Staviame wifi Siet

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
midnight_man
Guru
Guru

Staviame wifi Siet

Príspevok od používateľa midnight_man »

Kedze sa tu objavuju prispevky typu .ako na wifi siete..a dost casto mi ludia kaldu otazky ako na to rozhodol som sa ze spisem strucny navod :) alebo postupy ako sa pripojit na net,spravit si siet..pomocou wifi...mozno to niekomu pomoze:
Pisem sem navod ako si postavit vlastnu Wifi siet :) alebo sa informovat co vsetko je potrebne pre zapojenie Mikrowlnneho internetu(wifi)..kedze dnesne firmi vedia pytat nehorazne sumy za pripojenia a naklady su v niektorych vpripadoch mozno polovicne..

1.) Staviame siet PC - PC (cize 2 pc bezdrotovo spojene) v pripade ze sa chcu dvaja chalani po sieti hrat quake :D alebo nieco podobne

1.)Bude nam treba 2x acces point(je mozne kupit aj Wifi kartu ktora sa vklada do PCI slou v PC ale kedze anteny su vacsinou na strechach s technickeho hladiska je lepsie AP)
Ceny acces pointov sa v dnesnej dobe pohybuju od dakych 800-1200sk tieto lacnejsie verzie bohate stacia na ucel ktory tu popisujem napr:
http://www.i4wifi.cz/?cls=spresenttrees&strid=405 mozete si tam vybrat AP ake len chcete a podsatne lacnejsie ako u nas..ja berem vsetky komponenty od nich

2.)Bude nam treba antenu...velkost a nasledne aj cena anteny zavysi od toho ako daleko su vzdialeny 2ja klienti..pre upresnenie doma mam 24Db antenu Csat a idem s nou cca 2-3km..ta antena prakticky nema co robit :) ale vtedy som zacinal a tak som radsej silnejsiu kupil...alebo v robote mam 19Db antenu http://www.agem.sk/?cmd=tovar_detail&product=4771912 a s tou idem asi 4-5 km..a uplne v pohode.. toto su smerove anteny na vacsie vzdialenosti..na mensie vam staci aj panelova antena ktora je podstatne lacnejsia
http://www.i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=359 v pripade malej anteny nieje nutne kupovat redukcie...proste zasrobujeme konektor kabla anteny do acces pointu...pri velkej antene je nutne kupit redukciu:
http://www.i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=60
Upozornenie: anteny musia byt otocene rovnako aby sedela polarizacia! cize ci treba mat rovnako otocene ak je vyvod s kablikom v rohu anteny tak si napr dajte kablikom zospodu obe..inac sa moze stat ze vam to nepojde

