tiez si toto myslim... preco by mala byt len jedna pojistovna? podla mna je to blbostp4ra napísal:Nie. Nechcem byt tam, kde mi to niekto nakaze. Preco by som mal zajtra odist z takej poistovne Apollo, v kt. som teraz, kt. mi hradi vsetko, co potrebujem a som s nou plne spokojny? Preco by mna mal niekto do toho nutit? Som rad, ze sa o mna nestara stat, lebo vidim, ako to vyzera, ked sa stat pusti do cohokolvek, aby sa o to staral. A uz vidim tu spreneveru penazi v jedinej poistovni na Slovensku.
Potreba jednej zdravotnej pojisťovne
-
kj37
Light Star
- Kontaktovať používateľa:
Podla mna je jedna poistovna blbost lebo:
1. Co je v rukach statu nefunguje tak ako ma
2. zisky sukromnych poistovny su regulovane aj tak
3. Ked uz raz su tak by sa urcite nemalo vyvlastnovat, vyvlastnovat by sa podla mna nemalo nikdy.
4. Nic by tym nedosiahli a zdravotnictvu a ani nikomu by to nepomohlo
5. hrozila by zaloba a velke pokuty zato
6. Sposobilo by to neisotu investorov na slovensku lebo co ak si ropertko zas zmysli ze nieco vyvlastni??
1. Co je v rukach statu nefunguje tak ako ma
2. zisky sukromnych poistovny su regulovane aj tak
3. Ked uz raz su tak by sa urcite nemalo vyvlastnovat, vyvlastnovat by sa podla mna nemalo nikdy.
4. Nic by tym nedosiahli a zdravotnictvu a ani nikomu by to nepomohlo
5. hrozila by zaloba a velke pokuty zato
6. Sposobilo by to neisotu investorov na slovensku lebo co ak si ropertko zas zmysli ze nieco vyvlastni??
-
krija
VIP
na akom zaklade ma zdravotna poistovna vykazovat zisky?
obhospodaruje peniaze danovych poplatnikov. ale kto z vas pocituje na vlastnej kozi, ze vase peniaze sa premietli do nejakeho zisku. nepocitujete to vobec!!! pridete do nemocnice a: doneste si zachodovy papier, lyzicku, vydlicku, nozik a plny batoch jedla......plnu penazenku.
zo zisku maju poistovne tusim 4% na pokrytie vlastnej rezie. lenze oni si tie 4% vezmu aj vtedy ak su v strate!
zdravotnu poistovnu vacsina z vas povazuje za nieco podobne ako banku, zivotne poistenie, 2. a 3. dochodkovy pilier. ale to je velky omyl!!!
v tychto pripadoch sporite svoje peniaze. niekto vam ich zhodnoti a o niekolko rokov z nich budete mat osoh (mozno). ale zisk zdravotnej poistovne necitite. zhodnotia si cudzie peniaze, ale z toho zisku nedaju nic navyse do zdravotnictva.
poniektori z vas tu pisali, ze vasa zdravotna poistovna vam vsetko hradi. dalsi omyl! vsetci ste mladi a nastastie zdravi. ale az neskor zistite, co vsetko ta vasa poistovna hradi. iba zaklad!!! o5 nic naviac.
aby ste mi tu neflameovali:
kolega ma 8 mesacnu dceru-nema dobre vyvinuty zaludok. mesacne stoja pre nu lieky 2000 SK. ani jedna poistovna v SR mu neuhradi 100%!!!
dalej chcete rozhodovat o tom, ktoru poistovnu si vybrat. ja sa vas pytam preco? alebo naco? vsetky poskytuju priblizne rovnake sluzby (ziadne). ako to tu citam, tak sa rozhodujete asi podla toho, ktora poistovna ma krajsiu karticku
no a na zaver. 90% z vas sa tu este bicykluje s dzurindom
to on vytvoril podmienky pre vhodne podnikatelske prostredie. otazkou je pre koho? pre uzsku skupinu ludi, ktora sa nabali na vasich alebo peniazoch vasich rodicov.
na slovensku je cca 2 300 000 pracujucich. v priemere to je cca 1000 SK (mam na mysli len ZP, bez nemocenskej a IP) od kazdeho obcana mesacne=2 300 000 000 mesacne. a teraz sa pytajte sami seba. kde su tie peniaze, ze ich na svojej zdravotnej starostlivosti necitite???
ak nechapete, tak pokracujte v bicyklovaní
obhospodaruje peniaze danovych poplatnikov. ale kto z vas pocituje na vlastnej kozi, ze vase peniaze sa premietli do nejakeho zisku. nepocitujete to vobec!!! pridete do nemocnice a: doneste si zachodovy papier, lyzicku, vydlicku, nozik a plny batoch jedla......plnu penazenku.
