Objavili planetu dosial najpodobnejsiu Zemi

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
jamess
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jamess »

Harun napísal:no ide oto ze tam je paradox, ked napriklad dve auta idu odseba 100km/h tak sa od seba vzdaluju rychlostou 200km/h, ale pri svetle si obmedzeny rychlostou svetla cize sa od zaciatocneho bodu vzdaluju rychlostou svetla ale aj jeden luc svetla od druheho sa vzdaluju rychlostou svetla
ok nastudoval som trocha a je to takto.
plati nie newtnovske skladanie rychlosti ale lorenzovo. ak idu dva fotony vedla seba ten druhy predbieha prveho rychlostou svetla, ale ten prvy druheho tiez. treba si uvedomit ze nemozes sa pozerad z hladiska oboch fotonov naraz, ale ak ich uvidis z lokalnej pozicie tak ich vidis ist rovnako rychlo. ak idu od seba, zasa vzhladom na prvy foton druhy ide od neho rychlostou svetla.

predstav si ze ja idem rychlostou 99.9999%c svetla a zasvietim baterkou. ty stojis niekde a merias rychlost toho paprsku. ty namerias c, aj ja nameriam c
Harun
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Harun »

hehe je to uz trosku OT ale ja chapem ze to bude vzdy c, len to trosku odporuje beznej logike
EDIT:no len ta fyzika uz ide mimo moju logiku :oops:
jamess
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Harun napísal:hehe je to uz trosku OT ale ja chapem ze to bude vzdy c, len to trosku odporuje beznej logike
neodporuje:) rychlost svetla c je lokalna rychlost tej vlny. akurat tam neplati klasicka fyzika uz.
Tomasito
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Tomasito »

A diskusia k tejto teme sa prave pre laika ocitla v bode P.
Harun
Medium Star
Medium Star

Tomasito napísal:A diskusia k tejto teme sa prave pre laika ocitla v bode P.
tak co vieme ze tka planeta je, teraz treba "riesit" ako sa knej dostat
a ja by som sa nedovolil nazvat inak ako laikom :oops:
vivaSlovakia
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa vivaSlovakia »

Vau, tak to vyzera celkom zaujimavo ... podla mna tam bude nejaky ten "zivot" ... ale cestovat 20 rokov no ehm... ked si to predstavim az mi prejde mraz po chrbte...
deblasco
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa deblasco »

jamess napísal:rychlejsie ako svetlo sa proste ist neda, s tym sa zmier. a co sa tyka vzdialenosti, precitaj si nieco o cervych dierach a zistis ze tych 20 svetelnych rokov nie je az tak daleko. Nanestastie ani cervie diery by neboli uspesne na prepravu kvoli stabilite a nehoraznemu mnozstvu energie potrebnej na vytvorenie ktorou nebudeme disponovat mozno aj miliony rokov(predsa len jedna sa o zakrivenie casopriestoru a pod.). Takze suma sumarum, cestovat na tuto planetu proste nebude mozne, ak uz aj kvoli faktoru co si spomenul ze sa tu navzajom povrazdime :)
najdi si informacie o tachyonovom pohone, zatial je to utopicka teoria ale nejak sa zacat musi ;)
napr: http://www.veda.cz/article.do?articleId=6066

bracho neblbni, N&B pojdu dalej! hadam az do novych dimenzii :)))
Rammer
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Rammer »

