Nenabehne GRUB

Všetko ohľadom Linuxu...
Shrekzv
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Nenabehne GRUB

Príspevok od používateľa Shrekzv »

Mam taky problem.....ked je disk nastaveny v biose manualne..tak mi nenabehne grub...ale ked je automaticky ze ho hlada pri kazdok starte tak grub nabehne ok?...kde moze byt problem? mam Suse 10.1
cislo5
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cislo5 »

a si si isty ze bootujes ten disk na ktorom mas LINUX a nie ten na ktorom mas WINDOWS ? 8)
Shrekzv
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

cislo5 napísal:a si si isty ze bootujes ten disk na ktorom mas LINUX a nie ten na ktorom mas WINDOWS ? 8)
Neboj...viem co robim :wink: :wink: mam v pc dva disky....linux ako master a win ako slave.....prestym som mal len win...ako master......linux som instaloval a win disk som mal odpojeny....aby som ho nedosral....podla toho kt system chcem nabootovat tak nastavim poradie diskov v biose....cele to mam peckovo premyslene a aj prakticky funkcne:) ;) ..len linux disk musi mat vsetko auto detext...ked je manualne nenabehne grub....a ja netusim preco...a dost ma to stve :cry:
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Shrekzv napísal:....linux ako master a win ako slave.....prestym som mal len win...ako master.....len linux disk musi mat vsetko auto detext...ked je manualne nenabehne grub....a ja netusim preco..
Autodetect asi boot-uje na primary master, kde máš Linux, a to zvykne inštalovať Grub do MBR HDD, kde je nainštalovaný, preto to funguje, keď to dáš na manuál to je asi nastavené na ten druhý HDD, kde nie je v MBR Grub.
cislo5
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cislo5 »

okrem ineho preco ti vadi autodetect ked das quickboot enable je to este rychlejsie pri manulanom nastaveni je predpoklad ze budes musiet vstupovat do konfigurakov kde mas nastavene bootovanie a Grub
Shrekzv
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

uz som to vyrieisl....koly jednemu kodeku mi to aktualizovalo 90 veci a potom uz nic nechcelo ist..totalne to rozralo system :lol: :lol: ...cize s5 k staremu dobremu winu a formatol som cely disk na ntfs a mam kam ukladat data :D :D ...mozete LOCK
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Oživím tému.. bo podobný problém.

Včera som nainštaloval k XP aj Ubuntu.. všetko v poriadku prebehlo, len po resetnutí kompu nenabehne GRUB, ale rovno XP. Problém asi bude v diskoch, len neviem, ako a kde mám nahodiť resp. nakonfigurovať GRUB.

V kompe mám takéto zloženie diskov
1. PM ATA
2. PS ATA
3. SM DVD
4. SS ATA
5. 3M SATA
6. 4M SATA

Pôvodné XP mám inštalnuté na 5. zariadení (3M SATA). Na tento disk som chcel nahodiť aj Linux, vytvoril som tam partíciu na SWAP a jednu klasickú EXT3 partíciu mountnutú ako /.

V biose mám nastavený legacy mód a bootovanie z 5. zariadenia (3M SATA). Akonáhle prehodím mód na kompatibilný, už mi nenabootuje XP.

Nuž a pri tejto konfigurácii po inštalnutí Ubuntu nenabehne GRUB, ale rovno ide do XP. Pri inštalácii zavádzača bola možnosť setup (hd0). Ak som toto nastavil na setup (hd4) (nejak som si to vyrátal), tak GRUB pri spustení nabehol, ale nechcel spustíť ani Ubuntu ani XP.

Čo s tým? :) Ako spojazdniť oba systémy súčasne? ;) Mám maximálny chaos v označeniach hd0, hd1...... a neviem zistiť, ktorý disk je ako označený, našiel som akurát ich označenie sda, sdb, sdc, sdd1, sdd2......

Ešte spomínam, keď som pred pár mesiacmi tiež skúšal toto spojazdniť, keď som GRUB nechal defaultne nastavený, tak po prehodení na kompatibilný mód v biose mi GRUB nabehol, nabehlo aj Ubuntu, ale nechcelo ísť XP.. a nechce sa mi stále pri prehadzovaní systémov chodiť do biosu. :)
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

K tym diskom, aby si nemal taky chaos v tom :) : http://www.debian.sk/docs/install_manua ... pbs04.html Je to tam myslim rozumne vysvetlene.
Pôvodné XP mám inštalnuté na 5. zariadení (3M SATA). Na tento disk som chcel nahodiť aj Linux, vytvoril som tam partíciu na SWAP a jednu klasickú EXT3 partíciu mountnutú ako /.
Ja osobne som takyto problem nemal, XP bolo na sata disku, Ubuntu na pata disku a este tam bol jeden Sata disk, no tam boli len data.GRub som nikde specialne nedaval, nechal default, totizto som ani nevedel co s nim :) Ja viem, som ti moc nepomohol.:)
brm
Darca
Darca

Vďaka za link.. no myslel som si niečo také.. len sranda, že mi Ubuntu identifikuje všetky disky ako SCSI, ale ako inde čítam, asi to je normálne.. :)

No vidím svoj problém v nastavení biosu.. legacy mód vs. kompatibilný mód. Ešte vyskúšam preinštalovať XP v tom druhom móde.. možno niekde inde nahodí MBR. Alebo odpojím všetky disky a nechám iba ten jeden SATA.. inštalnem XP aj Ubuntu.. a následne pripojím zvyšné. Či aj to spraví bordel? :)
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

Lubi sa mi tvoj postoj, tiez ma napadlo, odpojit vsetky disky, nechat len jeden, tam nahodit XP, pripadne ak tam uz je, takeste Ubuntu k tomu a vsetko musi ist. Ostatne disky si najde hned pri starte, kazdy jeden system. Len este nezabudni, najprv XP a potom Ubuntu.
brm
Darca
Darca

Tak som odpojil všetky disky a nechal tam iba ten jeden, kde je XP a teraz mi na pozadí nanovo inštaluje Ubuntu. Som zvedavý, či to bude fungovať.. pak editnem.. :D

Inak toto sa mi páči.. ide inštalácia a ja si popritom surfujem.. :D

//vyzerá to nádejne, po nainštalovaní fungoval aj grub aj xp aj ubuntu. Akurát mi pri spustení Ubuntu pošahal jednu ntfs partíciu, tak momentálne obnovujem dáta.. :roll:
Napísať odpoveď