caute, ako je jasne z nazvu temy..
..zaujimalo by ma ci tu je niekto fotograf/ kameraman povolanim. kde ste studovali, ci je dobre uplatnenie, a tak..
a ake ma take povolanie podla vas buducnost..
da sa napr dobre uplatnit v reklame / mode / ... aj na slovensku?
je konkurencia velka?
Nuz myslim ze jednak povolanie fotograf kameraman nie je tuctove povolanie, a ked sa tak na sekundu zamyslim nemyslim ze tu mame tolko geniov, ze by pri priemernom veku fora co je cca 15-16 rokov, mali tento odbor vystudovany....Ale budis.
Myslím že skor sa dá presadit v umeleckom fotografovaní... modu,sporty atd. fotí tolko ludí profesionalne aj amatersky ze je tam sanca na velky uspech a zarobok malá
Pokiaľ by si chcel začať s fotením na tej úrovni, že by si si tým mal zarábať, je dobré mať známych, ktorí by Ti najprv dali job - napríklad nafotiť nejakú ich akciu, alebo podobne. Neskôr nejaké svatby a podobne. Zaregistruješ sa na napr. svatobnom portáli a podľa fotiek si Ťa ľudia vyberú. Ak máš nadanie, študovať to nepotrebuješ, ale počíta sa s maximálnou znalosťou vlastného foťáku a aby si mal dáku tú predstavivosť. Osobne nemám vyštudovanú ani školu, ani sa tým neživím, ale privyrábam si tým...
No treba mat znamych si myslim. Moj otec je profesionalny fotograf uz dlho, mozno 30 rokov. Ale nefoti reklamy ani modu, len klasiky, ako skoly, svatby, pohreby, spolocenske udalosti - na tych sa da zarobit najviac. Foti aj pre univerzity, ked sem pride nejaky prezident a davaju mu medailu, alebo iny vysokopostaveny chlapik tak vzdy to foti moj otec. Ale zarobit na tom sa moc neda, je to len na privyrobenie si. IMHO je lepsie mat stalu pracu, ako stale sa stresovat ze ci bude nejaka akcia v tomto mesiaci, alebo nie. Takze v takejto sfere necakaj zarobky 50k+
lekoklatik napísal:Super
A teraz napis ake to je ci ta to zivi alebo co.
heh no nezivi ma to urcite, ja som po skole sa bol pytat na pracu (mam spse s odborom obraz a zvuk) a dostal som sa tam poznamosti takze som tam teraz externe a chodim natacat nejake akcie momentalne basketbalove zapasy...v lete som robil videoprojekciu na hodokvase atd...samozrejme dostanem semtam nejaku financnu odmenu..ale je to zaujimava praca urcite nie nudna...
c.a.r.n.e. napísal:heh no nezivi ma to urcite, ja som po skole sa bol pytat na pracu (mam spse s odborom obraz a zvuk) a dostal som sa tam poznamosti takze som tam teraz externe a chodim natacat nejake akcie momentalne basketbalove zapasy...v lete som robil videoprojekciu na hodokvase atd...samozrejme dostanem semtam nejaku financnu odmenu..ale je to zaujimava praca urcite nie nudna...
No vidis. Ja som vedel ze to nebude nuda az na ten basket. Skor keby ta poslali dakde zensky zapas v bahne natocit alebo co
Podľa mňa sa v reklamnej/imidžovej/módnej fotke na Slovensku dajú zarobiť pekné prachy! Tam sa už ale treba predierať a dokazovať svoj talent, ale myslím že rôzne editoriály pre ženské časopisy (Eva, Emma etc) sú veľmi dobre platené.
Pokiaľ na to nemáš lakte ale fotíš dobre, môžeš vyskúšať aj fotenie pre royalty-free galérie, napríklad http://www.stockxpert.com/ ponúka 50% z downloadu fotografovi, myslím že na začiatok to nie je zlé. A hlavne je to zaujímavé v tom, že fotku síce odfotíš raz, ale príjmy ti môže generovať donekonečna
lekoklatik napísal:No vidis. Ja som vedel ze to nebude nuda az na ten basket. Skor keby ta poslali dakde zensky zapas v bahne natocit alebo co
ja to vnimam trochu inak..basket je dost akcny a rychly sport takze v tomto sa mi to aj celkom paci i ked basket tiez moc neuznavam..napriklad aj na tom hodokvase ma nebavilo tocit nejake kapely ktore hrali pomale pesnicky a ich vystupenie bolo nudne...ale ked hrali napriklad horkyze slize atd..tak to uz bolo o inom, ovela zabavnejsie....no a ked hrali taki machine head alebo korn tak to bola radost kamerovat (sice za tie dva dni som bol pekne dolamany lebo sme tocili nastriedacku s kolegom a mat pol dna neviem kolko kilovu kameru na pleci neni ziadna sranda)
the duck napísal:caute, ako je jasne z nazvu temy..
..zaujimalo by ma ci tu je niekto fotograf/ kameraman povolanim.
Som, fotograf
kde ste studovali
Na normalnom gympli, ani som ho neukoncil
, ci je dobre uplatnenie, a tak..
a ake ma take povolanie podla vas buducnost..
da sanapr dobre uplatnit v reklame / mode / ... aj na slovensku?
je konkurencia velka?
Ja pracujem v mediach.... buducnost dobra(ak budem dobry aj ja)
Ak máš nadanie, študovať to nepotrebuješ, ale počíta sa s maximálnou znalosťou vlastného foťáku a aby si mal dáku tú predstavivosť. Osobne nemám vyštudovanú ani školu, ani sa tým neživím, ale privyrábam si tým...