky kraj. V pripade ze by malo ostat 5 krajov neviem si predstavit ako by mali vyzerat.
Suhlasite s vytvorenim 3 metropolitneho centra a taktiez suhlasite so zmenou poctu VUC ? Aky je podla vas optimalny pocet VUC a s akou rozlohou?
Vlada taktiez ma v umysle zmenit pocet VUC z terajsich 8 na 3 alebo 5.
Cize je dost mozne ze sa vratime k staremu modelu Zapadoslovensky, Stredoslovensky a Vychodoslovensky kraj samozrejme pod nazvami Bratislavsky, Bansko Bystricky a Kosicky kraj. V pripade ze by malo ostat 5 krajov neviem si predstavit ako by mali vyzerat.
Suhlasite s vytvorenim 3 metropolitneho centra a taktiez suhlasite so zmenou poctu VUC ? Aky je podla vas optimalny pocet VUC a s akou rozlohou?
Pokial viem (mozno sa mylim), zmena poctu VUC nie je programom vlady, ani sa zatial vlada k nicomu takemu zatial nevyjadrila. Ak som spravne zachytil, ide zatial o aktivitu SNS. Ak by som mal k tomuto vyjadrit svoj nazor, pozdavalo by sa mi najviac samospravne clenenie na Zapadoslovensky, Stredoslovensky a Vychodoslovensky kraj. K sucasnemu cleneniu vsak nemam vaznejsie vyhrady, pokial sa zrusia Krajske urady, ktore v sucasnosti naozaj len kopiruju VUC. Viac ako pocet VUC je vsak pre mna momentalne dolezitejsie samotne fungovanie systemu- kompetencie, financiovanie, hospodarenie s majetkom atd. atd.
ŽUPNÉ VOĽBY 2005 – FACKA DECENTRALIZÁCII
za cely clanok len v skratke:
Na základe
analýz sídelnej štruktúry SR bolo totiž iden-
tifikovaných približne 300 mikroregiónov,
ktorých centrálne obce sú zároveň centrami
prirodzených spádových regiónov, a ako
také sú potenciálnymi sídlami spoločných
obecných úradov zlúčených obcí (komún
resp. municipalít). Výsledkom komunálnej
reformy by teda bolo približne 300 obecných
resp. mestských úradov a rovnaký počet sta-
rostov resp. primátorov. Namiesto dnešných
takmer 2 900. Adekvátne by sa zredukoval
i počet poslancov samospráv. Dnes ich živí-
me vyše 20 000. Znížil by sa i počet úradní-
kov. Navyše, takto definované regióny by
vo významnej miere mohli prebrať i dnešné
kompetencie VÚC. To, čo by mikroregióny
nevedeli riešiť, by bolo možné preniesť
na župnú úroveň. Do žúp by sa municipality
združovali na báze prirodzených regiónov.
Namiesto volených predstaviteľov žúp
by postačil zbor starostov združených muni-
cipalít, ktorí by mali právo spomedzi seba
zvoliť župana. O správe územia by tak roz-
hodovali tí, ktorí majú dôveru ľudí.
problemom decentralizacie je ze ludia nemaju zaujem o politiky VUC, ale preco? Lebo su im vzdialene, a ked sa ich pocet znizi na povodny - 3 tak zaujem o ne uz uplne skonci
reforma by mala prebehnut tak aby sa zrusili okresne, krajske institucie a ich funkcie by prebrali nove institucie, ktore by zastresovali viac obcanov ako sucasne okresy a zaroven menej ako sucasne VUC
teda prechod napr na zupy ako boli v minulosti
za cely clanok len v skratke:
Na základe
analýz sídelnej štruktúry SR bolo totiž iden-
tifikovaných približne 300 mikroregiónov,
ktorých centrálne obce sú zároveň centrami
prirodzených spádových regiónov, a ako
také sú potenciálnymi sídlami spoločných
obecných úradov zlúčených obcí (komún
resp. municipalít). Výsledkom komunálnej
reformy by teda bolo približne 300 obecných
resp. mestských úradov a rovnaký počet sta-
rostov resp. primátorov. Namiesto dnešných
takmer 2 900. Adekvátne by sa zredukoval
i počet poslancov samospráv. Dnes ich živí-
me vyše 20 000. Znížil by sa i počet úradní-
kov. Navyše, takto definované regióny by
vo významnej miere mohli prebrať i dnešné
kompetencie VÚC. To, čo by mikroregióny
nevedeli riešiť, by bolo možné preniesť
na župnú úroveň. Do žúp by sa municipality
združovali na báze prirodzených regiónov.