zo zisku maju poistovne tusim 4% na pokrytie vlastnej rezie. lenze oni si tie 4% vezmu aj vtedy ak su v strate!
zdravotnu poistovnu vacsina z vas povazuje za nieco podobne ako banku, zivotne poistenie, 2. a 3. dochodkovy pilier. ale to je velky omyl!!!
v tychto pripadoch sporite svoje peniaze. niekto vam ich zhodnoti a o niekolko rokov z nich budete mat osoh (mozno). ale zisk zdravotnej poistovne necitite. zhodnotia si cudzie peniaze, ale z toho zisku nedaju nic navyse do zdravotnictva.
poniektori z vas tu pisali, ze vasa zdravotna poistovna vam vsetko hradi. dalsi omyl! vsetci ste mladi a nastastie zdravi. ale az neskor zistite, co vsetko ta vasa poistovna hradi. iba zaklad!!! o5 nic naviac.
kolega ma 8 mesacnu dceru-nema dobre vyvinuty zaludok. mesacne stoja pre nu lieky 2000 SK. ani jedna poistovna v SR mu neuhradi 100%!!!
dalej chcete rozhodovat o tom, ktoru poistovnu si vybrat. ja sa vas pytam preco? alebo naco? vsetky poskytuju priblizne rovnake sluzby (ziadne). ako to tu citam, tak sa rozhodujete asi podla toho, ktora poistovna ma krajsiu karticku
no a na zaver. 90% z vas sa tu este bicykluje s dzurindom
to on vytvoril podmienky pre vhodne podnikatelske prostredie. otazkou je pre koho? pre uzsku skupinu ludi, ktora sa nabali na vasich alebo peniazoch vasich rodicov.
na slovensku je cca 2 300 000 pracujucich. v priemere to je cca 1000 SK (mam na mysli len ZP, bez nemocenskej a IP) od kazdeho obcana mesacne=2 300 000 000 mesacne. a teraz sa pytajte sami seba. kde su tie peniaze, ze ich na svojej zdravotnej starostlivosti necitite???
a myslis si ze ked bdue jedna zdravotna poistovna tak ze ti bude vsetko preplacat??? bude ti preplacat vsetko tak isto ak nie menej.krija napísal:na akom zaklade ma zdravotna poistovna vykazovat zisky?
dalej chcete rozhodovat o tom, ktoru poistovnu si vybrat. ja sa vas pytam preco? alebo naco? vsetky poskytuju priblizne rovnake sluzby (ziadne). ako to tu citam, tak sa rozhodujete asi podla toho, ktora poistovna ma krajsiu karticku![]()
no a na zaver. 90% z vas sa tu este bicykluje s dzurindom![]()
tie peniaze co si tu napisal su tu: http://www.finance.gov.sk/Documents/1_A ... loha_3.xls
pozri si vydavky statneho rozpoctu. Ak by sa zostatnili poistovne tak by si dosiahol presne nieco ine na pokutach by sa z rozpoctu minulo este viac= menej do zdravotnictva napr.
a 4% z viacerych poistovni = 4% z jednej statnej poistovne , takze by sa z rozpoctu minulo rovnako.
Skor by sa mohlo znizit percentoi ktore si mozu poistovne zobrat na vlastnu reziu.
-
krija
VIP
najprv mala oprava
:
kedze na slovensku prekrocila priemerna mzda hodnotu 20 000 SK, tak na ZP to je od kazdeho zamestnanca 800 sk. spominany pocet pracujucich je 2 300 000. mesacne teda len od zamestnancov malo plynut do zdravotnictva 1 840 000 000, co je za jeden rok 22 080 000 000.
Crunch uviedol toto:
Ministerstvo zdravotníctva SR
30 098 494 000.
samotni pracujuci su schopni takmer financovat cely rozpocet MZ SR.
ale za kazdeho zamestnanca plati zdravotne poistenie aj zamestnavatel
ale plati, co som povedal v uvode, cim menej poistovni, tym nizsie naklady na birokraticky aparat poistovni, na ich mzdy a rozne ine "vrtochy".
kedze na slovensku prekrocila priemerna mzda hodnotu 20 000 SK, tak na ZP to je od kazdeho zamestnanca 800 sk. spominany pocet pracujucich je 2 300 000. mesacne teda len od zamestnancov malo plynut do zdravotnictva 1 840 000 000, co je za jeden rok 22 080 000 000.
Crunch uviedol toto:
Ministerstvo zdravotníctva SR
samotni pracujuci su schopni takmer financovat cely rozpocet MZ SR.
ale za kazdeho zamestnanca plati zdravotne poistenie aj zamestnavatel
vymeriavaci zaklad=hruba mzdaAká je výška poistného u zamestnanca a aká u zamestnávateľa?
