Prosimvas, potreboval by som poradit nejaky LCD monitor z nejakeho online obchodu ktory by mal velkost 19" moze byt aj 20" bol by sirokouhly a bol by vhodny na hranie hier(vstavane reproduktory nechcem). Cena co najmensia ale zase potrebujem znacku ktora nieco vydrzi. V parametroch LCD sa nevyznam takze keby mi ich niekto objasnil tak by som mu bol vdacny. Za odpoved dakujem. (ak tu uz je nejaka tema o LCD tak ma to mrzi,ale kazdy vie ze kazdym tyzdnom sa ceny menia a na trh prichadza vzdy nieco nove)
Nasiel som toto
----------------------------------------------------------------------------------------
Dante3000 napísal:Prosim, potrebujem to surne vediet tak keby sa niekto nasiel ktory by mi poradil tak dakujem.
pozri si samsungy v tej istej cenovej kategorii a s tymi istymi parametrami, neskor nec a ked Ti vystacia lowa tak eizo a iiyama . Ono sa skor hyb okolo tych znaciek LG a Samsung, za tie lowa myslim ze pomer cena/vykon celkom postacuje, skoda tej slabsej zaruky no.
a myslis ze tento 19" LCD LG Flatron L194WT-SF - stříbrno-černý (silver-black), 2000:1, 300cd/m2, 5ms, 1440x900, DVI, TCO03- za 6500 sk je na tom dobre? je vhodny na hry? a bude mi to pasovat na grafiku ked ten monitor ma Vstupy:
15-pinů VGA D-SUB
DVI-D
a moja karta DVI-I výstup?
Dante3000: Ty musis vediet ci ma tvoja grafika DVI alebo nie, nakolko si neuviedol ani typ grafiky, tak sa nepytaj ako retardovany, pretoze este nemame vestecke gule na predpovedanie.
ono je to v podstate jedno, vyberas ciste na parametroch a ci sa ti paci...inak su vsetky "low-cost" monitory na jedno kopyto...
ale take otazky ze ci mas na karte DVI port si ozaj odpust...skusim sa ti hacknut do kompu, zistim informacie o tvojej karte a poviem ti ci tam mas DVI port ok?
Sheep: Ako klasicky, zase pises hluposti o com nemas ani len tusenia. Ak by si si pozorne pozrel tie testy, ktore som sem dal, tak zistis, ze je medzi nimi dost velky rozdiel, ako v odozve, podsvieteni, pozorovacich uhloch, tak aj v zobrazovani farby a vobec nie je jedno co kupi, pretoze nema vyznam kupovat monitor, ked iny ti za rovnaku cenu da toho daleko viacej. Napriklad Acer, ktory je v teste dopadol az katastrofalne, ako je spominane aj v clanku, tak pri pozorovani z postele nebudes mat nic, pretoze z takeho uhlu vidis ciernu obrazovku. Zase iny LCD ma vacsiu odozvu a input lag a tak napriklad pri pozorovani filmu bude nastavat sum a pri hrach mozes registrovat rozmazavanie. Sheep nech si kupi co chce, kludne aj 12 palcovy monochromaticky monitor, ty si radsej precitaj recenziu a vyber co uznas za vhodne, samozrejme je dobre popozerat aj komentare pod clankom.
hojko napísal:Sheep: Ako klasicky, zase pises hluposti o com nemas ani len tusenia. Ak by si si pozorne pozrel tie testy, ktore som sem dal, tak zistis, ze je medzi nimi dost velky rozdiel, ako v odozve, podsvieteni, pozorovacich uhloch, tak aj v zobrazovani farby a vobec nie je jedno co kupi, pretoze nema vyznam kupovat monitor, ked iny ti za rovnaku cenu da toho daleko viacej. Napriklad Acer, ktory je v teste dopadol az katastrofalne, ako je spominane aj v clanku, tak pri pozorovani z postele nebudes mat nic, pretoze z takeho uhlu vidis ciernu obrazovku. Zase iny LCD ma vacsiu odozvu a input lag a tak napriklad pri pozorovani filmu bude nastavat sum a pri hrach mozes registrovat rozmazavanie. Sheep nech si kupi co chce, kludne aj 12 palcovy monochromaticky monitor, ty si radsej precitaj recenziu a vyber co uznas za vhodne, samozrejme je dobre popozerat aj komentare pod clankom.
neviem ci som jediny ktory kupuje takym sposobom ze pridem do obchodu a ten prvy co ma zaujme si zapamatam, pridem na net a zhanam o nom informacie a tak si citam testy, recenzie a potom to spojim so zakladnami parametrami a bud sa rozhodnem pre kupu alebo hladam dalej, a ak som ho zapnuty nevidel tak si ho necham predviezt aky ma obraz a potom sa definitivne rozhodnem avsak este vopred si uvedomim ze na aku cinnost ho chcem pouzivat...a myslim ze vsetko co treba vediet ku kupe mam doriesene a mozem si ho smelo ist kupit a doma sa z neho radovat...
