Umyvanie biku

O športe...
duves
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok

Umyvanie biku

Príspevok od používateľa duves »

Ako cistite milacikov, MTB, alebo cestaci svoje tatoše?
Miesto drahych pripravkov doporucujem vyskusat letnu ostrekovaciu zmes na autoskla. Staci tesco 5 L za 59,90. Do rozprasovaca, ide to dolu same. Pomozte spongiou, splachnite teplou vodou. Retaz nezabudnite osetrit na to urcenym mazivom.
Masaker
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Masaker »

dakujeme za postreh... ale myslim ze taku banalitu ako umyvanie bycykla nam tu nemusi vysvetlovat. :P
vivaSlovakia
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa vivaSlovakia »

mne sa zacinaju taketo temy pacit... btw ja bicykel cistim tlakovym cisticom, cely ho vycistim a potom WD40 na retaz... pripadne nejaky stary motorovy olej ale to uz je ine kakavo ... :P
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

Senk juuu ... :lock:
spanoo
Star
Star

Príspevok od používateľa spanoo »

fruxo napísal:mne sa zacinaju taketo temy pacit... btw ja bicykel cistim tlakovym cisticom, cely ho vycistim a potom WD40 na retaz... pripadne nejaky stary motorovy olej ale to uz je ine kakavo ... :P
Len tak mimochodom...kedze som pracoval ako servisak bikeov tak viem ze WD40 je to najhorsie co mozes svojmu milacikovi nastriekat na telo...je to len lepidlo...chyta sa nan prach...mi sme ho v servise pouzival len na povolovanie srobov :lol: NA vsetko sa pouzivala vazelina alebo sprej TEFLON+ a na cistenie cista voda..a ak chces aby sa leskol tak cokolvek co sa pouziva aj na auto..alebo pre fajnsmekrov ked zajdes do dobreho bicykloveho obchodu(v respektive priemerneho) tak tam bude prostriedok na umyvanie bicyklov..nespominam ako sa vola
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

autoumyvaren Car-shop (kusok od Optimy) :roll:
micpu
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa micpu »

CykloStar :D ...ja ho nepouzivam ale vsetci kamosi bikery ano...ja pouzivam hocico co peni :P....prevody, kolecka, retaz a pod. najprv vycistim doma...potom bike vezmem na rucnu autoumyvarku a za 5sk ho preplachnem vysokotlakovou hadicou :) a potom ked uschne namazem, trochu sa nanom prebehnem na lahkom prevode...vyskusam vsetky prevody ci idu bez problemov a utrem prebytocny olej
duves
Light Expert
Light Expert

fruxo napísal:mne sa zacinaju taketo temy pacit... btw ja bicykel cistim tlakovym cisticom, cely ho vycistim a potom WD40 na retaz... pripadne nejaky stary motorovy olej ale to uz je ine kakavo ... :P
Tlakovy cistic je udajne nebezpecne pouzivat. Moze sa nedopatrenim natlacit voda do lozisk nabojov a aj nejaka špina.
Na retaze sluzia uplne ine maziva. Su to sprejove maziva, ktore ciastocne stuhnu a pripominaju originalne mazivo na novej retazi. Pozri v cyklopredajni.

Saponat cyklostar poznam, len sa mi zda drahy.
spanoo
Star
Star

Príspevok od používateľa spanoo »

Ano uz som si spomenul..Cyklostar...Ked mate svojho milacika radi...tak si zasluzi nieco co ma rad zase on..no nie???Ked ho nim umyjes tak bude cisty, leskly a vonavy 8)
ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

mne sa osvedcilo zobrat ho do umyvacky na auta, vziat wapku do ruky a poriadne ho vystriekat. zidu tak dole aj najodolnejsie oleje a vselico ine, dosucha ho vyutierat a znova premazat
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Dážď spláchne. :)
BMXku som čistil obyčanou vlchkou handrou, rám som napenil jarovou vodou a vyniesol na 5 min. do dažďa. :)
MTB taktiež vlchkou handrou, reťaž spomínamým prípravkom na reťaze.
yoplin
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa yoplin »

jednoznacne cyklostar, 1 liter 150 Sk neni zase az tak moc.
na retaz iba lubrichain. je to prostriedok urceny predovsetkym na mazanie retazi. obsahuje molybden disulfid, ktory vytvara tenky, velmi odolny film, ktory chrani proti oderu, korozii a zabezpecuje hladky chod.
cobra121
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa cobra121 »

A co pouzivate na odmastenie retaze a komponentov. Najviac mam zaspinene tie dve male kolieska na zadnom prehadzovaci cez ktore ide retaz. Pocul som ze dakto pouziva benzin. Neposkodi sa tym daco ?
yoplin
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

na odmastenie retaze pouzivam acetonovy kupel :D supnem ju tam na hodinku dve, potom ju zbavim necistot a namastim. na kladky prehadzovaca suchu handru, rozoberem prehadzovac, utriem kladky a poskladam naspat.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

jj.. technický benzín sa používa na tieto účely. Ja používam TF2 (predtým GT85), po nastriekaní sa celkom pekne uvoľní stará špina z reťaze. Majú podobný učinok ako WD40.. :( Jednak oba sú dobré ako "tekutý skrutkovač", nevydržia dlho a prach ide na ne celkom pekne. :( Musím niečo lepšie nájsť. :)

