Potreboval by som schemu stroboskopu
-
paradajka
Star
- Kontaktovať používateľa:
Potreboval by som schemu stroboskopu
rad by som si vyrobil stroboskop ale nemam schemu keby sa dalo tak aj dosku
Re: Potreboval by som schemu stroboskopu
moze byt? neviem ci si mal na mysli LEDparadajka napísal:rad by som si vyrobil stroboskop ale nemam schemu keby sa dalo tak aj dosku
-
Martinekk
Light Professional
Tento ledkovz som postavil, fuunguje dobre. Na stroboskopicku vzbojku je toho treba viac, potrebujes yiskat vzsoke napete cca 400-800V podla druhu vybojky a spustacie impulzy radovo par kilovoltov. tie spusta komparator. Schemu najdes urcite v Aradiu, na ich strankach www.aradio.cz su obsahy rocnikov. ked to tam najdes, posli mi spravu, ja ti poslem to cislo v ktorom to je. nemam totiy cas hladat ti to. Jo, a pokial si s takymito napetiami nerobil alebo si uplny zaciatocnik, tak ti radim nestavaj to. Dotyk 800V nabiteho kondenzatora moze koncit smrtou.
-
paradajka
Star
takze asi spravim s tych diod je to dost silne?Martinekk napísal:Tento ledkovz som postavil, fuunguje dobre. Na stroboskopicku vzbojku je toho treba viac, potrebujes yiskat vzsoke napete cca 400-800V podla druhu vybojky a spustacie impulzy radovo par kilovoltov. tie spusta komparator. Schemu najdes urcite v Aradiu, na ich strankach www.aradio.cz su obsahy rocnikov. ked to tam najdes, posli mi spravu, ja ti poslem to cislo v ktorom to je. nemam totiy cas hladat ti to. Jo, a pokial si s takymito napetiami nerobil alebo si uplny zaciatocnik, tak ti radim nestavaj to. Dotyk 800V nabiteho kondenzatora moze koncit smrtou.
-
paradajka
Star
vdaka ti martinek za ochotu takze idem robit myslis ze tam bude stacit led 10mm a 10000mcdMartinekk napísal:podla toho ake das diody. ono je to hlavne bezpecne. osadis vzkonovy tranzistor, ja som skusal aj MOSFET. svietivost je zavisla na pouzitych ledkach. ked pouzijes LUXEON 1,2 alebo 5W ledky tak to bude sila. su trochu drahe, ale spolahlivejsie nez strobo vybojka. takze vo finale aj lacnejsie.
-
Martinekk
Light Professional
to je prd. ak chces mat fakt silne svetlo odporucam investovat do luxeon star ledky, kupis na www.sos. ska alwbo www.gme.sk stoji cca 250sk, teray si niesom istz. mam ednu doma, vyzarovaci uhol 110 stupnov je vpohode, tebe to bude dobre. druhu mam s optikou zaostrovacou na 10 stupnov na bicykli. pre 1W je maximalny prud 350mA konstantne, v impulznom rtezime aj viac. nezabudni dat diodu na chladic, nesmie sa ohriat na viac nez cca 60 a viac stupnov, inak ide do kytek.
moze byt namiesto potenciometra 20 alebo 25 kohmov 22kohmovy ? dakujempatro16 napísal:moze byt? neviem ci si mal na mysli LED
-
lollo
Professional
jj nic tym nepokazisMarek1232 napísal:moze byt namiesto potenciometra 20 alebo 25 kohmov 22kohmovy ? dakujem
//co sa tyka samotneho strobaku kamosi na intraku mali vybojkovy a je to fakt pecka len je tam nevyhoda ze nemozes to nechat dlho pustene max 5 or 6 min potom ti zhoria rezistory a ozaj co sa tyka vybojky je to nebezpecne ako pisal martinek velmi vysoke napatie potrebujes
//k tym kondikom vybijali sme ich 8 ludia a potom stale menej a menej
kondiky boli 3x4700uF zapojene paralelne na 50V (z tou voltazou som nie az taky isty)
-
lollo
Professional
a tu voltaz neviem presneMartinekk napísal:15G nabitých na 50V nekope, ale pri náhodnom skrate skrutkovačom a pdoobne to pekne práska... Hrozí poškodenie kondíkov, respektíve sa tak ľakneš že si môžeš dačo spraviť, dotknúť sa voľakde voľačoho a podobne.
pocitis to
mno vratme sa k teme
-
lollo
Professional
ak je to NPN tranzistor tak ano mas jedno ci to bude BC 547B alebo BC 547C su rozne iba v H parametroch a to ta netrapi a co sa tyka tej BD 249 tak si zisti ako ma usporiadane vyvody a podla mna by si tam mohol daj aj hociaky iny ale tiez vykonovy a aby ti zvladol dany prud
/ako pozeram tak to je 25A a 125W tranzistor huh ked najdes iny taky tak by si ho tam aj mohol dat, pozri si toto http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... BD249.html a tam mas ak nepotrebujes na mensie napatie tak tam mas rozpisane aj druhe ktore by na to sli...len aby sa ti cely otvoril
/ako pozeram tak to je 25A a 125W tranzistor huh ked najdes iny taky tak by si ho tam aj mohol dat, pozri si toto http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... BD249.html a tam mas ak nepotrebujes na mensie napatie tak tam mas rozpisane aj druhe ktore by na to sli...len aby sa ti cely otvoril