Poistné sa platí percentuálnou sadzbou z vymeriavacieho základu dosiahnutého v rozhodujúcom období. Poistné je plátca povinný si vypočítať sám. Poistné je 14 % z určeného vymeriavacieho základu. Zamestnanec platí poistné v sume 4 % z vymeriavacieho základu. Zamestnávateľ platí poistné v sume 10 % z úhrnu vymeriavacích základov svojich zamestnancov. Zamestnávateľ, ktorý zamestnáva občanov so zmenenou pracovnou schopnosťou, platí za tieto osoby zdravotné poistenie v sume 2,6 %. Jednotlivé sumy poistného sa zaokrúhľujú na celé koruny smerom nahor.
Aký je najnižší a najvyšší vymeriavací základ?
Od 1. 1. 2001 je minimálna výška poistného na zdravotné poistenie 3 000 Sk mesačne; ak ide o poberateľa čiastočného invalidného dôchodku a mladistvého zamestnanca je to 2 250 Sk mesačne a ak ide o poberateľa plného invalidného dôchodku, a o invalidného zamestnanca mladšieho ako 18 rokov alebo o zamestnanca mladšieho ako 16 rokov je to 1 500 Sk mesačne. Vymeriavacím základom na určenie poistného samostatne zárobkovo činnej osoby a spolupracujúcej osoby, ktoré začali prevádzkovať samostatnú zárobkovú činnosť a činnosť spolupracujúcej osoby v kalendárnom roku alebo ktoré prevádzkovali takúto činnosť v predchádzajúcom roku v čase kratšom ako šesť mesiacov, je nimi určená suma. Takto zistený vymeriavací základ sa použije do 30. júna nasledujúceho roku.
Vymeriavacím základom na určenie poistného pre ostatných poistencov je úhrn príjmov, ktorý podlieha dani z príjmov. Ak poistenec takýto príjem nemá, je vymeriavacím základom 3 000 Sk. Najvyšší vymeriavací základ je vo výške 32 000 Sk.
fico navrhuje 3%Crunch napísal:Skor by sa mohlo znizit percento ktore si mozu poistovne zobrat na vlastnu reziu.
ale plati, co som povedal v uvode, cim menej poistovni, tym nizsie naklady na birokraticky aparat poistovni, na ich mzdy a rozne ine "vrtochy".
-
vajda65
Medium Professional
treba si uvedomiť či sa chceme vrátiť naspäť k centralizovanej ekonomike, ktorá sa ukázala nefunkčná, alebo tu chceme trhovu ekonomiku s tým, že prežijú iba tie efektívne firmy.
Jedna poisťovna by určite neviedla k efektívnej alokácii zdrojov, kedže každá ekonomická teoria odsudzuje prirodzený monopol práve pre túto neefektívnu alokáciu.
Cesta je vytvoriť také podmienky na podnikanie v tomto smere, aby či už sú to štátne alebo súkromne poisťovne tak pracovali efektívne s prostriedkami daňových poplatníkov.
Čiastočne súhlasim s Krijom, prečo zbytočne široký aparát, množstvo zamestnaných ľudí, ktorí nič nerobia, jasná prezamestnanosť keď by sa to dalo zjednodušiť a ušetriť tým kopu peňazí.
Už len povinnosť podávať ročné zúčtovanie - prečo mám poskytovať opäť údaje, ktoré som už poskytol pri DP?
Administratíva a správa stojí nemalé peniaze, tieto peniaze investovať do kvalitnej informatizácie by bolo určite výhodnejšie pre daňovníkov, menej pre tých ktorí sa na zdravotníctve nabalujú.
Jedna poisťovna by určite neviedla k efektívnej alokácii zdrojov, kedže každá ekonomická teoria odsudzuje prirodzený monopol práve pre túto neefektívnu alokáciu.
Cesta je vytvoriť také podmienky na podnikanie v tomto smere, aby či už sú to štátne alebo súkromne poisťovne tak pracovali efektívne s prostriedkami daňových poplatníkov.
Čiastočne súhlasim s Krijom, prečo zbytočne široký aparát, množstvo zamestnaných ľudí, ktorí nič nerobia, jasná prezamestnanosť keď by sa to dalo zjednodušiť a ušetriť tým kopu peňazí.
Už len povinnosť podávať ročné zúčtovanie - prečo mám poskytovať opäť údaje, ktoré som už poskytol pri DP?
