Ako prejsť na linux?

Všetko ohľadom Linuxu...

Mate podobnu skusenost s prechodom na linux ?

Ano - a preto som furt na Windowse
11
26%
Nie - ja mam s linuxom iný probelm (napisem nizsie)
3
7%
Neskusal som prejst !
12
28%
Ano - ale vyriešil som to takto (napisem nižšie)
6
14%
Nie - bezproblemov som prešiel pretože (napišem nižšie)
11
26%

Celkom hlasov: 43

skener
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Ako prejsť na linux?

Príspevok od používateľa skener »

Trošku vám popíšem situáciu ktorá je asi bežná a som zvedavý čo na to Linuxovy maníci.

Uvediem ako príklad seba ale myslím si že to je hlavný problem večini ludí:

Frčím na oknách tak ako drvivý večina a vkuse riešim výrusi zamrzanie, padanie sistemu zamrzanie a tvrde reštarty ked je treba.

Popri tom ale mam svoje okna na ktore som si zvykol a vidím do nich viem perfektne požívať svoj word, excel a ostatné programiky a viem si tam nastaviť večinu veci a dokonca po dlhej dobe (kedže som roky na oknách) tak si viem nainštalovať windows a zvykol som is na jeho aplikacie help a uživatelovy priatelsky aj ked nestabilný sistém ale s tým ja nič neurobím ked niesom programator.

A zrazu sa nikto bavý o Linuxe a ja som už tiež otom niečo počul tak počuvam čo na to hovoroia. A rozpravaju o nom velmi pochvalne je zadara je stabilný čo viac už možem chcieť idem si nejaký zohnať. Najdem si nejké fórum či stránku nahodím sistém som rád že mám nový stabilný sistém a všetko ide super začínam sa učiť a tečú mi nervy kým na niečo prídem ale zvykám si a už sa to začína priaznivo vyvíjať ked tu zrazu problem NERIESITELNY:

Idem si zahrať svoju fest oblubenú hru. Ale čo to ? Ved to mi nejde skusim inu a takisto. Tak som nastvaný ale dobre nejako to prežijem. Tak ked sa nemožem hrať tak idem čosi robiť a tak si otvorim open office a spravým si nejaké veci ked tu zrazu sa ozve cez skype kamoš a že by čosi potreboval a ja že ok hned mu to v open office spravým a posielam mu to ale on má predsa okná a čo teraz ako si to pozrie? tak mi pošle niečo on a ja si to ako pozriem ked mam Open office ?
A už začínam byť hrozne nasraný pretože nemožem s nikým riešiť veci pretože si ich nemožme navzajom pozerať oni maju všetci okna magori a len ja mudri mam linux hej lenže ani si medzi sebou veci posielaju a ja som nahraty.

Použjem teda asi najvyuživanejšie riešenie a to je delím disk a ideme polka linux polka win a že budem frčať napoli ale to sa samozrejme zvrhne pretože nakonic sa človek chtiac nechtiac primkne k tomu čo pozná a čo majú ostatný a je naspeť na wine a o dalšieho linuxaka menej !

Asi takáto je moja predstava takým niečim som prešiel a velmi rád by som šiel na linux hned aj mam este na polke suse 10inu ale ako to mám urobiť je nejká možnosť ako odstranit tie problemi spojené s prechodom ?

Napr. :
(ja niesom programator ja nejdem an linux kompilovať jadra mam iba normalne požiadavky)

- Je nejaká možnosť ako spustat hry ktore mam len EXE na linuxe ?
- Je najka možnosť prepojenia aby si mohli s linoxoveho excelu a wordu pozerať veci aj windowsi a naopak ?
- Požadujem len vyriešiť problem kompatybility aby som si tie zakladne veci ako su dokumenty vo worde v excely, a tie zakladne proste takéto typy suborou a samozrejme hry mohol pozerať a vytvarať tak aby si to mohli pozrieť aj wini aj ja ked budem na linuxe.

PS:Vlastne by to vyriešilo keby linux dokazal spustat execka. :(
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Poznámka na úvod: nechápem ľudí, ktorý chcú programy pre Windows spúšťať v Linuxe (skús to niekedy aj naopak).

OpenOffice vie otvárať aj .doc (a aj také súbory vytvárať).
Ak chceš v Linuxe zdieľať adresáre/tlačiarne... s užívateľmi čo majú Windows, použi Sambu.
Ak chceš spúšťať MS Office v Linuxe vyskúšaj napr. Wine.
To isté vyskúšaj pre hry (alebo môžeš vyskúšať ak Cedega).
ppt
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ppt »

Vlastne o tom je linux, ze ti tie exe len tak nespusti. Programator ti do exe suborov moze nakodit co chce (hocaky virus, a pod.). Ak mas zdrojaky pre linux, tak si ich mozes prekontrolovat. :lol:

Exe subory sa ale daju spustit aj v linuxe pomocou emulatora (napr. wine).