LCD monitor je zariadenie ktore nepotrebuje radu druhych...proste s vyhliadnutych typov si vyberies ten co ti najviac sedi a tecka...
vsetko touto cestou riesim, nielen monitor a doteraz som nemal problem so spokojnostou...
inak to co bolo na tej stranke je to iste co mam napisane na stitku pri monitore v obchode a kurat tam boli chyby typu toho ze monitor ma vesa 100mm a v tabulke hned dole bolo napisane 75mm
navyse ak sa mi dajaky monitor paci tak urcite ma neodradi jeho recenzia v ktorej redaktor opisuje ako sa tazko stalaca zapinacie tlacitko a pritom ja som s nim problem nemal
EDIT: to s tym uhlom som nepochopil, si nastavim monitor tak aby som sa na neho dival priamo, aj keby nemali lcd neduh pozorovacieho uhlu tak by to bola blbost pozerat film z boku...
Zrejme si jediny, pretoze mudry clovek si skor necha poradit a spravi porovnanie pre a proti. Takze vidim na policke v obchode 8 monitorov, vidim tam cenu, poviem si do akej ceny som ochotny ist a co za tu cenu dostanem. Je jedno ze sa mi paci monitor A alebo monitor B, ved predsa nie je dolezite ci je stojan sivy alebo cierny, pretoze sa aj tak budem divat na obrazovku a nie na stojan. Ja vyuzivam monitor na beznu pracu a obcas daka hra, takze sa budem okrem beznych parametrov zameriavat dost na odozvu, ktoru by som mal rad nizku. Grafik ako uplink sa urcite nebude zameriavat na odozvu ale na to, ake podanie farieb ma monitor, ake ma podsvietenie, jas, kontrast a v neposlednom rade na pozorovacie uhly, cize najskor kupi poriadny S-IPS/aktivny TFT panel, ktory bude aj 3x drahsi ako ten moj. Urcite bude hladat monitor s nulovou toleranciou vypalenych bodov, pretoze ako grafikovi by to mohlo robit pri praci problemy... Takze ja som si monitor vybrat, vybral si ho aj uplink a teraz prides do obchodu ty, ukazez na monitor C a povies, ze sa ti paci a paci sa ti stojan monitoru, kupis ho, zapojis a zrazu zistujes, ze monitor je bez DVIcka, ma neskutocne velku odozvu a hranie CS ti robi cmuhy + pri pozerani filmu sa ti rozmazava scena, z mensieho uhlu ti zacina obraz tmavnut, biela nie je bielou a cierna nie je cierno, pretoze monitor ma velmi zle podanie farieb a ty zistujes, ze si kupil macku vo vreci len preto, ze si sa nechal zlakat peknym vzlhadom monitora.
Ako bolo treba rady pri CRT monitoroch, tak je ich treba aj pri LCD. Pri CRT davalo vela ludi prednost kvalite (znacke) a najma obnovovacej frekvencii, pretoze clovek ma len dve oci a nema vyznam si ich pokazit blikajucou haraburdou. Nieco podobne vidim aj pri LCD, ale tu nejde o ziadnu obnovovaciu frekvenciu, ale o udaje, ktore som opisal vyssie.
Ja si nedokazem ani len predstavit ako ty kupujes, ani si to radsej nechcem predstavit. Ked si kupujes tlaciaren, tak sa zamerias na vzhlad alebo na to, aka je cena naplne a kolko stran na nej vylacim, ako rychlo tlaci, aka je kvalita tlace...??? Ked kupujes zdroj, tak sa divas na ucinnost+hluk alebo len na vzhlad a nechas sa zlakat svetielkujucimi Eurocase, ktore ani nesplnaju normy??? Ked kupujes auto, tak sa pozeras na farbu a na vzhlad alebo na to aku mas vybavu vo vnutri auta, cenu, spotrebu, vykon motora, cenu nahradnych dielov...???
ale ja som nikde nepisal ze mi ide o vzhlad, samozrejme sa snazim kupit monitor ktory sa mi bude pacit aj dizajnom ale to je vedlajsie...povedal som ze si zistim vsetky info o tom monitore, ak som rozhodnuty ze ten je pre mna ten pravy tak si ho necham zapnut a rozhodnem na zaklade celkoveho dojmu...teda podla mna je tazko radit v tom ked ja som spokojny napr. s Acerom AL1916, odporucim ho tebe a ked si ho kupis tak zistis ze sa ti nepacia farby, bude sa ti zdat ze rozmazuje alebo ma maly kontrast...kazdy ma ine oci takze nato sa vybera monitor...
