Palivo v motore auta

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
qwerty-xyz

Palivo v motore auta

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

Hm mozno sa niekomu bude zdat tato tema pritiahnuta za vlasy ale uvidime.Dufam ze vsetci vieme ako funguje motor v aute a co a ako tam prebieha. No a rozbehli sme taku debatu,ze co by sa stalo keby...

V motore sa zmiesava vzduch s benzinom,co keby bol namiesto toho vzduchu cisty kyslik? 8) nefrcalo by to lepsie? k tomu este neake nitro :P (za predpokladu ze motor bude z nejakeho pevnejsieho materialu)

Alebo zmiesat benzin s pusnym prachom alebo alkoholom...
Alebo dat do palivovej nadrze napalm... :wink:

Jednoducho tam dat zmes ktora je ovela vybusnejsia ako benzin.
Ako ja predpokladam zeby to roztrhlo motor,ale keby bol z nejakeho fakt namakaneho materialu zeby to vydrzalo tu teplotu...

:oops:
rixo
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Palivo v motore auta

Príspevok od používateľa rixo »

qwerty-xyz napísal:Hm mozno sa niekomu bude zdat tato tema pritiahnuta za vlasy ale uvidime.Dufam ze vsetci vieme ako funguje motor v aute a co a ako tam prebieha. No a rozbehli sme taku debatu,ze co by sa stalo keby...

V motore sa zmiesava vzduch s benzinom,co keby bol namiesto toho vzduchu cisty kyslik? 8) nefrcalo by to lepsie? k tomu este neake nitro :P (za predpokladu ze motor bude z nejakeho pevnejsieho materialu)

Alebo zmiesat benzin s pusnym prachom alebo alkoholom...
Alebo dat do palivovej nadrze napalm... :wink:

Jednoducho tam dat zmes ktora je ovela vybusnejsia ako benzin.
Ako ja predpokladam zeby to roztrhlo motor,ale keby bol z nejakeho fakt namakaneho materialu zeby to vydrzalo tu teplotu...

:oops:
s tym kylsikom sa to robi tak ze sa vyraba benzin ktory je vieazany s kylsikom tzv. nithromethane a ten sa pouziva v dragsteroch a tie maju sakra pevne bloky motora (2500-8000 koni)
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

islo by to lepsie, ale ked vies ako funguje motor, pusny prach tam asi sypat nebudes, lebo dostanes drsny vykon a to doslova :lol: a napalm je moc husty, aj ked da sa vsetko... pocul som pripady, ked rusi do zigulakov liali etanol :shock:
spanoo
Star
Star

Príspevok od používateľa spanoo »

Kibo napísal:islo by to lepsie, ale ked vies ako funguje motor, pusny prach tam asi sypat nebudes, lebo dostanes drsny vykon a to doslova :lol: a napalm je moc husty, aj ked da sa vsetko... pocul som pripady, ked rusi do zigulakov liali etanol :shock:
Ja som to aj skusal...na Felicii(samozrejme nie na mojej)...a nedoporucujem...oprava nieje zadarmo :cry:
ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

Kibo napísal:pocul som pripady, ked rusi do zigulakov liali etanol :shock:
no ved biopalivo je teraz v mode :lol:
Stenky
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Stenky »

metanol sa pouziva do monstertruckov

kri nitracii a okyslicovani zmesi privadzanej do motora je jediny problem....ze horia pri vyssich teplotach tudiz hrozi roztopenie bloku. => preto na to nemozes ist v kuse

ine paliva ako alkohol, aceton, etc. su prilis suche (dokonca odmastnuju)... tympadom by si zodral valce a piesty. musis to riedit olejom => a znova mas nizsiu vybusnost

//pardom metanol sa leje do monstertruckov, etanol je chlast :)
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jin »

