Brutto

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
NumBer_One
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Brutto

Príspevok od používateľa NumBer_One »

Zdravim. Mam 17 rokov, brigadujem a na dohode mam napisane ze dostanem za urcity cas 7400,- Brutto....Viete mi niekto povedat presne kolko mi odrataju penazi? :?
J.O.S.E
King
King

Re: Brutto

Príspevok od používateľa J.O.S.E »

NumBer_One napísal:Zdravim. Mam 17 rokov, brigadujem a na dohode mam napisane ze dostanem za urcity cas 7400,- Brutto....Viete mi niekto povedat presne kolko mi odrataju penazi? :?
to by malo teoretický znamenať, že ti z toho budú platiť poistne nejaké - nie som istý, či naozaj 8)
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

zalezi od toho ci si uplatnujes v danej firme odpocitatelnu ciastku dane .. neviem ako sa to presne vola ale je to okolo 7300Sk samizda ... ak si to uplatnujes tak by si mal zarobit 7400 - cca. 20sk ( dan z prijmu vypocitana z rozdielu toho co zarobis v hrubom a odpocitatelnej polozky ) = 7380Sk ... ak si polozku neuplatnujes tak by to malo byt 7400 - 0.19x7400=5994Sk .... ale pre istotu nech sa k tomu vyjadri nejaky ekonom :-P ...

edit:// a vlastne dan by ti tak ci tak mali vratit v maji ci kedy, takze by si mal prakticky zarobit celych 7400 akurat cast z toho dostanes v maji od danoveho uradu :-P
NumBer_One
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

počul som už aj také že zdania mi z toho 10% tak neviem...
Sagittarius
Guru
Guru

Re: Brutto

Príspevok od používateľa Sagittarius »

NumBer_One napísal:Zdravim. Mam 17 rokov, brigadujem a na dohode mam napisane ze dostanem za urcity cas 7400,- Brutto....Viete mi niekto povedat presne kolko mi odrataju penazi? :?
to je okolo minimalnej mzdy a pri minimalny mzde dan vraj nie je...
NumBer_One
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

bodaj by si mal pravdu :roll:
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Keď brigádovala sestra, tak jej zamestnavatel z toho normalne odviedol daň, ktorú jej potom po ročnom zúčtovaní vrátili. Treba sa na to spýtať účtovníka alebo zamestnávatela.
-Ja keď som sa zaujímal o jeden job, tak tam sa nemusela odvádzať daň pri ročnom zisku menšom ako 20 000 (+- nepamatam si presne). Bolo to v súlade so zákonom.
zuzkazuzka
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zuzkazuzka »

Myslím, že to záleží aj od toho, akú dohodu máš uzavretú - či o brig. práci študenta, alebo o vykonaní práce (ak sa to medzitým nejako nezmenilo a obe existujú...). Lebo musia za teba odvádzať do soc. poisťovne, do zdravotnej poisťovne atď... Ale myslím, že ja keď som pracovala na dohodu, tak som z 90 Sk/hod mala nejakých 20% dolu... Ale ak za rok zarobíš menej ako určitú čiastku (myslím nejakých 43 000), tak ti niečo vrátia.

(sorry, ak som niečo napísala nepresne, ale nie som expert a len tak dedukujem, ako som to mala ja, keď som robila na dohodu)
NumBer_One
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

takze zatial z vasich prispevkov usudzujem ze najlepsie to bude vediet zamestnavatel :D zalezi to od neho :? dakujem vsetkym zatial
Diestro
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Diestro »

Nezdanitelna ciastka dane je 7968 Sk cize do tejto sumy by sa nemala platit statu dan z primu(19%). Az sa plati, tak v marci ci kedy ju vracaju. Az si student, treba si vypytat potvrdenie o navsteve skoly a zamestnavatel ti nebude strhavat nic
Sepiroth
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Sepiroth »

ja na to mam vlmi ucinny a spolahlivý spôsob-pracuj načierno! vážne, zarobíš najviac, najlepšie.
smejo
Addict
Addict

Príspevok od používateľa smejo »

Sepiroth napísal:ja na to mam vlmi ucinny a spolahlivý spôsob-pracuj načierno! vážne, zarobíš najviac, najlepšie.
a ked ti teepek, ktory ta "zamestnava" raz neda vyplatu, tak si ani neprdnes
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

smejo napísal:a ked ti teepek, ktory ta "zamestnava" raz neda vyplatu, tak si ani neprdnes
alebo ked sa ti nieco stane, detto
jimino
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa jimino »

alebo ked nato pride danovy urad :lol:
Sepiroth
Light Professional
Light Professional

vidno, ze mate skusenosti. typek co ta zamestnava, no nech neda takej bande vyplatu tak....im ju radsej teda da.
a ze ked sa ti daco stane....jezin, zachranku k tebe zavolaju, neboj sa. a to sa uz potom pripadne da na poistovnu uhrat. Kolkí už takspravili, ze to nebol pracovný úraz ale stalo sa im to pri sporte...
Vazne, väčšinou sa na stavby chodi na cierno a nikomu to nhevadi. O dakych kontrolach som este teda nepocul. Viem, ze sa robia, ale aj tam sa to da uhrať.
smejo
Addict
Addict

Príspevok od používateľa smejo »

robit sa tak robi, raz som tak aj siel, tri dni som skrabal omietky a nakoniec som nic nedostal :D ... pokial to tak spravis s nejaky znamim, tak to je uz ina rec
Sheep
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sheep »

Sepiroth napísal:ja na to mam vlmi ucinny a spolahlivý spôsob-pracuj načierno! vážne, zarobíš najviac, najlepšie.
urcite? nemas ziadnu istotu, dochodok, poistky, nic, daco sa ti stane a si v riti...a ak ti nato pridu danovi tiez ta nepochvalia...

ad thread: takze ak zarabas v brutto, to znamena ze zarabas v hrubom takze este ti z toho nestiahli dane a odvody :wink:
ak si student a tvoj rocny plat je mensi ako 95 000 sk tak sa ti nezdani... :wink:

//1600ty prispevok som king tohto fora !!! :D
Sepiroth
Light Professional
Light Professional

robota na čierno, boháča, veď ale ja hovorím o brigádach pre študenta, čo tu vravíš o dôchodku. :lol:
a k tomu, že ak to máš od známeho:
grigáda sa dá zohnať buď po známosti načierno, alebo cez dáku agentúru ktorá ti z toho strhne ťažké prachy.
Sheep
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sheep »

Sepiroth napísal:robota na čierno, boháča, veď ale ja hovorím o brigádach pre študenta, čo tu vravíš o dôchodku. :lol:
a k tomu, že ak to máš od známeho:
grigáda sa dá zohnať buď po známosti načierno, alebo cez dáku agentúru ktorá ti z toho strhne ťažké prachy.
a tak sorry, to je jasne ale ajtak to nie je nacierno, ja som myslel ze myslis TPP na cierno :D , obycajne agentury ztrhnu 50% z tvojho platu...
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

Zhrniem svoje skusenosti, aj ked neviem, ci ti pomozu :). Na jednej brigade som podpisovala "Dohodu o brigadnickej praci studenta" a na druhej "dohodu o vykonani prace" (to len co sa tyka vyrazov). Princip funguje rovnako, mam tiez napisane ze Brutto: 50sk/hod, co znamena pre mna, ze dostanem 50 sk na hodinu a su to moje peniaze, nic neodvadzam ani nezdanujem, co nam vyvetlili asi tak, ze sme studenti, cize nemusime odvadzat dane.
Napísať odpoveď