ovladanie svetla, motorceka

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
eXo
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

ovladanie svetla, motorceka

Príspevok od používateľa eXo »

ahojte... neviem ci som to dal do spravnej rubriky alebo som to mal dat napr. do trikov a tipov, ale kedze sa jedne o hardware ako taky tak je to tu. nevsimol som si na nete ani tu nejaky clanok, ako by sa dalo spravit ovladanie svetla, motorcekov cez pocitac. viem, ze to ide aj na normalnmo pc ale ako?? myslim nieco take, ako su tie najmodernejsie moderne domy. viem, ze to maju robene cez jednu centralu atd atd.. ale chcel by som len taky slaby odvar. napr. motorcek sa musi dat ovladat z pocitaca na sto pro a to svetlo by sa dalo podla mna tiez vyriesit. nevie mi niekto poradit?? vopred diiiiik moc
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

Existuju uz vyrobene stavebnice,da sa to napojit napr.USB a potom nainstalujes este soft.Ale skus pozriethttp://helium.webz.cz/my_hw/pwm_8/index.htmlJe to na ventilatory,ale tebe by sa to hodilo na to svetlo,vedel by so ho aj regulovat :wink: .A mas tam az 8 vystupov.
eXo
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

no na to svetlo som dostal radu ako urobit obvod na to ale nejak som stratil cas co som na to mal takze ci to naozaj funguje nemozem skusit :cry:
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

No v skole sme pracovali s tymto: http://martin.feld.cvut.cz/~kuenzel/x36ups/
Nizsie je aj odkaz na program, ktory vie ovladat ten mikroprocesor. Schema tam nie je, nemam teraz cas hladat, ale myslim, ze niekede urcite bude. Islo to pekne cez usb a dali sa ovladat diody, takze na motor by to nemal byt prerobit.
//v tej ppt prezentacii to je nejak zhruba nakreslene aby sa dal pochopit system
uelektronik
Star
Star

Príspevok od používateľa uelektronik »

Aky motor chces ovladat, na 220V alebo nieco male z hracky? A cez co to chces ovladat, COM, LPT, USB ???
eXo
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

uelektronik napísal:Aky motor chces ovladat, na 220V alebo nieco male z hracky? A cez co to chces ovladat, COM, LPT, USB ???
nieco male a najlepsie USB
uelektronik
Star
Star

eXo napísal:nieco male a najlepsie USB
Ako si na tom s pajkovanim a programovanim (Visual C++)? Bez toho aby si vedel vyrobit plosak a napajkovat ho a bez programovania Ti neviem poradit ako vyrobit nieco cez USB, a neviem nic o tom ze by sa take nieco predavalo. Tiez maj na pamati ze USB je komplikovana zbernica a teda ten hardware bude drahsi (hovorime o sume 1000 korun minimalne, a ak vies pajkovat vynikajuco tak 300 korun minimalne), co sa tyka softu tak ten je jednoduchy.

Na COM alebo LPT by sa dalo vyrobit nieco za par supiek.

Ohladom uz hotovych testovacich dosiek Ti zatial neviem poradit
dudo02 napísal:Existuju uz vyrobene stavebnice,da sa to napojit napr.USB a potom nainstalujes este soft.Ale skus pozriethttp://helium.webz.cz/my_hw/pwm_8/index.htmlJe to na ventilatory,ale tebe by sa to hodilo na to svetlo,vedel by so ho aj regulovat :wink: .A mas tam az 8 vystupov.
Ako to chces pripojit na USB ?
eXo
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

no na pajkovanie mi mal pomoct kamarat a vie robit trosku aj c++ ja som robil len pascal a flash takze nula bodov. ono totiz ja som si mal zohnat veci a on by mi s tym pomohol takze daleko odo mna je informacia aby som ti na stupnici sikovnosti ukazal moju respektive kamaratovu zrucnost pajkovania :)
uelektronik
Star
Star