Harun napísal:no dufam ze som to so svojou poor english zvladol dobre pochopit :) Mozno som velmi optimisticky v tychto veciach, ale nic sa mi nezda nerealne. Niekedy pocitace tiez zaberaly cele haly a teraz kvantove pocitace zvladnu na atomarnej urovni ovela viac. Takemu pocitacu spred dvadsat rokov by trvalo faktorizovat 128bit prvocislo miliardy rokov a kvantove pocitace to zvladnu za par minut(?) Tym narazam na to ze pred 20 rokmi bolo rovnako nerealne rozlozit prvocislo ako je dnes energia 10 miliard slnk. A ber do uvahy ze ziskavanie energie pomocou anihalacie je radovo ucinnejsie ako energia zo slnka cize jadrova fuzia
Pocitace neporovnavaj s cestou do vesmiru. Ked vznikali pocitace, bolo jasne, ze technika pojde rapidne dopredu. Ale vesmirne lety to je nieco ine. Len sa pozri na Columbiu, co sa jej stalo, a pritom do vesmiru lietame uz takmer 50 rokov. Neviem si predstavit, ze by sa nejaka raketa co i len priblizila rychlosti svetla. Svetlo, fotony s nulovou hmotnostou, je nieco ine ako vesmirna lod alebo ziva bytost. Tie cervie diery su tiez takmer nerealne v nasej slnecnej sustave, pre ich velku nestabilitu a nedaju sa tak lahko "umelo" vytvorit. A navyse, vedci sa len DOMNIEVAJU, ze mozu existovat. Ja si myslim, ze skor ako sa nejaky clovek dostane za hranicu Slnecnej sustavy, civilizaciu zabije asteroid, nuklearne zbrane alebo nieco podobne.
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa enter00 »

jamess napísal:nic nie je rychlejsie ako rychlost svetla...
stale nechapes moju ideu, pred 100rokmi ludia objavili radio a ty si tu dovolis predniest nieco take? nemozeme vediet, co je a co NIE JE mozne, lebo nevieme, co vlastne existuje. cista logika.
deblasco
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa deblasco »

Rammer napísal:Pocitace neporovnavaj s cestou do vesmiru. Ked vznikali pocitace, bolo jasne, ze technika pojde rapidne dopredu. Ale vesmirne lety to je nieco ine. Len sa pozri na Columbiu, co sa jej stalo, a pritom do vesmiru lietame uz takmer 50 rokov. Neviem si predstavit, ze by sa nejaka raketa co i len priblizila rychlosti svetla. Svetlo, fotony s nulovou hmotnostou, je nieco ine ako vesmirna lod alebo ziva bytost. Tie cervie diery su tiez takmer nerealne v nasej slnecnej sustave, pre ich velku nestabilitu a nedaju sa tak lahko "umelo" vytvorit. A navyse, vedci sa len DOMNIEVAJU, ze mozu existovat. Ja si myslim, ze skor ako sa nejaky clovek dostane za hranicu Slnecnej sustavy, civilizaciu zabije asteroid, nuklearne zbrane alebo nieco podobne.
vsetko ok, len detail, foton nema nulovu hmotnost ;)
lahsie od fotonu su uz len gravitony...
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

deblasco napísal:vsetko ok, len detail, foton nema nulovu hmotnost ;)
Už to tu bolo napísane (aspoň myslím). Fotón má nulovú hmotnosť v pokoji.
Lolofon
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Lolofon »

no hadajme sa tu kolko chceme o tom co je rychlejsie ci futon fyto foton graviton alebo podbny drobucky nezmysel :D ale ajked sa podari prekonat rychlost svetla stale bude trvat kym sa ju asi podari trosku este urychlit aspon tak 100x ,pokus dostat sa na onu planetku mozme priradit k plavbe cez atlantik, dokedy nevymyslime niejaky system aby to trvalo mesiac resp dva tam nema to vlastne pre obycajnejsich ludi praktickejsi vyznam , tj zajtra sa tam asi nevyberiem na obed :roll:
btw iked ono ja by som chcel :D
ScroLLs
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ScroLLs »

ked su tam niejake tie bary,krcmy atd..tak to je dobre :D
tibet
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa tibet »

