hej hou, ale ten janko hrasko poskytuje vsetky tie sluzby. teraz bude mat viac papierov, zbytocne samozrejme ...bax napísal:vieš doteraz si každý janko hraško dával XY živností, lebo ho to vyšlo lacno a 90% z nich nevyužije nikdy...
Vláda navrhuje na každú činnosť samostatnú živnosť
Sledujem, ze zase sa tu veselo dezinformuje. Predtym ako sa niekto zacne k tejto teme vyjadrovat, zistite si ohladom predmetnych zivnostenskych zmien aspon elementarne informacie- http://ekonomika.sme.sk/clanok.asp?cl=3239804 ,
http://www.tvojepeniaze.sk/zakladanie-z ... pludia_p01
Osobne nevidim na tychto zmenach- oproti sucasnemu stavu- nic negativne, naopak...
http://www.tvojepeniaze.sk/zakladanie-z ... pludia_p01
Osobne nevidim na tychto zmenach- oproti sucasnemu stavu- nic negativne, naopak...
Fuckt nechapem, co tu poniektorym pripomina rok 48 a pod. Nj, zase krvou podlate oci bez ohladu na podstatu veciZačínajúci podnikatelia by mali mať od septembra menej starostí so zaregistrovaním živnosti. Všetky potrebné formality si totiž budú môcť vybaviť jednoduchšie ako doteraz na novozriadených jednotných kontaktných miestach, ktoré vzniknú na živnostenských úradoch. Svoje služby budú podnikateľom poskytovať bezplatne. Vyplýva to z návrhu novely živnostenského zákona, ktorý dnes schválila vláda.
Podnikateľom by podľa návrhu ministerstva vnútra mali napríklad odpadnúť starosti s viacerými registráciami. Živnostenskému úradu totiž budú musieť poskytnúť iba všetky potrebné údaje, ten za nich potom vybaví nevyhnutné administratívne úkony napríklad na daňovom úrade alebo v zdravotnej poisťovni.
Na rozdiel od súčasných pravidiel budú môcť podnikatelia na živnostenskom liste alebo koncesnej listine uviesť iba jeden predmet podnikania. Ak budú chcieť rozšíriť svoju činnosť, vybavia si viacero živnostenských oprávnení. Ministerstvo tak chce sprehľadniť evidenciu živnostníkov. V nej mávajú podnikatelia bežne zaregistrovaných aj niekoľko desiatok činností, ktoré v skutočnosti nevykonávajú.
Každý vydaný živnostenský list sa bude spoplatňovať osobitne. Poplatok za jeho vydanie by sa mal znížiť zo súčasných 1000 korún na 100 Sk v prípade voľnej a na 500 korún pri viazanej alebo remeselnej živnosti. Vydanie koncesnej listiny zlacnie o polovicu na 1000 Sk.
Do návrhu novely živnostenského zákona ministerstvo vnútra zapracovalo aj európsku smernicu o uznávaní odborných kvalifikácií, čo podľa rezortu prinesie viacero liberalizačných opatrení a umožní získať živnostenské oprávnenie širšiemu okruhu žiadateľov. "Napríklad trojročná prax už nebude podmienkou získania živnostenského oprávnenia pri remeselných činnostiach, čo mnohým absolventom stredných škôl umožní uplatniť sa v podnikaní hneď po ukončení štúdia," uviedla Koišová. Novelou sa má zrušiť aj administratívne náročné vedenie inšpekčných kníh, ktoré sa podľa rezortu vnútra v praxi neosvedčilo.
""""Na rozdiel od súčasných pravidiel budú môcť podnikatelia na živnostenskom liste alebo koncesnej listine uviesť iba jeden predmet podnikania. Ak budú chcieť rozšíriť svoju činnosť,vybavia si viacero živnostenských oprávnení."""Tomasito napísal:Osobne nevidim na tychto zmenach- oproti sucasnemu stavu- nic negativne, naopak...
enter00, to je ten rok 48? Vybral si co ti vyhovuje, tak ako autor tebou uvedeneho clanku, ktory bol medzicasom aktualizovany:
Nazov povodneho clanku: "Zivnostnici budu moct mat v zivnostenskom liste iba jeden predmet podnikania"
Nazov aktualizovaneho clanku: "Podnikatelia by mali mať menej starostí so založením živnosti"
Pekny rozdiel, nehovoriac o obsahu. A ty sa teraz malicherne drzis povodnej verzie ako taky kliest a za nic na svete vnimat predmetnu zmenu v celom jej kontexte.
Pokial si teda bude chciet navalat niekto 10 predmetov cinnosti, vyjde ho to na 10 x 100 Sk, t.j. tu istu sumu ako doteraz, akurat ze cela administrativa pri vybavovani zivnosti bude jednoduhsia a najma prehladnejsia, o.i. Kolko percent zivnostikov realne vykonava viac nez 10 zivnosti? Drvivu vacsinu tvoria zivnostnici mali a stredni. Ak teda bude chciet niekto realne vykonavat viac zivnosti, no tak si to kilecko za kazdu priplati... je to spravodlivejsie. Tiez, na rozdiel od sucasneho stavu zivnost, danove aj zdravotne ohlasenie vybavis na jednom mieste. Slovensky zivnostensky zvaz v tom problem tiez nevidi. A kedze dovodom tychto zmien je aj zosuladenie so systemom fungujucim v EU, podla tvojej logiky je potom cela EU na urovni roku 48. Nj, soudruzi vpred...
