Cestný bike - nastavenie

O športe...
triple
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Cestný bike - nastavenie

Príspevok od používateľa triple »

Po dlhom šetrení som si konečne kúpil svoj fist cestný bike

http://dema.dynatech.sk/index.php/sk/bike/Alvito-2006/

teraz ale nastáva problém - ako si ho správne nastaviť aby sedel mojej postave? pls poradte nejako zásady alebo niečo..
dakujem veľmi pekne
micpu
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa micpu »

hmm...robim cross-country a tam je to tak ze vyska sedla je tak aby ked mam pedal v spodnej polohe, som mal nohu mierne pokrcenu...malo by to tak byt aj pri cestnom ale tam myslim ,ze by mohla byt noha aj viacmenej vystreta...sklon sedla smeruje ku krcku na rajdach...brzdy si vacsinou bikery nastavuju sami ako im to vyhovuje a pehadzovac, presmykovac sa moze stat ze sa ti ak budes jazdit tak za chvilu rozladi, pretoze novy bike...toto riesi zarucna oprava...mala by ti ju poskytnut predajna kde si ho kupil...robi sa po 2 mesiacoch alebo 200km...a potom je dobre ak sa naucis si robit veci ako taketo nastavenia(brzdy, prehadzovac, presmykac) sam...lebo v servise ti to aj tak odflaknu alebo sa mi stalo ze mi to aj celkom dobre nastavili ale mne to tak nevyhovovalo. Dufam, ze si myslel tieto nastavenia :-) ...ale podstata vsetkych je aby si sa na biku citil co najlepsie...tak tym sa treba hlavne riadit 8)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Micpu to dostatocne zhrnul, ale nenapisal si ake nastavenia. Prakticky okrem polohy brzdy tam nemas ani co ine nastavit. Pokial ide o vysku sedla, tak by malo byt vo vyske skoro vystretej nohy, ale niekto ma rad volnejsie, vsetko zalezi od teba. Dalej je dolezity aj posob slapanie, dobre je slapat viacmenej spickami, ku comu by mohli pomoct naslapovacie SPD pedale alebo kosiky. Skor sa priklanam k SPD, aj ked je to investicia na take tri tisicky, ale je to daleko lepsie ako kosiky. Snaz sa slapat co najviac pri sedeni na sedle, vstavaj len ako budes pocitovat velku unavu, aby si si na chvilu odychol, pripadne do velkeho kopca. Niekto preferuje lahsi prevod a viacej zaberov za minutu, niekto zase tazsi prevod a menej zaberov za minutu, je to na tebe.
triple
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

ok thx... konečne si poriadne užijem jazdu
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Rozhodovať o tom, či Ti sedí postave, si sa mal ešte pred samotnou kúpou.. ;)

Inak ako bolo spomínané.. sedlovka by mala byť vysunutá cca 10-13cm, keď si sadneš a dáš nohu na pedál, tak v najspodnejšej polohe pedála by si mal mať nohu mierne pokrčenú tak, aby si mal koleno presne nad pedálom, na ktorom máš položenu nohu najširšou časťou Tvojho chodidla. Keď sa chytíš riadítok, chrbát by si mal mať rovný a voľný (nie skrčený ani natiahnutý) a ruky by mali byť tiež mierne pokrčené..
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

brm: Neviem kde si sa dostal k 10-13 cm, ale pri mojej kostre 10-13 cm znamena to, ze si kolena mozem buchat o riaditka. Vsetko zalezi od postavy a velkosti kostry, takze hovorit o prestnych centimetroch je zbytocne a hlupe.
triple
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

pff tak dnes som dal prvých 100 km .... poviem to sa nedá porovnať s mojím horským kolom... proste niečo super.. som už zistil že si budem voliť cesty ktoré sú lepšie heh..
ale niečo budem mať blbo lebo strašne ma bolí krk.. bud je to tým že niesom zvyknutý na túto polohu pri jazde alebo mám niečo v blbej výške ... čo to môže byť?
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

hojko.. a koľko cm máš vysunutú sedlovku na svojom cestnom bicykli? :) No väčšinou sa bike vyberá podľa výšky postavy.. podľa toho sa určí veľkosť biku, ktorý Ti bude najlepšie vyhovovať.. nuž a keď si určíš správnu veľkosť k svojej postave, tak by Ti mohlo stačiť tých 13cm.. ;)

Vyššie spomínané bolo čerpané z Internetu a z "odbornej" literatúry, čo mám doma.. ;) keďže viac zdrojov sa zhoduje na týchto číslach, predpokladal som, že to tak bude.. :) aj čo sledujem cestných cyklistov, tak to číslo zhruba môže zodpovedať.. ;) samozrejme +/- 5cm
vajda65
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vajda65 »

triple napísal:pff tak dnes som dal prvých 100 km .... poviem to sa nedá porovnať s mojím horským kolom... proste niečo super.. som už zistil že si budem voliť cesty ktoré sú lepšie heh..
ale niečo budem mať blbo lebo strašne ma bolí krk.. bud je to tým že niesom zvyknutý na túto polohu pri jazde alebo mám niečo v blbej výške ... čo to môže byť?
predpokladám, že si držal rajdy dole, potom ked pozeráš pred seba tak namáhaš krk, môžeš ich držať aj za duály.
Čo sa týka nastavení tak nastavuješ iba sedlovku, dôležité je aby nebola ani príliš vysoko, aby si nehýbal panvou.
triple
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

vajda65 napísal:predpokladám, že si držal rajdy dole, potom ked pozeráš pred seba tak namáhaš krk, môžeš ich držať aj za duály.
Čo sa týka nastavení tak nastavuješ iba sedlovku, dôležité je aby nebola ani príliš vysoko, aby si nehýbal panvou.
jo sedlovku mám dobre... tak aby som nohu mal skoro vystretu a panva sa mi nehýbe.. takže to bude potom už len o tom že to potrebuje zvyk
vajda65
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vajda65 »

postupne zistíš či je ti lepšie držať barany dole, alebo za duály, alebo pri predstavci.
Už treba len jazdiť, jazdiť a jazdiť.

Ten bike je na to aby si zistil či ťa to baví, ak bude, tak ho možno vymeníš za niečo na čom najazdíš ročne 10 000 a nebude stále v oprave.
Je super že to v poslednej dobe chytá viac a viac ľudí - myslím cestne biky.
triple
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

vajda65 napísal:postupne zistíš či je ti lepšie držať barany dole, alebo za duály, alebo pri predstavci.
Už treba len jazdiť, jazdiť a jazdiť.

Ten bike je na to aby si zistil či ťa to baví, ak bude, tak ho možno vymeníš za niečo na čom najazdíš ročne 10 000 a nebude stále v oprave.
Je super že to v poslednej dobe chytá viac a viac ľudí - myslím cestne biky.
jo je to super .. som vyše roka jazdil na horskom ale s cestným sa to nedá porovnať .. je to paráda.. len ešte zohnať niekoho aby som nemusel chodiť sám predsa vo dvojici alebo v parte to je lepšie... a možno časom aj preteky budem riešiť .. ..
Napísať odpoveď