vesmir je hrozne zaujimava oblast.. a hlavne cierna diera... ma taku silu ze dokaze pohltit svetlo.. cize sa stava neviditelnou... viete o nej nieco ??
čierna diera
-
Šu-Do
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
čierna diera
viem ze sa o tom skoro nic newie ale aj tak... co sa stane ked sa do nej nieco dostane ?? roztrha to alebo sa to fakt objavi niekde v inych koncinach vesmiru ??
vesmir je hrozne zaujimava oblast.. a hlavne cierna diera... ma taku silu ze dokaze pohltit svetlo.. cize sa stava neviditelnou... viete o nej nieco ??
Nuž čo sa tam deje je ťažko zistiť, keďže gravitácia je taká silná, že ani svetlo neunikne z diery. Pre viac info skús: http://sk.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cierna_diera
-
miki690
Medium Professional
Re: čierna diera
Cierna diera je miesto vo vesmire s enormnou gravitaciou, je tak velka ze pohlcuje vsetko vratane svetla . ak tam nieco vojde tak ho to pravdepodovne "roztrha" nie nieka,m premiestni, to robia tzv. "cervie diery"Šu-Do napísal:viem ze sa o tom skoro nic newie ale aj tak... co sa stane ked sa do nej nieco dostane ?? roztrha to alebo sa to fakt objavi niekde v inych koncinach vesmiru ??
Predstavte si neštastného astronauta padajúceho nohami napred smerom do stredu jednoduchej čiernej diery Schwarzschildovho typu (nerotujúca). Čím bližšie sa dostane k horizontu udalostí, tým dlhšie trvá fotónom, ktoré vyžaruje, uniknúť gravitačnému poľu čiernej diery. Vzdialený pozorovateľ uvidí astronautov spomaľujúci sa zostup pri približovaní k horizontu udalostí, ktorý zdanlivo nikdy nedosiahne.
No z jeho vlastného uhla pohľadu astronaut prekročí horizont udalostí a dosiahne singularitu v konečnom čase. V momente, keď prekročí horizont udalostí ho nebude možné pozorovať z vonkajšieho vesmíru. V čase pádu by si všimol, že jeho chodidlá, potom kolená a tak ďalej sa dostávajú do zväčšujúceho sa červeného posunu, až kým sa nestanú neviditeľnými. Keď sa približuje k singularite, gradient gravitačného poľa od hlavy k chodidlám sa značne zväčší, bude sa cítiť natiahnutý a nakoniec roztrhnutý slapovými silami: v jeho chodidlách bude cítiť omnoho väčšiu gravitáciu ako v úrovni hlavy. Tento proces je známy ako špagetizácia. Blízko singularity sa gradient stane dostatočne veľký na roztrhanie atómov. Bod, pri ktorom sa slapové sily stanú zhubnými, závisí od veľkosti čiernej diery. Pre veľmi veľké čierne diery ako napríklad tie v stredoch galaxií bude tento bod ležať dosť ďaleko od horizontu udalostí, takže astronaut ho môže bezbolestne prekročiť a žiť. Naopak pre malé čierne diery sa tieto slapové efekty môžu stať osudnými oveľa skôr ako sa astronaut priblíži k horizontu udalostí.
No z jeho vlastného uhla pohľadu astronaut prekročí horizont udalostí a dosiahne singularitu v konečnom čase. V momente, keď prekročí horizont udalostí ho nebude možné pozorovať z vonkajšieho vesmíru. V čase pádu by si všimol, že jeho chodidlá, potom kolená a tak ďalej sa dostávajú do zväčšujúceho sa červeného posunu, až kým sa nestanú neviditeľnými. Keď sa približuje k singularite, gradient gravitačného poľa od hlavy k chodidlám sa značne zväčší, bude sa cítiť natiahnutý a nakoniec roztrhnutý slapovými silami: v jeho chodidlách bude cítiť omnoho väčšiu gravitáciu ako v úrovni hlavy. Tento proces je známy ako špagetizácia. Blízko singularity sa gradient stane dostatočne veľký na roztrhanie atómov. Bod, pri ktorom sa slapové sily stanú zhubnými, závisí od veľkosti čiernej diery. Pre veľmi veľké čierne diery ako napríklad tie v stredoch galaxií bude tento bod ležať dosť ďaleko od horizontu udalostí, takže astronaut ho môže bezbolestne prekročiť a žiť. Naopak pre malé čierne diery sa tieto slapové efekty môžu stať osudnými oveľa skôr ako sa astronaut priblíži k horizontu udalostí.
