Kompatibilita programov

Všetko ohľadom Linuxu...
supermario
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Kompatibilita programov

Príspevok od používateľa supermario »

ahojte, štartujem práve s linuxom takže sa veľmi nedivte...
bude mi program, ktorý beží napr. na Mandrive fungovať aj na Ubuntu, Debiane atď na 100%? alebo jednotlivé verzie linuxu sú viacmenej grafické nadstavby linuxu? možno sem tam s rozdielnymi funkciami?
druhá vec: všade som sa dočítal, že je možné mať dva systémy (win+lin) je však možné mať tieto systémy na dvoch HDD a to tak, že pri štartovaní si vyberiem z ponuky, ktorý systém a potom mi vlastne natiahne systém z HDD1 alebo HDD2? ale tak aby som nemusel ísť cez BIOS! linux by som chcel dať na HDD2 (sekundárny)... :oops:

thx...
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

ad 1) neporadím
ad 2) Áno, určite sa to dá. Najskôr si nainštaluj Windows na HDD1 a priprav si disk HDD2 a následne inštaluj Linux. Pri inštalácii Ťa vyzve, kde nainštalovať a či chceš súčasne mať aj viac systémov. Podobne ako pri inštalácii XP aj tu vyber, resp. naformátuj partíciu. Následne by Ti malo nainštalovať aj nejaký zavádzač (GRUB, LILO), ktorý pri spustení systému čaká nejakú dobu (akú si nastavíš) na Tvoju voľbu OS a ak nič nezadáš, tak sa spustí defaultne nastavený systém (ako si nastavíš). :)
Cesar
Addict
Addict

Re: Kompatibilita programov

Príspevok od používateľa Cesar »

supermario napísal:...
bude mi program, ktorý beží napr. na Mandrive fungovať aj na Ubuntu, Debiane atď na 100%? alebo jednotlivé verzie linuxu sú viacmenej grafické nadstavby linuxu? možno sem tam s rozdielnymi funkciami?
...
Linuxové distribúcie väčšinou používajú tzv. balíčky .rpm alebo .deb, a tieto sa inštalujú z repository-serverov, ktoré sú voľne dostupné, ale na niektorom linuxe to treba manuálne nastvaiť.

Tento systém, keď sa nastaví - automaticky si stiahne aj závislosti vo fome .deb alebo .rpm, len označíš program ktorý chceš a o ostané sa nemusíš starať.

90% alebo asi aj viacej je identických, len je to v inej forme /deb,rpm/, všetko pôjde na hociktorom, ale s nastavenými repozitormi.

ad2) Nainštaluj si Windows keď to nemáš, keď máš tak na druhé HDD spravíš Ext3 oddiel + Linux Swap oddiel a tie si vyberieš pri inštalácii, Grub sa zapíše do MBR harrdisku a hotovo.

Okrem distribúcie si musíš vybrať aj deskopové prostredie, väčšinou sa používa KDE alebo Gnome.
tuti
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa tuti »

k tomu prvemu by som povedal ze ak najdes od toho programu zdrojaky ( pripona .tar.gz alebo nieco podobne) tak nevidim problem preco by to nemalo ist..v pripade ze by si nasiel iba balicky (pripona .rpm) tak to potom bude treba nejaky programcek co to dokaze nainstalovat...dobra sprava je ze su aj v repozitaroch take takze netreba vela hladat :) ...no ale treba ratat aj s tym ze instalaciou zavyslosti u par programoch sa mozes zblaznit
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Záleží to od programu. Jednoduchšie programy (rozumej tie, čo používajú iba základné knižnice) budú (pravdepodobne) fungovať aj na inej distribúcii. Zložitejšie ale pravdepodobne fungovať pravdepodobne nebudú.
Každá distribúcia má oficiálne aj neoficiálne stránky s balíčkami, takže nebude problém zohnať verziu programu/knižnice priamo pre tvoju distribúciu Linuxu.
supermario
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa supermario »

vďaka ľudia, budúci týždeň (keď mi príde nový HDD) idem rozbehnúť UBUNTU Feisty Fawn a dúfam, že všetko bude OK...

nice day :twisted:
Napísať odpoveď