Kompresor z chladnicky

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
dudo02
King
King
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa dudo02 »

Jednoducho ohm-metrom.Staci ak si prezvonis danne body.Medzi nulakom a rozbehovou fazou by si mal mat mensi odpor.Medzi nulakom a stalou fazou vacsi odpor.A medzi dvoma cievkami najvacsi.Ja to skusam pokus-omyl.Mas v podstate 3 moznosti.Len davaj bacha na to rozbehove vynutie-ak ho po rozbehnuti neodpojis dostatocne vcas,moze zhoriet :!: .Pre istotu prikladam obrazok :) .
\\-ten"nulak" je mysleny ako stredny pracovny vodic N.Prve zapoj samozrejme PE/PEN a az potom sa hraj.Pises,ze si elektrikar tak dufam,ze vies co robis :smt037 :!:
Prílohy
Kompresor.png
Kompresor.png (673 Bajtov) 7503 zobrazení
metallista
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa metallista »

ok zatial dakujem skusim to riesit tym vypinacom , nechcem tam pchat laby ked to bude pod prudom a odpajat to rucne rovno z kolikov :!: to v podstate pracuje ako nejaky jednofazovy motor že? a ako by som to mohol riesit tym kondenzatorom ?
dudo02
King
King

L1 je rozbehove vynutie.Lavy obrazok-zapnes vypinac na L2 a zaroven stlacis aj tlacidlo(vypinac)L1.Po rozbehu pustis tlacidlo L1(vypnes vypinac) a kompresor bezi.Pravy obrazok-po rozbehu by teoreticky kondenzatorom C mal prestat tiect prud.Ale musis zvolit spravnu kapacitu(a samozrejme aj napätie), pretoze ak sa netrafis,prud bude pretekat rozbehovym vynutim stale a to zhori...Skus nejaky kondik z 1f motora...A mas pravdu-je to vlastne 1f motor.Tak vela stastia a hlavne bud opatrny :idea:
Prílohy
Kompresor.png
Kompresor.png (765 Bajtov) 7444 zobrazení
metallista
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa metallista »

už to funguje vyriesil som to vypinacom T6 pri rozbehu ho podrzim a potom pustim ale este to skusim aj tym kondikom a vcera som vyhrabal aj relé doma tak to vyskusam btw: Dakujem za pomoc :)
M!ro
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa M!ro »

dudo02 napísal:Jednoducho ohm-metrom.Staci ak si prezvonis danne body.Medzi nulakom a rozbehovou fazou by si mal mat mensi odpor.Medzi nulakom a stalou fazou vacsi odpor.A medzi dvoma cievkami najvacsi.Ja to skusam pokus-omyl.Mas v podstate 3 moznosti.Len davaj bacha na to rozbehove vynutie-ak ho po rozbehnuti neodpojis dostatocne vcas,moze zhoriet :!: .Pre istotu prikladam obrazok :) .
\\-ten"nulak" je mysleny ako stredny pracovny vodic N.Prve zapoj samozrejme PE/PEN a az potom sa hraj.Pises,ze si elektrikar tak dufam,ze vies co robis :smt037 :!:
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

medzi nulakom a rozbehovou fázou by mal mať väčší odpor, medzi nulákom a stálou fázou je menší odpor ,, na toto pozor, spálil som tak kompresor :D :D
dudo02
King
King

Mas 2 vinutia.
Rozbehove sa musi odpajat po rozbehnuti motora.Odpaja sa kvoli tomu,aby nezhorelo,pretoze odobera vacsi prud ako vinutie,ktore je urcene na beh motora.No a rozbehove vinutie vacsi prud odobera prave preto,lebo ma mensi odpor...
M!ro
Light Expert
Light Expert

naozaj? pretože som to zapojil tak že kde bol väčší odpor, tam som pripojil napájanie nastálo a zhorel mi tak kompresor, odpájal som vinutie s menším odporom,,,,ale ked som to zapojil na inom kompresore naopak -- oba kompresory sú rovnaké, len jeden je spálený :D, čiže pomocné vinutie bolo s väčším odporom, vtedy išiel kompresor stále, a ide doteraz..
DoperMTA
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa DoperMTA »

Ja sice niesom elektrikar, ale tiez by som si chcel spravit kompresor, tak sa chcem spytat ci to jednoduch nemozem nechat zapojene tak ako to je teraz v chladnicke, len by som vybral kompresor von a bolo by?
A neviete aky to ma asi tlak?
Masaker
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Masaker »

metallista napísal:no ved to som myslel aj ja ale nechcem to zoskratovat
co tak odobrat tu konektorovu cast a kuknut sa na kable co z nej idu z druhej strany....omg sak to e najmenej..
seko375
Novice
Novice

Príspevok od používateľa seko375 »

M!ro napísal:!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

medzi nulakom a rozbehovou fázou by mal mať väčší odpor, medzi nulákom a stálou fázou je menší odpor ,, na toto pozor, spálil som tak kompresor :D :D
-cerpadlo maior s rozbehovim kondenz.,jedno vinute 10 ohm,druhe 45 ohm,po cca 30 min mi vyhodi 3A poistku- su hodnoty vinuti dobre alebo je niektore vinutie zle ? neviem ci sa kondenz.odpoji alebo je trvale pripojene.
M!ro
Light Expert
Light Expert

Re:

seko375 napísal:-cerpadlo maior s rozbehovim kondenz.,jedno vinute 10 ohm,druhe 45 ohm,po cca 30 min mi vyhodi 3A poistku- su hodnoty vinuti dobre alebo je niektore vinutie zle ? neviem ci sa kondenz.odpoji alebo je trvale pripojene.
nebol som tu veľmi veľmi dlho....
myslím si stále, že mám pravdu ohľadom tých odporov, že väčší odpor je pre vinutie ktore je pripojené dočasne, a menší odpor je pre vinutie ktoré je stále
menší odpor = väčší prúd ---- stále vinutie (motor sa otáča rýchlejšie, pri vyšších otáčkach sa vinutie neprehrieva)
väčší odpor = menší prúd ---- rozbehové vinutie (motor sa ešte netočí, takže menším prúdom ho pomaly roztočíš a nezničíš tak vinutie, ak by si ho však nechal pripojené dlho, motor by sa točil pomaly a vinutie by sa vtedy prehrialo -- môj prípad, kedy som zle pripojil vinutia)

ty píšeš o čerpadle, predpokladám, že čerpadlo je zapojené stále, po 30 min. vyhodí 3A istič, bude to spôsobené asi tým, že sa čerpadlo priveľa zohreje a potom odoberá väčší prúd nie? - ťažko povedať, vyskúšaj dať istič s vyššou hodnotou ako 3A a tak najlepšie zistíš ako sa to bude správať...
Napísať odpoveď