-
SIX
Medium Star
je toho vela popisane ale nikto nevie ocom vlastne pise, o cierne diere sa neda v skutku povedat nic ja mam na to iny nazor.
tvrdenie
taka silna gravitacia ze ani svetlo neunikne , (hmm svetlo nema hmotnost nevpyva na neho gravitacia) podla mna cas sa odvija od gravitacie a moj nazor je ze ked cierna diera nevyzaruje svetlo (malu cast vyzaruje) alebo ohyb svetelnych lucov na ktore posoby gravitacna sila , to je podla mna casovy posun ktory ludia nedokazu zachytit. ale to je len moja uvaha,(na pokusi o dokazovanie nieje cas)
a najviac na tom srandy ze aj ked teraz to nieje pravda co tu tvrdim moze sa to stat.
tvrdenie
taka silna gravitacia ze ani svetlo neunikne , (hmm svetlo nema hmotnost nevpyva na neho gravitacia) podla mna cas sa odvija od gravitacie a moj nazor je ze ked cierna diera nevyzaruje svetlo (malu cast vyzaruje) alebo ohyb svetelnych lucov na ktore posoby gravitacna sila , to je podla mna casovy posun ktory ludia nedokazu zachytit. ale to je len moja uvaha,(na pokusi o dokazovanie nieje cas)
-
Old Dirty Bastard
Guru
ades: lol, vola sa Steve Hawking a ak mysliš jeho knihu Steve Hawkings Universe tak ano, je veľmi zaujimava 
kedže spanoo celkom dobre popisal čiernu dieru, ja už len doplnim že čierne diery vznikaju po vybuchu supernovy, čo je vlastne "umierajuca" hviezda, jej posledne štatium rozpinania, ktore sa konči gigantickou exploziou..
kedže spanoo celkom dobre popisal čiernu dieru, ja už len doplnim že čierne diery vznikaju po vybuchu supernovy, čo je vlastne "umierajuca" hviezda, jej posledne štatium rozpinania, ktore sa konči gigantickou exploziou..
raz v noci som len tak prepinal televizor a niekde som narazil na dokument o ciernych dierach......bolo to zaujimave......popisovali co sa moze stat ked sa tam niekto dostane......niektory tvrdili ze vas to roztrha na miniaturne castine a rozprasi a ze cierna diera je len nieaky "vir" a iny tvrdili ze je to "portal" do inej galaxie a take....ale mna fakt zaujima co sa stane ked sa tam dostanem
tu su popisane cierne diery celkom pochopitelne
http://aldebaran.cz/astrofyzika/hvezdy/stars_4.html
http://aldebaran.cz/astrofyzika/hvezdy/stars_4.html
EDIT: alebo skus polozit svoju otazku na tomto fore, myslim ze dostanes vela zaujimavych odpovedi tj. mimo urovne chapania vacsiny ludialdebaran napísal:Pozorovatel padající do černé díry projde Schwarzschildovým poloměrem z hlediska své souřadnicové soustavy za konečnou dobu (bohužel se toho díky slapovým silám nedožije). Jiný obraz uvidí pozorovatel vně černé díry. Signály od padajícího pozorovatele bude dostávat stále s větším zpožděním a jejich frekvence bude posunuta k červenému konci spektra. To je způsobenou změnou frekvence vystupujících fotonů v silném gravitačním poli v okolí černé díry. Průchod horizontem by vnější pozorovatel viděl až v nekonečném čase a vlnová délka fotonů nesoucí tuto informaci by také byla nekonečná
alebo sa skus spytat vesmirnych ludi, co ti na to povedia
S666: svetlo ma hmotnost, aj ked nemeratelnu. hovori o tom casticovo-vlnovy dualizmus (svetlo ma vlastnosti castic aj vlnenia)
Old Dirty Bastard: a nevznika cierna diera nahodou kolapsom hviezdy? t.j. akoby "vbuchom"?
