Správanie sa ministrov + politika na Slovensku
Beznicku, a co je na tom prekvapujuce? Je vseobecne zname, ze opatrovatelske sluzby mimo Verejnej spravy su drahsie. Ak mas ine skusenosti, poukaz aspon na jednu- ci uz ziskovu alebo neziskovu organizaciu tohto druhu (t.j. organizaciu v ramci sukromneho sektora), ktorej sluzby ta vyjdu lacnejsie ako rovnake sluzby poskytovane oddeleniami nemocnic v ramci struktury Verejnej sravy. Naviac, tato dotacia zdaleka nebola odsuhlasena len tejto neziskovke, pricom doteraz nebola nikym napadnuta ani zakonnost postupu pri udeleni dotacie. Jedna sa o klasicky pripad, ked sa niekto snazi robit z hovna bic- senzaciu.
// Nechapem vsak, co ma tvoj post spolocne s tym, o com som pisal vyssie- niekde som pisal, ze Privilegium je pre chudakov? Pokojne ma mozes citovat. To, ze Fico povazuje ludi s alzhajmerom za chudakov je jeho vec, to ze si novinari pojem "chudak" vysvetlili ako chudak v ekonomickom zmysle slova je zase ich vec. Ja sa vyssie vyjadrujem k uplne inym skutocnostiam.
// Nechapem vsak, co ma tvoj post spolocne s tym, o com som pisal vyssie- niekde som pisal, ze Privilegium je pre chudakov? Pokojne ma mozes citovat. To, ze Fico povazuje ludi s alzhajmerom za chudakov je jeho vec, to ze si novinari pojem "chudak" vysvetlili ako chudak v ekonomickom zmysle slova je zase ich vec. Ja sa vyssie vyjadrujem k uplne inym skutocnostiam.
brm napísal:No neviem.. ale spoločnosti fungujúce na trhu možno 2 roky.. a hneď sa od nich čaká zisk??? Trochu nelogické si myslím...... ale žiaľ na Slovensku je to normálka.
Samozrejme, naviac majetok v dochodkovom fonde a hospodarenie s tymto majetkom sa eviduje oddelene od majetku a hospodarenia DSS. Straty tiez mozu (nemusia) byt plne v sulade s dlhodobym planom jednotlivych spolocnosti (akvizicne naklady, naklady na marketing atd.). Faktom vsak ostava, ze ziadna z DSS vynosy z vkladov negarantuje. That´s itTomasito napísal: Do vyplacania starobnych dochodov najpocetnejsej skupiny poistenych samozrejme ostavaju este pomerne dlhe roky...
No veď hej.. ja len, že Fico vytasil takúto hlúposť.. a koľkí ľudia mu teraz na toto skočia.
Platy a odmeny.. nikto nevie, aké plány mali stanovené uvedené spoločnosti. Možno plán bol získať 500.000 klientov a oni v skutočnosti získali 1.000.000 klientov.. nezaslúži si niečo takéto odmenu?
Možno urobili o niečo vyššiu stratu, ale väčšie množstvo klientov im určite zaručí lepšiu budúcnosť. Nikto nevie, čo je v pozadí. 
Garantovať výnosy vie len ujo Fruni.. aj to len dočasne.
Inak Fico porovnáva DSSky k nebankovým inštitúciam. Veď sám chcel klientov nebankoviek odškodniť, tak prečo by neodškodnil aj klientov DSSiek?
Platy a odmeny.. nikto nevie, aké plány mali stanovené uvedené spoločnosti. Možno plán bol získať 500.000 klientov a oni v skutočnosti získali 1.000.000 klientov.. nezaslúži si niečo takéto odmenu?
Garantovať výnosy vie len ujo Fruni.. aj to len dočasne.
Inak Fico porovnáva DSSky k nebankovým inštitúciam. Veď sám chcel klientov nebankoviek odškodniť, tak prečo by neodškodnil aj klientov DSSiek?
Politika. 2. DP sa ma otvorit, t.j. umozni sa ludom z neho vystupit a tento svoj podiel presmerovat naspat do Soc. poistovne...brm napísal:No veď hej.. ja len, že Fico vytasil takúto hlúposť.. a koľkí ľudia mu teraz na toto skočia.
Slubovanie vynosov vsak bolo hlavnym margetingovym tahom kazdej jednej DSS. To, ze tieto vynosy DSS negarantuju bolo samozrejme oznamovane milimetrovym pismom je druha vec : ) A okrem uja Fruniho garantuje aj stat, avsak po splneni myslim 3 podmienok, pricom jednu z nich predstavuje dostatok zdrojov v Soc. poistovni, buhehe : D Inak suhlas, toto len na okraj.brm napísal:Garantovať výnosy vie len ujo Fruni.. aj to len dočasne.![]()
// Este pokial ide o to slubovane odskodnenie klientov nebankoviek, aj o tom je politika- v povolebnych prieskumoch drviva vacsina ludi s odskodnenim nesuhlasila- no kto by isiel proti vacsine, ked jeho politika je pre vacsinu? ; ) Budme radi, ze k predmetnemu odskodneniu neprislo- za blbost nech platia ti, ktorych sa to tyka, aj ked stat vtedy pre ich ochranu neurobil nic.
