Vyroba reprobedne
-
pinacolada
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Vyroba reprobedne
zdarec ludia.
potrebujem si vyrobit reprobednu a tak sa obraciam na vas s pomocou
som totiz absolutny laik.schema je lahka.zdroj,rezistor,kondezator,reproduktor.ale kamos mi vravel ze mam mat transformator aj.ale co to kua je transformator?wiki mi poradila take kulo.a aky rezistor a kondezator tam dat ? podla coho to vypocitam?jedina ista vec je ze reproduktor bude 8 ohmovy a 60 watovy.
potrebujem si vyrobit reprobednu a tak sa obraciam na vas s pomocou
som totiz absolutny laik.schema je lahka.zdroj,rezistor,kondezator,reproduktor.ale kamos mi vravel ze mam mat transformator aj.ale co to kua je transformator?wiki mi poradila take kulo.a aky rezistor a kondezator tam dat ? podla coho to vypocitam?jedina ista vec je ze reproduktor bude 8 ohmovy a 60 watovy.
No... evidentne tomu nerozumies, daj to niekomu spravit. To je seriozna rada s najlepsim umyslom. Transformator sa moze a nemusi dat. Je to tzv oddelovaci. Ale nemusi byt, zalezi to od konstrukcie tzv. vyhybky. Budes tam mat jedno repro alebo viac? Predpokladam ze aspon dve pasma... cize bass + stredovyskovy reprak. Vyhybka sluzi na to, aby oddelila LF (low-freq) od M-HF (middle-high freq). Ak tomu nerozumies, je lepsie si kupit vyhybku hotovu. V obchode s elektro suciastkami by to mali mat. Su rozne druhy vyhybiek, pocet pasiem, strmost v dB, vykon. Kup si dvojpasmovu vyhybku so strmostou 12dB pre pozadovany vykon a mas po problemoch. Sice to bude o nieco drahsie, ale odpada pocitanie odporov, impedancii, kapacitancii a reaktancii cievok. Navyse, zostrojit cievku pre vyhybku zas nieje zalezitost pre cloveka neznaleho problematiky. Obecne, konstrukcia reproboxov a akustika ako taka je velmi rozsiahla tema. U boxov sa pocitaju rezonancne frekvencie, low passy, umiestnenie bassreflexu atd. A spocitanie parametrov pre samotnu vyhybku (keby si ju robil sam) sice nieje narocne, ale na vypocty vplyva mnozstvo parametrov, ktore ti zjavne budu nezname. Navyse z toho co si napisal nieje jasne, ci ides kontruovat len reprobox, alebo aj nejaky napajaci clanok/zosilnovac. Skus napisat viac informacii, popripade zverejnit schemu. V ramci moznosti rad pomozem. Na hojku sa ocitnem najblizsie niekedy v nedelu.
-
krupica_dnb
Medium Professional
presne ako kolega napísal, ak si laik tak to zver niekomu inému- ani ja neopravujem raketoplány...
Jednak ide o to vybrať vhodý menič (príp. ich kombinácie) a zostrojenie boxu- objem, vytlmenie, materiál, typ ozvučnice- s tým súvisí typ, veľkosť umiestnenie bassreflexov...
Ak to tak nespravíš tak ti to bude hrať ako.... no proste nebude.
Jednak ide o to vybrať vhodý menič (príp. ich kombinácie) a zostrojenie boxu- objem, vytlmenie, materiál, typ ozvučnice- s tým súvisí typ, veľkosť umiestnenie bassreflexov...
Ak to tak nespravíš tak ti to bude hrať ako.... no proste nebude.
-
bizzy
Medium Star
imo radsej sa do tochto nedavaj.
mozem ti odporucit jedneho teepka, kt. stava kompletne zosilovace
(koncaky, predzosilovace, zosilovace, hlavy tranz aj lampy)
na gitary a bassy atd..
urcite nebude mat s tym problem to postavit a pracuje za smesne sumy.
Velmi ochotne ti poradi a vyjde v ustrtety.
ak xces napis mi SS a poslem kontakt.
na gitary a bassy atd..
-
fikus-kukis
Guru wannabe
-
qwerty-xyz
HEJ...aj ja by..som cel..kontakt...bizzy napísal:imo radsej sa do tochto nedavaj.
na gitary a bassy atd..
DIK!
