Škodlivosť vodných fajok
osobne mam na fajke miesto alobalu tabak natlaceny v priehlbinke, kt. je na tom keramickom nadstavci, na nom mam polozeny pliesok (pravdepodobne ocelovy), ale tenucky, kt. ma dierky. na pliesku mam uhlik, a to cele zakryte vrchnacikom. Funguje to dokonale, dokonca mam hustejsi dym ako ked som pouzival alobal, pretoze ten pliesok sa rovnomernejsie zohreje a tak prehrieva ten tabak rovnomernejsie
-
jin
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Niečo takéto že? http://www.smokeshop.sk/?template=produ ... 47&filter=gandus napísal:osobne mam na fajke miesto alobalu tabak natlaceny v priehlbinke, kt. je na tom keramickom nadstavci, na nom mam polozeny pliesok (pravdepodobne ocelovy), ale tenucky, kt. ma dierky. na pliesku mam uhlik, a to cele zakryte vrchnacikom. Funguje to dokonale, dokonca mam hustejsi dym ako ked som pouzival alobal, pretoze ten pliesok sa rovnomernejsie zohreje a tak prehrieva ten tabak rovnomernejsie
Ja som to mal tiež, ale tarbušu som odtiaľ dal okamžite preč. Možno sa Ti zdá, že dym je hustejší, ale je to spôsobené oveľa vyššou teplotou uhlíka a spaľovania - kratšie fajčíš. Totiž - na tarbuši sú dierky a keď ťaháš, je cez ne nasávaný vzduch, ktorý ešte rozpaľuje uhlík a tým ho stále žeraví. To je hlavný problém týchto integrovaných tarbuší, pri klasických toto nehrozí. Ak Ti môžem poradiť, odmontuj ju a ak Ti to pôjde, tak fajči cez pliešok samotný. To Ti však asi nepôjde, nakoľko pôjde priveľa vzduchu. Ale ver mi, vždy lepší alobal, ako príliš vysoká teplota. A tomu pliešku by som tiež neveril, fajčil osm cez neho dosť dlho, ale teplo ho zdeformovalo a začal sa doslova šúpať!!! Na to bacha.
Príjemné bafkanie

Konečne normál článok
Výskum dokazuje, že fajčenie vodnej fajky, ktoré trvá okolo 45 minút prináša 36 krát viac dechtu, 15 krát viac oxidu uhoľnatého (CO) a 70 % viac nikotínu ako jedna cigareta. Táto štúdia sa však dostala pod silnú kritiku, pretože používali nerealisticky vysoké teploty pre tabak (600 až 650 stupňov Celzia) a používaním ľubovoľných hodnôt pre stupeň dechotvej filtrácie. Tieto nepresnosti ľahko prinášajú skreslené výsledky, pretože karcinogénne a toxínové stupne pre dym sa so zvyšovaním teploty dramaticky zvyšujú (Wynder 1958). Bežne by sa mali hodnoty teploty pohybovať okolo 100 až 150°C (Chaouachi K: Patologie associate all'uso del narghile). Následky týchto nízkych teplôt na dechte nič nedokazujú, aj keď Chaouachi indikuje, že decht bude menej škodlivý.
Iné výskumy indikujú, že fajčenie vodnej fajky môžu eliminovať komparatívne riziko vzniku rakoviny, avšak väčšina štúdií nepoužíva nezvratné dôkazy (Hoffman, Rakower, Salem 1983 and 90, Gupta Dheeraj 2001, Tandon 1995, Lubin 1992, Hazelton 2001, Stirling 1979). Hladina oxidu uhoľnatého vytvoreného počas fajčenia vodnej fajky sa veľmi odlišuje závisaic od typu používaného uhlíka. Avšak existuje výrazný rozdiel v oblastiach s absorbciou oxidu uhoľnatého, kde cigarety majú výrazné následky viac na malé respriačné trakty a vodné fajky na hlavné dýchacie cesty (Bakir 1991, Kiter). Znamená to zníženie pomeru FEV (Forced Vital Capacity- nútená životna kapacita- je tocelkové množstvo vzduchu, ktoré sa dá násilne vydýchnuť po úplnom nadáchnutí, merané v litroch) ku FEV1/FVC (FEV1 - Forced Expiratory Volume in 1 Second- Nútený výdychový objem za jednu sekundu- je to množstvo vzduchu, ktoré sa dá násilne vydáchnuť za jednu sekundu, merané v litroch. FEV1 / FVC – pomer FEV1 ku FVC, u zdravých dospelých ľudí je to aproximatívne 75 až 80 %) porovnaný s cigaretami, čo je menej škodlivé pre dýchacie cesty (na dlhú dobu). Avšak nesmie to byť považované ako menej škodlivá verzia fajčenia cigariet.
