Par dni dozadu som dostal novy net aj router .. a to magio ... myslel som si ze tam bude verejna IP ale nieje preto sa pytam vas, nepoznate nejaky navod na router aby som mohol mat verejnu IP ?
router mam Vigor 2700 VGST
a este ak by bol nejaky navod ci to nieje zakazane a mozu na to prist ?
service name - pomenovanie
public port - port, ktory chces presmerovat
private IP - IP adresa pocitacu na ktory to chces presmerovat v tvojej lokalnej sieti
no su tam tieto vecicky na nastavenie
Mode Single / Range
Service Name jedno
Protocol TCP/UDP/ alebo nic
Public Port port ...
Private IP IP
Private Port port ....
nechapem vobec co tam mam nastavit
ja chcem len mat verejnu IP ne jednom kompe ...
mohol by si mi to vysvetlit plz ? kde ziskam tie IP a tak ..
dobre lenze do ktoreho mam napisat IP mojho PC ? a ake IP mam napisat do tych zvysnych ?
A to TCP a UDP vobec netusim co je takze ked je to na mne bude to asi jedno co tam dam ...
edit : aaaaa takze IP mam napisat do private IP ? myslel som co do ostatnych portov ? co tam mam napisat ?
Do portov musíš dať číslo portu, ktorý chceš presmerovať. Teda napr. keby si chcel mať na svojom PC webový server, tak by si musel presmerovať pripojenie zvonku na TCP port 80. Ak budeš chcieť napr. robiť server pri nejakej hre, tak budeš musieť presmerovať nejaký iný port (záleží to od hry).
no urobil som presne co je v navode .. ale nemam pocit ze by bola verejna ... asi viem preco, napisal som zlu IP ... ako mam zistit moju IP ? myslim tu staticku ... lebo napr tu na hojku mi stale ukazuje inu ked restartnem router a neukazuje staticku ... dokazete z toho screenu vycitat aku mam ip ? viem ze 192.168.1.1 je IP routra ale viac neviem ..
Tvoja IP adresa pocitaca je 192.168.1.10. Ta adresa ktoru ti ukaze tu na hojku je IP adresa tvojho pripojenia a teda WAN (internet) interfacu routra. Tato adresa moze byt dynamicka, ale to neznamena, ze nie je verejna. Dolezite je, aby bola IP adresa pocitaca staticka, aby bolo presmerovanie "trvale". Takze zisti ci mas adresu priradovanu DHCP servrom, alebo je nastavena manualne. V pripade, ze sa ti IP adresa na routri meni, staci pouzit sluzbu ako no-ip.org a staci si pamatat jedno domenove meno - napr. hero.no-ip.org (ak je volne )
Ok .. to som si myslel a to som tam aj mal ... takze myslis, ze ked napriklad urobim teraz cs server bude sa dat nanho pripojit ? cez IP 192.168.1.10 a port 20715 ?
Neviem na akom porte bezi ten server, ale ak je to tych 20715, tak by mal bezat. Skus si ten port odtestovat tu http://whatsmyip.org/ports/ (prve okienko, napis port a daj OK)
Co znamena "vypol som router"? Mas teraz internetove pripojenie vedene priamo do tvojej sietovky, bez toho aby si router pouzil? Tu adresu by ti pisat nemalo, tato adresa je z rozsahu privatnych adries 192.168.x.x