Co už ludska bytost nevymysli ???
Ale neviem ako sa budu dat data vybrat stych bakterii ?
Predstavte si ze raz budeme kupovat takú malú kocočku o romere 1cm v ktorej bude niekolko miliard baktrerii a ta kococka bude napojena na kablik . A bude mat mat kapacitu 100 TB alebo omnoho, omnoho viac .
ja tymto bakteriovym vymozenostiam stale nechapem. ako je mozne, ze bakterie budu uchovavat data. bed bakteria je nieco zive, nejaky organizmus alebo nie? to bude potrebne potom hdd nakrmit alebo ako? hdd sa potom poskodi, ked nan padne tabletka antibiotika? ja viem, som lama, nemusite mi to pisat vsetci.
turtlak69 napísal:ja tymto bakteriovym vymozenostiam stale nechapem. ako je mozne, ze bakterie budu uchovavat data. bed bakteria je nieco zive, nejaky organizmus alebo nie? to bude potrebne potom hdd nakrmit alebo ako? hdd sa potom poskodi, ked nan padne tabletka antibiotika? ja viem, som lama, nemusite mi to pisat vsetci.
v tvojej DNA je tiez ulozenych zopar GB dat a nezdas sa byt nejako poskodeny
Harun napísal:v tvojej DNA je tiez ulozenych zopar GB dat a nezdas sa byt nejako poskodeny
nie niekolko, ale presne 1 a len pre zaujimavost, pred casom sa podarilo vyriesit jednu z najtazsich matematickych uloh. jej riesenie ma 60GB predstavte si z toho skusku
Harun napísal:v tvojej DNA je tiez ulozenych zopar GB dat a nezdas sa byt nejako poskodeny
aaaale to ulozenie aj chapem, ale ako udrzat tie bakterie nazive. to im treba dat jest alebo ako sa to bude udrzovat. budeme krmit hdd? nicenie hdd bue fungovat na antibiotikach alebo ako? aj vo mne su info, to neberiem, ale ja papam aj pijem aj vselico ine
No ved ulozenie je vysvetlene vtom clanku len treba pochopit . Tak ako sa dnes ukladaju na medium data v podobe kratky a dlhych ciarok ( 1 a 0 ) tak sa budu do bakterie davat data ktore budu prepracovanejsie pretoze sa budu ukladat v genetickych kodoch T , C, A, G . Len to citanie tych dat treba vyriesit . A stou mutaciou je to tiez pravda pretoze moze to nejak narusit jej geneticky kod a zmutuje sa .
ades napísal:nie niekolko, ale presne 1 a len pre zaujimavost, pred casom sa podarilo vyriesit jednu z najtazsich matematickych uloh. jej riesenie ma 60GB predstavte si z toho skusku
Aky to bol problem?
aaaale to ulozenie aj chapem, ale ako udrzat tie bakterie nazive. to im treba dat jest alebo ako sa to bude udrzovat. budeme krmit hdd? nicenie hdd bue fungovat na antibiotikach alebo ako? aj vo mne su info, to neberiem, ale ja papam aj pijem aj vselico ine Smile
eMPiko:neviem, nebolo to spominane. vraj to je nieco, s cim maju aj vysoko inteligentni ludia problem a pre bzneho cloveka je to absolutne nepochopitelne
a krmili by sme ich chlebom s mastou a cibulou jaaaj dnes som vtipny... hrabe mi
Heh, stiahnem si neaky film a ulozim ho do salmonelozy vo vlasskom salate. Kua, ale to aby som potom PC skladoval v chladnicke. Chvilku ho na teple necham a film bude trvat 6,5 hodiny.
kinjeril napísal:Heh, stiahnem si neaky film a ulozim ho do salmonelozy vo vlasskom salate. Kua, ale to aby som potom PC skladoval v chladnicke. Chvilku ho na teple necham a film bude trvat 6,5 hodiny.
podla mna by to slo kodovat do plazmidov (male molekuly DNA, ktore nesu info o imunite a podobne). toto si vedia bakterie odovzdavat, nemutuje sa to, takze by to bolo fpoho. je to uplne lahke, netreba na to ziadne extra vybavenie, robime to bezne v skole. povedal by som, ze s najvacsou pravdepodobnostou to bude tak a nie ako jadrova DNA, myslim, ze to by bunku zabilo...