Fidel Castro
-
Danny_Vin
Expert
- Kontaktovať používateľa:
Fidel Castro
Prave vychadza nova kniha od autora Ignacia Ramoneta - Kniha rozhovorov s Fidelom Castrom, velmi ma zaujala....
Podstatou tejto temy teda je, ze by som chcel vediet, co si o charizmatickom Fidelovi myslia bezni "smrtelnici" ako sme my. Co hovorite na jeho utopicke predstavy o slobodnej spolocnosti? Myslite si, ze as mu podarilo jeho predstavy zrealizovat? A preco Kubanci tak na Fidela nedaju dopustit? Pred casom sa takisto v spravach objavila sprava, ze Fidel je mrtvy (je sice pravda, ze po operacii sa uz dlho neukazal v spolocnosti)... Co si o tom myslite?
A este jedna otazocka: Bol uz niekto na Kube? A ake ste si ztadial priniesli dojmy?
// http://www.martinus.sk/?uItem=36082
Podstatou tejto temy teda je, ze by som chcel vediet, co si o charizmatickom Fidelovi myslia bezni "smrtelnici" ako sme my. Co hovorite na jeho utopicke predstavy o slobodnej spolocnosti? Myslite si, ze as mu podarilo jeho predstavy zrealizovat? A preco Kubanci tak na Fidela nedaju dopustit? Pred casom sa takisto v spravach objavila sprava, ze Fidel je mrtvy (je sice pravda, ze po operacii sa uz dlho neukazal v spolocnosti)... Co si o tom myslite?
A este jedna otazocka: Bol uz niekto na Kube? A ake ste si ztadial priniesli dojmy?
// http://www.martinus.sk/?uItem=36082
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Fidel je zaujimava postava, najme pri predstave ked si uvedomime ze uz tam vladne vyse 50 rokov, sucasnik Chruscova, prezil ani neviem kolko americkych prezidentov, prakticky vsetky dolezite udalosti 2. polovice 20 storocia. Je pravda ze Kuba je chudobna, na druhej strane, vacsina ludi je tam asi spokojna. je to taky komunisticky skanzen. nedavno islo na CT dokumentarny film o nom od Olivera Stonea. to bolo celkom fajn. Na Kube som nebol, bol tam moj stryko asi 3x a co bije do oci je ta chudoba. ale to neznamena ze ti ludia su nestastni.
-
JurijRubanov
Light Star
Fidel Castro je veľká osobnosť, to treba nechať. To čo dokázal na Kube je oobdivuhodné. Je zaujimavé, že nikto sa nepozerá na situáciu na Kube spred revolúcie. Keby sme to porovnali so súčasnosťou, zistili by sme, že tam bolo omnoho horšie. Západný "kapitalistický" svet vníma Kubu ako dobový prežitok. Čo by sa však naozaj stalo, keby padla vláda Fidela Kastra a nastal by vytúžený konzumný svet? V porevolučnej privatizácií by s najväčšou pravdepodobnosťou získali prosperujúce fabriky americké nadnárodné spoločnosti, ktoré by zamestnali kubánsky ľud za minimálne mzdy. Nielen by obyvatelia Kuby nič nezískali, skôr ešte stratili.
OT: Venezuela je taktiež dôkazom, že kapitalizmus nie je jediným možným riešením. V Južnej Amerike majú nadvládu Spojených štátov už plné zuby. Riťolezectvo tu nie je v móde.
OT: Venezuela je taktiež dôkazom, že kapitalizmus nie je jediným možným riešením. V Južnej Amerike majú nadvládu Spojených štátov už plné zuby. Riťolezectvo tu nie je v móde.
Fidel-milovany i nenavideny. Jedno je iste, ked zomrie, Kuba uz nebude Kubou-strati originalitu-tak ako ked sa falsuju svajciarske hodinky. Neviem posudit, kolko toho priniesol dobreho a kolko zleho-vzhladom na to ze nezijem na Kube. Ale skôr kym ho niekto chce hodnotit si treba uvedomit, ze ten koho niekto povazuje za teroristu, je pre ineho narodny hrdina. Fidel je na to ukazkovym prikladom.