Bylinkový sirupový roztok, čoho fajčenie obsahuje nikotín oxidu dusnatého (NO) a decht oxidu dusnatého (0% každého). Toto je najbezpečnejší spôsob fajčenia a stále obsahuje rovnaké arómy, ale bez nikotínu, čo práve dodáva tabakový sirupový roztok. SOEX (http://www.soex.com/herbalbidi.html) je známa obchodná značka, ktorá poskytuje bezpečné fajčenie. Neexistujú žiadne vedecké štúdie, ktoré by dokazovali, že bylinkový sirupový roztok (bylinková vodná fajka) škodí zdraviu. SOEx však neposkytuje ingrediencie obsahnuté v bylinkovej vodnej fajke a fajčenie byliniek nebolo dokázané bezpečenjšie ako fajčenie tabaku.
Výskum dokazuje, že fajčenie vodnej fajky, ktoré trvá okolo 45 minút prináša 36 krát viac dechtu, 15 krát viac oxidu uhoľnatého (CO) a 70 % viac nikotínu ako jedna cigareta. Táto štúdia sa však dostala pod silnú kritiku, pretože používali nerealisticky vysoké teploty pre tabak (600 až 650 stupňov Celzia) a používaním ľubovoľných hodnôt pre stupeň dechotvej filtrácie. Tieto nepresnosti ľahko prinášajú skreslené výsledky, pretože karcinogénne a toxínové stupne pre dym sa so zvyšovaním teploty dramaticky zvyšujú (Wynder 1958). Bežne by sa mali hodnoty teploty pohybovať okolo 100 až 150°C (Chaouachi K: Patologie associate all'uso del narghile). Následky týchto nízkych teplôt na dechte nič nedokazujú, aj keď Chaouachi indikuje, že decht bude menej škodlivý.
Iné výskumy indikujú, že fajčenie vodnej fajky môžu eliminovať komparatívne riziko vzniku rakoviny, avšak väčšina štúdií nepoužíva nezvratné dôkazy (Hoffman, Rakower, Salem 1983 and 90, Gupta Dheeraj 2001, Tandon 1995, Lubin 1992, Hazelton 2001, Stirling 1979). Hladina oxidu uhoľnatého vytvoreného počas fajčenia vodnej fajky sa veľmi odlišuje závisaic od typu používaného uhlíka. Avšak existuje výrazný rozdiel v oblastiach s absorbciou oxidu uhoľnatého, kde cigarety majú výrazné následky viac na malé respriačné trakty a vodné fajky na hlavné dýchacie cesty (Bakir 1991, Kiter). Znamená to zníženie pomeru FEV (Forced Vital Capacity- nútená životna kapacita- je tocelkové množstvo vzduchu, ktoré sa dá násilne vydýchnuť po úplnom nadáchnutí, merané v litroch) ku FEV1/FVC (FEV1 - Forced Expiratory Volume in 1 Second- Nútený výdychový objem za jednu sekundu- je to množstvo vzduchu, ktoré sa dá násilne vydáchnuť za jednu sekundu, merané v litroch. FEV1 / FVC – pomer FEV1 ku FVC, u zdravých dospelých ľudí je to aproximatívne 75 až 80 %) porovnaný s cigaretami, čo je menej škodlivé pre dýchacie cesty (na dlhú dobu). Avšak nesmie to byť považované ako menej škodlivá verzia fajčenia cigariet.
