hmm zaujmave.neviem odkial beru take presne cisla ale aj keby to tak bolo tak co to znamena?ze evolucia neexistuje a ze kazdy druh bol stvoreny v dnesnej podobe?Stoporko napísal:hodiny biologie...
teraz som na nete nasiel: zo:na pripravnom kurze nam lektor z lekarskej fakulty spominal i presnu frekvenciu (uz si nespominam presne...nieco okolo 10na minus deviatu, fakt si nespominam, mozno na minus stvrtuKód: Vybrať všetko
http://209.85.129.104/search?q=cache:6-pH-VdQqroJ:www.aepress.sk/cardiology/pdf/2004_03/06_guidelines_02.pdf+v%C3%BDskyt+spont%C3%A1nnych+mut%C3%A1ci%C3%AD&hl=cs&ct=clnk&cd=6&gl=sk)
Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
pinacolada
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
-
Stoporko
VIP
2Pina: urcite nie v takej podobe ako ju pozname dnes, ale zabranuje to tvrdeniam ze zivot pochadza z nejakej praprapra bakterie kdesi v mori z ktorej skrze NAHODNE mutacie vznikol rad druhov. Variabilita vramci jednoho druhu (mnozstvo variacii na tema pes, na tema clovek a pod.) je samozrejme zachovana i ked tu by sa tiez dalo diskutovat o tom ci su vsetky mutacie ktore prebehli a zachovali sa prospesne pre ten ktory druh... 
Pridam aj ja svoj nazor na tematiku krestanstva a pod :
V casoch ked si ludia nevedeli vysvetlit viacere z prirodnych ukazov, deje pripisovali niecomu nadprirodzenemu, neskutocnemu, niecomu "nad nimi" - Bohu. Vtedy to bolo celkom rozumne a pochopitelne, nemali techniku, zili v uplne inej dobe. No urcite mi date za pravdu a doba sa za niekolko desiatok storoci rapidne zmenila a my uz vieme vysvetlit prakticky vsetko nam podstatne. Preco je den, preco prsi a breco su burky. Tak ma napada je teraz este potrebne verit v nieco napdirodzene alebo sa nechavat tahat za nos nejakymi naivnymi rozpravkami ? Je to na vas, kazdy sa moze slobodne rozhodnut nikomu nazor nevnucujem.
Dalej by som sa rad vyjadril ku krstu. Dieta sa obycajne (samozrejme nie vzdy) krsti vo veku kedy len zacina vnimat okolity svet, ma dost problemov so sebou, nejaky krst mu je ukradnuty. Za seba nerozhoduje o tom kde bude kam pojde a AKU BUDE MAT VIERU rozhoduju jeho rodicia/pribuzni. A tu mi teraz napada : Preco si vieru nevyberame v 18tich rokoch ked uz vo vsetkych otazkach rozhodujeme sami za seba ?
Kostoly. To je tema ktora mi zerie nervy najviac. Je mi zle ked vidim ako sa cez celu dedinu/mesto trepu stare a chore dochodkyne ktore ledva chodia, v kostole klacia "na povel" ohovaraju jedna druhu povacsine tam chodia len preto lebo : "A co by povedala Anicka keby som nesla ?". Dalej mi je zle z ludi ktorych pocut modlit sa v kostole na 10m, vyjdu z kostola a nadavaju, ohovaraju a vedome pachaju hriechy. Je mi zle dnesneho krestanstva ktore uz vobec nevystihuje podstatu ktoru vystihovat malo.
V casoch ked si ludia nevedeli vysvetlit viacere z prirodnych ukazov, deje pripisovali niecomu nadprirodzenemu, neskutocnemu, niecomu "nad nimi" - Bohu. Vtedy to bolo celkom rozumne a pochopitelne, nemali techniku, zili v uplne inej dobe. No urcite mi date za pravdu a doba sa za niekolko desiatok storoci rapidne zmenila a my uz vieme vysvetlit prakticky vsetko nam podstatne. Preco je den, preco prsi a breco su burky. Tak ma napada je teraz este potrebne verit v nieco napdirodzene alebo sa nechavat tahat za nos nejakymi naivnymi rozpravkami ? Je to na vas, kazdy sa moze slobodne rozhodnut nikomu nazor nevnucujem.