EDIT 24.5.2007: Rad by som vedel, ktory expert mi poslal K- s textom "najpred si nieco nastuduj a potom sa hadaj" . neviem, ale zda sa mi, ze sa nehadam. o tom tato diskusia je, aby sa tu diskutovalo, pripadne aby sa informacie uiedli na pravu mieru. preto sa chcem spytat: NEPREHNAL SI TO NAHODOU???
S666: svetlo ma hmotnost, aj ked nemeratelnu. hovori o tom casticovo-vlnovy dualizmus (svetlo ma vlastnosti castic aj vlnenia)
Old Dirty Bastard: a nevznika cierna diera nahodou kolapsom hviezdy? t.j. akoby "vbuchom"?
EDIT 24.5.2007: Rad by som vedel, ktory expert mi poslal K- s textom "najpred si nieco nastuduj a potom sa hadaj" . neviem, ale zda sa mi, ze sa nehadam. o tom tato diskusia je, aby sa tu diskutovalo, pripadne aby sa informacie uiedli na pravu mieru. preto sa chcem spytat: NEPREHNAL SI TO NAHODOU???
-
Old Dirty Bastard
Guru
-
mastermind
VIP
vid> http://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_collapseOld Dirty Bastard napísal:ades: tak o tom neviem.. čierna diera vznika pri explodovani pokial viem, ak nie tak ma opravte.. ak to viete určite..
-
qwerty-xyz
Re: čierna diera
Hmm,tak si jednoducho daj hladat do google. Ja som o tom pocital strasne vela po cesky,slovensky aj po anglicky.Šu-Do napísal:viem ze sa o tom skoro nic newie ale aj tak... co sa stane ked sa do nej nieco dostane ?? roztrha to alebo sa to fakt objavi niekde v inych koncinach vesmiru ??
Aj ked cierne diery su fakt super.
-
gego
Light Professional
svetlo nema hmotnost ako cisty foton ho nema ale pri pohybe ho uz ale ma ... vies co je to gravitacna sosovka ??? je to dokazane ale samozrejme ze to gravitacia nerobi sak svetlo je voci nej immunne .... ale sak jasne je to tvoj nazor a diskusne forum je na to aby som ti potvrdil vyvratil alebo spochybnil ..S666 napísal:je toho vela popisane ale nikto nevie ocom vlastne pise, o cierne diere sa neda v skutku povedat nic ja mam na to iny nazor.
tvrdenie
taka silna gravitacia ze ani svetlo neunikne , (hmm svetlo nema hmotnost nevpyva na neho gravitacia) podla mna cas sa odvija od gravitacie a moj nazor je ze ked cierna diera nevyzaruje svetlo (malu cast vyzaruje) alebo ohyb svetelnych lucov na ktore posoby gravitacna sila , to je podla mna casovy posun ktory ludia nedokazu zachytit. ale to je len moja uvaha,(na pokusi o dokazovanie nieje cas)a najviac na tom srandy ze aj ked teraz to nieje pravda co tu tvrdim moze sa to stat.
-
Te-wei
Medium Professional
ja som niečo dosť o tomto čítal, ale to sú už roky rokúce, takže pracujem len s utržkami toho čo som si zapamatal. č.d. sama o sebe sa pozorovať asi naozaj nedá,nedá priamo, ale pokiaľ je napr. súčastou nejakého systému, napr. dvojhviezdy kde je jedna hviezda a č.d. tak tam to už ako tak ide na základe zmeny jasnosti, alebo na základe vzajomného gravitačného pôsobenia hiezdy a č.d. Aj keď vedci to hneď nenazývajú č.d. len treba vedia zistiť, že to nemôže byť planeta, lebo by musela byť moc veľka vzhladom na druhú hviezdu, alebo by musela byť moc hmotná, pričom vypočtami by možno zistili,že taká hmotná byť nemôže, alebo neviem. Ide o zbieranie informáci ako sa trebars ta hviezda v tom sistéme sprava a počítanie, počitanie aké musí mať vlastnosti TO čo jej jej súčastou a na základe toho vylučovania možností či to môže byť planeta, alebo čierna diera... atď...P3Bo napísal:Mám taký dojem že čierna diera sa sama o sebe pozorovať nedá bez okolitejšieho svetlejšieho vesmíru by pre nás bola prakticky neviditeľná