Zdielat DSL

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
Juicy
King
King
Používateľov profilový obrázok

Zdielat DSL

Príspevok od používateľa Juicy »

Je mozne dat si zaviest dsl a doma ho nejak rozdelit medzi susedov, myslim nejak routerom alebo tak.
Poznam chalana co vzal dsl-ko kupil router a deli ho medzi dalsich 3 susedov s tym ze oni mu za to platia.Je to legalne alebo sa na to da nejak prist?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Samozrejme, ze sa to da. Routerom to dokazes rozviest ku susedom, dohodnes sa s nimi na platbe a je to. V legalnosti problem nevidim, ak sa nemylim, tak ST nema nic v zmluve o zdielani DSLka pisane.
mademan
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa mademan »

Pre istotu by som si to precital, mozno tam najdes nieco ako ze to nemozes dalej komercne rozsirovat... Teda susedom na zmluvu capni poplatok za pristup na siet, nie poplatok za pripojenie do internetu...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

A je potrebne susedom dat zmluvu? Podla mna sa to da vyriesit aj tak, ze na zaciatku kazdeho mesiaca prinesie 300 korun a ma net, ak neprinesie, tak ho odpojis.
snake2
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa snake2 »

myslim , ze v tej legalnosti nie je az taky problem , ale myslim , ze keby si mal firmu / zivnost tak nemozes mat zmluvu so zakaznikmi .. cisto len na dohodu to je 100% legal ;)
reno23
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa reno23 »

hojko napísal:A je potrebne susedom dat zmluvu? Podla mna sa to da vyriesit aj tak, ze na zaciatku kazdeho mesiaca prinesie 300 korun a ma net, ak neprinesie, tak ho odpojis.
tak tak, aj my mame tak doma net cez suseda. (len tak pre info je to hlavny admin stranky esports.sk), nemame ziadnu zmluvu, iba mu mesacne platime cash a on nas neodpoji. Ma to rozdelene asi medzi 10 ludi v bytovke
sinaj
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa sinaj »

Je to 100% legalne ja som sa otom radil aj v t-come a povedali ze je to uplne legalne.Dokonca na stranke t-comu som cital ze ak sa vam zdaju poplatky stale vysoke tak sa mozete dohodnut zo susedmi presne ako to tu pisete.Im ide o zakaznikov takze vtom nemaju problem.Ja to ties mam zo susedmi a perfektne sa to oplati.Samozrejme si musite zobrat router.
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

DSL je priam na to urcene a dokonca to aj odporucaju. takze legalne to urcite. myslim, ze nieco ako zmluva asi nie je potrbne. ked niekto nechce mat net, tak nebude platit. vzdy sa viac oplati ked sa viaceri skladaju na net ako keby ho mal tvoj sused platit sam :) nelefalne je to len keby si mal net oc UPC (chello). vtedy je to uz nieco ine.
Juicy
King
King

Okey vdaka za posty a teraz aky router by bol najlepis pre 4 uzivatelov tj. ja ako admin+3 susedia v pomere cena/kvalita/vykon? Ako by sa mal nakonfigurovat a co vsetko k tomu treba?
mademan
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa mademan »

v tomto moc neporadim, ale osobna skusenost- najlacnejsi SMC wifi router, plna prdel features a nastaveni, bohuzial zrejme mala pamat, po nejakom kratkom case ho torrenty uplne zabili a spojenie bolo maximalne nespolahlive...
juslik
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa juslik »

ja to tak mam spravene zo susedom platime kazdy polku a zijeme stastne :)
turtlak69
Guru
Guru

juicy51 napísal:Okey vdaka za posty a teraz aky router by bol najlepis pre 4 uzivatelov tj. ja ako admin+3 susedia v pomere cena/kvalita/vykon? Ako by sa mal nakonfigurovat a co vsetko k tomu treba?
ja mam takyto zazrak http://www.planet.com.tw/product/produc ... menu_id=15
mozes tam napojit 4 ludi. je spolahlivy a super lahko sa nastavuje :D
ale tiez zalezi ci tam chces mat aj wifi alebo nie. tento je bez wifi. vrele odporucam
Juicy
King
King