Dalej by som sa rad vyjadril ku krstu. Dieta sa obycajne (samozrejme nie vzdy) krsti vo veku kedy len zacina vnimat okolity svet, ma dost problemov so sebou, nejaky krst mu je ukradnuty. Za seba nerozhoduje o tom kde bude kam pojde a AKU BUDE MAT VIERU rozhoduju jeho rodicia/pribuzni. A tu mi teraz napada : Preco si vieru nevyberame v 18tich rokoch ked uz vo vsetkych otazkach rozhodujeme sami za seba ?
Kostoly. To je tema ktora mi zerie nervy najviac. Je mi zle ked vidim ako sa cez celu dedinu/mesto trepu stare a chore dochodkyne ktore ledva chodia, v kostole klacia "na povel" ohovaraju jedna druhu povacsine tam chodia len preto lebo : "A co by povedala Anicka keby som nesla ?". Dalej mi je zle z ludi ktorych pocut modlit sa v kostole na 10m, vyjdu z kostola a nadavaju, ohovaraju a vedome pachaju hriechy. Je mi zle dnesneho krestanstva ktore uz vobec nevystihuje podstatu ktoru vystihovat malo.
-
pinacolada
Guru wannabe
nejaky si si velmi isty ze ludstvo ma na vsetko odpovede.ale to tak nie je a viera nestraca vyznam ani dnes a pre mna nestrati nikdymiso03 napísal:Pridam aj ja svoj nazor na tematiku krestanstva a pod :
Pisal som prakticky vsetko, nikdy by som si nedovolil povedat ze je vsetko vysvetlene ked sam viem ze to tak nie je. Sudim podla dvoch dedin kde tam chodia z vlastneho presvedcenia asi 10ti ludia ostani preto aby nepovedali druhi ze tam neboli, alebo musia kvoli starkej, rodicom. Bol som na nejdednej bohosluzbe a neviem ci ma vyznam opakovat dokola tie iste modlidby niekolkokrat, mne sa to javi ako dost primitivne na dnesnu dobu ...pinacolada napísal:nejaky si si velmi isty ze ludstvo ma na vsetko odpovede.ale to tak nie je a viera nestraca vyznam ani dnes a pre mna nestrati nikdy
-
braino.swk
Light Professional
medzi chodenim do kostola a vierou je OBROVSKY rozdiel, nie kazdy kto chodi do kostola je veriaci, "nie kazdy kto ma vola Pane, Pane vojde do nebeskeho kralovstva.."miso03 napísal:Pisal som prakticky vsetko, nikdy by som si nedovolil povedat ze je vsetko vysvetlene ked sam viem ze to tak nie je. Sudim podla dvoch dedin kde tam chodia z vlastneho presvedcenia asi 10ti ludia ostani preto aby nepovedali druhi ze tam neboli, alebo musia kvoli starkej, rodicom. Bol som na nejdednej bohosluzbe a neviem ci ma vyznam opakovat dokola tie iste modlidby niekolkokrat, mne sa to javi ako dost primitivne na dnesnu dobu ...
-
Stoporko
VIP
na osatne tu uz zazneli nazory s ktorymi suhlasim, tak sa este vyjadrim na tuto temu. Tu sa nase nazory plne zhoduju a myslim, ze nebudeme len sami dvajamiso03 napísal: ...Dalej by som sa rad vyjadril ku krstu. Dieta sa obycajne (samozrejme nie vzdy) krsti vo veku kedy len zacina vnimat okolity svet, ma dost problemov so sebou, nejaky krst mu je ukradnuty. Za seba nerozhoduje o tom kde bude kam pojde a AKU BUDE MAT VIERU rozhoduju jeho rodicia/pribuzni. A tu mi teraz napada : Preco si vieru nevyberame v 18tich rokoch ked uz vo vsetkych otazkach rozhodujeme sami za seba ?...
to tu uz zaznelo milion krat ale niekto stale musi vrtat lebo sa uz asi nema coho chytitStoporko napísal:na osatne tu uz zazneli nazory s ktorymi suhlasim, tak sa este vyjadrim na tuto temu. Tu sa nase nazory plne zhoduju a myslim, ze nebudeme len sami dvajaKrst malych deti je vec divna, nijaky prakticky vyznam v nej nie je. Poznam kopec ludi co boli ako deti pokrsteni a teraz su prinajmensom ateisti. Nejde o to, ci sme boli krsteni ako deti, ale ci ako rozumni ludia (vo veku kedy uz chapeme svet okolo) spravime iste rozhodnutie.
