LINUX UBUNTU a NTFS

Všetko ohľadom Linuxu...
cislo5
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

LINUX UBUNTU a NTFS

Príspevok od používateľa cislo5 »

Po dlhom odhodlani som sa rozhodol prejst na Linux ale je tu jeden probolem : :idea:
cely disk mam v NTFS formate rozdeleny na 2 particie C zatial pre win a D pre zvysok Cielom je dostat na particiu C Linux a D by malo ostat pre zvysom no a problem je v tom ze nechcem priost o udaje na D najme viem ze Lin ma problem s NTFS ako prekonvertujem cely disk na ext3 aby sa udaje nestratili viem ze najjednoduchsie je vsetko zalohovat sformatnut ale nechcem 80G zalohovat to mi nevonia preto potrebujem ine riesenie
DIk za ochotu
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

Ja sam mam Ubuntu a nepostrehol som ziadne problemy so zapisom ako aj citanim diskov s ntfs. Staci nainstalovat ntfs-3g a je po probleme so zapisom, citat disky mozes aj bez toho a hned po instalacii. Co sa tyka C: tak ho v Partition magic oznac, daj format na ext3, daj vsak o tolko menej v moznosti, kde si nastavis velkost vyslednej particie, kolko miesta das pre swap. A o data na D: sa nemusis bat, nechaj tak ako to je. Jedine, ze by niekto vedel ako na to so zachovanim dat ???
cislo5
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

dik uz som to pregoogloval na strankach a vidim ze sa to da samozrejme ze dam miesto aj na SWAP len som to tu dako nenapisal len sa mi nezda velkost SWAPU na gigovu ramku sa mi zda 2G swapu vela

EDIT:\\ este je tu maly problemik s modemom HUAWEI E 220 nasiel som tam okolo toho dost ale vsetko je to dako zlozito nevie niekto nejaku good radu
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

cislo5 napísal:velkost SWAPU na gigovu ramku sa mi zda 2G swapu vela
to sa ti len zda ;) ked budes kompilovat alebo robit s fotkami alebo instalovat vo velkom, tak tie 2 GB sa ti zidu. ked mas 1GB ram, tak predpokladam, ze tie 2 GB na hdd ta nezabiju ;)
galleon
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa galleon »

inak pri takejto ramke [1gb] mozes dat kludne swap 500mb....
aj ked pochybujem ze swap niekedy linux bude pouzivat.... pri takjto ramke...
cislo5
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

nerobim nejake tazke veci na vsetko sa da najst co najefektivnejsi postup ale pocuvnem radu lebo ked nieco neznesiem tak to ze pocitac rozmysla(pracuje) na to som tu ja on ma len sprosto robit :lol:
Klayy
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Klayy »

cislo5 napísal:dik uz som to pregoogloval na strankach a vidim ze sa to da samozrejme ze dam miesto aj na SWAP len som to tu dako nenapisal len sa mi nezda velkost SWAPU na gigovu ramku sa mi zda 2G swapu vela

EDIT:\\ este je tu maly problemik s modemom HUAWEI E 220 nasiel som tam okolo toho dost ale vsetko je to dako zlozito nevie niekto nejaku good radu
Skusal som, dlho som skusal a nic z toho. Jedine co ma napada je, ze MOZNO MOZE pomoct ak si updatnes firmware, kvoli viste to treba spravit, mozno to linuxu pomoze (a mozno praveze nie)

galleon napísal:inak pri takejto ramke [1gb] mozes dat kludne swap 500mb....
aj ked pochybujem ze swap niekedy linux bude pouzivat.... pri takjto ramke...
zalezi... ja mam 2GB RAM na notebooku, samozrejme ak sa pouziva nejaky cas system, tak sa zaplni ramka, linux ju neuvolnuje ked netreba
a potom ked chces hibernovat a mas swap len 512MB ako som mal, tak ti povie ze mas maly swap na hibernaciu
Šu-Do
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Šu-Do »

jojo.. presne to... SWAP na linuxe je dobry akurat na hibernaciu... vsetko z ramky ide do SWAPu na HDD
cislo5
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

prave prechadzam na UBUNTU viem nie najstastnejsia volba ale zastavam nazor ze ked je niekto v srac..ch tak vtedy si z toho zoberie ponaucenie a nauci sa to swap som nastavil 2G hibernovat nebudem pocitac je zapnuty skoro nonstop

mam tam viac bombonikov ktore musim zvladnut ale vsetko sa da vyriesit len treba trpezlivost takze aj ATI grafika aj HUAWEI net a potom to ostatne
q-parser
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa q-parser »

