Autonomne auta, alebo potrebujeme este vodicak?
Autonomne auta, alebo potrebujeme este vodicak?
Myslim ze zachvilu ani nebude treba robit vodicak ci riadit auto. Sak mame tu prve pozitivne projekty samojazdiaceho auta
.
-
Old Dirty Bastard
Guru
-
p4ra
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
Ale prenikne, i ked nie mozno tak skoro do osobnych automobilov. Asi rok dozadu bola na TA3 relacia o tom, ze nieco podobne by sa malo zaviest do tahacov. Ze napr. jedna firma ma troch vodicov, na troch tahacoch a idu rovnakym smerom. Tak jeden soferuje, dalsi dvaja za nim spia. A podla prveho tahaca sa riadia dalsie 2 za nim. S tym, ze by tam bola bezpecna vzdialenost a pod. veci doriesene..
Myslim si, ze este vela vody pretecie, kym to bude dokonale, ale urcite to buducnost ma.
Myslim si, ze este vela vody pretecie, kym to bude dokonale, ale urcite to buducnost ma.
sheep.. no to by bolo zaujímavé, ale u mňa by bol problém, že taká chvíľa by tak skoro nenastala.. že sa mi nebude chcieť šoférovať ..aspoň za tých 9r, odkedy mám vodičák, sa mi také ešte nestalo.. a to mám za sebou aj BA<->KE bez prestávky..
Inak osobné autá by som ešte akceptoval, ale tie nákladné.. grrr!
Jednak je to veľký kolos, ktorý keď sa utrhne, tak dokáže narobiť veľké škody nie len okolo seba, ale aj na tovare, ktorý vezie..
Tam naozaj ešte veľa vody potečie.. 
Inak osobné autá by som ešte akceptoval, ale tie nákladné.. grrr!
1. vodič zaspí/mikrospánok, zrúbe sa z nejakých serpentín a ďalší dvaja hop za ním.
-Inak budú musieť doriešiť aj brzdenie, napr. taký naložený kamión keď pojde dolu kopcom, najlepšie v serpentinach, tak spali obloženie.
-Tiež to, či si ten autopilot bude všímať okolitú premávku, napr. pri predchádzaní, prechádzaní svetelnou križovatkou alebo celkovo na križovatkách.
-Lesná zver, nepredvídatelne situácie. Naozaj ešte vela vody pretečie, no ja osobne si myslím, že to na cesty schválené nebude. Max. niektoré prvky systému kôli bezpečnosti.
-Inak budú musieť doriešiť aj brzdenie, napr. taký naložený kamión keď pojde dolu kopcom, najlepšie v serpentinach, tak spali obloženie.
-Tiež to, či si ten autopilot bude všímať okolitú premávku, napr. pri predchádzaní, prechádzaní svetelnou križovatkou alebo celkovo na križovatkách.
-Lesná zver, nepredvídatelne situácie. Naozaj ešte vela vody pretečie, no ja osobne si myslím, že to na cesty schválené nebude. Max. niektoré prvky systému kôli bezpečnosti.
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
zaviest to do praxe je podla mna absolutna pi*ovina .
... zatial .. mozno za 50 rokov ..ale to uz budu muset aj komunikacie byt nato adekvatne pripravene. .si predstav autopilota ako pride do preplnenej krizovatky v PB pri poste v rannej alebo poobednej spicke, nepojdu svetla a bude chet ist z rajca na Ba
.. kolko myslis ze tam bude stat ?
... AUTA su od toho aby sa SOFEROVALI, nie od toho aby sme sa v nich vozili
...
... btw.: tieto atua sa vyvyjaju vice mene len kvoli prestizi roznych univerzit, ktore sa zaoberaju robotikou a automatizaciou .. testuju sa vzdy v pusti na zavode Desert challenge ( opravte ak sa to vola inak ) ... a ide o to ze tym presne zmapuje trasu, zapoise do GPS, a auto ju ma prejst co najrychlejsie a ma sa trifat do checkpointov, obchadzat prekazky a pod ...
.. inak je ten system vyladeny len pre tu pust, keby postavili taketo auto na cestu tak je zmatene . lebo na pusti ide tzv.: na voci .. cize cez normalnu kameru ktorej soft vyhodnocuje obraz a obchadza specificke miesta ... ktore sa lisia napr farbou ..a potom este ultrazvuk a laser vyhodnocuju vzdialenosti a tvar prekazok, ked ich nedokaze spolahlivo vyhodnotit kamera (resp. kamery) ... inak by vas to asi nepotesil oake auto ... je tam len jedno sedadlo, aj na tom su nainstalovane hydraulicko / penumaticke / elektricke prvky na ovladanie volantu
... ostatne su kable, kompy a srobovaky
... takze pohody si tam moc clovejk neuzije
.
... ale zas z takychto veci vychadzaju rozne vecicky ktore pouziva napr. jaguar a mercedes .. ze auto drzi konstantu vzdialenost od predchadzajuceho auta, alebo rozne radarove/infracervene detektory prekazok na ceste v noci a pod. .. proste taki elektronicki " tiezvodici"
...
... btw.: tieto atua sa vyvyjaju vice mene len kvoli prestizi roznych univerzit, ktore sa zaoberaju robotikou a automatizaciou .. testuju sa vzdy v pusti na zavode Desert challenge ( opravte ak sa to vola inak ) ... a ide o to ze tym presne zmapuje trasu, zapoise do GPS, a auto ju ma prejst co najrychlejsie a ma sa trifat do checkpointov, obchadzat prekazky a pod ...
.. inak je ten system vyladeny len pre tu pust, keby postavili taketo auto na cestu tak je zmatene . lebo na pusti ide tzv.: na voci .. cize cez normalnu kameru ktorej soft vyhodnocuje obraz a obchadza specificke miesta ... ktore sa lisia napr farbou ..a potom este ultrazvuk a laser vyhodnocuju vzdialenosti a tvar prekazok, ked ich nedokaze spolahlivo vyhodnotit kamera (resp. kamery) ... inak by vas to asi nepotesil oake auto ... je tam len jedno sedadlo, aj na tom su nainstalovane hydraulicko / penumaticke / elektricke prvky na ovladanie volantu
... ale zas z takychto veci vychadzaju rozne vecicky ktore pouziva napr. jaguar a mercedes .. ze auto drzi konstantu vzdialenost od predchadzajuceho auta, alebo rozne radarove/infracervene detektory prekazok na ceste v noci a pod. .. proste taki elektronicki " tiezvodici"