-
krija
VIP
- Kontaktovať používateľa:
uz si v tejto teme pripadam, akoby som sem pisal konspiracne teorie na dzurindovu vladu
- 2. DP je povinny pre tych, ktori este len vstupia na pracovny trh.
- nemoznost vystupit
- 9% je nadsadene cislo
- do 7/2007 prislo na ucty DSS-iek viac ako 40 miliard korun
spominane body, nenasvadcuju o velkej transparentnosti, o prave, sa slobodne rozhodnut. naznacuje to cestu k obohacovaniu sa jednotlivcov, alebo sukromnych subjektov z financnych zdrojov slovenskych obcanov.
nepochopte ma zle. je jasne, ze DSS-ky to zadarmo robit nebudu. ale toto je na zvracanie (sumy, co uviedol tomasito). a o5, kto za tym stoji???
manager nema dostavat odmenu za pocet klientov, ale za to aky zisk je schopny vytvorit. to je akokeby futbalovi treneri dostavali vyplatu a odmeny za co najvyssi pocet hracov v muzstve, a pritom vysledky muzstva zodpovedaju piatej pralesnej lige.
takto sa pred par dnami vyjadrila ucitelka nasho oblubeneho ivana miklosa. skoda, ze ten magor nedaval na hodinach pozor.
- nemoznost vystupit
- 9% je nadsadene cislo
spominane body, nenasvadcuju o velkej transparentnosti, o prave, sa slobodne rozhodnut. naznacuje to cestu k obohacovaniu sa jednotlivcov, alebo sukromnych subjektov z financnych zdrojov slovenskych obcanov.
nepochopte ma zle. je jasne, ze DSS-ky to zadarmo robit nebudu. ale toto je na zvracanie (sumy, co uviedol tomasito). a o5, kto za tym stoji???
manager nema dostavat odmenu za pocet klientov, ale za to aky zisk je schopny vytvorit. to je akokeby futbalovi treneri dostavali vyplatu a odmeny za co najvyssi pocet hracov v muzstve, a pritom vysledky muzstva zodpovedaju piatej pralesnej lige.
takto sa pred par dnami vyjadrila ucitelka nasho oblubeneho ivana miklosa. skoda, ze ten magor nedaval na hodinach pozor.
ale o to sa uz modri nezaujimali. ved vedeli, ze volby 2006 su v haji.Brigita Schmögnerová napísal:Pri tvorbe druhého piliera by bolo vhodnejšie nastaviť ho tak, že postupne by sa zvyšovalo percento pre druhý pilier. Tak ako je to dnes, predstavuje veľký tlak na verejné financie a je otázne, či to bude finančne udržateľné najbližších niekoľko rokov.
a aby som nezabudol.Brigita Schmögnerová napísal:Zásadné rozdiely medzi politikou predchádzajúcej a tejto vlády, ktoré by v súčasnosti znepokojovali trhy, nie sú.
nemam mizerny plat. sice si myslim, ze by som si zasluzil viac...ale..."na svet sa dívam očami slabých" (reziser Urblik).slay napísal:..a chapem pocity ludi ktory za mizerny plat musia robit na neakych nemcurov..
To by bolo na slay(a) vela : )krija napísal:///dufam, ze neprides s tym smiesnym clankom z dennika sme zo 6.8.07
Pokial ide o tie "skolenia" novinarov v Alpach, v tejto suvislosti som sa dnes pri tlacovke musel rehotat pojmu "opijase" ... : ))
Akokolvek, ako pri Meciarovi a Dzurindovi, tak aj pri Ficovi mi neda nespomenut, ze medialnu politiku nema absolutne zvladnutu. V tejto oblasti zvyknu mat ludia v jeho pozicii cele timy odbornych poradcov- on sa zbavil aj toho jedneho cloveka co mal...
... ci sa nam to uz paci alebo nie, media su piata kolona.
-
krija
VIP
=ale zato mas nastudovany jeden clanok a rozhovor s ivanom miklosom (postol ho sem Aryan Angel). len tak medzi nami,, mam pocit akoby som sa bavil s nim
=lyzovacka: skolenie potvrdili dvaja zucastneni novinari pre STV.
=na novy dochodkovy system neprechadzame, ale uz ho mame. to taki ako ty, budu zavadzat, ze projekt sa iba rozbieha a preto je taka obrovska strata. dokonca v druhom roku "neustaleho startovania" je strata este vyssia. a pritom od 1.1. 2005 vstupilo do 2.DP viac ako milion ludi, a to iba pocas jedneho roka. v tomto prvom roku nabehlo na ucty DSS-iek viac ako 15 mld. korun. dalej nikde sa nehovori o tom, ze na ucty sporitelov nejde celych 9%, ale iba 8,865%. (na vedenie uctu...) zatial nejde o horibilne sumy. ale akonahle prekroci ucet sporitela 100 000 sk, co pri sucastnom priemernom hrubom zarobku bude u sporitelov do piatich rokov, tak sa uz bude tato suma pohybovat radovo v 100 korunach mesacne. toto vynasob viac ako 1,5 milionom sporitelov a dostanes taku sumu, ze sa ti hlava zatoci. na svoje si tymto prisli, a to este nezhodnotili tvoje prachy ani o korunu. a vies preco? lebo nemusia!!! je to obycajny biznis!!!