Ale prosím ťa ..veď tam chudáci ľudia úplne že ani nemajú pomaly čo jesť. Ich priemerná mesačná mzda je tam 16 dolárov...a funguje tam lístkový systém čo je v súčasnosti dosť otras. Je to celé spôsobené tým režimom tým pádom aj Castrom. Dokonca aj ropu im tam dováža Venezuela-Hugo Chaves velký kamarát Fidela..den333 napísal:Kuba ma svoje caro a myslim si ze velkou mierou k tomu prispel aj Fidel Castro...
On to tam potom prevezme jeho brat Raul ale myslím si, že s ním to nebude tak jak s Fidelom tak asi tak nejak ako hovoríšp4ra napísal:Nemalo by sa to hovori a uz vobec nie priat nikomu, ale neviem sa dockat dna, ked bude po nom. Uz len kvoli tomu ludu tam a potencialu, kt. Kuba ma, ked sa dostane z komunizmu.
Drviva vacsina toho ludu ho zboznuje a su stastni, ze ziju tam kde ziju. To ze sa najdu aj disidenti je prirodzene, najma pre rezim, aky vladne na Kube a veskerym, desiatky rokov trvajucim snaham USA podkopat jeho autoritu doma i vo svete. Opozicia je ale vsade, vratane demokratickych, ci "demokratickych" krajin. USA sa vsak Fidela nepodarilo zosadit, resp. zmenit rezim na Kube, a to napriek vsetkym intrigam v ramci ideologickej vojny, mnohym pokusom o atentat na Fidela a najma uz 4 desarocia trvajucim embargam, ktore najviac brzdia hospodarsky rozvoj Kuby. Obavam sa tych dni, ked aj Kubu zaplavia nadnarodne retazsce typu McDonald a vsetko to, co je tak typicke pre globalizovany svet. Dufam, ze Kuba este dlho ostane tym cim je, tak ako dufam, ze sa mi tam podari uz coskoro dostat. O Kube som pocul velmi vela, no ako sa hovori: "radsej raz vidiet, ako stokrat pocut". Specialne pre teba p4ra, co by si si mal precitat aspon nieco o historii Batistovej Kuby, Vivat la revolucion! : )p4ra napísal:Nemalo by sa to hovori a uz vobec nie priat nikomu, ale neviem sa dockat dna, ked bude po nom. Uz len kvoli tomu ludu tam a potencialu, kt. Kuba ma, ked sa dostane z komunizmu.
BTW. p.i. sa mi paci jeho vyrok, ktory predniesol po utokoch 9/11: "Napriek týmto okolnostiam nikdy neprestaneme cítiť hlbokú bolesť z teroristických útokov 11. septembra proti americkému ľudu. Povedali sme, že nech by boli akékoľvek naše vzťahy s vládou vo Washingtone, nikdy neodíde odtiaľto nikto, aby spáchal teroristický čin v Spojených štátoch. A zdôrazňujem: Nech prídem o ruku, ak niekto tu nájde jedinú vetu, ktorá by mala ponížiť americký ľud. Boli by sme ignorantskí fanatici, ak by sme obviňovali ľud Spojených štátov z rozporov existujúcich medzi našimi vládami." Fidel je sice kontroverzna osobnost, no osobnost, kt. zdiela moje sympatie.
Ano, mas pravdu, ti ludia su velmi stastni, ze ziju v takej krajine, kde maju buducnost... Ked tam niekedy pojdes, nezabudni sa ich opytat, ci su stastni a urcite ti aj "pravdivo" odpovedia... Chod sa pozriet aj na svojho idola Fidela, ci uz nieje chorucky a odkaz mu, ze ho Vas sudruh Fico pozdravuje. Mohol by si tam aj zostat, vsak je to nadherna krajina, su tam stastni a vladne tam ozajstna demokracia, nie ako ta v imperialistickej USA...