Administratíva a správa stojí nemalé peniaze, tieto peniaze investovať do kvalitnej informatizácie by bolo určite výhodnejšie pre daňovníkov, menej pre tých ktorí sa na zdravotníctve nabalujú.
hmm pisete ze sa jednou poistovnou usetri ale neusetri sa nic lebo na svoje fungovanie bude brat rovnako vela (4%) presne ako teraz sukromne ktore beru 4% ani viac ani menej na svoju spravu. kedze jednotna poistovna by mala "pod sebou" tolko ludi co maju teraz vsetky sukromne a statne dokopy tak by sa vydavky rovnalio terajsej hodnote.
4% z 2 200 000 = (4% z 500 000) + (4% z 500 000) + (4% z 500 000) + (4% zo 700 000)
Cize vydavky rovnake len s tym rozdielom ze by to vsetko islo do jednej neefektivnej poistovne. Nehovorim este o ostatnych vydavkoch spojenych s vyvlasstnovanim...
4% z 2 200 000 = (4% z 500 000) + (4% z 500 000) + (4% z 500 000) + (4% zo 700 000)
Cize vydavky rovnake len s tym rozdielom ze by to vsetko islo do jednej neefektivnej poistovne. Nehovorim este o ostatnych vydavkoch spojenych s vyvlasstnovanim...
-
vajda65
Medium Professional
čakal som že budeš argumentovať práve týmto, ja osobne neviem že by som práve vravel o týchto 4%. Ja len tvrdím, že prirodzený monopol nedokáže efektívne spravovať zverené prostriedky.
Preto, nech je tu aj viac poisťovní nemám s tým žiaden problém, ale treba vyriešiť to aby fungovali efektívne a väčšina zdrojov bola vynakladaná na to, čo boli založené a nie na administratívu a správu.
Ako to spraviť? Ja neviem, priznávam sa, cesta je hádam iba v zjednodušení aparátu, respektíve tak ako je energetika, plyn a voda regulovaní URSO-m tak by sa to možno dalo modifikovať a použiť aj na zdravotné poisťovne.
Preto, nech je tu aj viac poisťovní nemám s tým žiaden problém, ale treba vyriešiť to aby fungovali efektívne a väčšina zdrojov bola vynakladaná na to, čo boli založené a nie na administratívu a správu.
Ako to spraviť? Ja neviem, priznávam sa, cesta je hádam iba v zjednodušení aparátu, respektíve tak ako je energetika, plyn a voda regulovaní URSO-m tak by sa to možno dalo modifikovať a použiť aj na zdravotné poisťovne.
-
krija
VIP
Dôvodová správa
k návrhu zákona o verejnoprávnych zdravotných poisťovniach
a o zmene a doplnení niektorých zákonov
Všeobecná časť
V roku 1993 bolo v Slovenskej republike zavedené zdravotné poistenie ako jedna zo zložiek Národnej poisťovne. Táto prvá úprava „zdravotného poistenia“ v novodobých dejinách Slovenska zodpovedala právnym systém v Európskej únii, čo bolo bezpochyby dobrým signálom pre prípravu vstupu Slovenska do EÚ. Zákon č. 7/1993 Zb. a 9/1993 Zb. jasne deklarovali, že národná poisťovňa je verejnoprávna inštitúcia zriadená na vykonávanie zdravotného poistenia, sociálneho zabezpečenia a dôchodkového poistenia. Všetky „fondy“, ktoré tvorili Národnú poisťovňu s fondmi hospodárili v súlade s príslušnými zákonmi, ktoré im vymedzovali presný okruh použitia predmetných fondov.
Obdobný systém bol vytvorený aj po zániku Národnej poisťovne, z ktorej sa vytvorili Všeobecná zdravotná poisťovňa a Sociálna poisťovňa. Poisťovne opäť boli zriadené ako verejnoprávne inštitúcie a s prostriedkami zdravotného poistenia „hospodárili“, čiže ich nevlastnili a opäť ich mohli použiť len na zákonom určené výdavky. Zákon zakazoval podnikať s prostriedkami zdravotného poistenia.
Finančné prostriedky zdravotného poistenia, zákon o štátnom rozpočte od vzniku Národnej poisťovne až do súčasnej právnej úpravy definuje ako „verejné zdroje“, čím majú tieto prostriedky rovnocenné postavenie ako „dane“, t.j. ich výška je určená zákonom, nie je možné (mimo zákonom vymedzené prípady) ich povinnej osobe odpustiť a nie je možné ich použiť iným spôsobom než stanovuje zákon.
Zdravotné poisťovne vystupujú z pohľadu jedného zákona - konkrétne zákona o rozpočtových pravidlách ako subjekty verejnej správy a zároveň z pohľadu iného zákona - Obchodného zákonníka ako obchodné spoločnosti s možnosťou podnikať, pretože špeciálny zákon č.581/2004 Z. z. to explicitne nezakázal. Princípy všetkých sociálnych poistení v EÚ vychádzajú z toho, že prostriedky určené na sociálne služby (zdravotná starostlivosť je tiež sociálnou službou) sa môžu použiť len na tento účel.