=preco je 9% vela? iba jedna krajina s viacpilierovym dochodkovym systemom ma viac % odvadzanych na 2. pilier (kazachstan 12%). nemci na nasich 9% povedali: "nie sme taki bohati, aby sme si to mohli dovolit". lol! uz chapes?
=Schmögnerová-23.7.2007
=do akych slovenskych podnikov mas na mysli? ved ziadne tu nemame!!!
=k tomu dedeniu. ak odmyslim spravanie sa agentov pri podpise zmluvy, ked za podpis zmluvy davali cast zo svojej odmeny (priemerne dostavali okolo 3 000,- za jeden podpis) buducim sporitelom. niekedy az polovicu, tak to dedenie bol jediny dovod preco sa do druheho pilieru vrhlo take mnozstvo ludi.
=a platy managerov. aka motivacia, clovece? jediny vhodny prostriedok na motivaciu je zverejnenie vysky ich platov. na zaklade tychto informacii bude dochadzat k situaciam, ze manageri mozu pozadovat vyssi plat. a budu pritom poukazovat nato, ze dosahuju lepsie vysledky ako ini, ostani manageri.
=vysokym platom managerov sa hovori zabijak ekonomiky. nato tiez prisli len nedavno vyspele kapitalisticke krajiny (pisal som ti o nich v inej teme). to len na slovensku je opacny trend.
=podla prieskumov z rokov 2005-06 sa plat managerov pohyboval vo vyske vyse 300 000 mesacne pre najvyssi stupen riadenia vo financnom sektore (bratislavsky kraj). takze fico nestrielal od buka.
=lyzovacka: skolenie potvrdili dvaja zucastneni novinari pre STV.
=na novy dochodkovy system neprechadzame, ale uz ho mame. to taki ako ty, budu zavadzat, ze projekt sa iba rozbieha a preto je taka obrovska strata. dokonca v druhom roku "neustaleho startovania" je strata este vyssia. a pritom od 1.1. 2005 vstupilo do 2.DP viac ako milion ludi, a to iba pocas jedneho roka. v tomto prvom roku nabehlo na ucty DSS-iek viac ako 15 mld. korun. dalej nikde sa nehovori o tom, ze na ucty sporitelov nejde celych 9%, ale iba 8,865%. (na vedenie uctu...) zatial nejde o horibilne sumy. ale akonahle prekroci ucet sporitela 100 000 sk, co pri sucastnom priemernom hrubom zarobku bude u sporitelov do piatich rokov, tak sa uz bude tato suma pohybovat radovo v 100 korunach mesacne. toto vynasob viac ako 1,5 milionom sporitelov a dostanes taku sumu, ze sa ti hlava zatoci. na svoje si tymto prisli, a to este nezhodnotili tvoje prachy ani o korunu. a vies preco? lebo nemusia!!! je to obycajny biznis!!!
=preco je 9% vela? iba jedna krajina s viacpilierovym dochodkovym systemom ma viac % odvadzanych na 2. pilier (kazachstan 12%). nemci na nasich 9% povedali: "nie sme taki bohati, aby sme si to mohli dovolit". lol! uz chapes?
=Schmögnerová-23.7.2007
=do akych slovenskych podnikov mas na mysli? ved ziadne tu nemame!!!
=k tomu dedeniu. ak odmyslim spravanie sa agentov pri podpise zmluvy, ked za podpis zmluvy davali cast zo svojej odmeny (priemerne dostavali okolo 3 000,- za jeden podpis) buducim sporitelom. niekedy az polovicu, tak to dedenie bol jediny dovod preco sa do druheho pilieru vrhlo take mnozstvo ludi.
=a platy managerov. aka motivacia, clovece? jediny vhodny prostriedok na motivaciu je zverejnenie vysky ich platov. na zaklade tychto informacii bude dochadzat k situaciam, ze manageri mozu pozadovat vyssi plat. a budu pritom poukazovat nato, ze dosahuju lepsie vysledky ako ini, ostani manageri.
=vysokym platom managerov sa hovori zabijak ekonomiky. nato tiez prisli len nedavno vyspele kapitalisticke krajiny (pisal som ti o nich v inej teme). to len na slovensku je opacny trend.
=podla prieskumov z rokov 2005-06 sa plat managerov pohyboval vo vyske vyse 300 000 mesacne pre najvyssi stupen riadenia vo financnom sektore (bratislavsky kraj). takze fico nestrielal od buka.
-
krija
VIP
=na lyzovacku uz hazim bobana. to, ze vacsina nasich novinarov je neobjektivna si napisal aj ty, tak o com tu teraz tocis? je nepodstatne sem davat dokazy o niecom, co sa kazdodenne potvrdzuje. teraz nemam namysli iba fica.
