Správa linux servra na dialku

Všetko ohľadom Linuxu...
nitrox
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Správa linux servra na dialku

Príspevok od používateľa nitrox »

Viete mi niekt poradť, ako sa dá spravovať linux server, ktorý ne súčasťou siete, ktorá má svoj vlastný server s verejnou IP. Ten konkrétny server, ktorý chcem spravovať je súčasťou tejto siete, ale nemá verejnú IP adresu.

Príklad :
Server je u nás na dedine, pripojený do siete, ktorá je pripojená na internet, a ja ho chcem spravovať so školy(intraku) alebo práce.

A ešte jedna vec: ak j etakýto server súčastou LAN siete a chcem ho v tejto sieti spravovať z win PC ale v grafickom rozhraní, je to možné ???
Príklad|:
Server je súčasťou LAN školskej siete a ja som pripojený cez Putty, tak to ide, ale chcem aj xserver, a nie iba konzolu. Je to možné na servry je Suse 10.0
Ak sa to dá, PLS poradte ako.
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

na serveroch nebyva zvykom nainstalovane graficke prostredie. no ak tam je, tak VNC by malo stacit. zvysok cez SSH
ppt
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ppt »

K tej prvej otazke:
Ak mas moznost, zeby ti provider naforwardoval port 22 (alebo aj iny) na tvoj server, tak potom budes mat pristup cez SSH na server zvonku (z internetu). Druha moznost by mohla byt VPN. Teda ak mas v skole, na intraku PC s verejnou IP, tak vytvoris medzi tym PC a serverom VPN tunel. (prakticky som to neskusal, takze viac ti k tomu neviem poradit, len hovorim, ze taka moznost je :) )
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

port forwarding alias NAT nefunguje s VPN tak ruzovo ako by sa mohlo zdat. to je vraj o dost zlozitejsie. takyto sposob podporuje len malo routrov. vraj na tunel treba mat verejnu IP na oboch stranach alebo to robit cez nejaky iny server (neviem akym sposobom). tymto chcem len povedat, ze NAT a VPN nejdu prilis k sebe ;)
Piti
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Piti »

na tom servery co ma verejnu IP rozbehat OpenVPN server a ten server co je na tej druhej sieti a nema verejnu IP do tej VPN pripojit...neni to vobec zlozite....staci pozriet par manualov na nete...a je to zbuchane za cca 10-20minut...
konfiguraciu doporucujem cez ssh.
Robert
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Robert »

ale chcem aj xserver, a nie iba konzolu. Je to možné na servry je Suse 10.0
To je dost jednoducho mozne, na serveri musis mat instalovane tie x-aplikacie, ktore chces pouzivat. Samotny X-Server nepotrebujes, lebo ten bezi na pracovnej stanici. Tam mozes pouzit napr. X-Win 32 pre prostredie Windows.

Na rozbehanie X-Windows nepotrebujes ziadne specialne forwardovanie portov - staci, ked mas rozbehane obycajne SSH. Napr. Putty ma funckiu X11 forwarding, ktora dokaze tunelovat X Windows cez SSH spojenie. Akurat to treba vsetko ponastavovat, ale je to relativne jednoduche. Mam to vsetko vyskusane, funguje to dobre.
na serveroch nebyva zvykom nainstalovane graficke prostredie. no ak tam je, tak VNC by malo stacit. zvysok cez SSH
Ani ho nepotrebuje.
Napísať odpoveď