samozrejme sa hodi taka rada napr. nekupujte Samsung XXX pretoze ma velky input lag apod...ale rady typu kup si taky monitor lebo ja som snim spokojny niesu podla mna na mieste...
avsak tiez niesom zase taky clovek ktory pol roka rozmysla ktory monitor kupit, kde ho kupit a alebo caka na nejaky ospevovany model...
ked chcem daco tak to chcem mat co najskor a rychlo konam...a som spokojny s vlastnym uvazenim...aj ked by som povedal ze LCD monitory su uz dnes asi vsetky predavane dost rychle nato aby sa nanich dali hrat hry alebo kukat aj na tych naozaj najvacsich shitoch...
sheep prepac, ale low-endove eiza [dost paradox ze low end eizo , ale su] v beznom obchode neuvidis na policke vystavene a ked ich uvidis v reale tak na nich mozes nechat oci, tzn. ze Tvoja teoria nie je celkom spravna. Ten isty LCD panel za tu istu cenu moze mat naozaj az dramaticky odlisne vlastnosti. Ci uz v oblasti zobrazovania farieb, odozvy [realnej], spravani sa s roznymi farbami [kazda zo zakladnych troch farieb a ich zakladnych 16 odtienov sa sprava na kazdom panely uplne inac]. Je to dost blbe pozorovat skrolujuci text, ktoreho cierna farba textu na bielom pozadi sa zrazu zmeni z takmer jasne ciernej na takmer cisto cervenu [tmavsiu cervenu]. Je dobre ist si pozriet LCD panel, ale obycajne obchody Bohu zial naozaj nestacia a vo vacsine velkoskladov na Teba proste nemaju cas. Je len malo takych predajni kde su naozaj kvalitne LCD panely [alza, bgslevi, tntrade, czechcomputer...] a su Ti ten ktory model aj ochotni ukazat.
Rady ludi ktori maju bohate skusenosti s LCD panelmi [napr. technici, ale nie taki co robia s iT 2 roky a chcu sa zrovnavat s niekym kto robi s iT 15 rokov aj ked nenesie titul ing, alebo nie je "profi" technik] a tak isto naruzivi hraci, ktori maju dost lowa a su ochotni investovat aj do medium range a high-end drahsich znaciek su velmi dobrym zdrojom a hlavne "zivym" benchmarkom tychto produktov. Ono je dost na nic ked niekto s low-end LG, alebo Acerom, Benqom a podobnymi znackami bude davat rady ze ja mam tento a som spokojny, alebo urobil na mna dojem. Uzivatelia tohto druhu nemaju ani paru ze o dedinu vedla zuri ten isty uzivatel s rovnakym LCD panelom len kvoli chybe XY. Mne sa niekedy zdviha zaludok z prispevkov v ktorych dany clovek odporuca ten a ten vyrobok a ja viem ze sa ich mnoho v mojom okoli pokazilo a ze je to "takmer" pravidlom, ale uz to ignorujem . Nech si ludia kupuju co chcu, ved vacsina [uzivatelov low endovych znaciek] ma predsa vzdy pravdu
P.S.: Zatial mam najvacsiu "pasiu" z notebookov znacky Acer a Toshiba. Tie su takmer "bezchybne" v tom ze sa do**** kratko na to co si ich uzivatel kupi. To je jedno ci HDD, alebo sa vyhuli pixel, prestane fungovat medzernik, alebo sietovka. Cest vynimkam, viem ze su mam dve v rodine [s toshibou, nejakou drahou high endovou tablet / subnotebook a subnotebookom od toshiby tiez mid-range az high end]. Ale zit s casovanou bombou nie je kto vie co
lol pisal som ze existuje low end eizo? neviem ja som take nevidel ale moze existovat...
ja si myslim ze pri LCD monitoroch sa da radit iba v opacnom zmysle tj mozes odporucit ktory by user nemal kupovat alebo sa mu vyhnut...
ale v skusotcnosti na domace pouzitie je takmer jedno co si kupis, uz to neni s monitormi take ako pred par rokmi a da sa povedat ze vsetky dnes predavane su uz dost rychle a maju aspon priemernu kvalitu obrazu..co v domacnosti nevadi...zameriavam sa na siroke masy uzivatelov nie hracov a ludi ktori do toho viac vidia....preto vyrobca uspeje aj s menej kvalitnym modelom pretoze da lakavu cenu, ako hovoril hojko pekny vzhlad atd...ale malo kto si to vsimne v skutosnosti ze aky ma panel neduhy...
avsak poznamenaj ze LCD monitor je zariadenie ktore ti dodava vizualne informacie...a tie kazdy vnima inak, tak isto to je so zvukom napriklad...
dobre sa da radit ohladom maticnych dosiek a takych "pasivnych" zariadeni....
a hojko este ku tomu vzhladu: monitor sa da pouzivat aj bez elegantneho krytu