Pri schvaľovaní zákona o zdravotných poisťovniach v roku 2004 predkladateľ obmedzil použitie zisku zdravotných poisťovní tak, že vyplatiť dividendy bolo možné až vtedy, keď budú uspokojené všetky nároky poistencov na preplatenie zdravotného výkonu, služby, lieku alebo zdravotníckej pomôcky (t.j. žiaden poistenec na čakacej listine). Ak takéto nároky existovali, bola poisťovňa povinná zisk reinvestovať na ich uspokojenie. Už vtedy sa uchádzači o podnikanie v zdravotnom poistení začali ozývať a upozorňovali, že nadmerná regulácia bude investorov odrádzať podnikať v zdravotnom poistení a prostriedky vložia radšej do výnosnejších aktív. Aby tak neurobili, obmedzenie bolo novelou zákona č. 581/2004 Z. z. vykonanou zákonom č.660/2005 Z. z. s účinnosťou od 1.1.2006 zrušené, čo nebol správny krok.
Jedným z nutných riešení v stabilizovaní zdrojov verejného zdravotného poistenia je zabrániť, aby sa verejné zdroje stali objektom tvorby zisku pre určitú skupinu akcionárov. Verejné zdravotné poistenie je súčasťou sociálneho poistenia a zdravotnú poisťovňu je nutné chápať ako inštitúciu, ktorá nemôže byť založená za účelom podnikania. Je to inštitúcia zriadená na vykonávanie verejnej správy vecných dávok zdravotnej starostlivosti. K tomu musí mať svoje kompetencie – vyberať poistné, hospodáriť s ním, vyberať kvalifikovaných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, uzatvárať s nimi zmluvy, aby zabezpečila pre svojich poistencov vecné dávky ako verejné služby. Zdravotné poisťovne v podstate plnia úlohu správcu finančných prostriedkov určených na vecné dávky a zároveň plnia úlohu regulátora dostupnosti zdravotnej starostlivosti, resp. poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, pričom niektoré úlohy regulátora je nutné, aby vykonával aj štát.
V povinnom zdravotnom poistení nie je možné použiť tie isté prvky „poisťovníctva“ ako napríklad pri životnom poistení, kde má občan možnosť voľby medzi dvomi druhmi poistenia – investičným a kapitálovým. V povinnom zdravotnom poistení sa prostriedky určené na úhradu zdravotnej starostlivosti spotrebujú ihneď – teda sa nezhodnocujú. Preto v rámci verejného zdravotného poistenia majú opodstatnenie dva druhy poistného krytia - povinné, pokrývajúce klinicky nevyhnutné zdravotné služby a dobrovoľné, pokrývajúce dodatočné služby poskytované cez formu pripoistenia. Ústavný súd v rozhodnutí PL.ÚS 13/97 uviedol: „ ....zdravotné aj dôchodkové poistenie možno hodnotiť ako službu vo verejnom záujme zameranú na uplatnenie práv jednotlivca. Štát zabezpečuje poskytovanie tejto služby ako dlžník, ktorý voči všetkým osobám plní záväzok slúžiaci na uplatnenie ústavou zaručeného práva na primerané hmotné zabezpečenie .... Zdravotné poisťovne v základnom zdravotnom poistení sú iba sprostredkovateľom plnenia záväzku štátu voči jednotlivcovi ....“.
Podľa čl. 31 Listiny základných práv a slobôd má občan právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť na základe verejného zdravotného poistenia za podmienok, ktoré stanoví zákon. Toto právo patrí medzi sociálne práva občana a je premietnuté aj do čl. 40 Ústavy Slovenskej republiky. V členských štátoch Európskej únie sú obdobné práva súčasťou sociálnych systémov, ktoré ich svojím občanom poskytujú formou vecných dávok. Nositeľom a poskytovateľom sociálnej vecnej dávky je zdravotná poisťovňa. Ten, kto dávku naplní lekárskymi výkonmi je poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, ktorého si zdravotná poisťovňa vyberá podľa kritérií kvality a dostupnosti, následne uzatvorí zmluvu, v ktorej dohodne množstvo a cenu zdravotných výkonov. Výber kvalitného poskytovateľa preto nemôže byť ohrozený faktom, že z dosiahnutého zisku si nebudú akcionári vyplácať dividendy.
