Zmazana particia

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
makaveli
King
King
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Zmazana particia

Príspevok od používateľa makaveli »

Takze. Mam 500 GB externy disk a na nom som mal jednu NTFS particiu, na tom disku boli len data. Pri instalovani windowsu som sa moc ponahlal, a ked je ten krok ze sa vyebraju particie, ja som vsetky zmazal a vytvoril nove. Neuvedomil som si, ze som tam mal prave pripojeny aj ext disk a aj na nom som zmazal staru particiu a vytvoril rovnako velku novu... Toto som si uvedomil az ked som sa nabootoval do novo nainstalovaneho windowsu a siel z ext. disku instalovat programy, ovladace atd... Tato particia ale este neni naformatovana (teraz je typ RAW)... takze neni naformatovana a nebolo do nej ani zapisovane, tak chcem poradit ci existuje nieco na obnovu particie alebo musim pouzit soft na obnovu dat (ktorym to trva strasne dlho)... nechcem totiz prist o 400 GB dat co som tam mal a hlavne o moje vsetky fotky od roku 2003 :?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Skus:
http://www.google.com/search?hl=sk&q=pa ... %2Braw&lr=
http://www.google.com/search?hl=sk&q=pa ... covery&lr=

Ak ti ide o fotky, mozno by bolo dobre opytat sa aj u firiem, ktore robia opravu dat z diskov. Ale myslim, ze pokial si zmazal len particiu, tak by sa tie data mohli dat obnovit.
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

NTFS súborový systém si ukladá informácie do skrytých súborov. Najdôležitejšie sú MFT a jeho záloha $MFTMirr. Ak neboli poškodené tie súbory, je šanca, že sa údaje podarí obnoviť. V podstate každý program na obnovu hľadá tieto súbory na disku (a ak ich nájde, pokúsi sa partíciu obnoviť).
makaveli
King
King
Kontaktovať používateľa:

dik, vecer alebo zajtra to vyskusam, som zvedavy ako dopadnem... ale sakra aj tak je to cele na hovno, lebo tie data budem musiet obnovovat na nejaku inu particiu, cize na iny disk v mojom pripade a neviem ako si poradim s takym objemom dat pri mojich volnych asi 40gb na notebooku, ale kaslat na to, ak zachranim aspon fotky, budem rad...
hojko: google vyhodil strasne vela programov na to, vies poradit nejaky uz osvedceny, nech to aj neni najrychlejsie ale aby bol spolahlivy...
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

skus Active@ UNDELETE
naposledy som cez tento soft obnovoval data z disku kamarata ked tak isto pri instalovani windowsu zmazal particie z disku
s miestom problem nebudes mat, kedze z disku mozes obnovovat po suboroch/adresaroch takze obnovis tolko GB kolko budes mat na druhom disku miesta
ale musis ratat ze cas obnovovania - prvotneho skenovania bude pekne dlhy
120GB disk to skenuje ~hodinku
makaveli
King
King
Kontaktovať používateľa:

sundevil napísal:s miestom problem nebudes mat, kedze z disku mozes obnovovat po suboroch/adresaroch takze obnovis tolko GB kolko budes mat na druhom disku miesta
ale musis ratat ze cas obnovovania - prvotneho skenovania bude pekne dlhy
120GB disk to skenuje ~hodinku
ok, vyskusam to, este som nasiel stellar phoenix data recovery, to tiez vyzera slusne, pozna to niekto? s tym miestom viem, ze sa to da obnovovat po suboroch, ja som myslel tak, ze mam tam napr. okolo 120 filmov ktore som este nevidel a tie uz asi nezachranim, lebo to nebudem mat kde obnovit vsetko a palit sa mi to nechce...
samploom
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa samploom »

Nechcem moc OT, ale clovek tu ma navyber s vacsieho mnozstva softu, a hlada dalej.. :? Hned prve dva by ti mali ist , a neboj sa ich :wink: Ja by som sa uz stiahol a skusal. Cin. Na Amige1200 sa podarilo este vycucat po vypnuti kompu data z RAM!!! A to boli softy kedysi, tzv.na kolene. A dnes, v sialenom infoveku ? :P
chrono
VIP
VIP