-
miki690
Medium Professional
okej uz som to tu sice raz pisel, ale napisem to este raz ... Rodicia davaju pokrstit svoje dieta prave preto, z everia ze je to spravne a chcu dietatu len to najlepsieStoporko napísal:na osatne tu uz zazneli nazory s ktorymi suhlasim, tak sa este vyjadrim na tuto temu. Tu sa nase nazory plne zhoduju a myslim, ze nebudeme len sami dvajaKrst malych deti je vec divna, nijaky prakticky vyznam v nej nie je. Poznam kopec ludi co boli ako deti pokrsteni a teraz su prinajmensom ateisti. Nejde o to, ci sme boli krsteni ako deti, ale ci ako rozumni ludia (vo veku kedy uz chapeme svet okolo) spravime iste rozhodnutie.
-
jamess
Light Professional
zle porovnanie si si vybral, krst je niekoho osobna vec, vzdelanie je v dnesnej dobe vec prezitiamiki690 napísal:okej uz som to tu sice raz pisel, ale napisem to este raz ... Rodicia davaju pokrstit svoje dieta prave preto, z everia ze je to spravne a chcu dietatu len to najlepsieak by sa to dieta rozhodlo, ze chce zmenit nabozenstvo , alebo byt ateistom , tak v tom nieje ziaden problem. Fakt nevidim dovod preco by sa o tom mal dany clovek rozhodovat az v dospelosti ... alebo opytam sa takto .. sam si sa rozhodol do ktorej skolky si isiel ? alebo na ktoru zakladnu skolu ? nemala by to byt slobodna volba kazdeho, ked bude dospely ? to by vyzeralo asi divne nemyslis ?
po prve ti musim vyjadrit lutost ak mas rodicov ktori ta nenechaju slobodne sa rozhodovat a volia za teba skolu(ak si este len na zakladnej, tak by som na tvojom mieste argument tykajuci sa skoly na buduce vynechal, kedze si este len na zaciatku "cesty vzdelania"), zakladnu nepocitam, tie su vsetky na jedno brdo, ja mam to stastie(aj ked na druhu stranu dufam, ze sa to postupne stane samozrejmostou), ze som si mohol vybrat viac menej vsetko, aku chcem skolu, na aky sport chodit, chodit/nechodit na hudobnu...miki690 napísal:Ja som tym chcel poukzat na to, ze rodicia ta davaju na tu skolu , ktora je podla nich najlepsia ... a tak isto ak si myslia ze je pre teba najlepsie ta pokrstit tak ta pokrstia ...
neviem preco povazujes krst za vec ktora je samozrejma, krst NIE JE samozrejmy a dufam, ze ani nikdy NEBUDE, pisal som to v tejto teme uz snad milion krat, ale ked si sa ktomu znova vratil napisem ti to este raz, nabozenstvo je vec NAZORU pohladu na REALITU z velkej miery ovplivnuje aj svetonazor a vseobecne spravanie voci spolocnosti v ktorej sa jedinec nachadza a takysto ako nazor by malo byt aj nabozenstvo vecou ktoru si kazdy VYBERIE sam tak isto ako vsetky obrady snim spojene. Na jednej strane sa v tejto teme mnohokrat pisalo, ze veriaci sa nesnazia ateistov presviedcat o viere v boha, ale uz len samotny krst maleho dietata je formou presviedcania, netvrdim, ze rodicia nemozu svojmu dietatu prezentovat svoje nazory ktorym veria, ale mali by ho nechat rozhodnut sa ako chce v dospelosti na zaklade poznatkov a skusenosti ktore ziska dieta same. Ja som ateista, ale nikoho kto veri v boha nepresviedcam aby prestal, mnohokrat som sa o tom s kamaratmy ktory su veriaci rozpraval, samozrejme nikdy sme k nicomu nedospeli, ale akceptujeme nazory jeden druheho...
p.s. neviem kolkokrat sa tu budu klast furt tie iste otazky, ale zrejme az kym tuto temu niekto nezamkne...
