Dvojjadrovy procesor--vysvetlenie pls

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
M3ntos
Novice
Novice

Dvojjadrovy procesor--vysvetlenie pls

Príspevok od používateľa M3ntos »

Co je to vlastne dvojjadrovy procesor a je lepsi ako klasicky?
prosim nejaky link kde je to vysvetlene,alebo ak by sa niekomu chcelo nech napise.

DIK
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

jednoducho povedane, ako keby si mal dva procaky, jeden procak ma jedno jadro, cize dvojjadrovy ma teoreticky rychlost dvoch procakov

odborna literatura
http://www.pretaktovanie.sk/modules.php ... ic&t=14234
http://www.itnews.sk/buxus_dev/generate ... e_id=37522
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Kibo napísal:jednoducho povedane, ako keby si mal dva procaky, jeden procak ma jedno jadro, cize dvojjadrovy ma teoreticky rychlost dvoch procakov
Velmi podstatne je slovo teoreticky kedze drviva vacsina programov dvojjadro nedokaze vyuzit, napriek tomu po marketingovej masazi si vacsina ludi kupi dvojjadro. (netyka sa Core2Duo, to ma velmi dobry aj singlecore vykon)
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

ved preto som to napisal, len som to zabudol zvyraznit :oops:

ak ides kupovat procak, tak sa rozmysli co potrebujes a nevahaj. teraz sa oplati kupovat, lebo ceny isli brutalne dole, podaktore viac ako o polovicu, nie je problem kupit donedavna 30k procak za 14k slovenskych :wink:
M3ntos
Novice
Novice

Príspevok od používateľa M3ntos »

co by ste mi VY poradili na hry? normalny or dvoj?
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Koľko chceš investovať? ..aké hry? Obávam sa, že na priemerné súčasné hry už dualcore.. o budúcich hrách už ani nevravím.. ;)
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa enter00 »

t0m4s3 napísal:Velmi podstatne je slovo teoreticky kedze drviva vacsina programov dvojjadro nedokaze vyuzit, napriek tomu po marketingovej masazi si vacsina ludi kupi dvojjadro.
vyhoda dual core nie je v rychlosti, ale prave v tom, ze rozumny operacny system dokaze rozdelovat ulohy medzi jadra a response time je dramaticky lepsi.
nic ine ako dual core(resp quad core) dnes nekupuj, je to uplna blbost.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

enter00 napísal:vyhoda dual core nie je v rychlosti, ale prave v tom, ze rozumny operacny system dokaze rozdelovat ulohy medzi jadra a response time je dramaticky lepsi.
nic ine ako dual core(resp quad core) dnes nekupuj, je to uplna blbost.
Zas tak dramaticke to nie je. Ano je to subjektivne rychlejsie, ale stoji to za tie peniaze? Vo vacsine pripadov aj tak cakas na pomaly disk.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

enter00: Ktory je ten rozumny operacny system vhodny na dektopove pouzivanie, ktory je navyse kompatibilny s tym co uzivatel potrebuje (Office, surfovanie, napalovanie, hry, filmy, hudba...)???
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Rozumný operačný systém, ktorý dokáže rozdeľovať úlohy viacerým procesorom/jadrám je dnes takmer každý OS.
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe

t0m4s3 napísal:Zas tak dramaticke to nie je. Ano je to subjektivne rychlejsie, ale stoji to za tie peniaze? Vo vacsine pripadov aj tak cakas na pomaly disk.
disk beriem. riesia to dva/viac diskov a vela ram.
a cena?AMD Athlon64 3500+ BOX Socket AM2 1 840,00 Sk bez dane
AMD Athlon64 X2 3600+ EE DUALCORE BOX Socket AM2 1 910,00 Sk bez dane.
1910-1840= 70SKK Jedno presso a mineralka.
Ano, stoji.
hojko napísal:enter00: Ktory je ten rozumny operacny system vhodny na dektopove pouzivanie, ktory je navyse kompatibilny s tym co uzivatel potrebuje (Office, surfovanie, napalovanie, hry, filmy, hudba...)???
windows xp sp2 alebo este lepsie windows vista home premium x32, minoritne problemy kedze berie aj nepodpisane drivere a vsetko, co si vymenoval, funguje na 100 percent.
p.s - samozrejme aj vyssie verzie vista.

P.S. SOM KING, K***A KING :D
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

A64 3500+ nakope v 99% pripadoch X2 3600+ do prdele, 2.2Ghz vs. 1.9Ghz hovori samo za seba
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe

t0m4s3 napísal:A64 3500+ nakope v 99% pripadoch X2 3600+ do prdele, 2.2Ghz vs. 1.9Ghz hovori samo za seba
v testoch mozno, ale v realnej praci bude x2 pohodlnejsi.
ked ale pridas 500sk, mas 2,2 ghz X2 a tam nie je o com:)
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Realna praca je co podla teba? V pisani vo worde bude 2x lepsi? Alebo pri pozerani videa ti pojde 2x rychlejsie? Vysvetli mi to prosim.
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe

t0m4s3 napísal:Realna praca je co podla teba? V pisani vo worde bude 2x lepsi? Alebo pri pozerani videa ti pojde 2x rychlejsie? Vysvetli mi to prosim.
nepis takymto stylom.
realna praca z pohladu bezneho usera - mam zapnutu hudbu, firewall+antivirus,web browser, word, nejaky IM, som na sieti.
modelova situacia - vlozim cd, stlacim alt tab. pri single core cakam, pri dual core bezim ako keby nic.
dam ripnut audio cd - single core cakam, lagujem. dual core som vysmiaty.
rozbalujem rar- to iste.
nevidim pri dnesnych cenach AMDciek a za par mesiacov aj Intelov dovod kupovat single core, kedze aj sedliak vie, ze 2 voly su lepsie ako 1.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

No prave ze medialna masaz ma za ciel to aby si ludia mysleli ze dva voly su lepsie ako jeden. Ale co s pravis dvoma volami, ked mas iba jedny oje? Inak dalej uz pokracovat nebudem, vidim, ze masaz na teba celkom posobi, pre ostatnych snad len:

Dvoujádrový procesor: mýtus silnější než realita
Mýty o dvoujádrových procesorech: chcete důkaz?