Zákon č.581/2004 Z. z. v znení neskorších predpisov v § 2 ods. 1 určil, že zdravotná poisťovňa je zriadená na vykonávanie verejného zdravotného poistenia. Touto vetou zákonodarca jasne deklaroval účel založenia zdravotnej poisťovne ako akciovej spoločnosti. V § 2 ods.2 sa určuje, že na činnosť zdravotnej poisťovne sa vzťahuje Obchodný zákonník, pokiaľ osobitný zákon (teda zákon č.581/2004 Z. z.) neurčí inak. Ustanovenie § 56 ods.1 Obchodného zákonníka určuje, že akciová spoločnosť môže byť založená aj za iným účelom, než je podnikanie, za predpokladu, že to osobitný zákon nezakazuje. Osobitný zákon (t.j. zákon č. 581/2004 Z. z.) doteraz nezakazuje, aby zdravotná poisťovňa bola založená na iný účel ako podnikanie. Nakoľko zdravotná poisťovňa musí byť založená jedine na vykonávanie verejného zdravotného poistenia, jej poslaním podľa všeobecných princípov platných v Európskej únii nemôže byť maximalizácia zisku s cieľom ich použitia v prospech akcionárov. Poslaním zdravotnej poisťovne, keďže jej príjmom sú zákonom stanovené povinné odvody – teda dane, je služba a financovanie verejných statkov, ktoré majú povahu nerivalitnej spotreby. Ak je teda verejné zdravotné poistenie organizované zákonom ako povinné s rešpektovaním solidarity a rovnosti v poskytovaní zdravotnej starostlivosti a jej dostupnosti, tak nemôže byť založené na podnikaní. Preto predkladateľ návrhu novely zákona explicitne navrhuje , že zdravotná poisťovňa je akciová spoločnosť založená nie na účely podnikania, ale na účely verejného zdravotného poistenia , pričom kladný hospodársky výsledok z činnosti verejného zdravotného poistenia musí byť použitý len v prospech poistencov na úhradu zdravotnej starostlivosti. Touto novelou nedôjde k ohrozeniu investícií zdravotných poisťovní, len sa dosiahne všeobecne Európou akceptovaná neziskovosť v povinnom verejnom zdravotnom poistení.
Základný právny predpis upravujúci zdravotné poisťovne, zákon č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov bol doteraz už osemkrát novelizovaný a nezabezpečil taký právny rámec a také nástroje, ktoré by boli optimálne pre zabezpečovanie zdravotného poistenia. Súčasný systém založený na zmene právneho postavenia zdravotných poisťovní z verejnoprávnych na akciové spoločnosti nepresvedčil o racionalite a o vyriešení základného rozporu medzi zdrojmi a potrebami zdravotníctva a ani o lepšom manažovaní. Tieto nedostatky platného zákona sú spôsobené predovšetkým absolútnou dereguláciou prostriedkov určených na zdravotníctvo, nedostatkom účinného centrálneho ekonomického regulátora využitia týchto prostriedkov a honbou za ziskom.
Dôkazom toho je, že sa fungovanie systému nezlepšilo ani po niekoľkonásobných čiastkových normatívnych zásahoch do šestice reformných zákonov a ani po niekoľko desiatok miliárd štátom dodatočne vložených prostriedkov cestou akciovej spoločnosti Veriteľ, ktorej ambíciou malo byť oddlženie zdravotníckych zariadení a zdravotných poisťovní. Naopak, systém aj po oddlžení vytvára čoraz väčšie rozdiely medzi finančnými možnosťami zdravotníctva a skutočnými potrebami občanov. Nefunkčnosť reformou nastaveného systému zdravotného poistenia sa prejavuje i v čoraz väčšej vonkajšej a vnútornej zadlženosti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.
Novo navrhovaná legislatíva zakotvuje všeobecne akceptované medzinárodné princípy a to zabezpečovanie zdravia, solidarita, nezisková orientácia, zodpovednosť a sociálna demokracia. Zdravotné poistenie má svoje charakteristiky: je neživotným poistením, poisťuje čisté (nie špekulatívne) riziká, poisťuje ovplyvniteľné aj neovplyvniteľné riziká, poisťuje riziká s kombinovanými vyvolávajúcimi faktormi a poisťuje nepoistiteľné riziká. Verejné zdravotné poistenie organizované ako povinné s rešpektovaním solidarity a rovnosti v poskytovaní zdravotnej starostlivosti a jej dostupnosti, tak nemôže mať ako princíp tvorbu zisku. Výlučne z ekonomického hľadiska to však neznamená, že by zdravotná poisťovňa nemohla tvoriť zisk. Ak by ho však aj vytvorila, je povinná ho použiť len na zlepšenie služieb pre svojich poistencov. V žiadnom prípade nemôže použiť prípadne vytvorený zisk na podnikanie (investovanie na kapitálovom trhu, na dividendy a pod.), čo je typickým znakom pre akciové spoločnosti.