Pekne napisany pribeh. Myslim, ze podobne to preziva kazdy, kto skusi po prvy krat linux- Hlada svoj C disk, ide spustit exe program, chce nieco niekde skopirovat a zrazu na to nema prava a pod. :)

Osobne sa za linuxaka vobec nepovazujem, mam ho tiez len na skusku. No velmi rad by som sa chcel stat stalim uzivatelom tohoto OS.

PS: system sa pise s y, nie s i :wink:
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

bezbolestny uvod, nenazval by som to prechod, je nainstalovat vmware, resp virtual pc od MS vo windows a do tohoto virtualneho prostredia nainstalovat linux, alebo naopak
nasledne si spustis OS v OS
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

sundevil napísal:...
Pre bezbolestný prechod je podľa mňa potrebné si najskôr o Linuxe niečo prečítať. :wink:
tuti
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa tuti »

ja som mal na desktope Mandrivu a aj tak som pouzival Win lebo mi to prislo nemotorne.. i ked dnes si myslim ze je to nieco ako Win a da sa tam naklikat vsetko... najlepsou metodou ako prejst na linux je podla mna skocit do toho a plavat... to sa mi stalo ked som dosiel na vysku a dal som ho na notebook... problem s office som nemal mozno preto ze ho moc nevyuzivam bezne sa u nas pouzivaju pdf format pre text a ziadne doc subory a excel ani neviem ci som mal vobec niekedy spusteny... inak myslim ze oowriter (word pre open office) sa pyta ci to ma ukladat ako windowacky .doc alebo ako .otd (standardna pripona pre oo)
tomPD
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tomPD »

Zdar na linux som presiel asi pre rokom a pol, bolo to zo zaciatku trosku nezvyk tiez som bol trosku zmateny, ale casom som si zvykol a momentalne si neviem predstavit ako by som programoval pod winom a podobne veci. Co sa tyka open officu , existuje aj win verzia open officu. A druha vec je ze bez problemov sa da v oo ulozit ako *.doc alebo *.xls v tomto nevidim problem. Co sa tyka hier, je vela hier ktore su uz aj na linux, ked medzi nimi nie je ta tvoja je tu moznost pouzit wine, alebo cedegu. Ja som cez wine rozbehal CS 1.6 viac som neskusal, ked mam fakt chut sa nieco zahrat este stale mam win takze raz zacas ho bootujem.
HAWK dohovoril som
wlado_v
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa wlado_v »

ja som na linux presiel jedneho pekneho dna ked ma poriadne vytocil win (musel som ho 2x za tyzden preinstalovat) kamos mi poradil ze si mam dat UBUNTU a uz na tom frcim pol roka bez problemov...mam nainstalovany aj win ale to len pre kazdy pripad ked nieco NAHODU nejde pod linuxom...
Miko10
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Miko10 »

Takisto bezim na linuxe uz pol roka, konkretne na Ubuntu. Open Office som nemusel riesit, pretoze uz aj vo Wondowsoch som pouzival OO od verzie 1.1

Open office ti dokaze aj otvorit dokumenty z MS office aj ich dokaze ulozit vo formate MS office. Niekedy su s tym sice problemy, hlavne ak dokument obsahuje makra, ale da sa to prezit. Keby MS spristupnilo format svojich dokumentov, za chvilu by ich OO otvaral bez akehokolvek problemu

Co sa tyka hier, tiez som ich dost skusal, par som ich rozbehal pod wine, na niektore su urobene instalatory pre linux a aj priamo urcenych pre linux je dost (aj ked vacsinou nestoja za moc, az na par vynimiek).
skener
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa skener »

Tak diky za rady to som rad a teda hovorite že EXEcka sa daju normalne cez nejake linuxove programiky sa daju rozbehnut? tak to som rad a to jealší klinec do windowsovej truhly.
lollo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa lollo »

mam teraz dve disky ale na jednom mam uz win a na druhom linux a potrebujem nieco napisat do grub-u aby sa ma pytalo ze z ktoreho disku chcem bootovat a to bohuzial este neviem
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

tak toto je dost povrchne. takze:
1.) tiez mam rozdeleny hdd a nepriklonil som sa uplne ani k jednemu systemu. obcas proste treba do toho winu skocit, ale 99% casu som v linuxe.

