Par otazok k DNS

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
ppt
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Par otazok k DNS

Príspevok od používateľa ppt »

Caute, mal by som zaujem zakupit si domenu, no ako laik v tejto teme by som sa chcel spytat na nasledujuce otazocky. :)

Ak si zakupim domenu (napr u forpsi), tak by mala byt v mojom vlastnictve. Znamena to, ze ju mozem vyuzivat kde chcem a kedy chcem? Teda napr. mam komp s verejnou IP, s http, ftp, ... serverom. Ako sa pre tuto moju domenu nastavi IP adresa? Robi sa to v administracii u mojho registratora domeny? Ako to je v pripade, ze by sa mi zmenila IP? Je to problem premenit (pripadne je to bezplatna sluzba)?
Ako funguju subdomeny? Tiez sa nastavuju u registratora, alebo musim na svojom serveri vytvorit DNS server a v nom to nastavovat?

Ak mam domenu (v mojom vlastnictve), tak si ju mozem nastavit, aby ukazovala na nejaku specialnu stranku? napr. mam nejaku podstranku na adrese: www.nieco.sk/ppt/mojweb a chcem, ak zadam adresu www.mojadomena.sk (ak som si tuto domenu zakupil), tak aby mi otvorilo tu stranku nieco.sk/ppt/mojweb. (hadam sa chapeme :oops: )

Dik za odpovede. :D
Sheep
Addict
Addict

Re: Par otazok k DNS

Príspevok od používateľa Sheep »

DNS server na ktory je napojeny webserver priraduje IP adresu tvojej domene, tj. obycajne to robi tvoj webhoster a o domenu sa dalej nestaras...ak si chces spravit server doma to by si musel konzultovat s tvojim ISP kedze on vlastni DNS :wink:
ppt
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Preco by som to mal konzultovat s mojim ISP? Ved ked by som mal verejnu IP, tak by to malo ist aj tak, ze moje DNS zanamy spravuje niekto iny (napr forpsi). Nie?
mademan
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa mademan »

imho keby v pripade prevadzkovania vlastneho dns doma netreba nic riesit s ISP v takmto pripade, nie? Ak by sa dns servru ktory obhospodaruje zvoleneho webhostera dalo povedat kde ma dalej hladat subdomeny tvojej domeny.. otazka je nakolko je to mozne, tiez sa rad dozviem :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Sheep trepe, ale na to sme si uz zvykli :smt018 Ak budes mat domenu u Forpsi, tak si nechas u nich aj DNS zaznamy. Potom stacit zmeni A zaznam v administracii u Forpsi a priradit tam tvoju IP adresu. Ak mas doma verejnu IP adresu, tak by to malo hned nacitat od teba, pripadne bude mozno potrebne editovat hosts subor.
ppt
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

A co, ak by sa mi zmenila IP adresa?
Staci potom zmenit zaznam v administracii a vsetko slape dalej? Pripadne plati sa za takuto zmenu nieco?
reddy
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa reddy »

neplati sa za to nic. ked si objednas u nejakeho providera svoju vlastnu domenu, od momentu zaplatenia mas pristup k uprave DNS zaznamov- standardne je to zadarmo, obycajne si spolocnosti uctuju nejaky poplatok za vratenie DNS zaznamov do povodneho stavu, v pripade, ze by si nieco "pohnojil" :lol:
tu si mozes lubovolne menit DNS zaznamy s tym, ze ich to uz nezaujima co si tam ponastavujes, zodpovedas si za to ako majitel domeny sam. Napriklad ja mam zopar webov u exohostingu a tam restartuju servery kazdych 6 hodin, to znamena ze tvoje upravy sa prejavia najneskor do 6 hodin. Je to vsak u poskytovatelov individualne, ale ak by si nahodou nemal v setupe pristup ku takymto moznostiam, najdi si lepsi hosting
ppt
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

reddy napísal:obycajne si spolocnosti uctuju nejaky poplatok za vratenie DNS zaznamov do povodneho stavu, v pripade, ze by si nieco "pohnojil"
V akych pripadoch napr. si spolocnosti uctuju poplatok (alebo je to u niektorych spolocnosti)?

K tym subdomenam (alebo domenam tretieho radu). Nastavuje sa to tiez v administracii mojho DNS registratora? Alebo na to potrebujem vlastny DNS server?
Sheep
Addict
Addict

hojko napísal:Sheep trepe, ale na to sme si uz zvykli :smt018 Ak budes mat domenu u Forpsi, tak si nechas u nich aj DNS zaznamy. Potom stacit zmeni A zaznam v administracii u Forpsi a priradit tam tvoju IP adresu. Ak mas doma verejnu IP adresu, tak by to malo hned nacitat od teba, pripadne bude mozno potrebne editovat hosts subor.
lol a forpsi je jedina firma co robi webhsoting ci co?usta vie robit kazdy, ale oponovat niecim adekvatnym malokto... :!: a sa podpisujte pod tie vase dementne K-, polepeny ste...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Sheep: O com ty prosim ta pises??? Evidentne nemas ani paru o com si pisal vyssie a teraz pises dalsie nezmysli. Nikde som netvrdil, ze Forpsi je jedina firma, len som reagoval na tvoj prvy prispevok, ktory udaval nepravdive informacie. Kedze autor temy sa zameral na Forpsi, tak aj moja odpoved bola v zmysle tejto firmy. Ja nepotrebujem oponovat nicim, len som uvidel tvoje nezmyselne informacie na pravu mieru a to mi staci. Minusovu karmu som ti nedal, tu ti davam az teraz.
Sheep
Addict
Addict

