Plna ramka pri prikaze "top" aj "free"..

Všetko ohľadom Linuxu...
TomAss
King
King
Používateľov profilový obrázok

Plna ramka pri prikaze "top" aj "free"..

Príspevok od používateľa TomAss »

cavte ludia. rozhodol som sa zo serverom prejst na linux (debian)...ked dam command "top" tak mi vypise vzdy ze RAM je plna..a to aj ked nic nebezi aj ked bezi... to iste aj pri "free" ... co to moze byt ?

Mem: 1556788k total, 1520368k used, 36420k free, 91504k buffers
Swap: 1967952k total, 36k used, 1967916k free, 825528k cached

a este jedna otazka...ked dam uptime tak nakonci mi vypise 3 cisla ze load average (teraz tam mam napr 2.14, 1.66, 1.57) tie cisla ukazuju zataz ? ako sa v tom vyznat ? ktore co ukazuje / kedy je comp fakt zatazeny ? thx...
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

nastuduj si nieco o sprave pamate v linuxe. ram budes mat plnu. linux ti hodi do ramky nie len co potrebuje pre dany moment, ale aj to co pravdepodobne pouzijes a zrychli ti tak start vela veci. v ram je aj rezerva samozrejme a tak kedspustis nejaky program, tak sa vyuzije dana rezerva a potom sa uvolnia zbytocnosti v ram (to ty nevidis, to je automaticke). ja mam v linuxe vzdy vyuzite tak 480MB ram. proste vzdy je to priblizne tolko. aj ked zapnem komp aj ked mam spustenych plno veci. a este mi obcas aj do swapu nieco nahadze, ale neswapuje tak ako win. ze veci potrebne swapuje a ram je tiez plna. v linuxe ti do swapu odklada vsetko mozne. aspon tak nejak som to pochopil ja z toho co som cital o pamati v linuxe. ak sa mylim, tak nech ma niekto opravi. je mozne, ze som si to vysvetlil uplne zle a zavadzam :)
tuti
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa tuti »

ja mam vyuzitie ram 200MB. Neviem o tom ze by linux robil nieco take ako je cache veci ktore bude potrebovat do ram. Sprava pamate funguje tak ze si OS slobodne uklada veci do ram a ked je plna tak sa vhodnym algoritmom (najcastejsie je to dlzka "pobytu" dat v ram) odstarnia data tym ze sa daju a uvolnia tak miesto pre data, ktore su zrovna potrebne.
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

neviem, ja som to pochopil tak ako som napisal. kym si neprecitam zrozumitelnejsi clanok, tak nebudem nic tvrdit :) ale moje vyuzitie ram je take ako som pisal. to som si isty :) system: kubuntu + najnovsi kernel.
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Linux normálne nič nenačítava dopredu. On akurát veci, ktoré už nie sú potrebné z RAM nevymaže. Odstráni ich až vtedy, keď je tá pamäť potrebná (teda druhé spustenie programu je zvyčajne rýchlejšie). Tak isto si tam ukladá súbory, ktoré niektorý program načítaval z disku (a ešte aj niektoré iné veci). :)
TomAss
King
King

Príspevok od používateľa TomAss »

ok dik ludia :)
a este mam navas jednu otazku ohladom FTP
mam na linuxe proftpd ... ono to funguje tak ze spravim shell a podtym sa moze regnut aj na FTP ale aj na ssh a tym padom si moze aj spustit hocico a druhy problem ze si moze chodit kam chce na FTP...potreboval by som spravit tak ze proste spravim si usera a dam mu IBA napr. /home/blabla/server1 ... a inde by sa nemohol dostat a mal by svoju FTP quota dajme tomu 1 GB...a nemohol by sa lognut cez napr puttyho a tym padom nepustat si co chce...ako to spravit ? skusal som ze adduser blabla a dat mu chown napr /home/blabla/server1 ale mohol som sa s nim dostat aj hocikde inde po celom mojom linuxe ale prepisovat atd som mohol len /home/blabla/server1 ... neviete pls poradit ? aj som guuglil ale som z toho magor..thx
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Skús si prečítať o proftpd a virtuálnych užívateľoch (to je presne to, čo potrebuješ). (napr. tu http://www.suseportal.cz/instalace_a_ko ... tp_serveru)
Napísať odpoveď