kedy spoznas, ze su zodrate? neboj spoznas
Kotuce na bike
mali sme v robote endurko a na nom radialne formule (brzda jedna radost), ale majitel trochu zanedbaval udrzbu, tak mal masne kotuce aj dosticky, ze si mohol stlacat nadoraz a nic. kotuc sme cistili sprejom na brzdy (nazov si teraz nespomeniem, zajtra doplnim), ale dostickam uz nepomohlo nic, striekali sme sprej, aj sme smirglovali a 0 bodov. musel kupit nove dosticky. potom to bolo uz o inom. hovoril ze mu ten bicykel dost dlho stal a masnota sa tak zazrala, ze sa s nou nic nedalo robit.
ale nie, mas tam asi 2mm materialu, pri beznej udrzbe a ociste lahko uvidis ze uz nie je cim brzdit.
Racius:
KoCi: zalezi na type brzdy, bud sa dosticka zacvakne k piestu (hayes), alebo ich roztahuje taka tvarovana podlozka a zaistene su segerovkou (shimano), alebo su k piestu chytene magnetom (diatech). je toho vela. treba vediet znacku a niekedy aj typ.
hojko: ano, niektore su aj vacsie, ale najviac sa stretavam s takymi ako su nalavo.dbajte, aby trecie plochy neprisli do styku s vazelinou, olejom, alebo brzdovou kvapalinou, v opacnom pripade bude ucinnost brzd niekolkonasobne nizsia. brzdove dosticky nasiaknute brzdovou kvapalinou maju rapidne nizsiu zivotnost. pravidelne kontrolujte hrubku trecich ploch dosticiek a vymente ich v pripade, ze ich hrubka je menej ako 1mm. nedovolte, aby sa trecie plochy uplne opotrebovali v opacnom pripade kovova cast dosticky poskodi brzdovy kotuc. brzdove dosticky sa rychlejsie opotrebuvaju pri blatistych a prasnych podmienkach, kedy doporucujeme prevadzat kontrolu castejsie.
KoCi: zalezi na type brzdy, bud sa dosticka zacvakne k piestu (hayes), alebo ich roztahuje taka tvarovana podlozka a zaistene su segerovkou (shimano), alebo su k piestu chytene magnetom (diatech). je toho vela. treba vediet znacku a niekedy aj typ.
Racius napísal:Vážení bajkeri, ako spoznám, keď mám zodraté, vytrhané, alebo inak opotrebované doštičky ?
Mám nejaké lacné, neznačkové brzdy s nápisom Assess (rovnakej značky aj náboje, zadný bol dvakrát menený)
Nevyzerá to, že by tá plocha bola už zbrúsená, ale raz sa mi stalo, že s otcom som ošetroval reťaž tým mazacím sprejom a asi sme postriekali aj kotúče a vraj vtedy je zle.
Podla odporučenia mechanika som ich povaril a kotúče očistil alkoholom, ale pomohlo to len čiastočne, brzdy brzdili len slabo, teraz už omnoho lepšie, ale stále nie som spokojný. Ked som bicykel dostal, v pohode brzdili.
Hydrauliky majú väčší brzdný účinok a zvyčajne menej problémov s údržbou a nastavovačkami..
Osobne by som do mechaník nešiel, ale závisí od Tvojich finančných možností a tiež použitia (štýl jazdy, množstvo najazdených km). Ak bicykluješ len príležitostne, zbytočne kupovať hydraulické kotúče, ak bicykluješ aktívne, určite sa Ti oplatí investovať do hydraulík..
Ak sa nakoniec rozhodneš pre mechanické kotúče, tak radšej by som rovno vybral lepšie V-braky..
Osobne by som do mechaník nešiel, ale závisí od Tvojich finančných možností a tiež použitia (štýl jazdy, množstvo najazdených km). Ak bicykluješ len príležitostne, zbytočne kupovať hydraulické kotúče, ak bicykluješ aktívne, určite sa Ti oplatí investovať do hydraulík..
Ak sa nakoniec rozhodneš pre mechanické kotúče, tak radšej by som rovno vybral lepšie V-braky..
Ono este nebicyklujem. Ale uvazujem nad kupou biku, konecne niecoho trosku lepsieho, zavisi to od penazi. No chcel by som si niekedy vyjst aj na dlhsie trate, nejake tury a tak, jazdit by som rad na MTB s prednym odpruzenim.
A k tym brzdam, ja som zas cital na nete, ze hydraulika je teoreticku bez udrzby, ale ked treba vymenit lanko tak to uz je pruser. Tak neviem ako to funguje.