=takze, podla teba irelevantne dristy...nie som ekonom, aj ked som mal na skole ekonomiku, to co viem staci na to aby som mohol s niekym ako ty bez problemov diskutovat
.
tie cisla sem nedavam zo srandy. naznacil som, ale ty si o5 nepochopil=s cim vacsim mnozstvom penazi disponuju DSS tym su schopne viac zhodnotit peniaze sporitelov. to som ti uz raz naznacil pri reforme bankovnictva. a podla mna to ty vies, ale stale si tu melies svoje. za 1. rok to bolo 15 mld. sk a dnes to je 41,5 mld sk. a cuduj sa svete DSS vykazuju este vacsiu stratu.
ak to nevies takto pochopit, tak sem uvediem jednoduchy priklad:
dostanes od matky 1 000 sk. a od otca 10 000 sk. od oboch ich investujes do akci jedinej firmy. pri rovnakej cene akcii, kupis za matkyne peniaze menej akcii, ako za otcovych 10 000,-. to znamena, ze tvoj mozny zisk bude z otcovych penazi vyssi, ako z matkynych. a teraz porovnaj investovanie 15 mld vs 41.5 mld a strata bola za rok 2006 vyssia. ak to este stale nechapes, tak by si mal citat niekoho normalneho
=tak biznis pre oboch. pravda, ak by ti v DSS-kach neboli *jebavaci a r*zjebavaci ako si napisal, aj tvojich penazi. a este nieco, z tych dvoch budes vzdy ty ten druhy!
=a co tak napr. s.r.o?
=pridam dalsiu lopatu. z krajin oecd, ktore maju viacpilierovy dochodkovy system mame my najvyssie percento. a ver mi, ze my sme z nich najchudobnejsi, ale odvadzame najvyssie percento. tak co, teraz uz chapes? s kym sa chces porovnavat? s kazachstanom?
=manageri a ich platy: toto je vsetko, co si schopny napisat? zacinam sa nudit
a to je USA. majstri sveta kapitalizmu. a ty tu robis majstrov z kanika, z dzurindu a miklosa. uff
=takze, podla teba irelevantne dristy...nie som ekonom, aj ked som mal na skole ekonomiku, to co viem staci na to aby som mohol s niekym ako ty bez problemov diskutovat
tie cisla sem nedavam zo srandy. naznacil som, ale ty si o5 nepochopil=s cim vacsim mnozstvom penazi disponuju DSS tym su schopne viac zhodnotit peniaze sporitelov. to som ti uz raz naznacil pri reforme bankovnictva. a podla mna to ty vies, ale stale si tu melies svoje. za 1. rok to bolo 15 mld. sk a dnes to je 41,5 mld sk. a cuduj sa svete DSS vykazuju este vacsiu stratu.
ak to nevies takto pochopit, tak sem uvediem jednoduchy priklad:
dostanes od matky 1 000 sk. a od otca 10 000 sk. od oboch ich investujes do akci jedinej firmy. pri rovnakej cene akcii, kupis za matkyne peniaze menej akcii, ako za otcovych 10 000,-. to znamena, ze tvoj mozny zisk bude z otcovych penazi vyssi, ako z matkynych. a teraz porovnaj investovanie 15 mld vs 41.5 mld a strata bola za rok 2006 vyssia. ak to este stale nechapes, tak by si mal citat niekoho normalneho
=tak biznis pre oboch. pravda, ak by ti v DSS-kach neboli *jebavaci a r*zjebavaci ako si napisal, aj tvojich penazi. a este nieco, z tych dvoch budes vzdy ty ten druhy!
=a co tak napr. s.r.o?
=pridam dalsiu lopatu. z krajin oecd, ktore maju viacpilierovy dochodkovy system mame my najvyssie percento. a ver mi, ze my sme z nich najchudobnejsi, ale odvadzame najvyssie percento. tak co, teraz uz chapes? s kym sa chces porovnavat? s kazachstanom?
=manageri a ich platy: toto je vsetko, co si schopny napisat? zacinam sa nudit
Odmeny manažérov rastú, platy pracujúcich klesajú
[2004-05-19 15:08:32]
Aj v čase vážnych ekonomických problémov súkromné firmy uprednostňujú najvyšších manažérov pred radovými zamestnancami. Podľa americkej organizácie Corporate Library neustále rastú odmeny šéfov firiem, hoci podniky musia prepúšťať, oslabujú sociálne výhody zamestnancom a výraznie brzdia ich mzdový rast. Kapitalistický štát nedokáže takéto nespravodlivé rozdelenie ziskov firiem žiadnym spôsobom ovplyvniť. Výsledkom je potom to, čo poznáme aj zo Slovenska: po krachujúcich firmách ostávajú chudobné rodiny nezamestnaných pracujúcich a bohaté rodiny bývalých top-manažérov.
Prudký rast manažérskych odmien. Agentúra Reuters nedávno zverejnila výsledky štúdie, podľa ktorej v minulom roku prudko vzrástli odmeny (okrem základných platov aj bonusy, prémie, podiely na zisku, motivačné príspevky a pod.) vrcholových manažérov. „Median celkových odmien pre výkonných šéfov v najväčších firmách v USA vzrástol na 4, 6 mil dolárov z 3, 6mil v roku 2002.“ To znamená rast o 27%, hoci rok predtým rástli odmeny o vyše polovicu pomalšie – 11, 5%. „Sila tohto nárastu ma skutočne prekvapila, “ komentuje výsledky štúdie jej autor Paul Hodgson. Podľa štatistík ratingovej a analytickej agentúry Standard & Poor’s pritom základné platy rástli iba o 3, 7% a v priemere u sledovaných firiem dosiahli 986 250 USD za rok. Podľa Corporate Library je tento trend už zo strednodobého hľadiska ekonomicky nebezpečný, v minulosti priviedol mnoho firiem do vážnych problémov a je preto prekvapujúce, že podniky nerešpektujú odporúčania popredných ekonómov na obmedzenie odmien vrcholovým manažérom.
