V linuxe, ked davam zatvorku tak namiesto koncu zatvorky spravi ciarku
Klávesa
Klávesa
Dobrý den,
vyzera to takto: ( bla bla | <- ,klávesnicu mám nastavenú na "qwertz" , je to tam ako jediné, potom tam sú ešte 2 "qwerty" ,ako nastavím tu klávesu,alebo ako inak môžem písať ten znak?
Sú 2 možnosti, kde je chyba:
a) máš to zle nastavené v KDE/Gnome, tam sa pozri, kde sú regionálne jazykové nastavenia, nastav to na cz, potom späť,
b) v /etc/X11/xorg.conf ---- tam je ten súbor, je tam sekcia keyboard, ja mám obyčajnú klávesnicu a nastavené na sk, vyzerá to tak, na porovnanie... no nič zaujímavé tam nepíše
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "sk"
EndSection
a) máš to zle nastavené v KDE/Gnome, tam sa pozri, kde sú regionálne jazykové nastavenia, nastav to na cz, potom späť,
b) v /etc/X11/xorg.conf ---- tam je ten súbor, je tam sekcia keyboard, ja mám obyčajnú klávesnicu a nastavené na sk, vyzerá to tak, na porovnanie... no nič zaujímavé tam nepíše
Section "InputDevice"
Driver "kbd"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbLayout" "sk"
EndSection
Ubuntu mam po cesky,v tych jazykovych nastaveniach,vyhodilo mi aby som si aktualizoval ,tak stahujem a instalujem,a v tom subore mam
Jazyk updatnuty,nastaveny na SVK,no problem ostava...neda sa ta zatvorka pisat inak?
Kód: Vybrať všetko
Section "InputDevice"
Driver "kbd"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbLayout" "sk"
Option "XkbVariant" "bksl"
EndSection-
krija
VIP
- Kontaktovať používateľa:
niektory z tychto retazcovdosad do riadku:
us_sk_qwerty
us_sk_qwertz
us_sk_prog
sk_us_qwerty
sk_us_qwertz
sk_us_progKód: Vybrať všetko
Option "XkbVariant" "...."OK,idem to psokusat,inak treba restar system?krija napísal:niektory z tychto retazcovdosad do riadku:Kód: Vybrať všetko
us_sk_qwerty us_sk_qwertz us_sk_prog sk_us_qwerty sk_us_qwertz sk_us_progKód: Vybrať všetko
Option "XkbVariant" "...."
-
funThomasik
Light Star
- Kontaktovať používateľa:
presnejsie povedane
sudo nano /etc/X11/xorg.conf
krija - No do polozky meno som si napisal aj svoje heslo ,a zistil som ze mi vynechava klavesa "e" ,mam ist cez live CD do disku a prepisat to naspet?
Cesar - idem skusit to konzolove prihlasenie
//:{11:06} No som tu na linuxe,spustil som cez live CD a tam som opravil,ale ked som dal nejaku ztych moznosti co tu bolo tak mi pri pytani hesla neslo dat "e" tak som nastavil na moje defaultne "bksl" , nejake ine napady?
Neda sa pisat nejakou klavesovou skratkou ako vo wine?
No ja som pouzil gedit , sudo gedit /etc/X11/xorg.confturtlak69 napísal:presnejsie povedaneKód: Vybrať všetko
Cesar - idem skusit to konzolove prihlasenie
//:{11:06} No som tu na linuxe,spustil som cez live CD a tam som opravil,ale ked som dal nejaku ztych moznosti co tu bolo tak mi pri pytani hesla neslo dat "e" tak som nastavil na moje defaultne "bksl" , nejake ine napady?
hmm,hypermodernu nie, bola kupena mozno pred 3/4 roka , "E" mi ide ale iba ked tam bolo to "bksl" inak mi neslo(pri prihlasovani| ale potom uz mi zase normalne isloturtlak69 napísal:nemas nahodou nejaku hypermodernu klavesku, ktora neni podporovana v linuxe? lebo ked ti nejde ani bezny znak "e", tak to je najmenej divne
Ono to len stiahlo cez .deb novší kernel, preto je tam viacej riadkov v grube a 2x to isté číslo kernelu a potom skoro to isté len +1.

Cesar napísal: .....
- sudo su alebo su
- nano /etc/X11/xorg.conf
.....
Keď sa prihásiš ako root, tak sa dá tak ako som písal.turtlak69 napísal:presnejsie povedaneKód: Vybrať všetko
Skusal som na fore ubuntu.cz ,no nicturtlak69 napísal:ty mas na mysli nieco take ako alt+64 ze je zavinac, ale tieto veci v linuxe nie su. skus na forum.kubuntu.sk urcite ti tam poradia.
A to nano,spustil som vtedy ubuntu v recovery mode, a ked som dal nano ... tak mi otvorilo to (nebol tam graficky rezim,iba ako pri bootovani ,cierna obrazovka pismena| Ale nic tam nebolo,iba vysvetlivky toho nano ,ale inak ziaden text ktory sa mi zobrazuje v gedit-u