preco to rovno nenazvu napalmom? ci to znie strasidelne? to by si "demokraticka" krajina nemohla dovolit? takze len fosforove bomby... a inak nehladali nahodou nieco take v iraku?Tomasito napísal: Myslite, ze za to Izrael ponesie patricnu zodpovednost a sankcie vyplyvajuce z Medzinarodneho prava? IMHO, ani omylom.
Izrael ako hrozba globalneho konfliktu?
-
berynatorko
Medium Expert
Nárok na hrob vo svojej krajine
Nemám rád skoré ranné telefonáty. Vždy, keď v skorých ranných hodinách zazvoní telefón, mám zlé tušenie. Také telefonáty zvyčajne znamenajú nepríjemnú správu, hlavne z domova. A práve taký telefonát som mal koncom minulého roku. Keď zazvonil, zdvihol som slúchadlo s trasujúcimi rukami a s búchajúcim srdcom som počúval hlas svojho brata. „ Naša mamička mala mozgovú porážku a je v kóme, príď čo najrýchlejšie!
Nasadol som na lietadlo jordánskej spoločnosti, ktoré letelo z viedenského letiska do Ammánu. Počas štvorhodinového letu, mi myšlienky chodili po rozume ako spomalený film a modlil som k bohu, aby som zastihol mamičku ešte živú. Moja mamička mala 86 rokov a bola len o necelých šestnásť rokov staršia ako ja. Medzi nami bolo zvláštne puto. Náš vzťah bol priateľskejší ako klasický vzťah medzi synom a matkou. No život k nám nebol milosrdný a oddelil nás od seba.
Bol som za mlada rebelom a odporcom útlaku a bezprávia. A tým som mamičke spôsobil nepokoj a obavy. Viackrát sa na mňa musela smutne a so slzami v očiach pozerať cez väzenské mreže. Neskôr som sa stal, vďaka izraelskej okupácii, večným utečencom a tulákom v cudzích krajinách. Ako palestínska mamička na vlastnej koži prežívala utrpenie svojho ľudu a bola jednou z obetí palestínskej tragédie. Boli časy, keď dvaja jej synovia a jedna dcéra boli v izraelskom väzení. Mnoho členov jej rodiny bolo Izraelčanmi zavraždených. Najmladší syn bol zadržaný a mučený v izraelskom väzení viac než päť rokov. Jej utrpenie vyvrcholilo zavraždením najstaršej dcéry izraelskými vojakmi, čo ju naozaj zlomilo.
Keď lietadlo pristalo na letisku v Ammáne, bolo už neskoro večer. Prišli mi naproti dvaja bratia a švagor. Po tradičnom privítaní, sme nasadli do auta a išli sme rovno do nemocnice. Sestrička mi nasadila sterilnú masku a pustila ma na oddelenie intenzívnej starostlivosti, kde mamička ležala. Maminku som takmer nespoznal, vidiel som len samé prístroje, hadice a trubičky. Nemohol som sa zdržať plaču, a tak som len tak stál a potichu plakal. Cítil som ťažobu strateného detstva, zničenej mladosti a ukradnutého domova. Bolo mi ľúto mamičky, seba a celý svoj ľud. Doľahla na mňa únava z večného putovania po nekonečných cestách.
Ten prudký plač som v sebe zdržiaval už mnoho dlhých rokov. Maminka, som stále tvoje decko. Chcel by som ti prinášať všetky svoje smútky, utiekať sa s nimi k tebe a zložiť ti ich do lona. Ďaleko, ďaleko by som sa ti bežal vyplakať do tvojho náručia.
Odišiel som späť k bratovi a nemohol som celú noc zaspať, trápili ma myšlienky a obraz maminky pripútanej na posteli s hadicami a trubkami. Ráno volali z nemocnice, že mamička sa prebrala a pýta sa na mňa, že sa jej zdalo, že som bol pri nej. Utekali sme do nemocnice a keď som sa k mamičke priblížil, otvorila oči a smiala sa. So slzami v očiach som ju chytil za ruku, pobozkal som ju a začal som jej rozprávať o všetkom a o všetkých a ona sa na mňa usmiala a stisla ruku. Občas slabým hlasom a cez kyslíkovú masku niečo povedala a na niekoho sa opýtala. Rozprával som jej o vnukoch a pravnukoch, o Bratislave a o Slovensku. Mamička mala Slovensko aj Bratislavu rada. Navštívila Slovensko mnohokrát a po každej návšteve hovorila, že sa cítila ako doma. Keď išla cez našu dedinu na prechádzku, ľudia ju pozývali na kávu a nepotrebovala žiadnu reč aby im porozumela. Hovorila: „sú ako naši, majú tie isté problémy a tešia sa z tých istých radostí“.
