odstranenie partitions a vytvorenie novych

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
hakom
Medium Expert
Medium Expert

odstranenie partitions a vytvorenie novych

Príspevok od používateľa hakom »

mam disk rozdeleny na C a D (system NTFS(. Nieco sa mi pokaslalo a disk hlasi chybu fat tabulky alebo nieco take. Chcem sa spytat ako najspolahlivejsie odstranit sucasne partitions a vytvorit nove + komplet sformatovat disk.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: odstranenie partitions a vytvorenie novych

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

hakom napísal:mam disk rozdeleny na C a D (system NTFS(. Nieco sa mi pokaslalo a disk hlasi chybu fat tabulky alebo nieco take. Chcem sa spytat ako najspolahlivejsie odstranit sucasne partitions a vytvorit nove + komplet sformatovat disk.
noo ono by sa to mohlo dat zrusit pri instalacii winu ..aspon myslim ze pri XP sa to da ... inak keby si nechel formatovat, tak mozes zlucit napr. pomocou Partition Magic Quest 8 ( alebo inej verzie ja mam osobne tuto .. ) ... odporucam to ale robit len ak vies co robis ...
snake2
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa snake2 »

alebo sa to da myslim aj dosackym programom FDISK.EXE , ktory by si mal mat na kazdej spustacej diskete :)
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

snake2 napísal:alebo sa to da myslim aj dosackym programom FDISK.EXE , ktory by si mal mat na kazdej spustacej diskete :)
pozor lidi .. FDISK kedze je DOS friendly, tak sa nekamarati s NTFS, max tak s FAT 32 ... takze kedby si to nastartoval tak sa divis ze preco ti ukazuje ze nemas disk :-) ... (( mozno je nejaky novy FDISK , kery uz je s NTFS kamarat, ale co ja znam napr. z prostredia W98, tak nie )) ...
hakom
Medium Expert
Medium Expert

no nieco take na disketu by mi bodlo co by som nabootoval a z toho dal komplet do prdele vsetky partition a spravil nove 8) a aby to podporovalo NTFS.Alebo ktory system suborov je vlastne lepsi FAT32 ci NTFS?
snake2
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa snake2 »

no predsa NTFS ale v pohodke rozbehas XP aj na FAT32 ( mam to odkusane ) ..

no a s tym FDISK-om : no myslim , ze sa to v pohode s nim bude dat a to tak , ze naformatujes disk ( nastrojom FORMAT.EXE , ktory je tiez na tej spustacej diskete ) najprv do systemu FAT32 , s FDISK-om si porobis particie a nasledne das dalsi format a to uz na system NTFS ... urcite sa to nejak takto da dat spravit
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

snake2 napísal:no predsa NTFS ale v pohodke rozbehas XP aj na FAT32 ( mam to odkusane ) ..

no a s tym FDISK-om : no myslim , ze sa to v pohode s nim bude dat a to tak , ze naformatujes disk ( nastrojom FORMAT.EXE , ktory je tiez na tej spustacej diskete ) najprv do systemu FAT32 , s FDISK-om si porobis particie a nasledne das dalsi format a to uz na system NTFS ... urcite sa to nejak takto da dat spravit
ale pamataj ze momentalne mas HDD v NTFS .. takze ho cez dos nezformatujes utilitou format.exe, kedze MS-ODs nezna NT File System .. ako prezrazda meno .. poznaju ho winy az od NT :-) ...

... inak rozdiel medzi nimi je mylsim v rozsahu adresovania clusterov ... myslim ze FAT32 moze adresovat 2 na 32tu druhú clustrov ... kdezto NTFS ovela viac ... co je vyhoda pre velke disky ..a ntfs podporuje take rozne vychytavky ako uzivatelske prava k zlozkam, lepsia obnova dat po fatal errore, lahsiu defragmentaciu atd .. akurat na malych diskoch niekedy zbytocne musi tvorit rozne adresovacie tabulky a tak .... (( daaavno som o tom cital .. dufam ze si sporavne pamatam )) ...
vladino001
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa vladino001 »

neviem čo tu riešite??? veď chce sformatovať disk a "predpokladam že bez winu mu to asi nepôjde" tak bude musieť inštalovať Win a tam to je všetko obsiahnute len treba čítať tam zruši všetky partície spraví nové a naformátuje low a zároveň pokračuje v inštalácii všetko v jednom tak načo disketky a podobné kraviny? to by som robil iba vtedy ak by som chcel iba menšie úpravi na disku napr z volného miesta spraviť ešte jednu partíciu atď
// nordkapp_pb :) to mala byť konštatácia lebo mu tu radíte ale on asi moc tomu nerozumie keď to nevie cez Win :? nič v zlom
v tom príspevku predomnou ti ešte chýba že NTFS ma podporu pre rýchle pracovanie z malými súbormi.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

vladino001 napísal:neviem čo tu riešite??? veď chce sformatovať disk a "predpokladam že bez winu mu to asi nepôjde" tak bude musieť inštalovať Win a tam to je všetko obsiahnute len treba čítať tam zruši všetky partície spraví nové a naformátuje low a zároveň pokračuje v inštalácii všetko v jednom tak načo disketky a podobné kraviny? to by som robil iba vtedy ak by som chcel iba menšie úpravi na disku napr z volného miesta spraviť ešte jednu partíciu atď
mestro cital si dufam celu temu, kedze toto bolo spomenute uz v prvej alebo druhej reakcii, tak nevidim zmysel tvojej kritiky voci nasim schopnostiam ... a ostatne je iba polemika o particiach nie o formateni :wink: ... so better luck reading next time :-) ...
turtlak69
Guru
Guru

Re: odstranenie partitions a vytvorenie novych

Príspevok od používateľa turtlak69 »

nordkapp_pb napísal:... odporucam to ale robit len ak vies co robis ...
ja som sice vedel raz co robim, ale po dlhom zlucovani dvoch particii + resizovani som zistil, ze sa to vsetko pos*alo :?
hakom
Medium Expert
Medium Expert

mam spravenu PartitionMagic boot disketu tak s nou to skusim teda som zvedavi :)
Napísať odpoveď