A k tym brzdam, ja som zas cital na nete, ze hydraulika je teoreticku bez udrzby, ale ked treba vymenit lanko tak to uz je pruser. Tak neviem ako to funguje.
Nie je žiadny prúser, pretože hydrauliky nemajú lanko.Lub0$ napísal:A k tym brzdam, ja som zas cital na nete, ze hydraulika je teoreticku bez udrzby, ale ked treba vymenit lanko tak to uz je pruser.
Keď som pred rokom kupoval nový bike a kukal na situáciu okolo bikov, v podstate mi vychádzalo, že pokiaľ chceš investovať do biku menej ako 20tis. Sk, tak kúp radšej V-braky (ak inak nepôjde, tak môžu byť aj mechanické kotúče), keď viac ako 20tis., tak bike by už mal mať hydraulické kotúče.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Lub0$: Do akej ceny chces ist pri kupe, pretoze od toho zavisi pouzita brzda.
brm: Ako som uz poznamenal v diskusii tu na fore, su aj dobre mechanicke brzd a vsetko zalezi aj od pouzitych platniciek. Ludia chvalia BBB na mechanickych Hayesoch, znacku Avid v pripade mechanickych kotucoviek snad ani nemusim spominat, ved na tych sa bezne jazdil svetovy pohar v zjazde ci fourcrosse.
brm: Ako som uz poznamenal v diskusii tu na fore, su aj dobre mechanicke brzd a vsetko zalezi aj od pouzitych platniciek. Ludia chvalia BBB na mechanickych Hayesoch, znacku Avid v pripade mechanickych kotucoviek snad ani nemusim spominat, ved na tych sa bezne jazdil svetovy pohar v zjazde ci fourcrosse.
Ako som povedal, zatial nekupujem nic, a najblizsiu dobu sa ani nechystam ,ked vsetko pojde tak ako by som si prial, tak nech Boh da, aby som si v lete nejaky ten bike kupil. Ale ja uz snivamhojko napísal:Lub0$: Do akej ceny chces ist pri kupe, pretoze od toho zavisi pouzita brzda.
Zatial som za GT Avalanche 2.0 Disc kde su aj hydrauliky http://www.gtbicycles.com/gbr/eng/defau ... id=17#5691
Alebo nejaky iny hard tail. Ale vsetko je vo hviezdach.
na obrazku ma mechaniky
[ ?ilustracny obrazok? ]
tektra velmi nepoznam, sice ich ma kamos na bike-u, ale to som vyskusal maximalne tak po rovinke, cize nemozem objektivne zhodnotit
taktiez sa v buducnosti skus vyhnut hayes sole, to radsej mechaniky avid bb7/hayes mx1
vsetko zavisi len od rozpoctu, mozno sa najde aj lepsi bike za tu cenu, ta XCR-ka je nie najstastnejsim vyberom vidly (a vseobecne, sr suntour... i ked moze sa najst niekto, kto bude oponovat a argumentovat upravenymi epiconmi etc, ale ajtak by som SR nekupil
)
tektra velmi nepoznam, sice ich ma kamos na bike-u, ale to som vyskusal maximalne tak po rovinke, cize nemozem objektivne zhodnotit
taktiez sa v buducnosti skus vyhnut hayes sole, to radsej mechaniky avid bb7/hayes mx1
vsetko zavisi len od rozpoctu, mozno sa najde aj lepsi bike za tu cenu, ta XCR-ka je nie najstastnejsim vyberom vidly (a vseobecne, sr suntour... i ked moze sa najst niekto, kto bude oponovat a argumentovat upravenymi epiconmi etc, ale ajtak by som SR nekupil
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
smejo: GT Avalanche 2.0 ma viacej rad, ako divam, tak cena je 15 a 18 tisic. Model za 18 tisic sa robi s mechanickymi (Tektro Aguila mechanical disc brakes) a aj hydraulickymi (Tektro Auriga Comp hydrualic), cena je rovnaka. Ked uz pises o Hayesach, tak mam MX-2 a idu slusne, lenze mam tam 203mm kotuce a su mierne ohnute uz od vyroby, takze sa tazko steluju platnicky, aby nevidavali zvuk pri jazde. Co sa tyka ucinnosti, tak som spokojny. Ani ja by som si nekupil Suntour vidlu, uz len kvoli tej znacke, ale cital som tak pred rokom, mozno rokom a pol clanok s ceskym jazdcom Michalom Marosim a ten vysvetloval politiku v pripade vidlic a podobne. Ak si dobre spominam, tak hodnotil prave Suntour a spominal, ze je to dcerska spolocnost Rock Shoxu alebo Marzocchi, ktora vyraba lacnejsie kusky, ale ze i tak maju dobre vidlice.