Namiesto volených predstaviteľov žúp
by postačil zbor starostov združených muni-
cipalít, ktorí by mali právo spomedzi seba
zvoliť župana. O správe územia by tak roz-
hodovali tí, ktorí majú dôveru ľudí.
problemom decentralizacie je ze ludia nemaju zaujem o politiky VUC, ale preco? Lebo su im vzdialene, a ked sa ich pocet znizi na povodny - 3 tak zaujem o ne uz uplne skonci
reforma by mala prebehnut tak aby sa zrusili okresne, krajske institucie a ich funkcie by prebrali nove institucie, ktore by zastresovali viac obcanov ako sucasne okresy a zaroven menej ako sucasne VUC
teda prechod napr na zupy ako boli v minulosti
-
prvyteoretik
Novice
dovolim si upozornit na clanok tykajuci sa tejto problematiky:
http://podlupou.blogy.atlas.sk/fakty/11121/
v pripade zaujmu vyjadrite svoj nazor na spominanej stranke mojho blogu.
http://podlupou.blogy.atlas.sk/fakty/11121/
v pripade zaujmu vyjadrite svoj nazor na spominanej stranke mojho blogu.
-
fikus-kukis
Guru wannabe
centrum kraja sa da vytvarat umelo alebo prirodzene. len velmi malo velkych miest vzniklo planovane(Canberra napr).
99,9 percenta velkomiest vzniklo prirodzenym vyvojom, geografickou polohou, obchodom, podnebim atd.
Bratislava je v ramci SR tento pripad, nove centrum(nic proti nemu nemam, nech sa snazia, cim viac velkych centier tym lepsie) je druhy pripad - umelo vytvorene tuzbou ludi, povedia si ked tu byvame chceme tu centrum, ale ked sa nato prirodzene nenaviaze obchod, ludia atd, je to len plan.
"""Ja som hlavne za decentralizáciu blavy. Je to hrozne ako sa ľudia (Martin44) v tom vyžívajú že blava je to hlavne."""
BA generuje nadpolovicnu vacsinu HDP. JE to centrum Slovenska.
99,9 percenta velkomiest vzniklo prirodzenym vyvojom, geografickou polohou, obchodom, podnebim atd.
Bratislava je v ramci SR tento pripad, nove centrum(nic proti nemu nemam, nech sa snazia, cim viac velkych centier tym lepsie) je druhy pripad - umelo vytvorene tuzbou ludi, povedia si ked tu byvame chceme tu centrum, ale ked sa nato prirodzene nenaviaze obchod, ludia atd, je to len plan.
"""Ja som hlavne za decentralizáciu blavy. Je to hrozne ako sa ľudia (Martin44) v tom vyžívajú že blava je to hlavne."""
BA generuje nadpolovicnu vacsinu HDP. JE to centrum Slovenska.
enter00 s tvorbou HDP v Blave si to trocha viac prehnal, pretože ostatok by musel byť len vidiek a nič viac. skôr si myslím že to môže byť tak 20-30% a aj to je možno veľa.
VÚC treba zrušiť a nahradiť 4 krajmi (t.j. Bratislava, Západ, Stred, Východ) a treba ich veeeeeeeeeeelmi prerobiť pretože sú obrovským žrútom peňazí, ktoré by sa mohli využiť napríklad v zdravotníctve, u požiarnikov, u PZ, pri školách a inde.
VÚC treba zrušiť a nahradiť 4 krajmi (t.j. Bratislava, Západ, Stred, Východ) a treba ich veeeeeeeeeeelmi prerobiť pretože sú obrovským žrútom peňazí, ktoré by sa mohli využiť napríklad v zdravotníctve, u požiarnikov, u PZ, pri školách a inde.