3.) Finalne upravy...zasrobujeme antenu do acces pointu...acces point strcime do zasuvky...este je nutne spojit acces point s PC teda ethernetovym UTP alebo STP kablom v priapade tahania kabelaze v priestoroch kde nieje rusenie staci UTP cca 9sk/meter + koncovky
NEZABUDNITE ZE TOTO TREBA SPRAVIT NA OBOCH STRANACH
Vysledok by mal vyzerat nasledovne:
Obrázok
Pri smerovych antenach je samozrejme doporucena vzdialenost vacsia.
Nastavenie ACCES pointu a PC pre PC - PC
Teraz prideme k samotnemu nastaveniu Acces pointu a adries v PC..kedze uz mame hardware spravne pripojeny k PC prve co spravime je ze si otvorime manual k Acces pointu a pozreme si jeho defaultnu IP adresu kedze do WEB nastavenia acces pointu (dalej ako AP) sa mozeme dostatl len v pripade ze sa nasa IP adresa PC rozhranim zohduje s IP adresou AP napr:
PC - 192.168.0.10
AP - 192.168.0.110
Cize napr AP ovis ma defaultnu IP adresu 192.168.100.252. tak si otvorime sietove pripojenia a nastavime si IP adresu napr na 192.168.100.10
Obrázok
dame OK ..teraz si otvorime prehliadac a napisem tam 192.168.100.252 ak sme dobre nastavili svoju IP ap nam vyhodi okienko s menom a heslom.. aj meno aj heslo napiseme admin admin (pozor niektore ap mozu mat nieco ine..treba pozret do manualu) po zadani spravnych udajov sa nam otvori WEB rozhranie acces pointu napr:AP ospravedlnujem sa ze ten link este nieje kompletne funkcny ..budem sa snazit to doriesit ;)
Ked mame otvorene rozhranie v prvom rade si musime nastavit IP adresu acces pointu, Zmenu najdeme v polozke TCP/IP setiings (kedze kazde AP ma inu grafiku a ine nastavenia je to tazko dako zovseobecnit) najdeme si tie nastavenia a tam kde je 192.168.100.252 prepiseme to na adresu aku chceme napr 192.168.0.200 dame ok...AP sa restartuje...teraz nam nepojde WEb rozhranie cize sa musime vratit spatne k zmene IP nasho PC vymenime ju napr na 192.168.0.10.Vratime sa spat k nastaveniu AP.Najdeme si tam niekde ponuku v ktorej bude na vyber
AP
AD HOC
Client
je to niekde vo wireless settings.v nasom pripade vybereme AD HOC.dame ok.ap sa nasledovne restartuje.Daleh zmenime SSID standardne to bude typ ap napr AIRLIVE 5460 zmenime si to napr na LAN1 alebo na daky nazov vasej siete...dame ok..ap sa restartuje.Zakladne nastavenie AP by malo byt hotove mame IP a mod AD HOC v ktorom bude AP pracovat..teraz sa presunieme k PC cislo 2..postupujeme rovnako len pri Zmene IP acces pointov a PC dame ine cisla napr ak bol prvy acces point 192.168.0.200 tak tento druhy bude 192.168.0.250 a ak bol prvy PC 192.168.0.10 tak druhy bude 192.168.0.20 (napr) akonahle spravime toto na oboch acces pointoch mali by sa sami pripojit a skuska vyzera asi tak ze si dame start-spustit-CMD napiseme ping a IP adresu AP ktory je na druhej strane napr ping 192.168.0.200 ak nam zacne pingovat a bude ze odozva xx ms tak je to v poriadku ...zvladli ste to..ak napise BEZ ODOZVY tak je nieco zle :) (o sifrovani cez WEP budem rozpravat neskor)