2.) kompatibilita nie je absolutne problem. pouzivam open office a nemam s tym problem. kamos mi posle napriklad protokol do skoly a kludne si ho otvorim a prepisem a exportujem do pdf a vytlacim u frajerky (nemam tlacku) :)

3.) no s hrami je to problem. nebudem klamat a pisat, ze vsetko ti pojde cez slavnu cedegu smahom ruky. ono to tak mozno je ked s tym vies robit velmo dobre. ale prvy problem je, ze cedega normalne zadara neni a treba patch. ked sa ti take nieco podari spravit, tak poklona. dalej nasleduje rada problemov. najprv treba nainstalovat fonty a ked nemas ovladac na grafiku, tak aj ten. a potom prichadza faza modlenia, aby to slo. no a pravdepodobnost, ze ti to pojde bez toho aby si pri tom prisiel o nervy je tak 10% linux s hrami nie je prilis kamarat. ale na druhej strane su aj hry portovane na linux tak ako aj na win. napriklad doom3 a plno dalsich. ja osobne hravam warsow (nieco na styl quake)

zaver: je jasne, ze prechod nie je len vec 10minut, ale potom to stoji za to.
paralen
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa paralen »

10% linux s hrami nie je prilis kamarat
hry s linuxom niesu kamarati :(
cedega normalne zadara neni a treba patch
co si budeme klamat, cedega sa da zohnat za 5 minut :oops:

A mas pravdu, ked si clovek zvykne raz na stabilitu a bezpecnost Linuxu, nebude chciet iny system :)
turtlak69
Guru
Guru

martin.007 napísal:hry s linuxom niesu kamarati :(
noo to by som zrovna netvrdil. linux ma super podporu openGL, ale tak vyvojari nie su kamarati s hrami :) tak by som to definoval, ale su aj hry pre linux a aj fachcia. skus warsow. slaba grafika, ale bezi ako hodinky na 100fps (+ 100% vyuzitia CPU). ked hram hocico pod linuxom, tak mozem opekat nad procakom. ale predpokladam, ze asi o takych 5 rokov to bude uplne v pohode. nuz prechod je tazky hlavne kvoli hram... preto mam aj win :) nebudem emulovat a nastavovat cele hodiny. ved nac by som potom vyuzil moj druhy 10GB hdd? :D
sINN3R
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa sINN3R »

mam ubuntu 7.04 a som s nou spokojny vsetko co potrebujem na notebooku robit tu mam a je tu kopec veci ktore sa v oknach nedaju tak dobre robit... jednoducho mi linux viac vyhovuje lebo sa tu dobre caruje v terminali [ktory som si nehal vysuvat ako Quake alebo CS console, to len pre tych co to nevideli tak je to Tilda pre GNOME]. Nech ma niekto presveci preco ho nepouzivat alebo co sa tu take dolezite neda robit
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

chrono napísal:Pre bezbolestný prechod je podľa mňa potrebné si najskôr o Linuxe niečo prečítať. :wink:
To by potom nepresiel nikto :-D
turtlak69
Guru
Guru

Ano - ale vyriešil som to takto (napisem nižšie)...
na 10 GB hdd som nahodil win, na 160 GB hdd linux. 160 som rozdelil na viac casti. vsade som nahodil filesystem ext3. do winu som nahodil ovladac na ext3 (www.fs-driver.org) a instalujem windowsacke programy na ext3 particiu (nebudem kvoli winu kupovat dalsi hdd). zvlast mam particiu na filmy a hudbu a zvlast na instalacky a zvlast na pracu. vsetko ext3. z winu tam mozem pristupovat a aj zapisovat a v linuxe uz deto. mam nahodeny grub a pri starte pc si vyberam, ktory OS chcem. takze dva OS a problem je vyrieseny
lollo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa lollo »

aky mas potom linux?
fogus
Medium Expert
Medium Expert

Re: Ako prejsť na linux?

Príspevok od používateľa fogus »

skener napísal:Trošku vám popíšem situáciu ktorá je asi bežná a som zvedavý čo na to Linuxovy maníci.

Uvediem ako príklad seba ale myslím si že to je hlavný problem večini ludí:

Frčím na oknách tak ako drvivý večina a vkuse riešim výrusi zamrzanie, padanie sistemu zamrzanie a tvrde reštarty ked je treba.

Popri tom ale mam svoje okna na ktore som si zvykol a vidím do nich viem perfektne požívať svoj word, excel a ostatné programiky a viem si tam nastaviť večinu veci a dokonca po dlhej dobe (kedže som roky na oknách) tak si viem nainštalovať windows a zvykol som is na jeho aplikacie help a uživatelovy priatelsky aj ked nestabilný sistém ale s tým ja nič neurobím ked niesom programator.

