V poslednej dobe dost aktualna tema. Mat baterku v notebooku aj pri napajani zo siete, alebo ju vyberat ?
Pre je zaloha prisunu el. energie, proti byvalo zahrievanie, ale mam pocit, ze sa u aktualnych notebookov pri napajani zo siete baterka obchadza. Ak nie, tak je jasne, ze baterka prichadza o svoju kapacitu skor ako ked je vonku. Nemame dakde daky clanok o tejto problematike ? Nechcem stavat na dohadoch. Poprosim ziadne dohady, radsej iba realne fakty
Vdaka.
To by mne taky zajimalo. Ja osobne baterku nevytahuju, protoze napr. u mobilnich telefonu plati, ze v pripade Li-Ion baterii neni stale napajeni vubec na zavadu a baterie se tim nenici. Jak je tomu u notebooku nevim, takze bych taky uvital nejake informace.
Baterie LiON sa pouzivaju dnes v drvivej vacsine pripadov kde je potrebne napajat nejaky elektronicky pristroj.Pri starych typoch baterii(NiCd) bolo dolezite nechat bateriu vybit a znova nabit atd. dokola.Prave tento typ nabijania vsak nieje vhodny pre baterie typu LiON.Da sa povedat,ze zivotnost baterie LiON,je danna urcitym poctom cyklov-nabitie,vybitie.Avsak pozor-idealne je udrzovat bateriu stale nabitu aspon ciastocne-prave uplne vybitie skracuje jej zivotnost.K uplnemu vybitiu nedochadza vtedy ak sa napr.vypne notebook-bateria este ostava na urcitu kapacitu nabita.Ak by sa bateria ponechala v takomto stave-po urcitom case by doslo k jej uplnemu vybitiu.Pri skladovani je idealne nabit bateriu na cca60% a skladovat na suchom mieste pri teplote okolo 5C.A ci bateriu vyberat,alebo nie?Ak chces zachovat jej zivotnost na cim dlhsi cas a nepouzivas ju,tak ako som spominal vyssie-nabit na tych cca60% a uskladnit na vhodnom mieste.Avsak zivotnost jednej baterie sa pohybuje cca 1,5-2 roky a to pri beznom pouzivani.O aku dlhu dobu sa ti predlzi zivotnost tym,ze ju budes skladovat a vyberat je tazke povedat.Myslim,ze pri dnesnych cenach nieje problem bateriu pouzivat beznym sposobom(nevyberat) a po skonceni zivotnosti si zadovazit novu.Ja napr.mobil nabijam stale ak sa vybije tak o 50%-u mna su to asi 3,4 dni a musim povedat,ze baterie maju dobre vlastnosti aj po dlhsej dobe.U notebooku je to tazsie,nakolko ak clovek"bezi"na baterii,tak vzhladom k velkej spotrebe dojde k vvybitiu rychle.
Viem ako technologicky funguje technologicky baterka, otazka bola troska ina. Cena novej baterky pre notebook je cca 4-5tisic, co uz nie je zanedbatelna polozka. Nepytam sa ani kvoli sebe, ale kamos ma poziadal, ci mu nemozem zistit, ci baterku nechavat v NTB abo nie. Kupil pred tyzdnom NTB a rad by dosiahol co najdlhsiu trvacnost/kapacitu baterky. Vacsinu casu je na el. sieti (nie na jednom mieste), takze by ju mohol mat von. A na strane druhej sa mu ju stale nechce vyberat ..
Ano-vyberanim a spravnym skladovanim sa predlzi zivotnost baterie.Takze nech ju udrzuje nabitu na idealnej hodnote,na idealnom mieste.Pokial sa mu ju vsak nechce vyberat(ako pises vyssie)a sam vies ako taka bateria technologicky funguje(ako pises vyssie),tak nechapem zmysel tejto temy pre teba...
\\samozrejme bateria a ani notebok neboli konstruovane ani testovane na xxx vyberanie=pre extremistov.Takze mozno predlzi zivotnost baterie,ale skrati tym zaroven zivotnost nejakeho mechanickeho dielu . Ja osobne neodporucam bateriu nejak casto vyberat
Viem ako pracuje baterka, ale neviem uplne presne ako pracuje notebook s baterkou. A myslim, ze to nevie 99% ludi, co by takto povedali, ze to je jasne a lahke. Preto hladam daky zdroj, kde je to presne popisane.
Notebok je spotrebicom,ktory z dannej baterie odobera nejaky vykon a zaroven je aj nabijacim prvkom tejto baterie.Nabijacka zabudovana v noteboku udrzuje bateriu nabitu na skoro max. hodnote -co vsak podla mna nie pre bateriu idealne.Ani prostredie(teplotne) v ktorom sa bateria nachadza(notebok) nie je pre bateriu idealne.A tak sa da povedat,ze spravnym sposobom skladovana bateria ma dlhsiu zivotnost ako bateria pouzivana.Ak by to mna nejak moc trapilo,tak by som umiestnil nabitu bateriu do nejakej vodotesnej schranky a polozil na nejake studene suche miesto.A priebezne sledoval stav.Ak by sa bateria vybila o polovicu znova by som ju nabil.A takto dookola.Po case by clovek zistil,ze aky dlhy cas priblizne trva vybitie o tych 50%.No a potom by som si na danny cas nastavil"pripomienky v telefone",ktore by mi pripominali kedy je bateriu potrebne nabit ."Moj tip"-zivotnost sa predlzi o 20%
pokial mas NB napojeny do el. siete tak tak si mozes nastavit pri kolkych % sa bude dobijat, takze pokial kapacita nepadne pod zvolene % tak sa nebude dobijat a tym padom sa setri
ja to % mam dane na 95% takze pokial potrebujem v robote pracovat niekde inde, nemam problem vydrzat niekolko hodin
2 sundevil: ako alebo kde sa to da nastavit mas nejaky soft na to ?? alebo je to nativne vo WIne? (pochybujem znie to az moc dobre a to aby to win obsahoval )
windows take asi nic nema, neviem
ja mam lenovo (IBM) T60 a sucastou ThinkVantage je PowerManager kde sa daju taketo veci nastavovat
by som pozrel SW vybavu k NB mozno take nieco podobne obsahuje
ja som myslel, ze taketo nieco ma kazdy NB, ako pozeram tak asi nie
tak to dopadne ked clovek ma skusenost iba s jednou znackou - nie najlacnejsou, a potom caka ze taketo veci maju vsetci vyrobcovia
v ziadnom pripade nevytahovat, baterka v notebooku je ten najlacnejsi a najspolahlivejsi zalozny zdroj energie.. isto ju neznicis,,ja ju uz tak mam 4 roky a opotrebovanie 3%
Shark NX napísal:Heh keby som sa riadil tymto cislom tak V mojom 6Rocnom Sonycku mam bateriu opotrebovanu iba 11% a pritom z povodnych 5h mi drzi max 35min
a kalibracia baterky ti nic nehovori? u su tie 3 percenta realne