Neviem ako dlho som tam u mamičky sedel a rozprával, sestrička mi hovorila, že som tam strávil niekoľko hodín. Neviem ani, či mamička ešte počula moje rozprávanie, lebo zavrela oči a znovu odišla do hlbokého spánku, z ktorého sa nepreprala. Ale viem, že spala a na perách mala šťastný úsmev. Než zavrela oči, musel som ju sľubovať, že až umrie, pochováme ju doma, v Palestíne vedľa môjho otca. „Sľúb mi to“, povedala a musel som sľub niekoľkokrát opakovať.
Mamička ležala v súkromnej nemocnici, kde sme platili za denný pobyt dvetisíc dolárov, čo bola veľká suma pre našu rodinu. Privátna nemocnica v Jordánsku takisto, ako v mnohých kapitalistických štátoch je biznis a keď nemáte peniaze, nemáte tam čo robiť. Štátnych nemocníc je málo a sú preplnené tak, že pacienti ležia na chodbách. Privátna nemocnica účtuje nemocničný pobyt týždenne a keď účet nie je promptne uhradený, pacient sa ocitne na ulici.
Naša mamička, ako vdova po ministrovi obrany jordánskej vlády, mala nárok na bezplatné liečenie vo vojenskej nemocnici. Keď som sa na to pýtal svojich bratov, dozvedel som sa, že mamička kartu poistenca z vojenskej nemocnice stratila. Totiž, po vražde mojej sestry izraelskou armádou, zostala mamička v našom dome v Nabluse bez dozoru a opatery, tak sme ju presťahovali k bratovi do Ammánu. Zrejme sa karta, takisto ako aj iné dokumenty, pri sťahovaní stratili.
Keď som sa pýtal svojich bratov, prečo nepožiadajú kópiu karty a ostatných stratených dokumentov, zistil som, že izraelská armáda skonfiškovala všetky dokumenty z matriky nášho mesta a spálila ich do tla. Izraelská armáda spálila všetky dokumenty s osobnými údajmi od obdobia osmanskej ríše až do dnešných čias. A aby bola deštrukcie kompletná, armáda zdemolovala celú obrovskú budovu, postavenú Turkami a dostavanú Angličanmi a neskôr jordánskou vládou, a zmenila ju na prach. Týmto zločinom Palestínci v našom meste Nablusu, stratili všetky osobné údaje vrátane údajov v rodných listoch, úmrtných, dedičných, sobášnych a mnoho iných dôležitých dokumentov.
Zrejme izraelskej armáde nestačilo, že sústavne ničia infraštruktúru Palestínčanov, že systematicky ničia elektrické a vodné zdroje, školy a univerzity, nemocnice a lekárske strediská, mešity a kostoly, cesty a prístavy a v spolupráci s židovskými osadníkmi systematicky vytrhávajú olivovníky aj s koreňmi, ničia úrodu a konfiškujú úrodnú zem. Zrejme táto likvidácia vládcov v Tel Avive neuspokojila a chcú k tomu všetkému Palestínčanom vymazať ich ľudskú pamäť.
Moju mamička nemoc nevládla a vrátila svoju dušu nášmu stvoriteľovi. Ako verní a správni synovia, chceli sme maminkinu túžbu, splniť. Pripravili sme potrebné dokumentácie k prevozu maminkine pozostatky do nášho mesta Nablusu, kde bol už prepravený hrob vedľa môjho otca. Lenže na naše prekvapenie sme zistili, že sa to nedá. Podľa izraelských okupačných úradov totiž mamička stratila nárok na návrat do Palestíny. Vraj prekročila povolenú lehotu k pobytu mimo okupovaných územia a tým sa stratila povolenie k pobytu v svojej krajine. Každý Arab, ktorý odišiel z okupovaných území a potom sa znovu preplahočil späť po vypršaní povolenej lehoty, stratil právo na návrat. Dĺžka povolenej lehoty sa mení podľa nálady izraelských úradov.