hojko napísal:Sheep: O com ty prosim ta pises??? Evidentne nemas ani paru o com si pisal vyssie a teraz pises dalsie nezmysli. Nikde som netvrdil, ze Forpsi je jedina firma, len som reagoval na tvoj prvy prispevok, ktory udaval nepravdive informacie. Kedze autor temy sa zameral na Forpsi, tak aj moja odpoved bola v zmysle tejto firmy. Ja nepotrebujem oponovat nicim, len som uvidel tvoje nezmyselne informacie na pravu mieru a to mi staci. Minusovu karmu som ti nedal, tu ti davam az teraz.
ale ty si zacal blabotat rovno o Forpsi otom co ja som povedal zle si necekol nic....ale vies co ser nato...lebo ti nahodou prepne a das mi ban a telo vyhram....
ppt
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Sheep: o tom forpsi som zacal ja (v prvom prispevku). Btw mne nejde o webhosting, ale len o domenu (a jej nastavenia).
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Sheep: Ja som nezacal blabotat o Forpsi, prisiel s typ ppt a ja som mu dal len normalnu odpoved na to co sa pytal. To co si uviedol ty su huposti, vid. toto: "ak si chces spravit server doma to by si musel konzultovat s tvojim ISP kedze on vlastni DNS" :wink:
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Sheep napísal:lol a forpsi je jedina firma co robi webhsoting ci co?usta vie robit kazdy, ale oponovat niecim adekvatnym malokto... :!: a sa podpisujte pod tie vase dementne K-, polepeny ste...
Neviem co sa rozdrapujes, v prvom poste si popisal same nezmysly, ktore maju od reality daleko. Karmu som ti dal ja, aby sa ti lepsie spalo. Pis tam kde mozes prospiet a nie tam kde ani nerozumies tomu o com sa pise.
Sheep
Addict
Addict

Ale hojko, t0m4s3 sak uz si to odpustte vsade tvrdite ze sa tomu vobec nerozumiem, nevyznam sa a dalsie kraviny...ale vzdy ste boli len na tej urovni aby ste mi povedali ze pisem blbosti a nic viac...
Avsak uviezt ma na pravu mieru asi nenapadlo nikoho :!:
No vysveltite mi kde je problem a co som povedal zle....apelujem nato uz asi v tretom prispevku...

proste vety "Sheep trepe, ale nato sme si uz zvykli" premna niesu dostatocnou odpovedou, takze si sa mal zdrzat hojko a na moj post nereagovat pokial si vedel k nemu dopisat len tuto volovinu...
reddy
Medium Expert
Medium Expert

sheep: ja ti to vysvetlim. ppt nemusi nic konzultovat s ISP providerom, ako som pisal vyssie- obycajne staci aby si tu domenu zaregistroval a ku nej aj nejaky variant, napr. DNS parking alebo ako to volaju. U niektorych si dokonca ani ten variant davat nemusis, iba si cez nich zakupis domenu a oni ti budu hostovat dns zaznamy..
potom sa prihlasis do tvojho konta a tieto DNS zaznamy si mozes lubovolne upravovat a menit, pridavat nove, mazat.
btw sheep, ISP provider tie DNS zaznamy NEVLASTNI, on ti ich iba HOSTUJE za urcity poplatok.

ppt: ak chces presmerovavat subdomeny, robi sa to takisto, pridas si v DNS sprave dalsi A zaznam, ktory bude obsahovat nazov subdomeny a IP adresu, kde sa nachadza.
Sheep
Addict
Addict

reddy napísal:sheep: ja ti to vysvetlim. ppt nemusi nic konzultovat s ISP providerom, ako som pisal vyssie- obycajne staci aby si tu domenu zaregistroval a ku nej aj nejaky variant, napr. DNS parking alebo ako to volaju. U niektorych si dokonca ani ten variant davat nemusis, iba si cez nich zakupis domenu a oni ti budu hostovat dns zaznamy..
potom sa prihlasis do tvojho konta a tieto DNS zaznamy si mozes lubovolne upravovat a menit, pridavat nove, mazat.
btw sheep, ISP provider tie DNS zaznamy NEVLASTNI, on ti ich iba HOSTUJE za urcity poplatok.
ok no ale ja som myslel tym ze ISP vlastni DNS server a on ma IP adresy atd...samotne zaznamy patria tebe ako uzivatelovy to je jasne...
reddy
Medium Expert
Medium Expert

Sheep napísal:ok no ale ja som myslel tym ze ISP vlastni DNS server a on ma IP adresy atd...samotne zaznamy patria tebe ako uzivatelovi to je jasne...
jo, ja to chapem, ale zle si to napisal. vlastni DNS server nie zaznamy. a netreba vobec nic s nikym konzultovat, tebe ako majitelovi domeny automaticky prinalezi pravo upravovat si svoje DNS zaznamy podla svojej chuti.. (ak samozrejme nemas nejakeho ISP, co sidli hlboko v horach a neumoznuje taketo upravy) :lol:
Napísať odpoveď