Čoraz väčšie platové nerovnosti. Prestížny ekonomický denník The Wall Street Journal pritom nedávno zverejnil, že mzdy radových zamestnancov v minulom roku poklesli. „Nové údaje ministerstva práce ukazujú, že po započítaní inflácie poklesli platy 10% najhoršie platených pracovníkov o celé tri percentá v porovnaní s rokom 2002.“ Oveľa lepšie však na tom nie sú ani naopak najlepšie platení robotníci: „ich mzdy zostali nezmenené“. „Tieto čísla dokazujú pokračujúci posun k čoraz väčším platovým nerovnostiam, ktoré sa začali po nástupe prezidenta Georga Bush, “ konštatuje denník. Podľa think-tanku Center for American Progress (CAP) je pokles reálnych miezd pracujúcich najväčší problém spolu so stále vysokou a v skutočnosti sa neznižujúcou nezamestnanosťou. „Znižovanie daní bolo prínosom iba pre bohatých, ale s týmto vážnym problémom nepohlo, “ tvrdí think-tank. Americký Inštitút pre ekonomickú politiku vidí jednu z príčin tohto stavu aj v tom, že v USA došlo v uplynulom období k výraznému poklesu počtu pracovných miest v lepšie platených oblastiach. Nové pracovné miesta sa naopak vytvárajú v oblastiach s tradične nízkymi mzdami, ako sú rôzne predajne či stravovacie zariadenia. „V Kalifornii je priemerná mzda v týchto ‘rastúcich‘ odvetviach 34 742 USD ročne, zatiaľ čo v odvetviach, v ktorých sa prepúšťa je to až 57 800 dolárov.“
Pokračoval nárast chudoby. Na webovskej stránke CAP sa uvádza, že „priemerná mzda novovytvorených pracovných miest v priebehu rokov 2004 a 2005 by mala dosiahnuť 35 855 dolárov, zatiaľ čo nové pracovné miesta v rokoch 2001 – 2003 priniesli priemernúmzdu vo výške 43 629 dolárov.“ Bushova administratíva i jeho republikánski poslanci pritom zásadne odmietajú diskusie o zvyšovaní minimálnej mzdy. V takej situácii sa nemožno čudovať, že priemerný príjem americkej domácnosti poklesol medziročne o celých 500 USD. Výskumná organizácia Centrum pre rozpočtové a politické priority (CBPP) navyše oznámila, že v roku 2002 pokračoval nárast počtu chudobných o 1, 7 mil. ľudí na celkových 34, 6 mil. Podiel chudobných na celkovej populácii USA tak vzrástol z 11, 7% na 12, 1%. „V roku 2002 sme mali o 3 milióny chudobných viac, než dva roky predtým.“ Je dobré pripomenúť, že to bolo obdobie teroristických útokov na New York a Washington, vojny proti Afganistanu, prípravy invázie do Iraku, no predovšetkým opakujúcich sa znižovaní daní, ktoré vraj mali pomôcť všetkým Američanom.
Chudobní, hoci pracujú. Čísla však jasne dokazujú, že ľuďom s nízkymi príjmami to poškodilo. „A navyše ten, kto bol chudobný sa v priemere stal ešte chudobnejším, “ dopĺňa CBPP. Ani hodnotenie minulého roka nie je optimistické. „Nezamestnanosť bola vyššia ako v roku 2002 a počet dlhodobo nezamestnaných – teda tých, čo sú bez práce vyše pol roka – sa dramaticky zvýšil zo 650 tisíc mesačne na na priemerne 1, 89 mil. ľudí v roku 2003.“ Chudoba pritom neobchádza ani tých najbezbrannejších: počet chudobných detí mladších ako 18 rokov sa zvýšil o 400 tisíc a ich podiel stúpol z 15, 8% na 16, 3%. Takmer dve tretiny z chudobných rodín s deťmi v roku 2002 boli rodiny pracujúcich. Tí pritom pracovali 44 týždňov do roka a 41 hodín týždenne.
Zvýšenie príjmov o vyše 200%! Centrum pre rozpočtové a politické priority napokon uvádza aj konkrétne šokujúce čísla, ktoré dokazujú ako veľmi sa zväčšujú rozdiely v príjmoch medzi chudobnými a najlepšie zarábajúcimi. Analýzy Centra pritom vychádzajú z oficiálnych údajov kongresového úradu pre rozpočet. Podľa sa nich sa priemerné príjmy najbohatšieho jedného percenta Američanov po zdanení zvýšili medzi rokmi 1979 a 2000 o 576 tisíc dolárov, čo je 201%! Lenže stredná pätina domácností v tom istom čase zvýšila svoje priemerné príjmy iba o 5500 dolárov, čo je už len 15%. A na dôvažok pätina domácností s najnižšími príjmami zarábala za týchto 21 rokov viac o 1100 dolárov, čo je zvýšenie iba o 9 percent! „Najbohatšie jedno percento populácie získalo v roku 2000 najvyšší podiel zo všetkých príjmov krajiny, ako kedykoľvek predtým do roku 1929, “ tvrdia analytici CBPP. Tieto údaje poukazujú na dlhodobý vývoj v kapitalistickom svete, ktorý rôzne kozmetické zásahy štátu nedokážu zmeniť. Chudobní sú chudobnejší, bohatí sú bohatší a tí navyše kontrolujú stále väčší podiel majetku spoločnosti. Takýmto spôsobom však získavajú nad ňou absolútnu kontrolu. Presné čísla, ktoré by nám umožňovali presne zobraziť vývoj na Slovensku za posledných 10 rokov, žiaľ, nemáme. Nie je však dôvod pochybovať o tom, že aktérmi rovnakého vývoja sme i u nás.