Moje mamička neprišla z Ruska ani z Poľska ani z Chazarska. Narodila sa a žila v Palestíne, dávno predtým, než vznikol štát Izrael, ktorý ju obral o nárok na hrob vo svoje domovine.
Organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International vydala výročnú správu o stave ľudských práv na svete za rok 2006, ktorá pokrýva aj činy Izraela a poskytuje informácie, ktoré nie sú západným politikom veľmi po vôli.
Ohľadom izraelskej agresie voči Libanonu AI konštatuje, že „v priebehu konfliktu izraelské sily spáchali závažné porušenia medzinárodných ľudských práv a humanity, vrátane vojnových zločinov“ a ukazuje tiež na nepomer obetí, najmä civilných (43 Izraelčanov k vyše 1 000 Libanončanom). Správa sa zároveň venuje málo známej skutočnosti, že ešte v posledných dňoch vojny a po dohodnutí prímeria izraelské lietadlá na libanonské územie zhodili státisíce tzv. cluster bombs (ide o bomby, ktoré sa po zhodení rozpadnú na menšie časti, ktoré následne často ostanú nevybuchnuté v zemi, teda ich masové používanie má následky podobné ako zamínovanie územia). Tieto sa rozpadli na milióny menších bômb, z ktorých asi milión ostal nevybuchnutý. Na toto doplatilo už 200 ľudí. Napriek viacerým prosbám Izrael odmietol dodať podrobné mapy, kam boli tieto bomby zhodené.
Čo sa týka Palestíny, „izraelské jednotky uskutočňovali časté vzdušné a delostrelecké bombardovania pásma Gazy, často smerujúce do husto obývaných utečeneckých táborov a obytných štvrtí“.
Správa uvádza napríklad prípad, kedy izraelská stíhačka F16 bombardovala dom rodiny Abu Salmiya, kde sa podľa izraelskej armády mal nachádzať významný vodca Hamasu, ktorého nájazd ale nezasiahol (je pravdepodobné, že tam v skutočnosti vôbec nebol). Útok však vyhladil celú rodinu, vrátane siedmich malých detí.
Počet Palestínčanov zabitých izraelskou armádou stúpol oproti predchádzajúcemu roku trojnásobne, no naopak, počet Izraelčanov zabitých palestínskymi ozbrojenými skupinami klesol o 50 %. Pomer mŕtvych Palestínčanov k Izraelčanom je viac ako 30 : 1.
Správa tiež uvádza, že bombardovanie Izraela nepresnými palestínskymi raketami, ktoré napríklad v slovenskom magazíne .týždeň tak radi vyhlasujú pomaly za druhý holokaust, nespôsobuje takmer žiadne straty a v priebehu roka zabili dvoch ľudí.
Denník SME z 23. 5. 2007 zase uviedol, že „postoje organizácie k blízkovýchodnému konfliktu sú tradične skôr propalestínske“.
Organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International vydala výročnú správu o stave ľudských práv na svete za rok 2006, ktorá pokrýva aj činy Izraela a poskytuje informácie, ktoré nie sú západným politikom veľmi po vôli.
Ohľadom izraelskej agresie voči Libanonu AI konštatuje, že „v priebehu konfliktu izraelské sily spáchali závažné porušenia medzinárodných ľudských práv a humanity, vrátane vojnových zločinov“ a ukazuje tiež na nepomer obetí, najmä civilných (43 Izraelčanov k vyše 1 000 Libanončanom). Správa sa zároveň venuje málo známej skutočnosti, že ešte v posledných dňoch vojny a po dohodnutí prímeria izraelské lietadlá na libanonské územie zhodili státisíce tzv. cluster bombs (ide o bomby, ktoré sa po zhodení rozpadnú na menšie časti, ktoré následne často ostanú nevybuchnuté v zemi, teda ich masové používanie má následky podobné ako zamínovanie územia). Tieto sa rozpadli na milióny menších bômb, z ktorých asi milión ostal nevybuchnutý. Na toto doplatilo už 200 ľudí. Napriek viacerým prosbám Izrael odmietol dodať podrobné mapy, kam boli tieto bomby zhodené.