Na čistenie hocičo, čo nájdem doma (CIF a pod.) + handra alebo kefa.
bEnG
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bEnG »

hi chcel som sa opýtat o čo sa treba najviac starat na biku napr. vidlica a čim a ako ju čistit a tak :?
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Najviac sa starat o vsetky pohyblive casti, tzn. prehadzovacka, presmykac, vsetky loziska.
yoplin
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

treba sa starat o vsetko. na vidlici hlavne drzat v cistote klzne plochy, mastit silikonovym sprejom. nemat na retazi kilo blata, prachu, lebo to je ako smirgel. strasne to opotrebuvava prevodniky a pastorky. a hlavne merat retaz! na to vela ludi zabuda. v podstate drzat cely bicykel v cistote. po umyti namastit. nie zasa vsetko. do nabojov netreba stiekat nejake maziva, tam je vazelinka schovana za prachovkami, takisto aj stredy.
duves
Light Expert
Light Expert

Motopur vynikajuco uvolnuje z retaze kadejaky bordel.
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Runes »

No takze ako spominal micpu cyklostar (ja som jeden s tych kamosov :-D) a to konkretne retaz total do strieborna vycistit odmastit , test jednoduchy zoberes servitku prejdes cez retaz ked neni spinava alebo neni moc spinava tak si to umyl dobre. Ram v pohode ospliechas wapkou tomu sa nic nestane akurat treba davat pozor pri nabojoch strede a taktiez vzadu na orech lebo ho mozes dost skaredo poskodit a zamozrejmost prehadzovac presmykac, inak wapka je super pomocnik v principe mozes nou prebehnut aj retaz este kym je na biku vytlaci hrubu spinu vsetko je to o skille :-P . Vidlu treba cistit ako cistit proste treba odstranit sutre a taketo veci a pouzivat specielne oleje ale urcite vidlu nerozoberat . Doma odporucam zhodit obe kolesa smarit do vane zobrat cyklostar a kefku od BBB prebehnut vzadu kolecka aby boli pekne strieborne ako nove nesmie byt nanich ani cmuha malicka :-) taktiez priestor medzi koleckami casto su tam kusky travi a tak, potom nastriekat cyklostar na brznu cast rafku a pekne stiahnut hubkou zrazu sa to leskne :-) ked chces byt pedantny tak tou handrickou aj rafik medzi spajglami a samotny plast (taky bude cisty ze par minut jazdy bude az piskat pri zabacani na kachlickach a pod). Co sa tyka kladky na prehadzovaci da sa rozobrat a kolecka sa daju vybrat oni su len plastove maju dva pliesky a pod nima jednoduche lozisko vsetko sa to da krasne vycistit v cyklostare a hlavne od namotanj travy a vlasov a seckeho mozneho no budes kukat co tam najdes. Tu retaz ak mas na spojku tak samozrejme zhod z biku zober flasku od mlieka (plastovu) alebo inu ktora ma siroke hrdlo daj trosku cyklostaru supni retaz dnu dopln teplou vodou a 10 minut shejkuj :-) potom to vypusti zopakuj a ked chces byt ulpne tuty fruty tak este mozes prebehnut kefkou potom zoberes spominany lubrichant (taka mala flaska stoji okolo 120 sk ale vydrzi dlho) a na dokonale suchu retaz ho nanasas na spoje ociek nechas 3 hodiny zatekat a potom vytres dosucha (momentalne mas retaz premazanu ako profik a mas pripravenu na 60km jazdy a to si nerobim srandu to tak fakt je udavane ) Komu sa chce moze este umyt prevodniky vpredu vela ludi to nerobi (ani ja ) a to je chyba lebo oto skor sa zaspini retaz. Inak co sa tyka merania retaze je blbost mozes merat donekonecna (typek prisiel zmeral ma povedal to je na 500km minimalne a to mi hovoril stale dokola az som najazdil asi 3000 a nedopadlo to dobre) proste kazdy rok sa oplati kupit novu retaz lebo ked nemenis zbrusuje sa ti kazeta a prevodniky a potom zacne jedneho dna strielat prides do servisu povedia ti ze to chce len novu retaz kupis ju a striela dalej lebo ta stara retaz ti zdrala kazetu a aj prevodniky len tak orientacne s retaz stoji 500 kazeta 900 a prevodniky (vsetky 3 spolu ) okolo 2000. Ops a zabudol som ked uz mas dole tie kolesa tak servitkou prebehni kazdu brzdovu gumicku stiahnes ten prach a vsetko mozne co sa tam nachadza . a Ak ti praska v rame moze to byt sedlvoa trubka vytiahni ocisti a taktiez vycisti tu dieru v rame kam ju davas . To je asi tak vsetko teraz ti uz ostava len umyt vanu a kupelnu skor nez mamu porazi moja je uz trenovana ma to 2x tyzdenne ale neviem ako to znesie tvoja. :!:

kefka od BBB http://www.skprofibike.sk/gallery/produ ... die/24.jpg
pracka retaze kto nema spojkovu http://www.skprofibike.sk/gallery/produ ... die/25.jpg
olej http://www.yarroline.com/popup/racing_wax.htm

inak urcite nepouzivat vazelinu lebo ta funguje jeka lepidlo podobne ako WD40 to sice namaze bike ale po 20minutach jazdy uz nemaze ale len pritahuje spinu to maximalne pouzivaju ludia na odstranenie stareho maziva
Napísať odpoveď