-
Danny_Vin
Expert
Tato veta to vysvetluje. Nedozviete sa z nej o socialnej situacii na Kube, ale myslim si, ze o toto Fidelovi islo - o slobodnu spolocnost, nezavislu Kubu a o rovnost. Je to zrejme utopia, a ja zase toho o Kubu az tak vela neviem, ani som tam nikdy nebol a neviem teda posudit, ci sa mu podarilo taku spolocnost vytvorit. Ale otazka je co je vlastne slobodna spolocnost?JurijRubanov napísal:...Riťolezectvo tu nie je v móde.
-
p4ra
Redeemer
Myslim si, ze Les to teraz dokonalo vystihol.Les napísal:Ano, mas pravdu, ti ludia su velmi stastni, ze ziju v takej krajine, kde maju buducnost... Ked tam niekedy pojdes, nezabudni sa ich opytat, ci su stastni a urcite ti aj "pravdivo" odpovedia... Chod sa pozriet aj na svojho idola Fidela, ci uz nieje chorucky a odkaz mu, ze ho Vas sudruh Fico pozdravuje. Mohol by si tam aj zostat, vsak je to nadherna krajina, su tam stastni a vladne tam ozajstna demokracia, nie ako ta v imperialistickej USA...
K tomu vyroku na 11. september. Je ti snad jasne, ze nieco taketo povedal len z toho dovodu, lebo si myslel, ze by si mohol splhnut u Americanov, tak aby sa mu dostalo nejakych vyhod, zrusenia niektorych sankcii atd.. Ved nebud naivny. Castro, Chavez, Hu Jintao, ci Kim Jong su ludia, ktori su komunisti, a kt. by mali byt zosadeni cim skor pre dobro ich naroda a ich statu.
suhlasim s Lesom a p4rom, tiez si nemyslim ze castro bol niekto vyznamny jak ho vy tu ospevujete a urcite neni vazeny na tolko ze as zblaznia ked zomrie, ked zomrie tak bude 2 dni smutok a potom sa znova vrati vsetko do starych kolaji a prevezme to jeho brat....osobne si myslim ze obdivovat komunistickych vodcov nie je bohvie co...ale vas nazor...
Imho, cely problem je v tom, ze Fidel si dovolil so zido-americanmi nespolupracovat. Preto z neho a Kuby media a podobna platena cvarga spavili to, co sa prezentuje. Strasne som zvedavy na tu demokraciu co tam nastolia zidia po smrti fidela. Smradlavi pupkati amici tam budu chodit na dovolenky a ten "zbedaceny" lud im bude na plaz nosit drinky.
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
nuz tak poviem, Castro bol vyznamny a kurefsky vyznamny, najme ked tam v jedno teple leto rusi priniesli balisticke rakety.Sheep napísal:suhlasim s Lesom a p4rom, tiez si nemyslim ze castro bol niekto vyznamny jak ho vy tu ospevujete a urcite neni vazeny na tolko ze as zblaznia ked zomrie, ked zomrie tak bude 2 dni smutok a potom sa znova vrati vsetko do starych kolaji a prevezme to jeho brat....osobne si myslim ze obdivovat komunistickych vodcov nie je bohvie co...ale vas nazor...
podpisujem sa pod Tomasitov prispevok
a Tomasito mozes zavidiet, v oktobri tam s tatkom ideme: ))
anyway, vyborna kniha o historii kuby, vrelo odporucam
http://www.martinus.sk/?uItem=23919
a Tomasito mozes zavidiet, v oktobri tam s tatkom ideme: ))
anyway, vyborna kniha o historii kuby, vrelo odporucam
http://www.martinus.sk/?uItem=23919
Ano p4ra, Fidel odjakziva pocitoval potrebu splhnut si u Americanov.p4ra napísal:Myslim si, ze Les to teraz dokonalo vystihol.
K tomu vyroku na 11. september. Je ti snad jasne, ze nieco taketo povedal len z toho dovodu, lebo si myslel, ze by si mohol splhnut u Americanov, tak aby sa mu dostalo nejakych vyhod, zrusenia niektorych sankcii atd.. Ved nebud naivny. Castro, Chavez, Hu Jintao, ci Kim Jong su ludia, ktori su komunisti, a kt. by mali byt zosadeni cim skor pre dobro ich naroda a ich statu.