PS: Keby s podobnym navrhom prisla minula vlada, bol by si prvy, ktory by tu tieto zmeny zivnostenskeho systemu ospevoval.
Nazov povodneho clanku: "Zivnostnici budu moct mat v zivnostenskom liste iba jeden predmet podnikania"
Nazov aktualizovaneho clanku: "Podnikatelia by mali mať menej starostí so založením živnosti"
Pekny rozdiel, nehovoriac o obsahu. A ty sa teraz malicherne drzis povodnej verzie ako taky kliest a za nic na svete vnimat predmetnu zmenu v celom jej kontexte.
Pokial si teda bude chciet navalat niekto 10 predmetov cinnosti, vyjde ho to na 10 x 100 Sk, t.j. tu istu sumu ako doteraz, akurat ze cela administrativa pri vybavovani zivnosti bude jednoduhsia a najma prehladnejsia, o.i. Kolko percent zivnostikov realne vykonava viac nez 10 zivnosti? Drvivu vacsinu tvoria zivnostnici mali a stredni. Ak teda bude chciet niekto realne vykonavat viac zivnosti, no tak si to kilecko za kazdu priplati... je to spravodlivejsie. Tiez, na rozdiel od sucasneho stavu zivnost, danove aj zdravotne ohlasenie vybavis na jednom mieste. Slovensky zivnostensky zvaz v tom problem tiez nevidi. A kedze dovodom tychto zmien je aj zosuladenie so systemom fungujucim v EU, podla tvojej logiky je potom cela EU na urovni roku 48. Nj, soudruzi vpred...
PS: Keby s podobnym navrhom prisla minula vlada, bol by si prvy, ktory by tu tieto zmeny zivnostenskeho systemu ospevoval.
-
Ali N
Medium Star
- Kontaktovať používateľa:
V tomto kroku výnimočne súhlasim s vládou. Takto je to spravodlivejšie a systemovejšie. A ešte keď sa zjednoduší administrácia (všetko sa vybavi na jednom mieste) tak vôbec nevidim problém
btw
btw
no, podľa mna k tej úrovni postupne smerujeTomasito napísal:... podla tvojej logiky je potom cela EU na urovni roku 48. Nj, soudruzi vpred...
pekne porade - na clanok nemam ziadny dosah, je na sme, takze...Tomasito napísal:enter00, to je ten rok 48
menej starosti? teraz mas jeden papier - jasne, jednoduche. naskenujes, posles do velkoskladu, ukazes v banke, lahko sa to foti, jasne cita, lahko digitalizuje.... rozmyslaj preboha.
kritizujem len tento bod, spolocne centrum na vybavenie je konecne dobra vec(ak bude fungovat ako ma).
keby zachovali sucasny stav a platilo sa namiesto 1000ky 100sk za kazdy predmet, bolo by to zlepsenie. takto je ciastocne zlepsie a velke zhorsenie vo vyssie uvedenych bodoch.
a ano, EU je v tomto posahana... v USA trva zalozenie Ltd 1 den, v australii 3 hodiny. v eu je priemer dva tyzdne. Nieco podobne u zivnosti, papierovacky, byrokracia, umele vytvaranie potreby uradnikov - na vsetko staci jeden terminal a jeden interaktivny formular na webe(ako vo Finsku napr).
P.S takto si prvy kto ich oslavuje ty
Nikde netvrdim, ze na clanok zo SME mas nejaky dosah- poukazal som na znacny rozdiel v zneni clanku, na zaklade ktoreho si tu zacal vyvolavat smiesnu hysteriu a na ten isty- aktualizovany- clanok, ktory uz zrazu informuje o predmetnej zmene v uplne inom zneni "Podnikatelia by mali mať menej starostí so založením živnosti" (to aj na margo tej tvojej otazky, t.j. citaj co realne napisem, co citujem a rady ohl. premyslania smeruj redaktorom clanku, ktori z teba urobili lola). Predpokladam, ze na to, aby si si precital aktualizovany clanok dosah mas ; ) Ze sa stale drzis jedneho bodu, ktory bol predmetom povodneho znenia clanku je samozrejme tvoja vec, tato systemova zmena vsak zdaleka nestoji na nom. BTW. ja v tomto bode vidim nepriamy tlak na to, aby si zivnostnici prihlasovali len tie zivnosti, ktore budu aj realne vykonavat- nie ako doteraz, kedy si na 1, 2 papiere nahulakali zivnosti "od vyroby siacich strojov az po vyrobu kozmickej lode", a to bez realneho opodstatnenia s ohladom na vykonavanu prax. Keby zachovali sucasny stav a len by sa znizili poplatky, nic by sa nezmenilo, akurat by stat prisiel o dukaty. A ze popri vsetkych vyhodach, ktore tato zmena prinesie, prinesies v jednom euroobale do banky ukazat nie 1-2, ale napr. 6 papierov, ze si jednorazovo nascenujes o par A4 viac atd.? lol, nerob tu z komara vzducholod... aby si si prsty nepolamal... : )enter00 napísal:pekne porade - na clanok nemam ziadny dosah, je na sme, takze...