Každopádne pri každom z prípadov by si musel zrejme spevňovať konštrukciu kompletného motora. tj blok, ojnica, kľukovka, ventily, hlava atd. , nakoľko by sa prudko zvyšoval tlak v spalovacej komore. Jj, etanol sa leje do monsterov.
Vstrekovanie čistého kyslíka už existuje a volá sa CryO2 :wink:
Pušný prach by asi bol najproblematickejší. Tam by vznikali strašné splodiny a bolo by treba kompletne upraviť spalovací + výfukový trakt, nakoľko by vznikalo sadzí až strach a tie sviečky si nechcem an ipredstaviť :lol:
A napalm? Nepoznám chem. zloženie, ale adekvátnejší by sa mi zdal kerozín :twisted:
mishenko
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mishenko »

ako vyssia vybusnost, tak i vyssia teplota mozu sposobit poskodenie motora. piesty, ojnice, kluka, vsetko do sraciek. pripadne blok motora a stycne plochy => vybrus ... uz som raz robil, bolo to dost drahe (este na Civicu)
s mazanim to uz bolo spomenute.
niektore auta zvladaju aj benzin s vyssim oktanovym cislo ako je 100 (specialne dotvarane paliva), ale treba aby na to ma prisposobene mapy riadiaca jednotka, lebo z toho ma auto prd cele nic :D
najlacnejsi sposob preplnania je jednoznacne N20 (u nas znamy aj ako NOS), bohuzial to si pri castejsom pouzivani vyzaduje tiez narocnejsie upravy motora (kovane sucasti). ja som premyslal nad N20, kedze ma moje auto v serii kovane piesty, ale naco mu davat taku nakladacku, ked to nemam kde vyuzit.
m4jor
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa m4jor »

Kibo napísal:islo by to lepsie, ale ked vies ako funguje motor, pusny prach tam asi sypat nebudes, lebo dostanes drsny vykon a to doslova :lol: a napalm je moc husty, aj ked da sa vsetko... pocul som pripady, ked rusi do zigulakov liali etanol :shock:
rusi do benzínových žigulákov lejú v pohode aj naftu....a ide to
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

m4jor napísal:rusi do benzínových žigulákov lejú v pohode aj naftu....a ide to
presne tak, ruske motory teda volgy a ziguliaky doslova zozeru vsetko
mishenko
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mishenko »

hlavne aj travu okolo cesty :D
ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

este k tym rusom a ich etanolu: myslite si ze RUSI su taki sprosti, aby liali kvalitny chlast do auta? :roll:
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Neleje sa len tak náhodou to Monstertruckov a Dragsterov METANOL ? :shock:
jojcek
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa jojcek »

frcalo keby sme z kyslika oddelili vodik a ten by sme vyuzili ako pohonnu latku :wink: blby napad a do buducnosti by som pocital mozno s vodou ale aj tej je malo :(
+ vodik, helium to su vybusne plyny tak ziaden problem skoda ze sa to neuplatni lebo to TRH nedovoli ropne mafinerie si to na trh nikdy nepustia a radsej zabiju vynalezcu dokazom je madarsky vedec zijuci v Australii ktoreho po vynajedni alebo patentovani si automobil na vodu zavrazdili :idea:
krupica_dnb
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krupica_dnb »

morééé takto som sa ako dlho nenasmial :lol: :lol: :lol: Motor nefunguje len tak ako na orázku so štyrmi cyklami, ono je to o dosť zložitejšie, takže všetko čo sa tu spomínalo sú abnormálne pitchoviny :D
Po prvé- podstatou práce motora nie sú ôen čo najväčšiwe detonácie- týchlosť horenia musí byť kontrolovaná, preto sa používajú pri rozsiahlych úpravách motora palivá s vyšším oktáovým číslom, aby sa predišlo detonačnému spaľovanie- t.j. horia pomalšie.
POdstatou nitra nie je len vyšší hmotnostný pomer kyslíka (vzduch- 23%, NO2- 33%), ale aj to že sa vstrekuje v kvapalnej forme a na to aby sa v motore premenil na plyn je potrebná energia- tú odoberie vo forme tepla a pri rozpade väzby sám dusík spôsobí veľmi výrazné ochladenie, čo má pozitívny efekt na spaľovanie (nižsia teplota-> vyššia hustota kyslíka takže sa môže spaľovať viac paliva).
K tým rusom- ono na vštky povery neverte. Je pravda že majú o dosť nekvalitnejšie palivá ale to je asi tak všetko, s tou naftou je to zápot seriózny. Autá na etanol sú v amerike úúúplne bežné, používali ich niektoré stajne dokonca aj v NASCAR.
Jediné čo je super je spaľovanie v naftových motoroch rastlinný olej- využívajú to šoféri najmä pri dlhých trasách aby sa premiešavali neustále- dá sa jazdiť aj s pomerom 50 na 50- nafta rastlinný olej, pri vyššej koncentrácii oleja už auto stráca výrazne výkon a smrad za autom je tiež pofidérny..
jojcek napísal:+ vodik, helium to su vybusne plyny
pokiaľ viem tak hélium je vzácny plyn a tie sú inertné :lol: :lol: ježíííš radšej to locknite :D
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