Jakub Topol
Tretí sektor je za
Komisia je presvedčená, že sprísnenie pravidiel a zverejnenie miezd prispeje k vyššej kontrole akcionárov nad svojimi podnikmi a stransparentní podnikanie a hospodárenie s verejnými peniazmi. Podľa Emílie Sičákovej-Beblavej z Transparency International Slovakia je pri štátnych firmách práve narábanie s peniazmi daňových poplatníkov hlavnou príčinou na zverejnenie platov. "Mohlo by to viesť k zvýšeniu kvality manažérov, ktorú štát potrebuje." Nad politickými nomináciami by sa podľa nej uprednostňovali kritériá odbornosti. Ako dodala, otázka zverejňovania sa čoskoro stane témou aj pre súkromné firmy, a to aj pre tie slovenské.
Koncern Siemens akoby diskusiu o platoch manažérov predvídal. Podľa vyjadrenia hovorcu spoločnosti skresal príjem svojich vedúcich pracovníkov už skôr, ako sa v Nemecku o tom začalo hovoriť. Piererov kolega, predseda Dozornej rady Siemensu Karl-Hermann Baumann, sa vyjadril, že zverejnenie príjmov je len otázkou času. Slovenský Siemens je zatiaľ konzervatívnejší...
krija.. no Ty to tak vysvetľuješ, akoby DSSky dostali 40mld SKK, ktoré investovali a zvýšilo sa im iba 38,3mld SKK (čiže odrátaná Ficom spomínaná strata)..
Veď výsledok investovania tých 40mld SKK nemôže ísť do finančnej bilancie DSSky, veď to nie sú ich peniaze, to sú peniaze ľudí sporiacich si na dôchodok. Oni z tej sumy majú iba nejaké % za správu účtov, tj. ak dobre rátam, tak +/- 1,5% z 40mld SKK a to je 0,6mld SKK. Týchto 0,6mld SKK už ide do finančnej bilancie ako príjem, čiže ako (+) za správu účtov, ale žiaľ DSSky minuly 2,3mld SKK (-) na reklamu, nové pobočky, nových zamestnancov atď., čiže výsledok je Ficom spomínaná strata 1,7mld SKK. 
Aspoň ja tak chápem tých 1,7mld stratu, o ktorej Fico spieval, keďže ho akosi nijak presne nešpecifikoval, čo presne do hospodárskeho výsledku DSSky zarátal.
Re: matka mi dá 1000, otec 10000. Lenže ja za otcove peniaze si môžem za 9500sk kúpiť nový počítač s internetom, ktorý mi pri budúcom vreckovom môže pomôcť lepšie investovať peniaze, keďže budem mať vďaka investícii do internetu lepšie informácie o dianí na akciových trhoch.
Kupujem si nové auto.. rozhodnem sa pre lacný lacný benziňák za 500.000 SKK, ktorý žerie 20l/100km alebo drahý nafťák za 1.000.000 SKK, ktorý žerie 5l/100km? Keď budem jazdiť 100km mesačne 5 rokov, určite bude výhodnejšia prvá varianta, keď budem jazdiť mesačne niekoľko 1000km, určite sa z dlhodobého hľadiska viac oplatí druhá varianta, aj keď v prvom roku som musel viac investovať i za cenu vzatia si úveru.
Možno na ekonómii ste nemali nejaké podnikové financie, kde sa rátali budúce a súčasné hodnoty investičných projektov a podobné blbosti..
//EDIT: Inak Ficovi sa nepáčia zisky súkromných zdravotných poisťovní, Ficovi sa nepáčia straty súkromných správcovských spoločností.. čo sa mu páči?
Aspoň ja tak chápem tých 1,7mld stratu, o ktorej Fico spieval, keďže ho akosi nijak presne nešpecifikoval, čo presne do hospodárskeho výsledku DSSky zarátal.
Re: matka mi dá 1000, otec 10000. Lenže ja za otcove peniaze si môžem za 9500sk kúpiť nový počítač s internetom, ktorý mi pri budúcom vreckovom môže pomôcť lepšie investovať peniaze, keďže budem mať vďaka investícii do internetu lepšie informácie o dianí na akciových trhoch.
Kupujem si nové auto.. rozhodnem sa pre lacný lacný benziňák za 500.000 SKK, ktorý žerie 20l/100km alebo drahý nafťák za 1.000.000 SKK, ktorý žerie 5l/100km? Keď budem jazdiť 100km mesačne 5 rokov, určite bude výhodnejšia prvá varianta, keď budem jazdiť mesačne niekoľko 1000km, určite sa z dlhodobého hľadiska viac oplatí druhá varianta, aj keď v prvom roku som musel viac investovať i za cenu vzatia si úveru.