menej starosti? teraz mas jeden papier - jasne, jednoduche. naskenujes, posles do velkoskladu, ukazes v banke, lahko sa to foti, jasne cita, lahko digitalizuje.... rozmyslaj preboha.
kritizujem len tento bod, spolocne centrum na vybavenie je konecne dobra vec(ak bude fungovat ako ma).
keby zachovali sucasny stav a platilo sa namiesto 1000ky 100sk za kazdy predmet, bolo by to zlepsenie. takto je ciastocne zlepsie a velke zhorsenie vo vyssie uvedenych bodoch.
a ano, EU je v tomto posahana... v USA trva zalozenie Ltd 1 den, v australii 3 hodiny. v eu je priemer dva tyzdne. Nieco podobne u zivnosti, papierovacky, byrokracia, umele vytvaranie potreby uradnikov - na vsetko staci jeden terminal a jeden interaktivny formular na webe(ako vo Finsku napr).
P.S takto si prvy kto ich oslavuje ty
Ad EU: Nikto nas do EU netlacil. Inak, ty uz disponujes infos, ako dlho by mal od septembra trvat proces vybavenia zivnosti?
Ad PS: Jasne, predvcerom som doma organizoval party pre zivnostnikov, strielalo sa original sampanske, podaval sa kaviar zo strieborneho lososa, prisiel aj prezident SŽZ, naje*** sa jak bulo az som ho musel vyhodit- ogrcal hajzel a cural do umyvadla.
-
ikovan
Darca
Ale ja sa tu nemienim hadat alebo pocuvat aky som ja volic smeru.. a ze to neni dobre pokial vy si to (vy = neznali) nenastudujete. Ja som to vedel od zaciatku .. ved presne ako kolega napisal .. predtym nez som sem napisal som sa pekne pozrel ako ten navrh komplexne vyzera.. a nesplechol som len preto aby som tu bil moj "svetonazor" cez vase malicke hlavicky.. nomishenko napísal:Lenze to sme nevedeli, ze bude cena za jednu zivnost iba 100 Sk.
Ja na vladu nenadavam, ale obcas su same prekvapko. V kazdom pripade stale neviem ako to znizi byrokraciu, papierovacky ...
a teraz opat nasadme podbradnicky a podme papat... mamka sa uz nebezpecne priblizuje s velkou lyzicou na ktorej sa nechutne trasie detska vyziva.. // na toto nereagujte pokial ste to nepochopili.. ostatnym tleskam
-
vajda65
Medium Professional
mňa osobne najviac zaujíma ako to bude s vedením účtovníctva, a daň. priznaniami.
Ak budeš mať na každý predmet jeden ZL tak by si mal mať pridelené aj na každý list osobitne IČO a tým pádom aj DIČO. Nikde sa nehovorí ako bude toto vyriešené.
Osobne sa ma to nedotkne lebo už živnosť mám a tých pôvodných sa to nebude týkať, pretože zákon nemá retroaktívnu platnosť, ale len tak zo zvedavosti.
Ak budeš mať na každý predmet jeden ZL tak by si mal mať pridelené aj na každý list osobitne IČO a tým pádom aj DIČO. Nikde sa nehovorí ako bude toto vyriešené.
Osobne sa ma to nedotkne lebo už živnosť mám a tých pôvodných sa to nebude týkať, pretože zákon nemá retroaktívnu platnosť, ale len tak zo zvedavosti.
no keby si dostal 5-10 kusov ico, tak by sa jeden zblaznil:) to uz by sme naozaj zacali podpisovat peticiu na premenovanie SR na Absurdistan. Tak blby snad nebudu.vajda65 napísal:mňa osobne najviac zaujíma ako to bude s vedením účtovníctva, a daň. priznaniami.
-
vajda65
Medium Professional
konkrétne o tomto sa nič nehovorí, keby to tak bolo tak podľa zákona o účte by si musel viesť osobitne aj účta čo by už bolo absolútne nemyslitelné. Je mi jasné že sa to bude pravdepodobne riešit cez nejaké prílohy, ale nikto o tomto oficiálne nič nepovedal, resp. som nič také nepostrehol.
Inak súhlas že su ľudia, ktorí tam majú aj 150 živností a nevyzerá to dobre, ale reálne 5-8 predmetov je väčšinou nutných k prevádzkovanie biznisu.
Inak súhlas že su ľudia, ktorí tam majú aj 150 živností a nevyzerá to dobre, ale reálne 5-8 predmetov je väčšinou nutných k prevádzkovanie biznisu.