-
miki690
Medium Professional
Fall: Ja som stale mal moznostr si vybrat ... a krst je samozrejmostou pre veriacich ... a k tym skolam hovoril som prave o zakladnych skolach, kde ta daju rodicia a ty si si to nezvolil sam ... a ako to ma podla teba vo veriacich rodinach fungovat ? Podla teba ked sa mi narodi dieta tak ho mam nechat tak ... nic mu nehovorit o Bohu o viere, lebo to Ovplivni jeho svetonazor ? Vioes nazor je taka velmi zaujimava vec, ktor si clovek vytvori prave koli vplivu okolia ... A samozrejme aj rodicia velmi ovplivnuju nazor dietata ... a krst je nieco nevyhnutne, pre dalsi krestansky zivot. A stale nechapem preco vam to tak velmi prekaza ... to ze je niekto pokrsteny este z neho nerobi krestana 
ak si si vsimol, pisal som aj o vplive rodicov, nikdy som nepovedal, ze maju byt ticho, ale prave tym, ze pockaju, dieta(vlastne uz dospely clovek) bude schopny sa rozhodnut na zaklade vlastnych poznatkov(ano aj na zaklade vplivu rodicov, ktory bude, ale schopny konfrontovat s jeho vlastnymy nazormy) a teda sa rozhodne, resp casom si utvori nazor ci boh existuje alebo nie a teda ci sa prida ku tej ci onej cirkvy a teda ci prejde takymi alebo onakymi obradmy.miki690 napísal:Fall: Ja som stale mal moznostr si vybrat ... a krst je samozrejmostou pre veriacich ... a k tym skolam hovoril som prave o zakladnych skolach, kde ta daju rodicia a ty si si to nezvolil sam ... a ako to ma podla teba vo veriacich rodinach fungovat ? Podla teba ked sa mi narodi dieta tak ho mam nechat tak ... nic mu nehovorit o Bohu o viere, lebo to Ovplivni jeho svetonazor ? Vioes nazor je taka velmi zaujimava vec, ktor si clovek vytvori prave koli vplivu okolia ... A samozrejme aj rodicia velmi ovplivnuju nazor dietata ... a krst je nieco nevyhnutne, pre dalsi krestansky zivot. A stale nechapem preco vam to tak velmi prekaza ... to ze je niekto pokrsteny este z neho nerobi krestana
ako to ma fungovat? podla mna je najlepsie ak sa dietatu necha maximalna mozna moznost samostatne sa rozhodovat, rozhodne ho nenutit ist na skolu na aku nechce, robit sport aky nechce ...
ked podla teba krst krestana nerobi, preco je teda "nevyhnutny pre krestansky zivot"?
Ano? Ja by som povedal, ze pre cloveka, ktoremu viera a krestanstvo nic nehovori, sa jedna vyhradne o par kvapiek vody na celo, ktore nic neznamenaju. Azda sa mylim a aj ty veris, ze ten ukon ma nejaky hlbsi duchovny zmysel?jamess napísal:pretoze ked uz raz niekto niekoho pokrsti bez jeho vedomia tak na nom ta spina ostava do konca zivota
-
miki690
Medium Professional
k prvemu odseku ... ide o to, ze je dobre nechat dietatu vonost nech sa rozhoduje, ale zakladnu skolu mu predsa vyberies len ty ...Fall napísal:ako to ma fungovat? podla mna je najlepsie ak sa dietatu necha maximalna mozna moznost samostatne sa rozhodovat, rozhodne ho nenutit ist na skolu na aku nechce, robit sport aky nechce ...
ked podla teba krst krestana nerobi, preco je teda "nevyhnutny pre krestansky zivot"?
k tomu druhemu ... vies co robi z cloveka krestana ? to ako sa sprava, sposob zivota akym zije, to, ze ci v skutocnosti veri, to ze ci si dokze stat za svojou vierou, to robi z cloveka praveho krestana. Preco je pre krestansky zivot nevyhnutuny ? To by si mozno trochu do tejto problematiky musel vidiet ... Krst zbavuje ludi dedicneho hriechu , hriechu , ktory ma kazdy jeden clovek uz pri narodeni. Je to ako dosledok neposlusnosti Adama a Evy , ked zjedli zakazane ovocie (okrem dedicneho hriechu bol trest aj vyhnanstvo z raja...) Krst je potrebny pre prijatie sviatosti zmierenia a sviatosti oltarnej (telo Jezisa Krista alebo tzv. hostia/oplatka ... ) a tiez je dolezity, lebo bez krstu a sviatosti oltarnej sa nemoze prijat sviatost birmovania (u grekokatolikov je priamo pri krste) ... je to sviatost pri ktorej dany clovek dosiahne dospelost vo viere, resp. vdaka tejto sviatosti ju moze dosiahnut a dostane dary ducha sveteho ... akoze terazked to citas tak si hovoris ze su to nejake blbosti, no pre mna su velmi dolezite a su velmi dolezite pre kazdeho katolika ... a ja ich chcem vytvorit moznost dietatu, aby ich ziskalo ... chapes ?