kinjeril napísal:Tak ty si nam prezradil teda tajomstvo. Fakt sa to davalo na pusky? Ja som myslel, ze na helmu.
K veci: Vyzera ako z francuzskej muskety. (to bol len tip).
tak sa pytal ze ci vieme co to je za bodak tak som napisal keby nahodou nevedel nie ...a tiez myslim ze je to z francuzkej muskety len som to nepisal lebo sudim to iba podla filmov co som videl o francuzoch a neviem ci sa im da verit
klasika napísal:tak sa pytal ze ci vieme co to je za bodak tak som napisal keby nahodou nevedel nie ...a tiez myslim ze je to z francuzkej muskety len som to nepisal lebo sudim to iba podla filmov co som videl o francuzoch a neviem ci sa im da verit
no neviem, na musketu sa mi zdá príliš zachovalý. Ak vychádzam z predpokladu že je to originál, tipol by som mladšiu históriu. Bodáky sa aktívne naposledy používali za druhej svetovej. Aj ked este za Vietnamskej ich obcas mal na kalachoch ietcong, no je maximalne nepravdepodobne žeby to bol ten... ani tak nevyzerá.
No a ak vychádzam z predpokladu že je z druhej svetovej...nemecky nevyzerá, tipol by som M1 Garand...
to je však iba moja deduklcia vychádzajúca z pohľadu na dva obrázky...
tak teda je to ten ceskoslovenský, to dáva zmysel.
inak ja som nepovedal, ze bajonety sa naposledy pouzivali za druhej svetovej, ale ze sa vtedy naposledy pouzivali v dost velkom, aj ked ani vtedy uz nie tak ako kedysi. moznoze daky fajnsmeker ma na zbrani bajonet doteraz, a pouzivaju sa aj dekoračne pri jednotkách ako kráľovská-prezidentská stráž a podobne, ale s postupným vývojom zbraní sa ich potreba postupne strácala a už dost dlhú dobu je prakticky nulová. Neviem o žiadnej armáde na svete u ktorej by sa bajonety už posledných 15-20 rokov vyskytli.
Sepiroth napísal:tak teda je to ten ceskoslovenský, to dáva zmysel.
inak ja som nepovedal, ze bajonety sa naposledy pouzivali za druhej svetovej, ale ze sa vtedy naposledy pouzivali v dost velkom, aj ked ani vtedy uz nie tak ako kedysi. moznoze daky fajnsmeker ma na zbrani bajonet doteraz, a pouzivaju sa aj dekoračne pri jednotkách ako kráľovská-prezidentská stráž a podobne, ale s postupným vývojom zbraní sa ich potreba postupne strácala a už dost dlhú dobu je prakticky nulová. Neviem o žiadnej armáde na svete u ktorej by sa bajonety už posledných 15-20 rokov vyskytli.
bajonety sa dnes este hojne pouzivaju na m16, ak47, sig 550 etc.
no, pouzivaju ako pouzivaju. nosia sa pre istotu
ViRuS napísal:presne. stale su vo vybave a stale sa vojaci cvicia v ich pouzivani
práve, je to o cviku, pri výcviku vyžadujú dosť agility preto sa osvedčia. Okrem Stevena segala ich za posledných X rokov fakt asi nikto nepoužil, teraz sú v kurze inteligentné (akože úvodzofky) bomby nie?