Harun napísal: Takemu pocitacu spred dvadsat rokov by trvalo faktorizovat 128bit prvocislo miliardy rokov a kvantove pocitace to zvladnu za par minut(?)
Takze, po 1. faktorizovat prvocislo sa neda, lebo faktorizacia je rozklad na delitelov a ako vsetci vieme, tak prvocislo okrem sameho seba a 1 inych delitelov nema
2. Takze si tam asi myslel, ze faktorizovat 128bit cislo. A to kvantove pocitace dnes este nedokazu, pretoze zdaleka nie su este take vykonne.
Harun
Medium Star
Medium Star

tibet napísal:Takze, po 1. faktorizovat prvocislo sa neda, lebo faktorizacia je rozklad na delitelov a ako vsetci vieme, tak prvocislo okrem sameho seba a 1 inych delitelov nema
2. Takze si tam asi myslel, ze faktorizovat 128bit cislo. A to kvantove pocitace dnes este nedokazu, pretoze zdaleka nie su este take vykonne.
k 1. som sa pomylil to cele cisla sa faktorizuju na prvocisla :oops: . A k 2. som to myslel viac menej obrazne, kvantove pocitace su otazkou par rokov a potrebne algoritmy uz existuju
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

podla mna ma zo zemou spolocny tak tvar ...neverim ze tam daco je ...
jamess
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

enter00 napísal:stale nechapes moju ideu, pred 100rokmi ludia objavili radio a ty si tu dovolis predniest nieco take? nemozeme vediet, co je a co NIE JE mozne, lebo nevieme, co vlastne existuje. cista logika.
nie, to ty nerozumies rychlosti svetla. Rychlost svetla c je definovana rychlost svetla vo vakuu. Touto rychlostou sa siria elektromagneticke ziarenia(vlnenie) vo vakuu(aj svetlo je elektromagneticke ziarenie). Foton ako castica ma kludovu hmotnost nula.

A teraz k tomu ze preco ludia nikdy nemozu cestovat rychlostou c. Vezmi si trebars elektron, zrychlis ho, zvysis mu hmotnost, a zrazu ma hmotnost protonu, pokracujes k rychlosti svetla a stale pridavas na hmotnosti, zrazu hmotnost atomu ununoktia, hmotnost cukrozy, hmotnost 1 gramu, hmotnost kilogramu, tony, eiffelovky, mesiaca, zeme, slnka, Cephei AA, celej galxie atd atd. a mozes pokracovat kolko chces kazdym zrychlenim len pridavas na hmotnosti a rychlost mozes mat aj 99.99990%c ale dalsou akcelereaciou z toho bude rychlost 99.99991% a nabere to na hmotnosti nehorazne vela. Tj. aby si sa dostal na rychlost svetla potrebujes nekonecnu hmotnost, co opat nie je mozne.

Toto je fyzika, a ma logiku.

PS:neber toto ako urazku, len sa ti snazim vysvetlit ze ako to vlastne funguje a kde su limity.
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe

jamess napísal:...
fyziky som mal dost, nemusis ma poucovat:)
ako vies, ze tato fyzika funguje vzdy a vsade? stale nechapes moj zaver, ze ked nieco nevies, co clovek naisto nevie, nemozes povedat, ze je to proste tak.

pokial ty vies, ze nic nemoze ist rychlejsie ako svetlo ziadnym sposobom, hovorim, napis si po Nobelovku a chod prednasat na svetove univerzity a kongresy.
Harun
Medium Star
Medium Star

enter00 napísal:fyziky som mal dost, nemusis ma poucovat:)
ako vies, ze tato fyzika funguje vzdy a vsade? stale nechapes moj zaver, ze ked nieco nevies, co clovek naisto nevie, nemozes povedat, ze je to proste tak.

pokial ty vies, ze nic nemoze ist rychlejsie ako svetlo ziadnym sposobom, hovorim, napis si po Nobelovku a chod prednasat na svetove univerzity a kongresy.
no ale vsetko co je vo fyzike dokazane pokusom sa berie ako fakt a "maximalna" rychlost protonov bola vyskusana v CERNE a zastavili sa neviem presne ale tusim ze to bola polovicna rychlost svetla
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe

Harun napísal:no ale vsetko co je vo fyzike dokazane pokusom sa berie ako fakt a "maximalna" rychlost protonov bola vyskusana v CERNE a zastavili sa neviem presne ale tusim ze to bola polovicna rychlost svetla
o par riadkov vyssie niekto prekladal clanok, ze tachyony sa pohybuju rychlejsie ako svetlo. aky fakt potom?
Napísať odpoveď