A zrazu sa nikto bavý o Linuxe a ja som už tiež otom niečo počul tak počuvam čo na to hovoroia. A rozpravaju o nom velmi pochvalne je zadara je stabilný čo viac už možem chcieť idem si nejaký zohnať. Najdem si nejké fórum či stránku nahodím sistém som rád že mám nový stabilný sistém a všetko ide super začínam sa učiť a tečú mi nervy kým na niečo prídem ale zvykám si a už sa to začína priaznivo vyvíjať ked tu zrazu problem NERIESITELNY:

Idem si zahrať svoju fest oblubenú hru. Ale čo to ? Ved to mi nejde skusim inu a takisto. Tak som nastvaný ale dobre nejako to prežijem. Tak ked sa nemožem hrať tak idem čosi robiť a tak si otvorim open office a spravým si nejaké veci ked tu zrazu sa ozve cez skype kamoš a že by čosi potreboval a ja že ok hned mu to v open office spravým a posielam mu to ale on má predsa okná a čo teraz ako si to pozrie? tak mi pošle niečo on a ja si to ako pozriem ked mam Open office ?
A už začínam byť hrozne nasraný pretože nemožem s nikým riešiť veci pretože si ich nemožme navzajom pozerať oni maju všetci okna magori a len ja mudri mam linux hej lenže ani si medzi sebou veci posielaju a ja som nahraty.

Použjem teda asi najvyuživanejšie riešenie a to je delím disk a ideme polka linux polka win a že budem frčať napoli ale to sa samozrejme zvrhne pretože nakonic sa človek chtiac nechtiac primkne k tomu čo pozná a čo majú ostatný a je naspeť na wine a o dalšieho linuxaka menej !

Asi takáto je moja predstava takým niečim som prešiel a velmi rád by som šiel na linux hned aj mam este na polke suse 10inu ale ako to mám urobiť je nejká možnosť ako odstranit tie problemi spojené s prechodom ?

Napr. :
(ja niesom programator ja nejdem an linux kompilovať jadra mam iba normalne požiadavky)

- Je nejaká možnosť ako spustat hry ktore mam len EXE na linuxe ?
- Je najka možnosť prepojenia aby si mohli s linoxoveho excelu a wordu pozerať veci aj windowsi a naopak ?
- Požadujem len vyriešiť problem kompatybility aby som si tie zakladne veci ako su dokumenty vo worde v excely, a tie zakladne proste takéto typy suborou a samozrejme hry mohol pozerať a vytvarať tak aby si to mohli pozrieť aj wini aj ja ked budem na linuxe.

PS:Vlastne by to vyriešilo keby linux dokazal spustat execka. :(
Necital som celu diskusiu neni cas, ale zhrniem moj prechod na linux bol zo zvedavosti. Skusal som asi tyzden, na zaciatku boli myslienky rozhadzane , neujasnene a neuplne. Po tyzdny so sa vratil k win. Ale coto v skole sme prebehli strucne par veci ohladom linuxu a ja ze sa este vratim a dam mu poslednu sancu- noci nadavania , preklinania a neviem co ese....
Kym so stupil do problematiky linuxu , skoro som oplesavel :D, ale stalo to zato, dnes by som si zivot bez "mojho debiana" nevedel ani predstavit :D :? cca po 2 rokoch mozem povedat. mal som stastie - po nastupe do prace coto mi vyrazi dych linux na mojom pracovnom kompe. Kolegova kolabovali a ja sa smial. Po roku som pracu nechal a siel na VS a tak sme sa stale vracali k problematiku linux - aj ked sme podstatne veci preberali s win. Takze tak no :) :D :wink:

PS: Gramatické chyby nerucim pisem to par sekund, neni cas :D

//edit: este mala poznamka, ktora ma zrala cely den - no nieze by som bol zavisli na debiane- skusil som vela distribucii - ale len debian mi prirastol k srdcu :oops: :D :wink:

//edit2:nic proti skener - ale anketu by som polozil - ci vas nejako oslovil alebo zaujal linux ?(popripade ci bol pre Vas zmenou oproti Vasmu systemu {npr.win.}) :shock: :D :oops: :wink: :D :)
turtlak69
Guru
Guru

lollo napísal:aky mas potom linux?
to bola otazka na mna? ja osobne mam kubuntu. mal som aj knoppix, fedoru a neviem co este, ale vsetko bolo take nejake divne... btw s tym zapisovanim nema linux nic spolocne. skor ten ovladac pod windowsom :)
Napísať odpoveď