m4jor napísal:rusi do benzinovych zigulakov leju v pohode aj naftu....a ide to
ja som tiez nalial do svojho auta benzin s naftou (dlha historia, ale bola to zmes cca 50l benzinu a 5 l nafty :lol: ) ale poslusne zozralo, sice troska dymilo na modro a nemalo taku silu, ale zadarmo sa neodvezeite? :lol:
p.s.-nikdy viac :wink:
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

jojcek napísal:frcalo keby sme z kyslika oddelili vodik a ten by sme vyuzili ako pohonnu latku :wink:
z kyslika ako prvku chces oddelit druhy prvok teda vodik akou metodou ? .. :-D .. takze uvazujem tak ze si myslel ze zo vzduchu .... nooo a to sa uz robi ,takze si objavil ameriku .. :-) ... a dokonca na vodik uz jazdia skusobne auta od BMW, LEXUS, HONDA, TOYOTA ... a isto aj ine znacky s tym uz expreimentuju vo velkom ...

http://www.motormania.sk/art.ltc/1971 .. napr aj tu sa docitas co to o vodikovom pohone .. keby sa niekomu hcelo hladat dlhsie ako mne (0,04 sekúnd by Google :-) ) .. tak by sme mohli aj ine veci dostudovat :-) ... kazdopadne vodik sa javi ako palivo buducnosti asi najrealnejsie teraz .. len jeho ziskavanie je pomerne tez energeticky narocne :-) ...
misokgb
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa misokgb »

Presne tak, vodik je pohonnou hmotou buducnosti, avsak energia, ktoru vynalozime na jeho ziskanie je vacsia, nez energia, ktoru nam prinesie pri spaleni :) K tym specialny naplniam do aut, je to mozne, ale ako bolo pisane, treba na to spevnene casti motora, kovane piesty, spevnene ojnice, klukovka, casti rozvodov... Ja som na pionieri chodil na riedidle, na Wartburgu som jazdil s tech. benzinom, bol vtedy vyrazne lacnejsi :D
Stenky
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Stenky »

nordkapp_pb napísal:z kyslika ako prvku chces oddelit druhy prvok teda vodik akou metodou ? .. :-D .. takze uvazujem tak ze si myslel ze zo vzduchu .... nooo a to sa uz robi ,takze si objavil ameriku .. :-) ... a dokonca na vodik uz jazdia skusobne auta od BMW, LEXUS, HONDA, TOYOTA ... a isto aj ine znacky s tym uz expreimentuju vo velkom ...

http://www.motormania.sk/art.ltc/1971 .. napr aj tu sa docitas co to o vodikovom pohone .. keby sa niekomu hcelo hladat dlhsie ako mne (0,04 sekúnd by Google :-) ) .. tak by sme mohli aj ine veci dostudovat :-) ... kazdopadne vodik sa javi ako palivo buducnosti asi najrealnejsie teraz .. len jeho ziskavanie je pomerne tez energeticky narocne :-) ...
ja som videl dokument o 100x rychlejsej elektrolyze vody kde to priamo spalovalo vodik....z vody
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

... ano ano ide to ale co som cital o tom , tak je to asi aj energeticky najanrocnejsi postup ziskania vodika :-) ... btw.: k autu na vodu .. ked som bol este fagan, tak som odoberal STOP a mam desi este 4 albo 5 kompletnych rocnikov. a tam bol clanok o tom ako nejaky dochodca na filipinach prerobil svoju staru toyotu corollu na vodu ... fachcilo mu to .. len to malo malicky vykon .. pretoze vela energie musel menit na elektriku :-) .... a ked mu to kontroloval nejayk urad, tak mu naozaj nenasli ziadny zasobnik benzinu a z vyfuku isla iba cista vodna para ... a potom ho najala nejaka spolocnost ao najvacsieho odbornika :-) ...
Napísať odpoveď