Vitamin B12

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
kalmi
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa kalmi »

ja som bol u lekarky nech mi picha B12, a dala mi este nejake lieky na pribratie, vola sa to "peritol"pomohol uz nekomu ten B12 alebo teto lieky?
MurphY
Professional
Professional

Príspevok od používateľa MurphY »

lol lekar by ti b12 nepichol.. he no nic.. na googli som nasiel o tom PERITOL ze je to liecba alegrickych reakci co po tebe neco zanecha.. a bolo tam napisane ze pri anorexii treba uzivat 3x denne.. ale akoze nikdy by som sa na lieky nespoliehal na kazdeho ucinkuju inak.. takze by som jedine venoval gainerom a proteinom.. to je zarucena cesta co pridat.. proste jest pit a priberes..ale o tom tu bolo uz vela..
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Holubar »

Toxikoman napísal:.....nevidim rozdiel v tabletkovej a injekcnej forme...len jedna ma rychli nastup a druha pomaly...ucinok je rovnaky....
no ono je to trochu zlozitejsie. Vit B12 (kobalamin) sa zvykne vpichovat injekciou ludom, ktorym chyba specificky protein v zaludku (presny nazov si nepamatam), ktory je potrebny pre metabolizmus B12. Su ludia, ktorym chyba tvorba tohto proteinu, takze B12 z potravy nedokazu resorbovat a je potrebne ho davat rovno do krvi.

Potom aj ucinok postrehnu ti, ktori nevedia vyuzit B12-ku v potrave, ostatnym sa zvysena davka nijak vyrazne neprejavi. Na otazku, preco ludia s poruchou tvorby proteinu nezomru (kedze B12 je esencialny vitamin) je odpoved, ze iste stopove mnozstvo kobalaminu tvori aj crevna mikroflora, nie vsak dostatocne pre normalnu krvotvorbu a ostatne funkcie...

Ale pri ludoch, ktori dokazu metabolizovat B12 z potravy nevidim nejaku potrebu prijimat pri vyvazenej potrave vyssie davky, je ho toti z treba len naozaj malo.
iceCream
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa iceCream »

5-ula napísal:Je nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek a fungovanie centrálneho nervového systému.je dolezity pre metabolizmus....a priberat???nieje to udavae pri kazdom organizme je to ine
nie je nahodou dolezity pre vstrebavanie zeleza, ktore je potrebne k tvorbe krviniek ? :) ale tak..suvisi to s tym
Napísať odpoveď