A este k tomu tvojmu raru. Pokial ma uzivatel jeden disk (vacsina), prip. balim/rozbalujem na tom istom disku ako bezi system, tak zabudni na to, ze si vysmiaty. Vyskusane to mam dokonale.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Nemyslim enter00, ze mas pravdu. Mam single 3000+ a 1.5GB RAM, ked dam ALT+TAB bez ohladu na to, ci sa napaluje, surfujem, citam maily alebo pisem vo Worde, ide to hned, nevidim tam ziadny zadrhel. Jediny rozdiel je pri hrani BattleField 2, pri ALT+TAB to trva asi tak dve sekundy, ale je to prepinanie z grafickeho DX9 prostredia na plochut, navyse sa meni aj frekvencia monitoru. Hry, ktore dokazu vyuzit dualcore by som zratal na jednej ruke, zrejme len Supreme Commander a Company of Heroes. Navyse pochybujem, ze sa bude v blizkej buducnosti brat doraz na dual, resp. quadcore procesory ohladne optimalizacie a rozlozenia vykonu pre vsetky jadra, je to len zbytocna robota navyse a ak nebude podpora zo strany engine, tak to asi nikto robit nebude.
Harun
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Harun »

enter00 napísal:nepis takymto stylom.
realna praca z pohladu bezneho usera - mam zapnutu hudbu, firewall+antivirus,web browser, word, nejaky IM, som na sieti.
modelova situacia - vlozim cd, stlacim alt tab. pri single core cakam, pri dual core bezim ako keby nic.
dam ripnut audio cd - single core cakam, lagujem. dual core som vysmiaty.
rozbalujem rar- to iste.
nevidim pri dnesnych cenach AMDciek a za par mesiacov aj Intelov dovod kupovat single core, kedze aj sedliak vie, ze 2 voly su lepsie ako 1.
pri vsetkych tychto situaciach ta zdaleka nelimituje procesor ale HDD cize tam si rozdiel urcite nevsimnes mozno ze by tam bol rozdiel ale by to bolo 1ms oproti 2ms v prospech dvoj-jadra
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Podľa je prínos dvojadrového procesora pre "bežného používateľa" zanedbateľný. Ako už bolo napísané, v hrách to veľmi nepomôže (kedže to využívajú minimálne) a v iných prípadoch, ak nie je procesor veľmi zaťažený, to tiež výkon/odozvu veľmi nezlepší.
Ako už tu viackrát odznelo, najpomalšou časťou dnešných počítačov je disk. Pre bežného užívateľa by teda bolo väčším prínosom napr. zapojiť disky do RAID 0 (alebo, ako na to má tak aj niečoho bezpečnejšieho).

Okolo 95% času je môj procesor zaťažený na menej ako 10%. V takom prípade by bolo to druhé jadro dobré akurát tak na vytváranie tepla. ;) Takisto pri pozeraní videa by to neprinieslo žiadny úžitok, lebo vtedy mám procesor zaťažený na menej ako 30%.
Mám jednojadrový procesor a nemám problém so súčasným: kompilovaní, surfovaním po internete, počúvaním hudby, používaním IRC, ICQ, čítaním emailov, používaním CD/DVD-Rom....
Ak niečo nefunguje, problém bude skôr v nedostatku pamäte, v pomalých diskoch, zlom nastavení... ako v tom, že procesor je single-core.
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe

aj tak budete mat vsetci pri dalsom nakupe dualcore, tento "boj" proti dualcore je trapny, kedze pomer cena vykon je u dualcore lepsi. ceny som uz postoval, nemam viac o com. keby stal dualcore 3,4 krat viac, som ticho, teraz stoji o 15 percent viac. to vravi za vsetko.

ad tomas - mna clanky nezaujimaju, ja to vidim denne, kedze pouzivam doma single core a v praci/plus notebooku dual core, je to o niecom inom = uplne iny pocit z prace. tabulkove merania su o nicom, nejake percento hore dole, dolezite je to, aky ma clovek pocit z pouzivania veci, ktoru si kupil, a ten pocit je u dual core diametralne odlisny - lepsi.

radit ludom, aby si v 05/2007 kupili single core je tristne, viac jadrove systemy uz nic nezastavi a do roka budu uplne vsade = vsetko sa bude vyrabat/programovat s ohladom nato.

""Mám jednojadrový procesor a nemám problém so súčasným: kompilovaní, surfovaním po internete, počúvaním hudby, používaním IRC, ICQ, čítaním emailov, používaním CD/DVD-Rom....""ano, problem tam nie je, vsetci sme to tak dlhe roky pouzivali, ale skusis toto iste na dualcore a naspat sa nevratis, to sa mozme stavit o cokolvek.
Napísať odpoveď