Je nutny Linux-Swap oddiel?

Všetko ohľadom Linuxu...
Ravenman
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Je nutny Linux-Swap oddiel?

Príspevok od používateľa Ravenman »

Chcem sa opytat ci ked mam dostatok pamate RAM 1,5 GB ci treba vobec vytvarat SWAP oddiel pri instalacii linuxu, jedna sa o ediciu Ubuntu 7.04
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Toľko obsadenej pamäte (1,5GB) so ešte nemal (a to mám občas spustené celkom slušné množstvo programov). (takže sa možno zaobídeš aj bez swapu)
Ravenman
Medium Star
Medium Star

akym sposobom dava Linux najavo malo RAM resp. nedostatok Swap ? dufam ze nie crashom kernelu :o
chrono
VIP
VIP

Keď už nie je žiadna pamäť voľná, a ani sa žiadna nedá uvoľniť pravdepodobne to skončí pádom niektorých aplikácií a v najhoršom prípade aj pádom kernela.
teso
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa teso »

Ja by som si pre istotu swap vytvoril. Sice mas vela RAM, ale do swapu sa niekedy zapise, aj ked je este volna RAM (neviem preco) a vtedy by sa to mohlo zachovat divne.

Napr. prednedavnom som si vsimol, ze RAM som mal volnej cca 900MB ale v SWAPe bolo nieco okolo 40MB. Neviem Ti ale povedat cim to je. :(
vivaSlovakia
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa vivaSlovakia »

teso napísal:Ja by som si pre istotu swap vytvoril. Sice mas vela RAM, ale do swapu sa niekedy zapise, aj ked je este volna RAM (neviem preco) a vtedy by sa to mohlo zachovat divne.

Napr. prednedavnom som si vsimol, ze RAM som mal volnej cca 900MB ale v SWAPe bolo nieco okolo 40MB. Neviem Ti ale povedat cim to je. :(
mala by to byt pamat jadra
q-parser
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa q-parser »

Napriek velkej RAM je swap potrebny. Nemusi sa do neho ukladat vyhradne obsah pamate.
Co sa tyka vyuzitia swapu, ak mas spustenych viacej procesov narocnych na pamat, tak sa zide. Napr. moje Gentoo pri aktualizacii/rekompilacii v pohode vyuzije aj viac nez 3/4 obsahu swapu (1GB).

Pri dnesnych kapacitach diskov 1 alebo 2GB pre swap nikoho neukrati.
Ravenman
Medium Star
Medium Star

ako poviete tak mu neham ten gigac teda..
chrono
VIP
VIP

Ja mám 512MB RAM + menej ako 1GB swap, a (takmer) nikdy sa mi nestalo, že by bolo málo pamäte.

Ako už bolo napísané, niekoľko stoviek MB, vyhradených pre swap, pri dnešných veľkostiach disku asi nebude nikomu chýbať.

To že sú nejaké dáta v swap aj pri voľnej pamäti by mohlo byť spôsobené tým, že sa nedal alokovať dostatočne veľký súvislý blok (a tak kernel nejaké časti presunul do swap).
turtlak
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa turtlak »

ak chces radu, tak si precitaj nieco o tom ako linux zaobchadza s pamatou. ono to do ram hadze vselico a tak potom aj swapuje trosku a dava tam "zbytocnosti", ale tie iba do swapu. nebudem to velmi rozoberat, lebo aj tak do toho az tak nevidim, ale swap sa kazdopadne oplati. uz len pre ten lepsi pocit. a ked budes mat nejaky problem s aplikaciou a budes sa niekoho pytat a povies, ze nemas swap, tak ti asi povie, ze si sprav najprv swap :) pamat robi vela a tak nac riskovat. ale na druhej strane... ked uz swap aj nemas, tak sa to da lahko spravit tak, ze si spravis swap subor. napriklad teraz mas dilemu, ze ci swap alebo nie. tak to mozes spravit tak, ze si swap nedas a ak ti bude chybat tak spravis swap subor, aktivujes a mas swap :)
Klayy
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Klayy »

teso napísal:Ja by som si pre istotu swap vytvoril. Sice mas vela RAM, ale do swapu sa niekedy zapise, aj ked je este volna RAM (neviem preco) a vtedy by sa to mohlo zachovat divne.

Ja mam sabayon linux 3.3b (gentoo + xgl + beryl)
a akurat dnes som mal spustenu len konzolu s instalaciou firefoxa a zralo to skoro cele 2 GB RAM, ale v swape bola stale 0

to len k tomu ze obcas tam nieco hodi... mne sa to este nestalo :P
deblasco
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa deblasco »

swap je dobry... do istej mieri... swap potrebujes aj keby mas 4GB pamete :)
swap nepouziva standardny format zapisu dat ako suborovy system, je to oddiel optimalizovany na IO operacie medzi pametou a HDD, kde si system odklada najcastejsie pouzivane kniznice, data a podobne, ktore ale v tom danom momente nepotrebuje...
takze ano swap oddiel je ok, ak mam 1 gb ram pouzivam 1-1,5GB swap
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Mam 2GB pamate a SWAP uz rok vypnuty. Nestalo sa mi, zeby som ho niekedy potreboval (je mozne, ze niektore programy ho vyslovene vyzaduju pri spusteni, ale take ja nepouzivam). A to som hraval napr. Gothic III ktory sam o sebe "stiahol" 1.3GB Ram (+dalsich min. 500 mal system [XP]). Tvrdenie o potrebe swapu na zaklade velkosti pamate je scestne.
deblasco
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa deblasco »

vsetko to zavisi od toho ake programy bezis...
a ci mas OS optimalizovany na programy ktore bezia na desktope alebo mas proste hromadu softu co ti ebzi ako services...
pri tom druhom je swap nevyhnutnostou...
q-parser
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa q-parser »

t0m4s3 napísal:Mam 2GB pamate a SWAP uz rok vypnuty. ... Tvrdenie o potrebe swapu na zaklade velkosti pamate je scestne.
No v tvojom pripade mozno hej. Nastavovat swap oddiel minimalne na dvojnasobok velkosti pamate bolo dost casto zauzivanym zvykom. Pri mensich velkostiach by som to stale odporucal, aj napriek pouzivaniu menej narocnych aplikacii. Ako som uz spomenul, kusok diskoveho priestoru nikomu chybat nebude.
Klayy
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Klayy »

Minuly tyzden som zistil ze swap sa naozaj zide, mal som v linuxe 500MB swap, mam 2GB RAM a chcel som dat notebook hibernovat (resp. suspend, neviem ci je to to iste :P ), ale povedal mi ze mam malo swapu. Teraz mam 2GB swap nech sa tam zmesti cela ramka a ide dobre. V podstate ho tam teraz mam len kvoli hibernacii (ktoru dost casto potrebujem)
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Ja mám len 512 RAM-u, swap potrebujem. Práve dnes som si nainštaloval druhý linux, ten nový sformátoval aj swap, no potom som si skopíroval spät Acronis True Image-om uložené Kubuntu a swap bol vypnutý, no všimol som si to vtedy, keď už chcel swap-ovať. Trhalo to nenormálne, ani vypnúť som to nevedel ani reštartovať X, stlačil som reštart na počítači a aktivoval ten swap. 2 GB miesta nie je veľa, keby som mal oveľa viacej RAM-u aj tak by som spravil swap.
Napísať odpoveď