-
pinacolada
Guru wannabe
no rozmyslal som ze ked so budem to robit sam+kamarati+otec tak si spravim dvojpasmovy ale ked to dam niekomu robit tak uz radsej trojpasmovy. k6 a krupica diki za drahocenne rady.fakt sa zisli.
k6:zosik asi zatial nekupim.aj tak nemam keše ale ani tak neplanujem si ho robit alebo dat niekomu robit.kupim nieco z bazaru asi.v horizonte dvoch rokov by som to chcel mat kompletne takze casu este mam sa o tom informovat a hlavne zhanat peniaze
k6:zosik asi zatial nekupim.aj tak nemam keše ale ani tak neplanujem si ho robit alebo dat niekomu robit.kupim nieco z bazaru asi.v horizonte dvoch rokov by som to chcel mat kompletne takze casu este mam sa o tom informovat a hlavne zhanat peniaze
-
midnight_man
Guru
Ja som sa pokusal doma robit reprobedne a kamosom a tiez sme toho vela nevedeli
program na vypocet objemu bedne som nasiel na nete....par trikov tiez...vyhybky sa sli kupit kabelaz takziez a hotovo...podla mna to nieje az take "zlozite" 3 repraky...3 kanale na vyhybke 1 vstup daka koncovka na bednu popripade si daj dovnutra dake osvetlenie (ja som dal modre diody) eletrika je to lahsie skor bol problem s drevom a lepenim kedze sme obaja znali eletriky ale stolarina nieje pre nas

-
pinacolada
Guru wannabe
a vysledok je aky?hra dobre?neprehrieva sa?ake v nej mas reproduktory?na kolko ta to vyslo?aky to ma vykon?midnight_man napísal:Ja som sa pokusal doma robit reprobedne a kamosom a tiez sme toho vela nevedeliprogram na vypocet objemu bedne som nasiel na nete....par trikov tiez...vyhybky sa sli kupit kabelaz takziez a hotovo...podla mna to nieje az take "zlozite" 3 repraky...3 kanale na vyhybke 1 vstup daka koncovka na bednu popripade si daj dovnutra dake osvetlenie (ja som dal modre diody) eletrika je to lahsie skor bol problem s drevom a lepenim kedze sme obaja znali eletriky ale stolarina nieje pre nas
![]()
-
midnight_man
Guru
No my sme to prerabali zo starych tesla bedni ktore sa uz rozpadavali.. je tam subak...stred a nova vyska..typ tych bedni ti nepoviem lebo ho sam neviem..no predtym to hralo ako podme je*at..no hra to paradne tie vyhybky spravili svojepinacolada napísal:a vysledok je aky?hra dobre?neprehrieva sa?ake v nej mas reproduktory?na kolko ta to vyslo?aky to ma vykon?
edit/// Kukam ze toto je moj 500ty prispevok.loool sa mi ani nezda ze uz som tolko toho sem napisal
-
pinacolada
Guru wannabe
-
fikus-kukis
Guru wannabe
-
pinacolada
Guru wannabe
žiaričovú??fikus-kukis napísal:Koľko žiaričovú chceš?
Nemám nič hotového, ale by očko sa navrhnúť dá.
to počujem prvy krat
proste prosim si schemu gitarovej bedne kde su dva reproduktory (asi nejaky celestion.aky tak to neviem.pls porad).ci paralelne alebo seriovo necham na teba.ty asi vies lepsie co a ako ja
-
fikus-kukis
Guru wannabe
žiarič (lepšie povedané zvukový žiarič) - mení elektrickú energiu na tlakovú; "vyžaruje" energiu do priestoru v podobe tlakových vĺn (rozumej reproduktor od slova reprodukovať)
Koľko palcové repráky (z toho vyplývajú minimálne rozmery bedne)? Na akú záťaž (z toho vyplývajú možné kombinácie impedancií reproduktorov; najlepšie je použiť oba rovnaké)?
V gitarových reprákoch nemám prehľad, takže najlepšie bude, keď sa vyberieš do serióznej predajne akustiky a poskúšaš si ich
Koľko palcové repráky (z toho vyplývajú minimálne rozmery bedne)? Na akú záťaž (z toho vyplývajú možné kombinácie impedancií reproduktorov; najlepšie je použiť oba rovnaké)?