Čo sa týka Palestíny, „izraelské jednotky uskutočňovali časté vzdušné a delostrelecké bombardovania pásma Gazy, často smerujúce do husto obývaných utečeneckých táborov a obytných štvrtí“.
Správa uvádza napríklad prípad, kedy izraelská stíhačka F16 bombardovala dom rodiny Abu Salmiya, kde sa podľa izraelskej armády mal nachádzať významný vodca Hamasu, ktorého nájazd ale nezasiahol (je pravdepodobné, že tam v skutočnosti vôbec nebol). Útok však vyhladil celú rodinu, vrátane siedmich malých detí.
Počet Palestínčanov zabitých izraelskou armádou stúpol oproti predchádzajúcemu roku trojnásobne, no naopak, počet Izraelčanov zabitých palestínskymi ozbrojenými skupinami klesol o 50 %. Pomer mŕtvych Palestínčanov k Izraelčanom je viac ako 30 : 1.
Správa tiež uvádza, že bombardovanie Izraela nepresnými palestínskymi raketami, ktoré napríklad v slovenskom magazíne .týždeň tak radi vyhlasujú pomaly za druhý holokaust, nespôsobuje takmer žiadne straty a v priebehu roka zabili dvoch ľudí.
Denník SME z 23. 5. 2007 zase uviedol, že „postoje organizácie k blízkovýchodnému konfliktu sú tradične skôr propalestínske“.
správa
Situácia na blízkom východe je dosť závažná a neustále sa vyhrocuje. Treba si uvedomiť jedno. táto situácia sa neupokoji kým USA chránia IZrael. Ved nakoniec každý z nás je frajerom ked sa za neho postaví jeden z najsilnejších gigantov sveta a to práve využíva IZRAEL.
Mozno niekoho bude zaujimat viac...Aryan Angel napísal:Správa Amnesty International konštatuje, že Izrael pácha vojnové zločiny
...
Správa sa zároveň venuje málo známej skutočnosti, že ešte v posledných dňoch vojny a po dohodnutí prímeria izraelské lietadlá na libanonské územie zhodili státisíce tzv. cluster bombs (ide o bomby, ktoré sa po zhodení rozpadnú na menšie časti, ktoré následne často ostanú nevybuchnuté v zemi, teda ich masové používanie má následky podobné ako zamínovanie územia). Tieto sa rozpadli na milióny menších bômb, z ktorých asi milión ostal nevybuchnutý. Na toto doplatilo už 200 ľudí. Napriek viacerým prosbám Izrael odmietol dodať podrobné mapy, kam boli tieto bomby zhodené.
...
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Shark NX: Ako zieravina na tele, ktora ti prepaluje kozu, navyse napada aj pluca po vdychnuti. Neskor je mozne ludi lepsie zamerat, pretoze fosfor zlahka svieti. Podobne zakerna latka je aj napalm, ktory sa tiez pouzival vo vojne, ten posobi tiez ako zieravina a nie je ho mozne uhasit vodov. Po pridani vody sa znizuje hustota a tak sa napalm dostava aj tam, kam by sa v hustom stave nedostal. Dokaze dokonca vypalit miernu vrstvu do kovu a plechu, takze mu nie je prekazkou skoro nic. Da sa vyrobit aj doma pomocou mydla a benzinu.
Na co to mírotvůrci potřebují?
Podle informací izraelského deníku Yedioth Ahronoth připravuje jedna izraelská státem vlastněná společnost pro potřeby izraelské armády největší bezpilotní bojový letoun na světě. Letoun se má jmenovat Eitan, rozpětí křídel má mít 26 až 35 metrů a je určen pro lety na velké vzdálenosti a ve velkých výškách. Na palubě má mít několik výzvědných kamer a mnoho raket.