Bylinkový sirupový roztok, čoho fajčenie obsahuje nikotín oxidu dusnatého (NO) a decht oxidu dusnatého (0% každého). Toto je najbezpečnejší spôsob fajčenia a stále obsahuje rovnaké arómy, ale bez nikotínu, čo práve dodáva tabakový sirupový roztok. SOEX (http://www.soex.com/herbalbidi.html) je známa obchodná značka, ktorá poskytuje bezpečné fajčenie. Neexistujú žiadne vedecké štúdie, ktoré by dokazovali, že bylinkový sirupový roztok (bylinková vodná fajka) škodí zdraviu. SOEx však neposkytuje ingrediencie obsahnuté v bylinkovej vodnej fajke a fajčenie byliniek nebolo dokázané bezpečenjšie ako fajčenie tabaku.
-
miki690
Medium Professional
Alobal - podla mna by to nemalo byt take strasne skodlive, ked sa alobal bezne pouziva pri peceni jedal v rure, pripadne sa dava priamo do ohna
Azbest -
azbest je karcinogenna latka, problem nastava pri vdychovani jeho dciastocok, ale posobenie tepla na uvolnovanie karcinogenov nema vpliv. Ale to ze sa ciastocky azbestu uvlnia pri pouziti namiesto alobalu je viac ako pravdepodobne. Naviac zrejemneexistuje azbestova mriezkja vhodneho tvaru a velkosti.... aj keby tak by som to neskusal

Funny man: zase clanok co nam vela nepovedal, je tazke si vybrat ci to skodi alebo nie lebo stale vyjde nejaky novy clanok, co hovori opak ako predchadzajuci je to 50 na 50. Ale urcite netreba ratat skor s tym ze to skodi ako ze nie.
Btw: mam psychicku zavislost na vodne fajky od prveho oskusania
Azbest -
Funny man: zase clanok co nam vela nepovedal, je tazke si vybrat ci to skodi alebo nie lebo stale vyjde nejaky novy clanok, co hovori opak ako predchadzajuci je to 50 na 50. Ale urcite netreba ratat skor s tym ze to skodi ako ze nie.
Btw: mam psychicku zavislost na vodne fajky od prveho oskusania
-
vivaSlovakia
Guru wannabe
vacsinou kazde spalovanie a nasledne dychanie sposobuje mensiu kapacitu pluc, a vselijake ine skody.. ak je to pravidelne / casto nepravidelne..Flinstone napísal:Ja som pocul o skodlivosti vodnej fajky a vrajze to sposobuje znizovanie kapacity pluc ... ale inak fajcim vodnu fajku aj ja s priatelmi vacsinou bud doma alebo v cajovni ale zas aby som to mal kazdy den v ustach nie to sa stane raz za cas ale mne pridava na skodlivosti hlavne to ze som fajciar
a hadam o tom ze v cigeratach je priamy kontakt spalovania ani nemusim hovorit ... oproti vodnej fajke
-
jin
VIP
Funny_man: Čo plynie z toho článku? Že závisí na množstve ingrediencií, uhlíku, alobalu, tabaku, filtri (vode) - ergo sa nedá kategoricky určiť škodlivosť VF. Ale škodlivá je - to jasné je. Ten článok nie je Alfa et Omega...
miki690: Bral si pri tom alobale do úvahy aj okraje dierok po prepichnutí? Na nich zostávajú nerovnosti a pôsobením tepla sa doslova spaľujú - videl som už pekných pár zhorených (doslova) alobalov... Kurence apod. sú preto vpoho, že alobal iba chráni jedlo pred priamim žiarením ohňa / iného zdroja tepla - nemáš na ňom dierky. Uvažoval som aké by ot bolo neurobiť na alobali žiadne dierky v oblasti, kde je uhlík - len po okrajoch. Že aký by bol prenos tepla
Flinstone: Opäť dva uhly pohľadu. Na jednej strane znižovanie kapacity ničením alveol, na druhej strane posilňovanie dýchania "cez odpor", ktorý kladie voda. Z reálneho života mám potvrdený prípad zvýšenia kapacity - pri plávaní.