Takze pre to USB:
Potrebujeme nejaky prevodnik, ktory dokaze previest sofistikovanu USB zbernicu na nieco menej sofistikovane. Taketo prevodniky sa daju kupit pre nasu potrebu v troch vyhotoveniach:
  • Integrovany obvod - je potrebne ho napajkovat, avsak tie ktore su na trhu su velmi obtiazne pajkovatelne. Piny su tenke 0,22mm a su velmi blizko vedla seba 0,5mm.
  • Osadeny modul s IO - tu je uz napajkovany integrovany obvod takze je potrebne vyrobit iba elektroniku na ovladanie prislusneho spotrebica
  • Redukcia pouzivana pre PC - toto riesenie obsahuje osadeny modul zabaleny v obale, je na nom vyhodne to, ze mozes pouzit redukciu aj na nieco ine.
Prevodniky o ktorych je rec su podstate prevodniky USB -> COM alebo USB -> LPT.
Maju oznacenie FTxxxXX kde:
x - cislo oznacujuce rozhranie na ktore sa USB konvertuje, 232 pre COM, 245 pre FIFO (v podstate nekompletne LPT), 2232 pre COM+FIFO
X - oznacenie generacie IO, A pre prvu, B,C,L pre druhu, R pre tretiu

Integrovane obvody na trhu:
FT2232LT&R - Odporucam
FT232BL-TR - NEodporucam
FT232RL - Odporucam
FT245BLT&R - NEodporucam
FT245RL - Odporucam

Osadene moduly:
DLP-USB2232M - Odporucam
DLP-USB232M - NEodporucam
DLP-USB245M - NEodporucam
UC232R-NEChiPi - NEodporucam

Redukcie:
TTL-232R - Odporucam
US232B-BST - NEodporucam
Ine redukcie s chipom PROFILIC - NEodporucam

K tomu preco som tam dal Odporucam/NEodporucam:
Ide v podstate o rozdiel v generaciach tychto prevodnikov, kamarat robil pokusy s druhou genereciou oznacovanou ako B. Tieto prevodniky boli problematicke v tom, ze neposielali data rovno na piny ale drzali ich v sebe v buffry kym ich nebolo dost a potom ich poslali vsetky naraz. Nikoho ineho kto sa tymto prevodnikom venuje vsak nepoznam preto si nemozem toto tvrdenie overit. Prevodniky ktore som oznacil Odporucam su v podstate prevodniky tretej generacie s ktorymi mam skusenosti, taktiez s FT2232C/L ktory je druhej generacie mam tiez skusenosti a viem ze funguje spravne. Je na Tebe ci vsadis na istotu a kupis 3 generaciu alebo to risknes a kupis 2.

Ked uz budes mat prevodnik tak potom treba uz len par bezvyznamnych suciastok a hardware bude hotovy. Takze si vyber ci ideme na USB a pomocou ktoreho riesenia IO/modul/redukcia pre PC a konkretne ktory.
dudo02
King
King

uelektronik napísal:Ako to chces pripojit na USB ?
Nijak-je to na konektor Cannon.To,ze to chce na USB pisal az po mojom prispevku...Osobne si myslim,ze je to pre autora najidealnejsie riesenie-nie je potreba programovat,navrhovat schemu a je to otestovane :roll:
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

ja by som tiez potreboval ovladanie svetla ale cez com

Príspevok od používateľa G0lDiER_ »

ja by som tiez potreboval ovladanie svetla ale cez com co na to potrebujem ?
dudo02
King
King

som nieco pozeral ohladom toho Usb.
http://www.asix.cz/mnuftdi.htm Tu sa da urcite vybrat.Maju tam aj cele moduly.
uelektronik
Star
Star

Re: ja by som tiez potreboval ovladanie svetla ale cez com

dodo.gold napísal:ja by som tiez potreboval ovladanie svetla ale cez com co na to potrebujem ?
Stacilo by aj niekolko suciastok, ale neviem najst na nete taky program, ktory by stale na COM posielal jeden Byte.
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

uelektronik napísal:Stacilo by aj niekolko suciastok, ale neviem najst na nete taky program, ktory by stale na COM posielal jeden Byte.
hmm ale cez usb je to moc zlozite
uelektronik
Star
Star

dodo.gold napísal:hmm ale cez usb je to moc zlozite
a ake svetlo to vlastne potrebujes ovladat?
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

uelektronik napísal:a ake svetlo to vlastne potrebujes ovladat?
su to dve svetielka na 12V
Napísať odpoveď