Skutočným poslaním neziskových verejnoprávnych inštitúcií (inštitúcií hospodáriacich s verejnými zdrojmi charakteristickými nerivalitnou spotrebou) nie je tvoriť zisk. Skutočným záujmom a poslaním spoločnosti pre výkon verejného (povinného) zdravotného poistenia je služba poistencom .
Návrh zákona vychádza z programového vyhlásenie vlády, ktorým sa určilo zmeniť právne postavenie zdravotných poisťovní, a.s., v ktorých je 100 % akcionárom štát, na verejnoprávne zdravotné poisťovne. Pojem verejnoprávnosť je v krajinách Európskej únie chápaný tak, že inštitúcia, ktorá je verejnoprávna, sa riadi výlučne zákonmi. Verejnoprávna zdravotná poisťovňa musí byť zriadená zákonom a zákon musí sledovať predovšetkým verejný účel, ktorý chráni štát zákonmi a ústavou. Pretože v našom štáte nie je prijatý zákon o verejnoprávnych inštitúciách, všetky existujúce verejnoprávne inštitúcie sú zriadené osobitnými zákonmi, v ktorých sa osobitne upravuje právne postavenie, samosprávnosť, hospodárenie a kreovanie orgánov. V roku 2004 bol prijatý zákon o nakladaní s majetkom verejnoprávnych inštitúcií, ktorý ako prvý v tejto oblasti má ambíciu vniesť určité pravidlá pre nakladanie s majetkom verejnoprávnej inštitúcie. Avšak aj ten sa aplikuje len vtedy, ak osobitný zákon o zriadení verejnoprávnej inštitúcie neurčuje niečo iné. V zdravotnom poistení štát platí poistné za vymedzené okruhy osôb, takže je jedným z najväčších platiteľov ( 60 % obyvateľstva) a štát plne zodpovedá za realizáciu zdravotnej a sociálnej politiky. Zastúpenie štátu v orgánoch zdravotných poisťovní je preto plne opodstatnené. V dozornom orgáne by však mali mať zastúpenie najmä najväčší platitelia, pretože sú najviac motivovaní, aby dohliadali na efektívne využívanie financií a rovnako zamestnanci týchto veľkých podnikov. Zmenou právneho postavenia zdravotnej poisťovne nepríde k zhoršeniu finančnej disciplíny. Spôsob hospodárenia sa zachováva najmä z toho dôvodu, že podmienky na vykonávanie verejného zdravotného poistenia všetkých zdravotných poisťovní, bez ohľadu na právne postavenie, musia byť identické. Verejnoprávne zdravotné poisťovne sa pri svojej činnosti budú rovnako ako doteraz riadiť zákonmi a rovnako ako ostatné zdravotné poisťovne budú plne podliehať kontrole zo strany Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.
Navrhovaná právna úprava je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, s právnym poriadkom Slovenskej republiky a medzinárodnými dokumentmi, ktorými je Slovenská republiky viazaná. Návrh zákona nezakladá zvýšené nároky na štátny rozpočet, rozpočty obcí alebo rozpočty vyšších územných celkov a nebude mať vplyv ekonomický, environmentálny a ani vplyv na zamestnanosť a podnikateľské prostredie.
správa
Ja viem otom, že už máme 21. storočie a preto by bolo od teba uplne správne ak by si začal aj tak uvažovať . Pozri sa ako vyzera zdravotníctvo v 21. storočí napr. v EU a zdravotníctvo na Slovensku. Preto je normálne ak minister zdravotníctva takto uvažuje, že hľadá možnosť ako zo stratoveého zdravotníctva urobiť prosperujúce zdravotníctvo. Jedná takato možnosť existuje a to je vytvorenie jednej ZP.killa_bee napísal:Preco potom rovno nezaviest jednu banku, jednu automobilku, jedny potraviny, jedny platove tabulky, jednotne oblecenie,....JOSE, nechces mi nahodou prikazat aj to, akym hajzlakom si mam rit utierat? Zobud sa chlapce, mame 21.storocie a SLOBODU vyberu.
Za dalšie mi sa bavíme o novom modeli zdravotníctva a nie o diktatúre o čom si napísal, že zatvorme všetky banky, automobilky a ponechajme si jednú. MZ nehovorí, že chce odstrániť zdravú konkurencieschopnosť zo zdravotníctva, hľadá model ako zabrániť, aby si súkromneé ZP nakladali zo ziskom ako chcu. a to je ten princíp celej diskusie.
správa
Vo všetkom čoho si sa v tejto správe dotkol bola bohapusta lož.p4ra napísal:J.O.S.E, vdaka ludom, ako si ty mame takych kretenov vo vlade teraz so vsetkou uctou k tebe. Komunizmus sme tu uz raz mali. Vdaka, nechceme.