Wifi nepotrebujem, staci ak hodite nejake ponuky aj s cenami, najlepsie by bolo ak by to niekto vedel aj konfigurovat a od koho vziat dsl pristup...Asi od t-comu? podmienkou je aby bol net neobmedzeny (cas,data).
turtlak69
Guru
Guru

juicy51 napísal:Wifi nepotrebujem, staci ak hodite nejake ponuky aj s cenami, najlepsie by bolo ak by to niekto vedel aj konfigurovat a od koho vziat dsl pristup...Asi od t-comu? podmienkou je aby bol net neobmedzeny (cas,data).
ak nepotrebujes wifi, tak myslim, ze tento router je celkom v pohode. vyvalil som za neho 2000sk (co nie je vela vzhladom na jeho funkcie). ak chces net, tak si pozri cenove ponuky. neviem ako to fici pri dsl, ale tusim pri dsl mas kabel ktory ide do takeho modemoroutra (ktory dodavaju). myslim, ze do routra nevstupuje UTP kabel zakonceny RJ-45 konektorom. takze v tom pripade by ti trebalo kupit modem zvlast. ale t-com ma v ponuke aj tie modemoroutre (neviem ako sa to odborne vola)... ja mam chello, takze pre mna bol tento router absolutnou jednickou :) ti ktori vediea nieco o zdielani netu a podmienkach UPC a funkciach tohto routra urcite pochopia :)
sinaj
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa sinaj »

T-com ma super router Vigor2700VGST. Je aj s wifi maju ho za 5 tisic inac stoji 11000 takze sa oplati a je vymakany.Ma kopu nastaveni zabezpecenia a filtrovania.Nastavit ho nieje zas vobec takze odporucam.A ma tie funkcie co ty potrebujes.
turtlak69
Guru
Guru

sinaj napísal:T-com ma super router Vigor2700VGST. Je aj s wifi maju ho za 5 tisic inac stoji 11000 takze sa oplati a je vymakany.Ma kopu nastaveni zabezpecenia a filtrovania.Nastavit ho nieje zas vobec takze odporucam.A ma tie funkcie co ty potrebujes.
o akych funkciach hovoris? mne sa zda, ze on ho chcel len preto, aby mohol zdielat net a na to mu je 5000sk router nanic. len na zdielanie najde aj za 1500sk v pohode. este ked nema chello a nepotrebuje maskovat 2 pc, tak 1500 mu bude bohate na to stacit. nac by do toho vrazal 5000? a konfiguracia nie je problem. staci nastavit (nie je takze) pristup na router z netu a niekto to nastavi v pohode doma. mne tak nastavil router kamos. a doteraz funguje :) nastavenie som si zalohoval a keby sa nieco stane, tak to mam nahodene behom dvoch minut :)
Juicy
King
King

turtlak69 napísal:o akych funkciach hovoris? mne sa zda, ze on ho chcel len preto, aby mohol zdielat net a na to mu je 5000sk router nanic. len na zdielanie najde aj za 1500sk v pohode. este ked nema chello a nepotrebuje maskovat 2 pc, tak 1500 mu bude bohate na to stacit. nac by do toho vrazal 5000? a konfiguracia nie je problem. staci nastavit (nie je takze) pristup na router z netu a niekto to nastavi v pohode doma. mne tak nastavil router kamos. a doteraz funguje :) nastavenie som si zalohoval a keby sa nieco stane, tak to mam nahodene behom dvoch minut :)
presne ako hovoris potrebujem ludovu cenu so schopnostou predelit jedno DSL pripojenie medzi dalsich 3 susedov, co vsetko k tomu treba a ak to niektotak robil na co si davat pripadne pozor
tinco
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tinco »

da sa zdielat dsl s tym modemom ktory ma t-com v ponuke za tisicku??chcem ho napojit priamo na hub, ma to niekto odskusane??
turtlak69
Guru
Guru

zdielat net mozes so vsetkymi routrami. modem ti sluzi len na ako modem :) ak myslis ten modemorouter, tak sa to da. ak len cisto ze modem, tak urcite nie :( a kto chcel radu, ze ktory, tak nedavno som uviedol link. da sa kupit u nas v skole v jednej predajni (sidli v budove skoly) v dubravke :) a cena je 2000 a s inymi routrami nemam vela skusenosti, tak nemozem poradit s inymi
tinco
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tinco »

Takze ten routter sa automaticky pripojí?
Napísať odpoveď