2.) Staviame siet dvoch a viac PC (v tomto pripade sa budeme venovat vacsej stave siete ktora je samozrejme financne narocnejsia ale je viac pouzivata a rozsirena v mestach,dedinach...pravdepodobne to vyuzije len malo ludi ale uz ked nic tak aspon budete vediet ako to funguje :) so sa hardwaru tyka jedine navyse co nam tu treba je Vsesmerova antena a jedno AP navyse samozrejme ze pri takychto pripadoch vsesmerove anteny niesu napojene na AP ale na niektory s ROUTERBOARDOV ktore davaju moznost manazovat klientov spravovat internetove pripojenia a mnoho dalsich veci(tot vbuducnosti tema "spravujem,spravuješ,spravujeme siete") ako som povedal v tomto pripade sa jedna o jednoduchu siet bez internetoveho pripojenia cize ziadne routre a podobne ;)..
Krok1:
Prakticky vsetko nam ostava z prveho bodu meni sa len skutocnost ze mozno bude treba namiesto panelovych anten pouzit smerove anteny kedze to uz mozno budu vacsie vzialenosti.(Zase treba davat pozor na polarizaciu podla toho aka je vsesmerova antena Vertikalna/Horizontalna tak si musite natocit aj vy klientsku antenu o 90° podla potreby :) tak a teraz prejdeme k praktickej casti..mame 3 domy a jeden kopec(kludne to moze byt iny bod na ktory priamo vidia setky 3 domy) zacneme vsesmerou antenou.Vsesmerovu antenu je nutne namontovat na vyssie miesto tak aby bola jej ucinnost co najvacsia mozno aj preto ze v buducnosti sa budu chciet pripajat aj iny useri.namontujeme antenu..nezabudajte ze nam treba redukcny pigtail kedze antena ma velky konektor (spoj je dobre zaizolovat izolacnou paskou aby nezhrdzavel) zapojime antenu do PC(popripade notebooku ak sme niekde kde nebude PC a nam treba len nastavit AP) podla bodu 1 ..meni sa len to ze namiesto modu v ktorom bude ap pracovat nedame AD HOC ale AP cize AP sa bude spravat ako pristupovy bod, samozrejme zase si dame SSID(nazov siete) aky chceme :) v tomto pripade je k veci aj sifrovanie ktore zabrani nechcenym uzivatelom aby sa pripajali na nasu siet.odporucam siforvanie nastavit az potom ked to faksi bez sifrovania,,potom sa tazko hladaju zavady :)ked mame nastavene AP na vsesmerovej antene (Nastavili sme mod AP,SSID,IP adresu apcka) a antena smelo vysiela signal v 360°
Krok2:
Mozeme sa pribrat do montovania klientskych anten (Dom1,Dom2,Dom3)
V dome 1(ratam ze uz mate namontovanu antenu zapojene AP a uz len popisem nastavenia AP...v tomto pripade si v AP mod zvolime moznost CLient cize budeme clientom..po zvoleni tejto moznosti a restartovania AP si najdeme v AP moznost "SITE SURWEY" po kliknuti nam AP vypise vsetky dostupne WIFi siete v dosahu anteny ktora je na streche..ak je antena spravne natocena na to vsesmerovu mal by sa tam objavit nazov(SSID) ktore sme zadavali v predoslom kroku..objavi sa nam tam este MAC adresa ap,kanal, a sifrovanie pri ktorom by malo byt napisane "NO" kedze je vypnute teraz nam staci uz len oznacit najdenu siet a stlacit "CONECT" po restarte by sa v statuse AP malo objavit "CONNECTED" tym padom sme spravne vsetko nastavili s tuto proceduru prevedieme aj v dome 2 a 3 len s tym rozdielom ze IP adresy acces pointov budu rozdielne...Troska k tym IP adresam aby v tom nebol zmatok ;) :
Dom1-PC v dome 1 bude mat IP 192.168.0.1 a AP v dome 1 zase 192.168.0.101
Dom2-PC v dome 2 bude mat IP 192.168.0.2 a AP v dome 2 zase 192.168.0.102
Dom3-PC v dome 3 bude mat IP 192.168.0.3 a AP v dome 3 zase 192.168.0.103
Vsesmerova antena(AP)-IP adresa AP na antene moze byt hocijaka je to "hlavne" ap takze napr. 192.168.0.250
Vysledok by mal vyzerat nasledovne:
Obrázok
Ak sme vsetko zvladli vsetky PC su teraz spolu na lokalnej sieti ale co? Problem..niekdo pride a conectne sa na nasu siet bez toho aby musel obchadzat dake hesla alebo podobne veci...tak ak nam toto funguje prejdeme k sifrovaniu signalu pomocou WEP kluca.Nieje to nic tazke proste si otvorime nastavenia ap...najdem si tam sifrovanie...bude sa tam spominat WEP a budu tam moznosti Key1 key2 atd...vsimajte si iba key1 a napiste tam dake cislo..dlhe cislo aspon 10 miestne ktore si zapamatajte alebo napiste..nic viac nemente..a dajte ok..toto postupne napiste do AP v dome 1,2 a 3. Nasledne aj do AP pri vsesmerovej antene.po zadani WEp na hlavnom AP by nam vsetky 3 ap v domoch mali pisat status CONNECTED a uz mozete byt spokojny ze vasa siet je chranena :)

Postupne pribudnu casti ako
3.)Pripojenie na internet pomocou Wifi
4.)Domaca Wifi siet pre notebook, alebo nebudem behat s UTP kablom za zadkom
//v pripade ze je tam nieco zle alebo som sa niekde pomylil kontaktuje ma cez SZ opravim ;)
midnight_man
Guru
Guru