Jistě se, stejně jako já, ptáte, na co potřebuje země, která je prý tak mírumilovná a která má údajně armádu jen pro svoji obranu, něco takového jako špionážní a zároveň bojový letoun s ohromným doletem. Pochopitelné by bylo, kdyby Izrael například vylepšoval své dělostřelectvo, aby mohl lépe likvidovat odpalovací rampy raket, to byl jistě ryze obranná aktivita. Ale výše uvedené parametry chystaného letadla svědčí o tom, že nejde o prvek obranný, ale útočný. I přes neustále omílané řeči o mírumilovnosti Izraele se při pohledu na fakta musíme ptát: proti komu ve skutečnosti bude tento útočný letoun použit? Potřebuje stát, který chce pouze chránit své hranice, špionážní a bojová letadla na velké vzdálenosti?
-
El Bastardo
Light Star
sry za eng...Iraq War launched to protect Israel - Bush Advisor
WASHINGTON, Mar 29 (IPS) - IPS uncovered the remarks by Philip Zelikow, who is now the executive director of the body set up to investigate the terrorist attacks on the United States in September 2001 -- the 9/11 commission -- in which he suggests a prime motive for the invasion just over one year ago was to eliminate a threat to Israel, a staunch U.S. ally in the Middle East.
”Why would Iraq attack America or use nuclear weapons against us? I'll tell you what I think the real threat (is) and actually has been since 1990 -- it's the threat against Israel,” Zelikow told a crowd at the University of Virginia on Sep. 10, 2002, speaking on a panel of foreign policy experts assessing the impact of 9/11 and the future of the war on the al-Qaeda terrorist organisation.
”And this is the threat that dare not speak its name, because the Europeans don't care deeply about that threat, I will tell you frankly. And the American government doesn't want to lean too hard on it rhetorically, because it is not a popular sell,” said Zelikow.
Zdroj: http://ipsnews.net/interna.asp?idnews=23083
Rusko vyzýva Izrael, aby sa držal medzinárodného práva
Rusko vo štvrtok - po správach o údajnom narušení sýrskeho vzdušného priestoru - vyzvalo Izrael, aby rešpektoval medzinárodné právo.
Krajina vyjadrila "výnimočné znepokojenie" po tom, čo Sýria oznámila, že jej armáda vystrelila na lietadlo izraelských ozbrojených leteckých síl, ktoré preniklo do sýrskeho vzdušného priestoru a "zhodilo tam muníciu".
Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov povedal, že tieto správy robia Moskve veľké starosti. "Mimoriadne znepokojivé je to, že ide o Blízky východ - oblasť, kde sa už teraz vyskytujú vážne konflikty a napätia", povedal.
Irán kvôli tomuto incidentu ostro odsúdil Izrael hovoriac, že sa takto snaží vynahradiť si svoje "zlyhanie" vo vlaňajšej vojne v Libanone proti hnutiu Hizbolláh.
Iránsky veľvyslanec v Damašku sa podľa spravodajskej agentúry IRNA spojil so sýrskymi bezpečnostnými predstaviteľmi a povedal im, že "Irán je hotový poskytnúť Sýrii všemožnú pomoc".