Možno na ekonómii ste nemali nejaké podnikové financie, kde sa rátali budúce a súčasné hodnoty investičných projektov a podobné blbosti..
//EDIT: Inak Ficovi sa nepáčia zisky súkromných zdravotných poisťovní, Ficovi sa nepáčia straty súkromných správcovských spoločností.. čo sa mu páči?
-
krija
VIP
1. brm, nevysvetloval som to tak, ty si to tak pochopil
2. vsetci tu zabudate, na jeden fakt. na zmene dochodkoveho systemu sa pracovalo uz pred 1. januarom 2005. reklamna a podobne kampane mali prave v tomto case najvacsi zaber. spomenul som agentov a ich odmeny. aj to boli zamestnanci. DSS-ky im platili pocas celeho roka 2005. milion sporitelov v roku 2005. teraz to porovnaj s rokom 2006. agenti fungovali iba do 30.6.2006. vstupilo uz len cca 500 000. a strata bola za rok 2006 aj napriek tomu vyssia. 1 500 000 x 3 000
. to, ze sa spravaju rozsafne je nepopieratelne.
3. re. re. matka a foter. nieco podobne som ocakaval. sice nie od teba, ale neva. preto sa mozes chovat rozsafne a kupovat si pocitac or etc, lebo ocakavas dalsi prijem, mesiac co mesiac, zaruceny, nikym a nicim neobmedzovany.
hospodarit musis vediet s tym co mas, tu a teraz. a nie spoliehat sa na dalsich 11 papierov od rodicov. spravat sa k peniazom akoby to boli posledne co si dostal. lenze to by som od tych zlodejov chcel asi priliz vela.
4. dobry priklad, ma sice trhliny tak ako ich ma aj druhy pilier. zial o nich sa nehovori.
2. vsetci tu zabudate, na jeden fakt. na zmene dochodkoveho systemu sa pracovalo uz pred 1. januarom 2005. reklamna a podobne kampane mali prave v tomto case najvacsi zaber. spomenul som agentov a ich odmeny. aj to boli zamestnanci. DSS-ky im platili pocas celeho roka 2005. milion sporitelov v roku 2005. teraz to porovnaj s rokom 2006. agenti fungovali iba do 30.6.2006. vstupilo uz len cca 500 000. a strata bola za rok 2006 aj napriek tomu vyssia. 1 500 000 x 3 000
3. re. re. matka a foter. nieco podobne som ocakaval. sice nie od teba, ale neva. preto sa mozes chovat rozsafne a kupovat si pocitac or etc, lebo ocakavas dalsi prijem, mesiac co mesiac, zaruceny, nikym a nicim neobmedzovany.
hospodarit musis vediet s tym co mas, tu a teraz. a nie spoliehat sa na dalsich 11 papierov od rodicov. spravat sa k peniazom akoby to boli posledne co si dostal. lenze to by som od tych zlodejov chcel asi priliz vela.
4. dobry priklad, ma sice trhliny tak ako ich ma aj druhy pilier. zial o nich sa nehovori.
-
krija
VIP
chlapi
, informacii je viac nez dost. co si myslite, ze to vie iba fico? naznacil som nevyhody. snad spomeniem vsetky. dochodkova reforma sa prejednavala na pode vlady a nr sr uz v prvej polovici roka 2000. asi malo z vas vie, ze socialna poistovna si dala urobit vypocet maximalnej moznej vysky odvodov do DSS. vyslo im 6,5%. nato podalo ministerstvo prace navrh 10%. v tom case bolo otazkou vykrytie straty socialnej poistovne. preto prisla na rad privatizacia SPP (49% podiel). prave z tejto privatizacie bolo poslanych 65 mld. korun na ucet socialnej poistovne. ak by v tom case nebol ucineni tento krok, tak sa reforma zosype ako domcek z karat, a to hned v prvom mesiaci jej "fungovania". ma to ale jedno ale. kazdy vie, ze sa odvadza 9%. toto predstavuje stratu pre socialnu poistovnu rocne uz niekolko krat spominanych cca 15 mld. sk. to znamena, ze ak sa nic podstatne nestane tak financie na pokrytie straty vystacia na 4 roky a nieco. z tych styroch uz mame 2,5 za sebou. je tu moznost doprivatizovania strategickych podnikov. predat dalsi podiel v SPP, slov. elektrarni. toto predstavuje sumu nieco okolo 90 mld. sk. ak k tomu dojde, tak dufam, ze to uz nebude holandska drazba, kedze obe vykazuju zisk. takze to hodi mozno aj viac. ale budem pracovat s 90 mld. to je pokrytie na dalsich 6 rokov. vyhody 2.DP sa podla analytikov prejavia o 15 az 20 rokov, tj. az v roku 2019-2024. lenze my mame vykrytie iba na 10 rokov, tj 2014.
proste si treba uvedomit fakt, ze na privatizacnej vlne sa neda viest donekonecna.
slay, tu nejde iba o nemcov, svedi museli tiez reformovat, anglicania maju v kapitalizacnom piliery sumu prevysujucu 70 mld. libier, ale nie su schopny vykryvat prvy priebezny pilier. pokial viem, polsko ma tiez druhy pilier, a maju tam problemy. proste jedina krajina kde je druhy pilier a nemaju ziadne problemy je chile
je tu aj moznost vziat si pozicku. ale ma to jeden hacik. zadlzenost krajiny EU nesmie presiahnut 60% z HDP a nam do nich vela nechyba. toto je hlavnym kriteriom vstupu do europskej menovej unie, k prijatiu eura. mozno prave preto sa s tym eurom tak ponahlame. lebo uz za cca 8 rokov (2014) mozme byt v srabe az po usi.
