WIFI Router

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
MarkAurel
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

WIFI Router

Príspevok od používateľa MarkAurel »

chcem sa informovat da sa pracovat s routrom aj cez LAN-ethernet linky? Myslim nastavovat ho, alebo je to mozne len cez WAN? Ak neviem IP routra da sa nejak uviest do tovarenskeho stavu? Dakujem
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

tak zalezi co mas za router. Kazdy router/AP ma vzadu tlacitko na restart. Ak sa drzi kratsie (vacsinou do 5s) tak sa router iba restartne. Ak sa uz drzi dlhsie, router sa obnovi do tovarenskych nastaveni.

Co sa tyka default nastaveni, je to rozne, kazdy typ moze mat inu default IP, vacsinou su to vsak IP ako:
192.168.1.1
192.168.1.252
192.168.1.254
192.168.100.1
192.168.100.252
192.168.100.254

ale moze to byt aj nejaka ina.
Ak je default IP napr. 192.168.100.252, tak PC si musis nastavit aby mal IP z rovnakeho rozsahu, teda napr. 192.168.100.5 a zadas masku podsiete (vacsinou 255.255.255.0, s inou som sa zatial nestretol). Stane sa niekedy ze ti neotvori web rozhranie, raz mi pomohla cista instalacia firefoxu, ak nepomoze napr. IE (najlepsie je pouzit nejaky "cisty" PC ktory sa nepouziva na surfovanie na nete, nie je to pravidlo...)

co sa tyka wan portu, nie som si isty, ale malo by to ist aj cez neho, vsetko je otazka spravnej konfiguracie.
Napriklad mam doma DSL Router draytek a takisto mam router ASUS. Asus ma pokrocilejsie funkcie, co sa tyka firewallu, routrovania a podobne, takisto ma USB. Na USB mi bezi FTP a vo firewalle mam povoleny pristup na FTP iba z urcitych IP. Problem bol ze pokial som mal asus napojeny iba ako klasicky "switch" a nepouzil som WAN port asusu, tak som sa zvonku (hoci boli porty spravne presmerovane) nedostal na FTP. Vsetko je to totiz "riadene" prave cez WAN port.

Preto to mam teraz nasledovne:

Mam pripojeny Draytek, ten sa pripoji na internet. Rozdava IP v rozsahu 192.168.10.xxx
Kablom mam pripojeny k WAN portu router ASUS ktory som si nastavil nasledovne:
WAN IP (teda ta ktoru dostane od DSL routra) je napriklad 192.168.10.100. IP ktore ten router rozdava dalej su uz v tvare 192.168.1.X a asus ma IP 192.168.1.1....

Teda PC pripojene na asus je nastavene nasledovne:
IP napriklad 192.168.1.5
maska 255.255.255.0
brana (asus) 192.168.1.1
a DNS zalezi od providera.
Takto krasne funguje aj FTP "zvonku", staci len presmerovat prislusny port z drayteku (zadam IP 192.168.10.1 = IP drayteku a presmerujem aky port chcem na 192.168.10.100 = WAN IP asusu)
MarkAurel
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

vdaka, ale este sa takto opytam.

z navodu som nasiel default IP routra je 192.168.1.254

je spravne pripojenie routera?? zo sietovky PC na LAN-ethernet konektor routra. je to OK?

kabliky v sietovom kabli su zapojene kryzom,to je vraj na prepojenie 2 pc cez sietovky, je tento kabel vhodny?

tu ked zadam v prehliadaci v tvare http://192.168.1.254 nepripoji sa, ale router LAN dioda kde mam pripojeny PC zablika.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

ono to aj zalezi co za router, tvoj vlastny? od providera nejakeho internetoveho?
Ping na toto zariadenie je OK? vravim, podobny problem som mal. Kabel mas OK, a takto...v com to otvaras? Skus ako som napisal napriklad cistu instalaciu firefoxu, opery a pod., alebo iny PC,.

Mam doma jeden WIFI AP a za frasa sa neviem do neho dostat, kabel je OK, ping inde, webinterface nenabehne na ziadnom PC, ziaden prehliadac....
Cize skus este PING...ak sa vrati odozva, tak IP je OK. Skus FF, opera, ak ani to, tak mozno len nejaky reflash AP (po otvoreni ma na doske konektory (piny) kde sa pripoji kabel a nahra flash, ja som to vsak este nerobil)
MarkAurel
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

mozno to bude tym sietovym kablom-zapojenim zil kabla. Inac mam v pc wifi kartu mozno nieco aj s tym, PING neodpoveda
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

skus napisat co to je za router.
Co sa tyka wifi - ak je v default nastaveniach wifi zapnute, v manuali by si mal mat aky je default SSID, ci je DHCP zapnute alebo nie...
Podla toho skus sa pripojit aj cez WIFI na router, daj vyhladat siet a pripoj sa (ak je wifi ON) ak tam bezi DHCP, tak by ti malo priradit aj nastavenia automaticky (to iste mozes skusit aj ked to mas pripojene kablom). To co ti prideli ako branu by mala byt IP toho routra.
kabel by mal byt OK ak je krizeny, resp. hociaky co sa dodava s routrami vacsinou. Ten by mal ist...routru to je jedno, ci je medzi PC priamy alebo krizeny.... A pokial sa ti rozsvieti LED tak to kablom nebude...

Skus este napisat ci to je tvoj router, ci ho nemas od nejakeho inte providera a podobne...
MarkAurel
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

konecne sa to podarilo, bol som v nastaveniach.

Mozes prosim poradit kde nastavit-vlozit udaje-IP, ktore mam na pristup k wifi netu.

tu je prirucka k routru abi si ma lepsie vedel nasmerovat kde zadat IP nastavenia ktore pouzivam k pristupu na net.

Kód: Vybrať všetko

http://global.msi.com.tw/index.php?func=downloadfile&dno=3020&type=manual
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

pod na ICQ....bude to rychlejsie a efektivnejsie, na PM ti poslem moje cislo
Napísať odpoveď