Hoc predpokladam, ze v Linuxe nebudes robit nejake narocne veci, swap sa zide. Dobre robis, ze nesetris, aj ked mas dost RAM.
cislo5
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

naucil som sa ze nie vzdy je dobre setrit mal som moznost prce v Unixe a Solarise bohuzial dlho som uz s tym nerobil ale aspon si to precvicim na novo prikazy mi nie su nezname pojmy
cislo5
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

vie mi niekto poradit pre xorg.conf ked spustim cez suda nevidi nic?( prazdny xorg.conf) a ked ho skopirujem inde a tam ho editujem je to ok ale pri nahradeni povodneho mi pise permition denied trapim sa lebo neni nainstalovany ani zvuk ani obraz poriadne a nehovorim o tom ze ani modem nevie najst ani ako USB storage proste saliem ale nenormalne ma to aj tak bavi
tuti
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa tuti »

cislo5 napísal:vie mi niekto poradit pre xorg.conf ked spustim cez suda nevidi nic?( prazdny xorg.conf) a ked ho skopirujem inde a tam ho editujem je to ok ale pri nahradeni povodneho mi pise permition denied trapim sa lebo neni nainstalovany ani zvuk ani obraz poriadne a nehovorim o tom ze ani modem nevie najst ani ako USB storage proste saliem ale nenormalne ma to aj tak bavi
povedal by som ze to zle spustas kedze otvaras prazdny subor(skor vytvaras)... ak mas konzolove nano alebo vim tak sudo <program> <cesta>

Kód: Vybrať všetko

sudo nano /etc/X11/xorg.conf
ak chces nejaky editor v graf.mode tak potom treba spustit podla toho v akom to mas prostredi cize <prostredie> <program> <cesta>:

Kód: Vybrať všetko

prostredie: gksu - gnome
            kdesu - kde
programy: kate, kwrite...
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Pozri, či tam máš program mc. Ak tam nie je, tak ho nainštaluj. Potom ten súbor edituj priamo v tom programe (kláves F4). Samozrejme to edituj ako root.
cislo5
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

to tuti: robim to cez cesty ale furt mi tam vypisje ze adresar x11 neexistuje pricom sa donho dostanem cez okna v pohode ale cez prikazovy nie skusal som aj prekopirovat inde z editovat a supnut naspat zamietnute

chrono: nemam mc a viem ze je to dobra vec len neviem ako ho instalnut ked nemam pripojenie na net este som ho nerozbehal

Joj keby mi niekto vedel povedat preco mi neche najst usb ?
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

Ja toho viem strasne malo a mozno polozim aj blbu otazku, no urcite napises X11 a nie x11, lebo s malym x ti to nikdy nenajde. Toto by bolo aj vysvetlenie, preco ho rucne vyhladas, no cez konzolu ti to uz nenajde. Ak je to blbe, tak posli ss a zmazem si to tu, kym sem nikto nenapise.
cislo5
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

a vies ze to ani neni blba pripomienka lebo moze sa to stat ale v tomto pripade nie lebo som sa poucil
mr.fritz
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mr.fritz »

pato83 napísal:Ja toho viem strasne malo a mozno polozim aj blbu otazku, no urcite napises X11 a nie x11, lebo s malym x ti to nikdy nenajde. Toto by bolo aj vysvetlenie, preco ho rucne vyhladas, no cez konzolu ti to uz nenajde. Ak je to blbe, tak posli ss a zmazem si to tu, kym sem nikto nenapise.
ano, mas pravdu, linux je "case sensitive", cize je citlivy na velke/male pismena, takze X11 nie je to iste ako x11
cislo5
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

poviem vam pravdu hanbil som sa priznat ze chyba bola len tam ale uz som si to priznal ze mam co este dohanat :lol:
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

A je aj taká situácia, že chybu spôsobuje medzera v názve súboru. :D Niektorý program to vôbec "nemá rád". :lol:
Napísať odpoveď