2.) Wifi pripojenie(Internet)
Kedze v tejto dobre je wifi pomerne dost rozsirene.Internetovi providery pomali coraz viac pripajaju klientov pomocou WIFI..odlahlejsie casti miest...dediny..vsade kam sa pozreme vidime na strechach, kominoch .same anteny.Tak sa podme pozriet za co vlastne platime providerom tolke tisice za pripojenie(niekedy su tie tisice na mieste inokedy zas nie)
Co nam treba na pripojenie ? je to Klasika ....treba nam Antenu,pigtail,ACCES POINT,a dake tie metre UTP kablika :)...k tejto casti ani nieje moc co pisat kedze provideri si vacsinou tieto veci robia sami a klient s tym nema zaidnu robotu.No predsalen keby sa nasiel niekdo kdo by si to chcel spravit sam:
http://www.agem.sk/?cmd=tovar_detail&product=4771912
http://www.agem.sk/?cmd=tovar_detail&product=9690739 - kedze za cenu toho AP sa da inde kupit poriadny router..podla mna su agem ceny apcok strasne vysoke..mozete si vybrat iny AP:
http://www.i4wifi.cz/?cls=spresenttrees&strid=405
samozrejme nam treba daky ten pigtail kedze sa jedna o velke anteny na zvycajne velke vzdialenosti...pripojenie ANTENA-AP-PC som popisoval v predoslych krokoch .meni sa len to ze ao bude nastavene ako Client to je pre vas vsetko ostatok treba zavolat providera aby vam prisiel nastavit WEP,IP adresy,DNS atd atd..ale jednoznacne vas to vyjde lacnejsie ako keby ste do dali robit providerovi (aspon u nas je to tak..neviem ako inde)
3.) Domaca Wifi siet pre notebook
Kupili ste si notebook? mate net? a chcete net aj na notebooku? problem je ten ze nechcete za sebou vlacit UTP kabel...je to jednoduche.Kupime si AP za par korun spravime si bezdrotovu siet :).je par mozsnoti ako na to..
1.) Ratam ze nemate doma switch a mate jeden UTP kabel v desktope
2.) Je nutne kupit AP..a teraz
a) Ak je provider ochotny vam pridelit druhu ip adresu na notebook tak vam staci proste kupit AP(najlepsie s 2xLAN aby ste nemuseli kupovat switch proste nastavit ap ako AP,nastavit mu IP(je jedno aku,ale musi byt v rozhrani ako budete mat na notebooku) nastavite IP aku vam prideli ISP aj na book a hotovka
b) Problem nastava vo chvily ked ISP nieje ochotny pridelit dalsiu IP a bude pytat peniazky kedze budete mat "2 internety" nestava sa to casto no riesil som aj take problemi..v tom pripade to zacina byt financne troska narocnejsie a technicky taktiez.Je nutne kupit router(cize ap ktore vie routovat).Poroz si davajte ked budete kupovat AP ak vas provider prideluje internet aj na MAC adresy bude nutne zmenit MAC adresu acces pointu tak ked ho budete kupovat overte si ze sa da nastavit lubovolna MAC.

Tak ked uz mame router doma.v prvom rade si odpiseme IP,MAC,branu,a DNS ktore mame na desktope cize na pc na ktorom nam ide net.pripojime si router k PC a zmenime jeho mac adresu na taku aku ma PC(ak provider neblokuje MAC tak toto odpada) nastavime mu IP taku aku sme mali na desktope,nastavime GATEWAY ako branu ktoru sme mali predtym(teraz som si nie isty co s DNS ale aptaku moznost nemaju a vacsinou to nebolo nutne kedze DNS a brany su rovnake) nastavime si server DHCP vypiseme vsetko co to od nas chce cize rozhranie ktore bude pridelovat ak provider pouziva
192.168.0.100 tak na DHCP dame napr
192.168.1.1-192.168.1.3 to znamena ze ap prideli max 3 ip adresy 1-3 rozhranie je ine cize za acces point mozeme schovat tolko PC kolko chceme bez toho aby sme od providera ziadali povolit niektore z IP adries..problem je ze niektore AP routuju ale iba na WIFI cize ako pripojime desktop? ktory nema moznost pripojit sa bezdrotovo? jedna mozst je ze kupime USB wifi kluc a pripojime si aj desktop cez wifi alebo pri kupe routra budeme pozerat na to ci vie routovat aj na LAN(RJ45),POZOR! nie na vsetkych!! ak ma napr 4 LAN porty tak by mal routovat na troch a 4ty by mal byt akoze vstup na ktorom nebude routovat lebo by sa mohlo stat ze hocikdo na sieti by si nastavit prideli IP automaticky a vas router by mu z radostou pridelil IP a bol by v tom zmatok.
Este upozornujem ze je dobre nastavit WEP na wireless rozhrani kedze router bude pridelovat IPcky na poziadanie aby sa nestalo ze budete robit Hotspot :D

PS: // Provideri necitajte :D
mishenko
King
King
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mishenko »

Sice nic pre mna, ale pekne, ze sa tu dakto na fore chyta takychto veci. Prihodim linky na daco obdobne, ale dost laicke.

Rozviňte svůj Internet aneb Malé domácí WiFi (1/2)
Rozviňte svůj Internet aneb Malé domácí WiFi (2/2)
midnight_man
Guru
Guru

;) len tak som si to precital a "TL-WR542G však nedokáže pracovat v tzv. klientském režimu" toto ma dost pobavilo :lol:
Napísať odpoveď