miki690: Bral si pri tom alobale do úvahy aj okraje dierok po prepichnutí? Na nich zostávajú nerovnosti a pôsobením tepla sa doslova spaľujú - videl som už pekných pár zhorených (doslova) alobalov... Kurence apod. sú preto vpoho, že alobal iba chráni jedlo pred priamim žiarením ohňa / iného zdroja tepla - nemáš na ňom dierky. Uvažoval som aké by ot bolo neurobiť na alobali žiadne dierky v oblasti, kde je uhlík - len po okrajoch. Že aký by bol prenos tepla
Flinstone: Opäť dva uhly pohľadu. Na jednej strane znižovanie kapacity ničením alveol, na druhej strane posilňovanie dýchania "cez odpor", ktorý kladie voda. Z reálneho života mám potvrdený prípad zvýšenia kapacity - pri plávaní.
-
jin
VIP
http://www.smokeshop.sk/shop.php/produc ... nie-tabakubrainwirm napísal:jin pocuj ta melasa.. to je trstinova melasa? alebo chmelova? ovocna? medova? melasy su rozneci je to jedno? myslim ze ta v lekarni je trstinova..
Šecko možné
-
Flinstone
Light Professional
No ja som 2 roky chodil na plavanie a vydrzal som pod vodou 1:33 a teraz nezadrzim dych ani na minutujin napísal:Funny_man: Čo plynie z toho článku? Že závisí na množstve ingrediencií, uhlíku, alobalu, tabaku, filtri (vode) - ergo sa nedá kategoricky určiť škodlivosť VF. Ale škodlivá je - to jasné je. Ten článok nie je Alfa et Omega...
-
mOrBiDuSone
Novice
Alobal
nedalo mi neodpovedat ... alobal uvolnuje neziaduce svinstvo pri 600- 700 stupnoch , uhlik vo fajke dosahuje nanajvys 150 stupnov , uz aj keby sa nieco uvolnovalo je to uplne minimalne a voda to prefiltruje (pre vetsiu istotu odporucam pouzivat par kvapiek alebo lyzicku kyseliny citronovej do vody )
co sa vseobecne skodlivosti tyka myslim si ze je to neskodne , nikto nedokazal skodlivost vodnej fajky ako takej (iba pri nerealnych teplotach ...pozn. vid wikipedia) a ak si aj tak myslite ze je fajka skodliva skuste nedehtove nenikotinove tabaky SOEX
co sa vseobecne skodlivosti tyka myslim si ze je to neskodne , nikto nedokazal skodlivost vodnej fajky ako takej (iba pri nerealnych teplotach ...pozn. vid wikipedia) a ak si aj tak myslite ze je fajka skodliva skuste nedehtove nenikotinove tabaky SOEX
-
jin
VIP
Re: Alobal
Krásne si trepol!!mOrBiDuSone napísal:uhlik vo fajke dosahuje nanajvys 150 stupnov ,
Skús si niekedy dať ruku nad dva rozpálené kokosáky s tarbušou
-
Silmer
Darca
morbidusone asi cital wikipediu ..vid
http://sk.wikipedia.org/wiki/Vodn%C3%A1_fajka m precitajte si clanok
to jin: kolko moze mat potom podla teba teplota uhliku? resp. je velky rozdiel medzi teplotou uhliku a kokosaku?
to jin: kolko moze mat potom podla teba teplota uhliku? resp. je velky rozdiel medzi teplotou uhliku a kokosaku?
-
vivaSlovakia
Guru wannabe
uhlik moze dosiahnut teplotu aj 600 °C ... privodom kyslika sa zvysujeSilmer napísal:morbidusone asi cital wikipediu ..vid
100 - 150 °C sa pali tabak v korunke, preto je to menej skodlive
//gangy, trocha offtopic... to hod radsej do temy vodne fajky
-
mOrBiDuSone
Novice