V gitarových reprákoch nemám prehľad, takže najlepšie bude, keď sa vyberieš do serióznej predajne akustiky a poskúšaš si ich
-
pinacolada
Guru wannabe
-
fikus-kukis
Guru wannabe
No, tak si zožeň kartón a naň si nakresli dva kruhy s priemerom 12" a vystrihni ich (získaš tak predstavu o potrebnej veľkosti predného čela bedne, do ktorej ich nakoniec osadíš). Následne si začneš predstavovať rozmery predného čela; ako bude bedňa orientovaná v pracovnej pozící (na výšku, na šírku). Potom umiestenie reprákov pri pohľade spredu (nad seba, vedľa seba, po uhlopriečke, ich kombinácie) - od toho sa sa vyvíja smer a plocha, ktorou sa bude zvuk šíriť.
Záťaž - impedančný odpor cievky kmitačky reproduktoru (katalógový údaj reproduktoru). Na aký zosilňovač plánuješ dvojicu reprákov zapojiť (sínosový výkon/impedancia - údaje z katalógu)?
Záťaž - impedančný odpor cievky kmitačky reproduktoru (katalógový údaj reproduktoru). Na aký zosilňovač plánuješ dvojicu reprákov zapojiť (sínosový výkon/impedancia - údaje z katalógu)?
-
susenejablko
Light Star
hmm...precital som temu, aj ja sa chystam nieco take spravit (mam svagra elektrikara) a obraciam sa na vas s otazkou, kolko by ma to CCA vyslo...myslim vyhybky hlavne... reprakov mam dost, len nemam ziaden silnejsi z ktoreho by som spravil basak... (chcel by som to spravit tak, ze 2 repraky na vysky a stredy...aby bolo stereo a jeden basak zvlast...kazdy reprak zvlast bedna)... ze v akej sume sa pohybuju vyhybky...len tak uuuuplne orientacne, teraz vam ani nepoviem ake by mali byt silne, ani ake su repraky, lebo sam neviem zatial... to len tak ciiiiisto orientacne aby som vedel kolko mam od oca pytat
dik moc
komu by sa nechcelo vyrabat, tak tu mam pre neho kvlaitne bedne. bracho predava. tu mate nejaky obkec
btw. ja ich mam teraz zapojene k PC a pri filmoch je to dost pecka
ale na panelak je to moooc ( susedia neraz nadavali
)
v pripade zaujmu piste na ICQ 298-205-629Sú dvojpásmové, v každej bedni sú dva kvalitné basové reproduktory českého výrobcu TVM typ ARN6618 a dva vysokotónové ARV168. Priemer basákov je 200mm, vysokotónové repro majú 98mm. Výsledná impedancia sústav je 4 Ohmy. Príkon 150W sínus, frekvenčný rozsah 30Hz-20 kHz, rozmery: výška 660mm, šírka 410mm, hĺbka 250mm. Osadené reproduktory sú nové, iba rozohraté. Nikdy som do nich nepustil plný príkon(mám zosilňovač 2x50W).Hrajú parádne, ale pre mňa sú veľmi výkonné do panelového bytu, inak by som ich nepredával.Predná látka je čiernej farby, povrchová úprava dreva je mahagónová dýha. Prívodný kábel je dlhý 4 metre, koncovku osadím podľa želania. Basujú krásne, sú vhodné aj do väčších bytových priestorov a bez problémov ozvučia aj akcie. Na povrchu dreva sú viditeľné drobné škrabance po predchádzajúcom majiteľovi, ale nebránia funkcii. Majú lepší zvuk ako akékoľvek "x+1" systémy len s jedným basákom za cenu aj 20 tis. Vzhľadom k hmotnosti a veľkosti bední je nutný osobný odber. V Trenčíne a okolí môžem doviezť zdarma, do väčšej vzdialenosti za 5 SK/km. Po dohode je možnosť vypočuť si ich(aj na vlastný zosilňovač). Nič netajím, kľudne s pýtajte.
btw. ja ich mam teraz zapojene k PC a pri filmoch je to dost pecka
LOL ARN a ARV su TVN = byvala vyroba TESLY... nie ze by boli tie repro na zahodenie, ale viem si predstavit aj lepsie osadenie..Curuj napísal:komu by sa nechcelo vyrabat, tak tu mam pre neho kvlaitne bedne. bracho predava. tu mate nejaky obkecv pripade zaujmu piste na ICQ 298-205-629
btw. ja ich mam teraz zapojene k PC a pri filmoch je to dost peckaale na panelak je to moooc ( susedia neraz nadavali
)