Haaretz
http://www.haaretz.com/hasen/spages/901817.html
http://www.vzdelavaci-institut.com/_fil ... 0f6fd61264
Video s ceskym dabingom na stiahnutie
Trochu horsia kvalita zvuku ale to podstatne sa da zachytit, ide tam skorej o brutalitu izraelskych vojakov
Video s ceskym dabingom na stiahnutie
Trochu horsia kvalita zvuku ale to podstatne sa da zachytit, ide tam skorej o brutalitu izraelskych vojakov
Izrael žiada o formálne partnerstvo s NATO
Tak už je to tu !!! Nestačí, že v rámci členstva v NATO hájime niečie záujmy pod ázijským Hindukušom. Teraz sa naše operačné pole zrejme rozšíri aj o výbušný Blízky východ. Už v r. 2005 loboval veľký Dzurindov kamarát J.M.Aznar, bývalý španielsky premier a hlásna trúba istých amerických kruhov v Európe, za prijatie Izraela do NATO. Teraz sa to môže stať realitou. Aká výhoda z toho plynie pre nás? Partnerom nám bude krajina, ktorá svoju existenciu a miesto odvodzuje z náboženských mýtov, ktorá praktikuje na svojom a okupovanom území rasizmus a apartheid, je to spoločnosť totálne militarizovaná, v ktorej má hlavné slovo armáda a tajná služba Mossad. Bude zaujímavé, ako sa tieto fakty zhodujú s tak rado zvýrazňovanými „hodnotami NATO“. Relatívna (v regióne) vysoká životná úroveň (len) židovského obyvateľstva je závislá od dlhoročných a pravidelných finančných injekcií USA a Nemecka. Je viac ako isté, že v partnerstve Izraela s NATO bude mať tento udelené netradičné výnimky. Izrael je totiž vojensky sebestačný a ako nečlenský štát NATO používa autonómiu pri odvetných vojenských akciách proti palestínskym Arabom. Izrael je podľa všetkého nukleárna veľmoc a vyhovuje mu zatiaľ, že svoj jadrový status odmieta potvrdiť, či vyvrátiť. V prípade členstva v NATO, by možno musel svojim spojencom „odkryť karty“. Izrael má vo svojej obrannej stratégii zakomponované preventívne údery, ktoré si časť sveta môže vysvetliť ako agresiu! Takže všetko toto zrejme nikto z nás nepredpokladal, keď nám Dzurindovci natláčali kaleráby do hlavy u nutnosti nášho vstupu do NATO. Veď ešte aj teta Kolníková, daj jej Pánboh ľahké odpočinutie, nás presvedčovala, že „ona sce do NÁTA a mlíko ze škatulky!“
Vláda izraelského premiéra Ehuda Olmerta vyjednávala so Severoatlantickou alianciou o možnosti výmeny informácií, spoločných vojenských cvičeniach a operáciách. Podľa vyjadrenia izraelských predstaviteľov NATO tento návrh zvažuje.
Izraelská ministerka zahraničia Tsipi Livni prehlásila, že by väčšia spolupráca jej krajiny s NATO zvýšila bezpečnosť v regióne. Izrael usiluje o pomoc NATO pri zaistení hranice medzi egyptským Sinajským poloostrovom a pásmom Gazy, ktoré je od tohoročného júna kontrolované hnutím Hamas.
Izrael je spoločne s arabskými štátmi ako sú Alžírsko, Egypt, Jordánsko, Mauretánia, Maroko a Tunis od roku 1994 členem aliančnej iniciatívy Stredozemný dialóg. V minulom roku sa spolupráca Izraela s NATO ešte zvýšila, a to zavedením výročných strategických konzultácií.
Izraelský opozičný vodca Benjamin Netanjahu žiada Severoatlantickú alianciu, aby urobila Izrael svojim strategickým partnerom do roku 2010, a varuje pred „Blízkym východom plným iránskych jadrových zbraní“. . . (zlodej kričí chyťte zlodeja ! - poz.prekl.)
Zdroj : http://www.natoaktual.cz/izrael-zada-o- ... r=na_media
Holocaust® v Gaze
V pásmu Gaza pokračuje zabíjení a nyní bylo „vylepšeno“ protizákonně uvaleným kolektivním trestem – Izrael zabránil jakékoliv humanitární pomoci a doplňování potravin do tohoto těžce zkoušeného proužku země.
Opět, opakovaně porušuje Izrael mezinárodní zákony deklarující, jak se mají okupační síly chovat, a opět mu to prochází.
Protestovalo OSN. Protestovala palestinská vláda. Protestovali Arabové a muslimské země. Ale je to jakoby hrách na stěnu házel. Dokud nebude protestovat EU a – což je ještě důležitější – dokud jasně a jednoznačně nebudou protestovat Spojené státy, bude Izrael pokračovat ve vyvražďování a zmrzačování Palestinců.
Zní to jako vtip. Jako výsměch všech výsměchu, když přijde americký prezident hovořit o míru a současně americká administrativa nehne prstem, aby zabránila těm nejohavnějším překážkám k takovému míru, konkrétně hrubému násilí a nejkřiklavějším porušováním mezinárodních zákonů, mezinárodních humanitárních zákonů a jakékoliv rozumné definici toho, čemu se říká etické chování.