dalej netreba zabudat na fakt, ze trh s akciami zvykne rupnut. naposledy sa to vypomstilo DSS-kam z krajin EU v rokoch 1995-99.
dovod ponahlat sa s eurom je vidiet aj zo strachu z inflacie. euro sa predsa len sprava stabilnejsie. ale nahla inflacia moze postihnut aj euro.
dalej, devalvacia. tak isto ako isiel ku dnu dolar, moze aj euro. americanom slaby dolar vyhovuje. dalej aj japonsko profituje v sucastnosti na slabom jene. toto su najsilnejsie ekonomiky sveta. raz pride cas, ked EU bude profitovat zo slabeho eura. a to posledne na com bude zalezat zbohatlikom zo zapadnej europy, bude slovensky dochodca.
aj ja mam druhy pilier. vo vlastnom zaujme, ale samozrejme aj vo vasom, dufam, ze problemy co este iba nastanu, vyriesia ti nasi saskovia k nasej spokojnosti. aj napriek vsetkym kontrolnym mechanizmom sa vsak nedari ovplyvnit spravanie DSS-iek. vraj to nedokazali ani vo velkej britanii. neverim tym nasim "chytrakom", ze oni to dokazu. to co sa deje v nasej republike od 1989, si myslim, ze nie su toho schopni.
zdroj: moj pohlad na vec a sprava OECD z roku 2003.
proste si treba uvedomit fakt, ze na privatizacnej vlne sa neda viest donekonecna.
slay, tu nejde iba o nemcov, svedi museli tiez reformovat, anglicania maju v kapitalizacnom piliery sumu prevysujucu 70 mld. libier, ale nie su schopny vykryvat prvy priebezny pilier. pokial viem, polsko ma tiez druhy pilier, a maju tam problemy. proste jedina krajina kde je druhy pilier a nemaju ziadne problemy je chile
je tu aj moznost vziat si pozicku. ale ma to jeden hacik. zadlzenost krajiny EU nesmie presiahnut 60% z HDP a nam do nich vela nechyba. toto je hlavnym kriteriom vstupu do europskej menovej unie, k prijatiu eura. mozno prave preto sa s tym eurom tak ponahlame. lebo uz za cca 8 rokov (2014) mozme byt v srabe az po usi.
dalej netreba zabudat na fakt, ze trh s akciami zvykne rupnut. naposledy sa to vypomstilo DSS-kam z krajin EU v rokoch 1995-99.
dovod ponahlat sa s eurom je vidiet aj zo strachu z inflacie. euro sa predsa len sprava stabilnejsie. ale nahla inflacia moze postihnut aj euro.
dalej, devalvacia. tak isto ako isiel ku dnu dolar, moze aj euro. americanom slaby dolar vyhovuje. dalej aj japonsko profituje v sucastnosti na slabom jene. toto su najsilnejsie ekonomiky sveta. raz pride cas, ked EU bude profitovat zo slabeho eura. a to posledne na com bude zalezat zbohatlikom zo zapadnej europy, bude slovensky dochodca.
aj ja mam druhy pilier. vo vlastnom zaujme, ale samozrejme aj vo vasom, dufam, ze problemy co este iba nastanu, vyriesia ti nasi saskovia k nasej spokojnosti. aj napriek vsetkym kontrolnym mechanizmom sa vsak nedari ovplyvnit spravanie DSS-iek. vraj to nedokazali ani vo velkej britanii. neverim tym nasim "chytrakom", ze oni to dokazu. to co sa deje v nasej republike od 1989, si myslim, ze nie su toho schopni.
zdroj: moj pohlad na vec a sprava OECD z roku 2003.
Tu s tebou môžem súhlasiť a zvýrazniť to. Ľudia by mali mať možnosť sa rozhodnúť, kam investujú svoj dôchodok, no nepáčil sa mi návrh médiami šikanovanej pani Tomanovej, že ludia z 2: piliera si budú môcť vybrať svoje peniaze, no nebudú musieť presúnúť ich do 1.krija napísal:uz si v tejto teme pripadam, akoby som sem pisal konspiracne teorie na dzurindovu vladu![]()
- nemoznost vystupit
- 9% je nadsadene cislo
-Čo sa týka obohacovania na úkor DSSiek, je to jeden velky mlyn na pranie peňazí. Stačí mi spomenúť si na nemenovanú spoločnosť z Trnavy fungujúcu na systéme nápadne pripomúnajúcom pyramídovú hru.
-Najhoršie na tom je, že je to zcela legálne.
//K tomu Ficovi a k Novinárom: Z Ficovej strany mi to pripadá, ako by sa snažil strašiť ľudí. Z jeho rečníckého umenia mám pocit, akoby boli DSS ďalšie nebankovky.
- Kauza o lyžovačke mi prijde uplne irelevantna, keďže je august a sezóna sa dávno skončila. Na neobjaktívnosť novinárov treba poukázať, ale nie takýmto agresívnym spôsobom.