zazdieľanie dat a pristup k nim z netu
zazdieľanie dat a pristup k nim z netu
Zdravim vas , predsa ešte nemam taky prehlad aplikacii , potrebujem určitý súbor/priečinok dať zdielať z mojho HD klientom cez internet , nejaky Ftp manažer ktory to vytvori , a klienti si už len vložia danú IP do browsera a použiju meno+heslo ,može to fungovať aj inak ,ide o podstatu,, vo windowse na to boli rozne FTP servre ale v Linuxe nepoznam nič overene a funkčne dakujem za radu
-
q-parser
Professional
- Kontaktovať používateľa:
K proftpd existuje graficky frontend 'gproftpd', cize nastavovanie servera je tym pristupnejsie aj zacinajucim pouzivatelom. Ono kto niekedy nastavoval apache, tak by s tymto nemal mat problem, pretoze proftpd vyuziva podobny syntax (cez direktivy).
Ked mam pravdu povedat, skusal som spociatku ine ftp servery, klasicky ftpd, alebo easyftp. Na to, ze sa o nich pise, ze su jednoduche, tak sa mi nepodaril rozchodit ani jeden
Neviem, ci som uz tak gentoo zdeformovalo, ze riesim veci zlozitejsie 
Ked mam pravdu povedat, skusal som spociatku ine ftp servery, klasicky ftpd, alebo easyftp. Na to, ze sa o nich pise, ze su jednoduche, tak sa mi nepodaril rozchodit ani jeden
Na lokalnej sieti je najlepsia Samba.
Cez Internet je najlepsie zdielanie cez web server (HTTP protokol), pokial staci pristup na citanie. V pripade potreby aj zapisovat asi jedine FTP. Kedysi som nad tymto dost mentoroval a nic lepsie sa mi nepodarilo vymysliet.
Kedysi sa pouzivala sialenost zvana NFS, co je zdielanie diskov nativne pre Unix, ale taketo zdielanie cez Internet silne neodporucam kvoli bezpecnostnym rizikam.
Cez Internet je najlepsie zdielanie cez web server (HTTP protokol), pokial staci pristup na citanie. V pripade potreby aj zapisovat asi jedine FTP. Kedysi som nad tymto dost mentoroval a nic lepsie sa mi nepodarilo vymysliet.
Kedysi sa pouzivala sialenost zvana NFS, co je zdielanie diskov nativne pre Unix, ale taketo zdielanie cez Internet silne neodporucam kvoli bezpecnostnym rizikam.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Robert: Nemyslim, ze je HTTP najlepsia moznost, pretoze dochadza k znacnemu pretazovaniu web servera, ci uz je to Apache, ligHTTPd, Lite Speed, IIS... Pri FTP mas vsetko pod kontrolou, su to uzivatelske ucty, obmedzenia trafficu, kvoty, IP adresy, dokazes vsetko monitorovat... U tahania cez web by to bolo dost zlozite a nevyhodne to riesit, aj ked IP dokazes jednoducho spravit cez .htaccess, ale kvoty, traffic, shapping... uz nie.