Pro ty, kteří chtějí obvinit Hamas a další skupiny v Gaze s jejich podomácku vyrobenými raketami, pojďme to spočítat. Od úterka, od chvíle, kdy izraelská armáda vpadla do okupované oblasti, což mělo za následek vyvolání posledního vzplanutí odporu, bylo zabito 34 obyvatel Gazy, z toho bylo nejméně deset civilistů. Jedním z nich byl host na svatbě. Zahynul, když izraelské válečné letouny bombardovaly budovu vedle místa, kde se svatba konala. Ta bombardována budova byla už měsíce opuštěná, ale stála mezi dalšími domy v obytné oblasti. Incident jasně ukázal, že Izraelci při plánování svých vojenských operací nemají absolutně ani tu nejmenší úctu k civilním životům. Rovněž ukázal, že izraelská zpravodajská síť není ani zdaleka tak dobrá, jak se o ni říká; ostatně ani nemusí být. Co chybí na informovanosti, to nahradí brutální sílou.
Za toto období byl zabit jeden jediný kibbutz z Ekvádoru. Na Izrael bylo vystřeleno téměř 200 raket. (A aby bylo jasno, Palestinci pod agresivní okupací trpí. Jakékoliv násilí z jejich strany, ospravedlnitelné či neospravedlnitelné, je pouze reakcí na tuto okupaci. Raketový útok nemůže být považován za agresi. Okupace sama ano.) Těch 200 raket způsobilo minimální škody na životech a na majetku. Izraelské násilí je neomluvitelné.
I poslední malá naděje, že by proces v Annapolis mohl přinést úlevu, nyní padá. Vezmeme-li v úvahu, že otcem tohoto procesu je americký prezident, jeden by čekal, že se bude více snažit, aby pro jeho úspěch něco udělal.
Doplnění editora
Humanitární pracovníci mise OSN hovoří o tom, že Izrael neprodyšně uzavřel všechny cesty do pásma Gazy, odřízl i přístup po moři. Včera bylo izraelskými teroristy vráceno 15 kamionů s pomocí a potravinami od OSN. Situace v Gaze, kde žije 1,5 milionu obyvatel, je zoufalá. Z toho počtu závisí na potravinové pomoci OSN plných 80 % obyvatel. A polovina z toho půl druhého milionu nemá přístup k pitné vodě. Izrael si totiž už dávno svedl všechnu vodu k sobě a kontroluje kohoutky s potrubím do Gazy. Stejně jako benzín a naftu.
V neděli museli v Gaze zastavit jedinou elektrárnu zásobující tento přelidněný kousek země. Už v poledne odstavili jeden ze dvou generátorů. Z 65 megawattů klesl výkon na 35 megawattů. Téhož dne k večeru museli zastavit i druhý generátor. Došla nafta. Izrael uzavřel kohoutky.
„Žádali jsme izraelskou vládu, aby změnila své rozhodnutí ohledně zásobování naftou,“ řekl dr. Kittaneh, který v Palestině stojí v čele toho, čemu by se v suverénní zemi říkalo ministerstvo energetiky. „Hovořili jsme s izraelským humanitním koordinačním centrem v jejich ministerstvu energetiky. Řekli jsme jim, že následky takového rozhodnutí padají na jejich hlavy, a že omezení dodávky paliva vedoucí až k úplnému zastavení elektrárny postihne nejen elektrický systém, ale i zásobování vodou a celou infrastrukturu pásma Gazy – všechno.“
V Gaze museli také uzavřít 180 benzinových pump, kde si lidé kupovali benzín na vaření. Hrozí hlad a nemoci.
Generální tajemník OSN Ban Ki-Moon vyjádřil vážné znepokojení. A to bylo celkem všechno, co se týče reakce světa. Noviny tu a tam přinesou na třetí straně článeček, že v Gaze se to zase mydlí. Nikoho to příliš nevzrušuje. Pokud noviny o tom píšou, neopomenou zdůraznit těch 200 palestinských rachejtlí, takže to vypadá jako vyrovnaný boj nebo provokace ze strany Palestinců. Ale není to ani jedno ani druhé. Je to obyčejný (a skutečný) holocaust® Made In Izrael.
http://www.zvedavec.org/komentare/2008/ ... 6e659433b5