Schéma
-
inkognitto
Star
Schéma
Ahoj, potreboval by som nejaky IO, ktory by fungoval ako je nakreslene na obrazku, respektive nejaky obvod ktory by takto fungoval.
Tie tlacidla nesmu byt prepinace ktore ostanu trvalo v jednej polohe. Xcel by som to ovladat tlacidlami ako na dalsom obrazku.
Popis funkcie:
Po stlaceni spinaca I sa zopne vetva I po opetovnom stlaceni toho tlacidla sa vetva I rozopne. Tak isto by mali fungovat aj ostatne tlacidla a vetvy.
Popripade na jednu vetvu staci jeden vystup, ale obvod musi obsahovat kontrolnu ledku.
Tie tlacidla nesmu byt prepinace ktore ostanu trvalo v jednej polohe. Xcel by som to ovladat tlacidlami ako na dalsom obrazku.
Popis funkcie:
Po stlaceni spinaca I sa zopne vetva I po opetovnom stlaceni toho tlacidla sa vetva I rozopne. Tak isto by mali fungovat aj ostatne tlacidla a vetvy.
Popripade na jednu vetvu staci jeden vystup, ale obvod musi obsahovat kontrolnu ledku.
Da sa to IO 4013-ovladanie pomocou jedneho tlacidla.Urobis 3x a mas.Ale je to zbytocne zlozite- http://www.elektronikacz.borec.cz/Data/ ... ladani.htmExistuje na to presne IO,na viac kanalov.Doma mam schemu,ale teraz niesom doma...Skusim sa pozriet dakde.Este napis,ci chces aby sa navzajom jednotlive vetvy negovali.Alebo maju pracovat nezavisle od seba 
-
fikus-kukis
Guru wannabe
Podstata by bola v T klopnom obvode, ktorý po privedení impulzu na vstupe vymení logickú hodnotu na svojich výstupov. Jeden z nich použiješ, budeš ním ovládať nejaký tranzistor, povedzme Darlington v podobe spínacieho prvku. Darlington môže spínať relé, relé nejaký poriadny tyristor a tyristor aj celú trakčnú jednotku elektickej lokomotívy.
Add: urobíš týchto kaskád koľko len budeš potrebovať
Add: urobíš týchto kaskád koľko len budeš potrebovať
-
inkognitto
Star
neviem ci si si vsimol ale ja tam mam maximalne napatie 12 V na vstupe. Ale ved megalomanske napady nesu zle, len pre tieto ucely zbytocne,..
a rele nexcem pouzivat lebo ja by som si to vedel urobit cisto na relatka a by to tam cvakalo jak dive. Preto som skor rozmyslal nad nejakym IO alebo viacerimi rtandikmi,
a rele nexcem pouzivat lebo ja by som si to vedel urobit cisto na relatka a by to tam cvakalo jak dive. Preto som skor rozmyslal nad nejakym IO alebo viacerimi rtandikmi,
-
fikus-kukis
Guru wannabe
-
inkognitto
Star
O prepinanie akeho signalu sa jedna?Alebo ty chces spinat iba 12V?A aky prud,lebo tam na tej scheme to je troska haluz-tie vystupy0,1A a 0,07A???
\\Tak som pozeral tu 4013.Z jedneho IO urobis 2 vetvy.Takze na 4 vetvy potrebujes 2xIO-to az take zlozite nieje...A hlavne lacne.4013-15sk???Ale na vystupy by som pichol tranzistory a pomocou nich spinal LED- ako pisal Fikus.Je to predsa len CMOS...
\\Tak som pozeral tu 4013.Z jedneho IO urobis 2 vetvy.Takze na 4 vetvy potrebujes 2xIO-to az take zlozite nieje...A hlavne lacne.4013-15sk???Ale na vystupy by som pichol tranzistory a pomocou nich spinal LED- ako pisal Fikus.Je to predsa len CMOS...
-
inkognitto
Star
ach joo, 12 V je vstup
4/8 x 3,6 V je vystup
1 A na vstupe som tam dal, lebo tolko som maximalne schopny dodat.
0,07 A a 0,01 A na vystupch je tam na to, aby ked niekto projektoval schemu tak aby vedel ake suciastky pouzit a zaroven je to aj odber jednotlivych vetiev.
A nejedna sa o prenos signalu ale jednosmerneho prudu.
4/8 x 3,6 V je vystup
1 A na vstupe som tam dal, lebo tolko som maximalne schopny dodat.
0,07 A a 0,01 A na vystupch je tam na to, aby ked niekto projektoval schemu tak aby vedel ake suciastky pouzit a zaroven je to aj odber jednotlivych vetiev.
A nejedna sa o prenos signalu ale jednosmerneho prudu.
Aj jednosmerny prud moze byt signal,ako v tomto pripade...To"12V"vstup mam rozumiet ako napajanie?A schemu-vsak mas odkaz na to jednotlacitkove ovladanie,tam je pouzita jedna polovica IO 4013.Zapoj vsetky 4 polovice dvoch IO 4013 podla tej schemy,akurat namiesto cievky toho rele zapoj retazec LED a mas to.. 
\\Prikladam schemy a na zaklade toho sa bavme,lebo inac to je dost tazkopadne
\\Prikladam schemy a na zaklade toho sa bavme,lebo inac to je dost tazkopadne
-
inkognitto
Star
-
inkognitto
Star
-
inkognitto
Star
no, a dalsi problem,...
V Eagli (http://www.cadsoft.de/freeware.htm) nemam IO CMOS 4013. Teda si neviem vytvorit schemu a ani DPS.
jak to teda zriesit ?
V Eagli (http://www.cadsoft.de/freeware.htm) nemam IO CMOS 4013. Teda si neviem vytvorit schemu a ani DPS.
-
inkognitto
Star
Ano,dobre si to nakreslil.Malo by to fungovat.Vsak som ti to pisal...
\\Tu je to s tym jednym IO,ale max. na 7 kanalov
\\Tu je to s tym jednym IO,ale max. na 7 kanalov
- Prílohy
-
- tlacitka_728.gif
- (18.96 KiB) 332 stiahnutí
-
uelektronik
Star
hmmm vsak je tam, v Libraries/40xx.lbr/4013inkognitto napísal:no, a dalsi problem,...
jak to teda zriesit ?
-
inkognitto
Star