Ak nie sú poškodené tie dva súbory, čo som písal vyššie (alebo aspoň ten hlavný), programy by mali obnoviť partíciu (takže nebudeš musieť nič presúvať na iný disk, aj keď pri akejkoľvek práci s diskom, by som odporúčal zálohovať celý disk :) ).
Nedávno som používal na obnovenie poškodenej WindowsXP partície tento program: TestDisk (ten program sa pokúsi na tej partícii nájsť už spomenuté súbory).
makaveli
King
King
Kontaktovať používateľa:

chrono napísal:Ak nie sú poškodené tie dva súbory, čo som písal vyššie (alebo aspoň ten hlavný), programy by mali obnoviť partíciu (takže nebudeš musieť nič presúvať na iný disk, aj keď pri akejkoľvek práci s diskom, by som odporúčal zálohovať celý disk :) ).
tak dal som analyzovat a napisalo "no partition was found" takze takto to asi nepojde a musim sa pustit do obnovy...
chrono
VIP
VIP

Skúšal si ten program testdisk?
makaveli
King
King
Kontaktovať používateľa:

chrono napísal:Skúšal si ten program testdisk?
jj, ved nim, pustil som ho, bolo to bez gui, ako v dose.. dal som analyse a vypisalo ze nebola najdena ziadna particia :(
//edit: inak, na to, aby som mohol z toho disku obnovit data, ho musim este naformatovat, quick formatom, ze..? lebo teraz je tam vlastne len zmazana stara particia, vytvorena nova, ale neni to naformatovane...
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Formatovat? No neviem, formatom najskor tak zmazes udaje, aj ked to nie je wipe format alebo llf, kazdopadne by som format neskusal a skusil najskor rozne diagnosticke programy, najlepsie s GUI.
chrono
VIP
VIP

makaveli napísal:jj, ved nim, pustil som ho, bolo to bez gui, ako v dose.. dal som analyse a vypisalo ze nebola najdena ziadna particia :(
//edit: inak, na to, aby som mohol z toho disku obnovit data, ho musim este naformatovat, quick formatom, ze..? lebo teraz je tam vlastne len zmazana stara particia, vytvorena nova, ale neni to naformatovane...
Ak to naformátuješ, prídeš pravdepodobne o ešte viac dát, ako si prišiel doteraz.
V tom programe je aj možnosť "Search!", ale neviem, ako sa k nej dostaneš, kedže nemám poškodený disk. Skús vybrať disk a daj "Proceed". Tam by sa mal dať vybrať typ partície. Skús vybrať "None". Ďalej daj "Analyse". Potom by sa ti mali zobraziť nejaké partície (v tvojom prípade tam asi nič nebude). Tu niekde by sa ti mala zobraziť aj možnosť "Search!".
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

chrono: Chcel by som ta doplnit, ze format nie je ako format, su rozne typy formatov, ci uz fast, normalny, low level alebo wipe. Pri fast a tusim aj normalnom sa maze len hlavicka, cize nejaka tabulka kde je uvedene co a ako. Pri low level sa disk prepise nulami a pri wipe je to tak, ze sa disk prepise nahodnymi znakmi, proste ako keby si ho cely zaplnil subormi a potom zmazal.
chrono
VIP
VIP

test: Ja to viem. :wink:
Ale aj rýchly test vytvára na NTFS partícii nejaké dáta. Okrem iných systémových súborov sa vytvoria aj MFT a $MFTMirr. Väčšina programov na obnovenie zmazaných partícií používa práve tieto dva súbory, lebo obsahujú informácie o polohe tej vymazanej partície. Ak by sa tam vytvorili ďalšie také súbory, pravdepodobnosť obnovy partície (podľa mňa) klesne.
makaveli
King
King
Kontaktovať používateľa:

chrono: ta moznost SEARCH sa mi tam ZOBRAZILA, ak myslis to ked to doanalyzovalo, potom napisalo ze nenaslo particiu, a bolo tam search a popiso try to search more deeper, ale aj po hlbsej analyze zas stara znama sprava no partition was found ... no podla mna po tom rychlom formate nestrastim o nic viac moznost obnovy suborov ako mam teraz, lebo tie data sa pri quick neprepisu (ako pisal seth)... a budem asi nuteny to spravit, lebo vacsina programov asi nedokaze obnovit data z toho RAW FS.. este teraz skusam ten program active @ undelete co mi poradil sundevil a uvidim co, ten tiez akurat teraz hlada ci sa particia neda obnovit ako ten test disk (kokretne: finding deleted partitions), len asi na to pouziva iny algoritmus, lebo uz to trva asi vyse hodiny a je tak v 1/8 sektorov, tak si este pockam, ale ak aj nenajde, tak takisto nedokaze tie data obnovit z raw particie, tak to budem musiet sformatovat na ntfs a odtial sa uz pohnem dalej... dufam

//edit: prikladam este ako postupujem v tom programe testdisk, ak robim nieco zle, oprav ma pls
1. dam vytvorit novy logObrázok
2. zvolim disk a dam proceed Obrázok
3. zvolim Intel/PC partition Obrázok
4. dam analyzovat Obrázok
5. proceed Obrázok
6. analyzuje Obrázok

...v analyze uz nepokracujem kedze uz som ju vcera daval, ale dalej napise no partitions was found, da moznosti pridat particiu atd a hladat viac do hlbky, ale ani po hlbsom hladani nenajde particiu
chrono
VIP
VIP

Ten program active@undelete robí práve to, čo som napísal vyššie (a robí to aj Search! v testdisku). Hľadá tie systémové súbory.
Aj quicformat prepíše nejaké sektory na disku (ak by nič neprepisoval, bol by asi zbytočný). Skôr by si som sa pokúsil vytvoriť takú istú partíciu ako tam bola.

// chrono: Ty si na tom disku vytváral novú partíciu? (kedže ti tam nejakú našlo)
makaveli
King
King
Kontaktovať používateľa:

chrono napísal:Ten program active@undelete robí práve to, čo som napísal vyššie (a robí to aj Search! v testdisku). Hľadá tie systémové súbory.
Aj quicformat prepíše nejaké sektory na disku (ak by nič neprepisoval, bol by asi zbytočný). Skôr by si som sa pokúsil vytvoriť takú istú partíciu ako tam bola.
ale ten active @ undelete to musi hladat nejak inak, lebo v testdisku aj hlbsia analyza trvala najviac tak hodinu a v a@u to uz vyse hodiny bezi a time left pise na 12 hodin a par drobnych... k tomu vytvoreniu takej istej particie: ja som tam mal jednu jedinu particiu max velkosti s ntfs.. a ked som instaloval ten win, tak som tu particiu zmazal a taku istu velku vytvoril... takze tam particia vytvorena by mala byt, ale nie je este naformatovana na ziadny FS

//2 chrono: jj, zmazal a vytvoril, v tom je problem, pisem o tom uz v prvom prispevku: Neuvedomil som si, ze som tam mal prave pripojeny aj ext disk a aj na nom som zmazal staru particiu a vytvoril rovnako velku novu...
makaveli
King
King
Kontaktovať používateľa:

takze po analyze s active @ undelete...
particiu ako taku obnovit nedokazalo (s tym som sa uz vlastne rozlucil), ale naslo particiu a dokazalo by z nej obnovit data... lenze som potreboval restartovat, a myslel som ze ked uz disk analyzovalo, ze si to niekde ulozi a obnovim data, ale ked som to pustil po restarte, spravalo sa to ako keby som to pustil prvykrat, tak som dal znova anlyzu, znova dalsich 13 hodin a po analyze teraz nenaslo tu particiu aby dokazalo obnovit data.. neviem si to vysvetlit...
tak som skusil teraz stellar phoenix, ten nasiel particiu hned aj bez analyzy, tak idem sa cez to pustit do obnovovania dat, to by uz malo byt bez problemov...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ako to dopadlo???
Napísať odpoveď