1. Ja som vo voľbach 2006 nevolil nikoho - nemal som nato vek
2. Komunizmus na Slovensku? - toto ma pobavilo, toto nech mi niekto vysvetli.
3. Nemali sme tu náhodou socializmus?
Myslím si, že sme tu predsa len mali socializmus. Socializmus je len určitá pasaž komunizmu ak to takto môžem nazvať.
Poprosím ťa, zopakuj si dejiny pred rokom 1989 a potom diskutuj k téme
-
vajda65
Medium Professional
Re: správa
tu si serieš do huby, tak tvrdíš že chcú zriadiť jednú poisťovňu, ale chcú aj zdravú konkurencieschopnosť. Ako som už vravel prirodzený monopol nikdy neobsahuje zdravú konkurencieschopnosť.J.O.S.E napísal:MZ nehovorí, že chce odstrániť zdravú konkurencieschopnosť zo zdravotníctva, hľadá model ako zabrániť, aby si súkromneé ZP nakladali zo ziskom ako chcu. a to je ten princíp celej diskusie.
Ak dokážu spraviť to aby súkromné ZP nenakladali zo ziskom ako chcú tak potom je hádam jedno či bude jedna, alebo 20, nie?
Kde som napísal, že chcú aj zdravú konkurencieschopnosť? nepíš to čo som nikdy nanapísal.vajda65 napísal:tu si serieš do huby, tak tvrdíš že chcú zriadiť jednú poisťovňu, ale chcú aj zdravú konkurencieschopnosť. Ako som už vravel prirodzený monopol nikdy neobsahuje zdravú konkurencieschopnosť.
Ak dokážu spraviť to aby súkromné ZP nenakladali zo ziskom ako chcú tak potom je hádam jedno či bude jedna, alebo 20, nie?
Ja som napísal len to, že chcú zákonným spôsobom zabezpečiť to , aby zisky súkromných ZP si nerozdeľovali akcionári ale aby o nich rozhodoval štát. a to je rozdiel čo ty píšeš.
Tvoje dejiny nie sú zvlánute ani za víkend nie to už z predroku 1989.p4ra napísal:1. Ale sudiac z tvojich prispevkov a nazorov by si sa hlasil k tejto vlade, cize si stojim za tym, co som predtym povedal.
2. Hovor si tomu, ako chces, ale komunizmus to bol, ci uz to budes volat socializmus alebo akokolvek inak. Mohol si 2. a 3. dat dokopy.
Mam dejiny zvladnute viac, ako dobre.
Človek, ktorý píše že si mám nazvať komunizmus socializmom asi dobré dejiny zvladnuté nema.
Ja sa nehlasím priamo k žiadnej vláde a od teba je absurdne aby si o tom písal. Ja súhlasím zo všetkým o čom si myslým že je to dobre
Aby si mi veril: Nesúhlasím s odškodnením klientov nebankových subjektov - tých ktorých chce táto vláda finančne odškodniť
-
vajda65
Medium Professional
čo ty si vadný, nevieš čo píšeš??J.O.S.E napísal:MZ nehovorí, že chce odstrániť zdravú konkurencieschopnosť zo zdravotníctva, hľadá model ako zabrániť, aby si súkromneé ZP nakladali zo ziskom ako chcu. a to je ten princíp celej diskusie.
ale dôvody si nepomenoval v čom som údajne vadný. Mne to pripadá akokeby si sa silou mocou chcel pchať do pozornosti. A ja neviem čo píšem? Dakujem že aspon ty vieš, že trepeš z posledného.vajda65 napísal:čo ty si vadný, nevieš čo píšeš??
Prečítaj si čo píšem ja, a to čo si iný myslia, že ja píšem. Dúfam že to pre teba nie eje príliš náročne
-
p4ra
Redeemer
Skor, ako sa do mna naviazes este raz ti odporucam, aby si si este raz precital, ze co som napisal, a ze ako som to napisal. Potom si schlad hlavu a az potom mi odpovedaj.J.O.S.E napísal:Tvoje dejiny nie sú zvlánute ani za víkend nie to už z predroku 1989.
Človek, ktorý píše že si mám nazvať komunizmus socializmom asi dobré dejiny zvladnuté nema.
Ja sa nehlasím priamo k žiadnej vláde a od teba je absurdne aby si o tom písal. Ja súhlasím zo všetkým o čom si myslým že je to dobre
Aby si mi veril: Nesúhlasím s odškodnením klientov nebankových subjektov - tých ktorých chce táto vláda finančne odškodniť