vyroba NaOH
-
gego
Light Professional
- Kontaktovať používateľa:
vyroba NaOH
poradi niekto akou reakciou vyrobim naoh v domacich podmienkach bud z nacl alebo z nahco3 najde sa nejaky profik ???
-
gego
Light Professional
dobre diky toto som si uz precital niekde ... tak porad ked som pisal ze v domacich podmienkach ze z coho vyrobim diafragmu ? pripadne porad z kade zozeniem deci ortuti alebo tak podobne ... neda sa to nejako normalne redukcne vyrobit ... pripadne zihanim napriklad ako sa vyraba vapno ... zeby som vyzihal NA2co3 z autogenom vznikne nao2 a toto sa rozpusti vo vode a je to ... chapes jednoduchy princip ... nechapem odkial by som vzal diafragmy ... pripadne ortut ....fizz napísal:NaOH sa vyraba elektrolyzou roztoku NaCl
1. Amalgamovou metodou: Na+ vytvara na ortutovej katode s ortutou amalgam, ktory sa v oddelenom priestore rozklada teplou vodou na hydroxid, vodik a ortut, na grafitovej anode sa vylucuje chlor.
2. Diafragmovou metodou: na grafitovej anode sa vylucuje chlor a na katode vodik, anodovy a katodovy priestor su oddelene diafragmou, cim sa znemozni vzajomna reakcia ionov, obidva plyny sa oddelene zachytavaju, v roztoku zostavaju iba sodne a hydroxidove iony.
-
bolek
Guru
2 Na + 2 H2O → 2 NaOH + H2 Išlo by to takto, lenže neviem, kde by si zohnal sodík.
Na2CO3 + Ca(OH)2 → 2 NaOH + CaCO3 No toto máš výrobu z tej sódy, lenže zase neviem, kde zohnať hydroxid vápenatý. Skús sa popýtať vo farby - laky alebo niečo podobné. Viem, že tam predávajú takéto veci, ale skôr také bežnejšie ako kyseliny atď.

//navyše tá prvá reakcia je strašne reaktívna...
Na2CO3 + Ca(OH)2 → 2 NaOH + CaCO3 No toto máš výrobu z tej sódy, lenže zase neviem, kde zohnať hydroxid vápenatý. Skús sa popýtať vo farby - laky alebo niečo podobné. Viem, že tam predávajú takéto veci, ale skôr také bežnejšie ako kyseliny atď.
//navyše tá prvá reakcia je strašne reaktívna...
-
Shark NX
Addict
Osobne by som sa do toho nepustal ako hovori Bolek ... Latka je pri tvorbe dost aktivna co sa prejavuje prudkym zahrievanim a Je klasifikovana Ako Silna zieravina 
Cize bez Profesionalneho vybavenia to nemusi dopadnut dobre
http://en.wikipedia.org/wiki/NaOH
http://en.wikipedia.org/wiki/NaOH
-
audiotrack
VIP
-
gego
Light Professional
profesionalne vybavenie na naoh ??? ja som doma varil tnt v hrnci a zijem ...Shark NX napísal:Osobne by som sa do toho nepustal ako hovori Bolek ... Latka je pri tvorbe dost aktivna co sa prejavuje prudkym zahrievanim a Je klasifikovana Ako Silna zieravina
-
audiotrack
VIP
http://www.itnews.sk/buxus_dev/generate ... e_id=50589jin napísal:Iba tak OT otázočka: Na čo si to TNT využil??
-
bolek
Guru
No, gego, nezabudni dokumentovať a keď sa do toho pustíš, tak si pozri aspoň nejaké opatrenia, ako narábať hydroxidmi a ako sa chrániť pri ich manipulácii. Síce v škole nám každá prof. vravela, ako to strašne prská, keď dáme sodík do vody, ale na videu, čo sme potom pozerali, to tak vôbec nevyzeralo. To ťa nechcem nahovárať, to len tak naokraj 
-
gego
Light Professional
mal som doma kyselinu hf a ta lepta vsetko aj sklo a zijem ... myslim si ze nejaky hydroxid ma nezabije len rad by som vedel ako ho vyrobit .. tym zihanim by to neslo ??? ??? tak ako sa vyraba palene vapno ...bolek napísal:No, gego, nezabudni dokumentovať a keď sa do toho pustíš, tak si pozri aspoň nejaké opatrenia, ako narábať hydroxidmi a ako sa chrániť pri ich manipulácii. Síce v škole nám každá prof. vravela, ako to strašne prská, keď dáme sodík do vody, ale na videu, čo sme potom pozerali, to tak vôbec nevyzeralo. To ťa nechcem nahovárať, to len tak naokraj
-
Shark NX
Addict
Ciste NaOH vytvoris jedine elektorlyzou a aj to v Zariadeni na to Urcenom ak nie tak sa ti vytvori NaOCl pretoze okolo katody sa ti vytvori velke mnozstvo Chloru ... a to sa miesa zo zvyskom ...
No jak chces ... Je to klasifikovane ako Prudka zieravina ... na kozi sposobuje neprijemne popaleniny ... a pri kontakte z ocami Rozozerie ochrannu vrstvu oka ... cize prajem vela stastia ...
Premna za mna si rob doma aj C4 aj Zlucenku Kralovsku ... ale je to tvoj zivot no ...
//Aiden: jop sry
No jak chces ... Je to klasifikovane ako Prudka zieravina ... na kozi sposobuje neprijemne popaleniny ... a pri kontakte z ocami Rozozerie ochrannu vrstvu oka ... cize prajem vela stastia ...
Premna za mna si rob doma aj C4 aj Zlucenku Kralovsku ... ale je to tvoj zivot no ...
//Aiden: jop sry
Toto je gól tak toto som ešte nepočúl, dúfam že si nerobil ako hovoríš nitráciu toluenu to je výroba TNT. Prosím ťa ako si to robil? Ale si celý keď tu ešte píšeš.gego napísal:profesionalne vybavenie na naoh ??? ja som doma varil tnt v hrnci a zijem ...![]()
cize som profesional ??
v pohodee
taki ludia maju stastie
inak tu je navod na barsco
http://scope.host.sk/tnt.html skusal som odtial jododusik, bombu z umeleho hnojiva (ktore uz nefim zohnat.. ak niekto vie nech napise kde
) tenisak a napalm s roznymi vylepseniami .. a potom estetakeze cyklicky triperoxid acetonu.. to sa zleje aceton s 10% nym peroxidom vodika a necha reagovat das 3 dni
sa usadia take krystaliky , daju sa vyformovat... staci hodit o zem a dava to supy nehorazne
[/quote]
-
rixo
Light Professional
skenner:zas také ľahké to nie je,ja som to robil a ked to neprefiltrujes v destilovanej vode správnej teploty,tie krystalky sa ti rozpustia a nebudes mat nic,ked nebudes dodrzovat správnu teplotu nic nebudes mat som to robil v labaku a nevyslo mi to(to asi preto,lebo som to obmyval s VELMI tvrdej vode
)inak tieto vybusniny co sa radia medzi tie"jednoduche" z tej stranky co si dal ty som uz vacsinu spravil,ale potom mi jedna buchla v tedy kedy nemala a ... od vtedy som bajker