DSL do linuxu

Všetko ohľadom Linuxu...
vojtk
Medium Star
Medium Star

DSL do linuxu

Príspevok od používateľa vojtk »

Takze, po dlhom case som sa rozhodol u seba na pc rozbehat linux.

Po kompletne instalacii sa vsak objavil jeden podstatny problem - a to s pripojením do interetu. Internet mám od T-comu, cize mam dynamicku IP. Na internete som objavil nejaky navod ako nahodit DSL na Linuxe, dokonca mi presne sedel aj modem,vsetko(modem mam Microcom). Pri instalacii prveho balika mi vsak system napisal cosi v zmysle: error: wrong architecture i386 a instalaciu jednoducho nepovolil....netusim co s tym, hladal som nieco aj na nete, ale riesenie som nenasiel. Takze asi tak, s tymto vas vsetkych skusenych Linuxakov chcem poprosit o pomoc. Dopredu dakujem.

Tu je ten navod, podla ktoreho som zatial neuspesne postupoval:
http://www.linuxos.sk/KnowledgeBase_sho ... index.html

PS: v linuxe som uplna lama, takze prosim pomaly na mna s tym :) , linux mam v distribucii UBUNTU 7.04
mailer
Star
Star

Príspevok od používateľa mailer »

s modemami v linuxu su momentalne problemy , kup si router :)
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

wrong architecture i386... tato chyba vystihuje vsetko. IMHO mas 64bit CPU, kde chces dat 32bit driver alebo nieco take. a router je naozaj fajn volba, ked mas financie. ja by som si nahodil router (keby som nemal) uz len kvoli HW firewallu
vojtk
Medium Star
Medium Star

turtlak69 napísal:wrong architecture i386... tato chyba vystihuje vsetko. IMHO mas 64bit CPU, kde chces dat 32bit driver alebo nieco take. a router je naozaj fajn volba, ked mas financie. ja by som si nahodil router (keby som nemal) uz len kvoli HW firewallu
no ja na tom nieco bude, mam 64-bit procak, tak som si stiahol aj 64 bit linux, ze ma to nenapadlo, da sa s tym vobec nieco robit? existuju dsl baliky aj pre 64 bit systemy?
mr.fritz
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mr.fritz »

ak mas modem microsom AD2622 tak postupuj podla tohto navodu: http://vigor318.ic.cz/

popripade kukni sem: http://www.abclinuxu.cz/hardware/pripojeni-na-sit/adsl
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

da sa s tym robit vela veci. staci ti sosnut driver pre tvoju architekturu. vid linky hore. hladaj v nazve tusim x64 alebo tak nejak :)
mr.fritz
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

ak ti napisalo hlasku "wrong architekture i386..." pri instalovani balika br2684ctl, tak si stiahni 64bit verziu: http://www.filewatcher.com/m/br2684ctl_ ... 2.0.0.html
vojtk
Medium Star
Medium Star

ok, diky za rady, nainstaloval som tam verziu balika s podporou 64.bit a islo to v pohode....
Isiel som podla navodu, ktory som spominal hned v prvom prispevku(inak je skoro navlas rovnaky ako na odporucenej stranke wigor.ic.cz) a dostal som sa uspesne az do bodu, ked som mal prvy raz zadat "sudo stdsl.sh start" a potom som mal pokracovat prikazom sudo pppoeconf ....no ibaze ked som tam zadal stdsl..atd, tak mi napisalo nieco v zmysle: no such file or directory, pritom kazdy bod pred tam som do bodky splnil, neviem kde môze byt chyba. Samozrejme, dalsom prikaze mi potom program pppoeconf vyhodil, ze modem nespolupracuje, alebo ze ho nenasiel, alebo cosi take.....
havrann
Expert
Expert

Príspevok od používateľa havrann »

haluz uz konecne niekdo prelozil ten driver BRXXXCTL do AMD64 , este nedavno som si ho kompiloval sam , sranda mas stastie a jednoduchu instalaciu
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Ten program na nastavovanie br2684ctl je dostupný na stiahnutie ako 64 bitová verziu už dávno (stačí hľadať v repozitároch Linuxových distribúcií).
mr.fritz
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

najskor skus zadat "/usr/sbin/stdsl.sh start" ak nebude fungovat tak zadaj do konzoly ls /usr/sbin/stdsl*
ak ti zobrazi ten subor stdsl.sh tak to znamena ze ho tam mas, ale pravdepodobne si mu nenastavil atribut spustitelnosti, cize zadaj chmod u+x /usr/sbin/stdsl.sh
chrono
VIP
VIP

inak ten súbor stdsl.sh sa mi zdá byť zastaralý. Na spúšťanie pripojenia by som použil radšej pppoe-start (ten skript sa môže volať rôzne) a nie priamo pppd. Taktiež môže byť problém s tým, že skript na ukončenie pripojenia sa nemusí volať stopadsl (može sa volať napr. pppoe-stop, adsl-stop...). Rovnako sa mi zdá byť ps h -o pid -C br2684ctl | xargs kill -s 9 dosť komplikované. V niektorých distribúciách sa dá použiť funkcia killproc br268ctl (je v init.d/functions).
havrann
Expert
Expert

a nevedeli by ste mi poradit ako si vytvorit ikonku na ktoru ked kliknem tak sa zapne modem ? prikaz pouzivam stdsl.sh start a vyzaduje admin heslo , nedalo by sa nejak aj do toho spustaca zakomponovat heslo lebo to otravuje , dakujem
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

Na liste das Sysstem, Preferences a Main menu, tam si das vytvorit novy launcher a ten si potom cez applications das trebars na panel alebo na plochu. Ked das v tom panely main menu vytvorit novy launcher, vyskoci ti okno kde do commandu napis /home/user/nazov skriptu pre spustenie a dalsi launcher si vytvor kde bude to iste ale skript pre zastavenie, pravda ak mas tie skripty v home, mas tam aj moznost si tam pridat ikonu.
inflater
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa inflater »

klikni pravym tlacidlom na plochu, vyber "Vytvorit spustac" (create launcher), do nazvu daj napr. zapať internet, a do prikazu daj "gksudo /usr/sbin/stdsl.sh start" (bez uvodzoviek), pre vypatie internetu daj "gksudo /usr/sbin/stdsl.sh stop". ;) bohuzial bude sa to pytat na heslo... s tym uz nic nespravis :(

inflater
chrono
VIP
VIP

Dá sa to urobiť pomocou úpravy súboru sudoers
havrann
Expert
Expert

inflater napísal:klikni pravym tlacidlom na plochu, vyber "Vytvorit spustac" (create launcher), do nazvu daj napr. zapať internet, a do prikazu daj "gksudo /usr/sbin/stdsl.sh start" (bez uvodzoviek), pre vypatie internetu daj "gksudo /usr/sbin/stdsl.sh stop". ;) bohuzial bude sa to pytat na heslo... s tym uz nic nespravis :(

inflater
dobre, este ma napadlo , nedalo by sa to rovno nastavit aby sa ten skript spustil pri startovani systemu ? tam by mu heslo nebolo ani treba nie ?
chrono
VIP
VIP

To nie je najlepší nápad. Nejaký čas trvá, kým sa zavedie potrebný ovládač a firmware, takže tam budeš musieť pridať čakanie (inak sa ti to nemusí stihnúť nainicializovať).
havrann
Expert
Expert

rad to vyskusam , poradis mi ako prosim ta ?
chrono
VIP
VIP

Skús pridať do /etc/sudoers niečo takéto

Kód: Vybrať všetko

ALL     ALL = NOPASSWD: /usr/sbin/stdsl.sh
Napísať odpoveď