Príklad z fyziky // j*bnutý učiteľ

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Fata! ChaoS
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príklad z fyziky // j*bnutý učiteľ

Príspevok od používateľa Fata! ChaoS »

Takže zajtra píšeme z fyziky a aj presne viem s čoho, lebo nám to učiteľ povedal, ale ten príklad sa nedá vypočítať!!!
Človek stojí v poli v mieste C, ktoré je vzdialené h od cesty. Na ceste v bode A sa pohybuje autobus rýchlosťou u. Určte uhol φ (fí) tak, aby človek ktorý beží rýchlosťou v sa dostal pred autobus, čo najväčším náskokom.

v a u je konštantné a u>v!

Viď obrázok:
Obrázok
Ja som to už skúšal vypočítať hodiny, ale stále neviem, lebo bez toho, že nemám udanú žiadnú hodnotu, tak to neviem vypočítať, lebo keď mám len písmená, tak viem, len zapísať s písmenami, ale to je zas blbosť, lebo môže to zapísať viacerými spôsobmi a to jednoducho aj zložito, takže neviem aký to má zmysel, no pls poraďte mi, že ako sa to má vypočítať alebo čo sa tým má robiť alebo wtf?

Ten náš učiteľ je total j*bnutý vysvetluje jak keby bol na vysokej a známkuje jak sa mu zachce, že jedného vyvolá, nevie, dá 5, druhého vyvolá, nevie, dá 5, tretieho vyvolá, on(učiteľ) mu to všetko vypočíta a posadí ho 2. Takže tak! Ešte, že sa ho dá podplatit s kartónom cigariet, no jednoducho každý mi ońom hovorí také veci, že až. No tak to je jedno, takže pls pomôžte.
LLucia
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa LLucia »

Ja by som povedala že (fí) = 0°
Thovt
Star
Star

Príspevok od používateľa Thovt »

No, neviem či som to pochopil dobre, ale podľa mňa je riešenie v tom, že vzhľadom na to že u>v (človek ide pomalšie ako autobus), tak každé predĺženie dráhy človeka spôsobí, že sa sa na cestu dostane s menším náskokom a teda jediné riešenie je, že uhol musí byť 0 stupňov, teda človek musí ísť priamo na cestu.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

To je nejednoznacne, lebo nie je urceny ani pomer rychlosti. Ak by boli hodnoty dane, tak by to mohlo ist cez minimum funkcie, ale tam su derivacie a to ste asi este nemali :) Asi rozmyslam prilis zlozito...
SSemteXX
Guru
Guru

Príspevok od používateľa SSemteXX »

coze akoze mam dost...mne kebyze daju v skole takito priklad no konec :P ..a sice to som uz 3iak na STREDNEJ :D
Fata! ChaoS
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fata! ChaoS »

No díky za radu a aj máte pravdu, ale som zvedavý, že čo ten kkt zajtra nato vymyslí. Ale počul som, že on pozerá v písmokách len výsledok, tak tam naj*bem na celú stranu fí=0° a hotovo :lol:
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Thovt napísal:No, neviem či som to pochopil dobre, ale podľa mňa je riešenie v tom, že vzhľadom na to že u>v (človek ide pomalšie ako autobus), tak každé predĺženie dráhy človeka spôsobí, že sa sa na cestu dostane s menším náskokom a teda jediné riešenie je, že uhol musí byť 0 stupňov, teda človek musí ísť priamo na cestu.
S mensim naskokom? To nie je tak iste. Pokial fi nebude 0, tak draha autobusu sa predlzi o viac ako draha automobilu a ak bude pomer rychlost vyssi ako pomer drah, tak sa tam automobil dostane s vacsim naskokom ;-)
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Runes »

no skor ako o Fi tu ide o h to musi byt najkratsie cize uhol fi sa bude rovnat kolmica na cestu taze asi 90 heh no aspon podla logickeho uvazenia kedze rychlost autobusu je vacsia ako rychlost cloveka BTW nevola sa ten ucitel rybansky abo tka dako
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Runes > vies aj o com pises, ci pises len preto aby nieco bolo napisane? Schvalne si sprav uhol Fi 90stupnov a povedz mi ze v ktorom bode sa stretne Autobus a Clovek :-D
Thovt
Star
Star

t0m4s3 napísal:S mensim naskokom? To nie je tak iste. Pokial fi nebude 0, tak draha autobusu sa predlzi o viac ako draha automobilu a ak bude pomer rychlost vyssi ako pomer drah, tak sa tam automobil dostane s vacsim naskokom ;-)
Zrejme si si to dostatočne neprečítal, tam ide o to, že akákoľvek iná dráha človeka ako najkratšia dáva autobusu priestor na zníženie náskoku.
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

t0m4s3 napísal:Runes > vies aj o com pises, ci pises len preto aby nieco bolo napisane? Schvalne si sprav uhol Fi 90stupnov a povedz mi ze v ktorom bode sa stretne Autobus a Clovek :-D
meheh neboj viem ocom hovorim problem je tu len v tom odkial beres 0 stupnov :idea: lebo mi sme pracovali v takychto pripadoch s kruznicou ktora mala 0 stupnov na 3 hodine na 12 mala 90 na 9h 180 ...
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Runes > uhol Fi je v nakrese zaznaceny dostatocne na to aby bolo urcite, ako bude vyzera smer drahy clovelka pri 0 a pri 90tich stupnoch.
LLucia
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Runes napísal:meheh neboj viem ocom hovorim problem je tu len v tom odkial beres 0 stupnov :idea: lebo mi sme pracovali v takychto pripadoch s kruznicou ktora mala 0 stupnov na 3 hodine na 12 mala 90 na 9h 180 ...
LOL (sorry)
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Thovt napísal:Zrejme si si to dostatočne neprečítal, tam ide o to, že akákoľvek iná dráha človeka ako najkratšia dáva autobusu priestor na zníženie náskoku.
Si si uplne isty? Zoberme si konkretny priklad. A to, ze napriklad rychlost autobusu bude 10kmh a rychlost cloveka bude 9kmh (podmienka u>v je teda splnena). Dajme tomu ze draha s1 bude tak dlha aby ked sa clovek nachadza v priesecniku ciest, bude vzdialenost autobusu od tohto bodu napr. 1kmh. Tzn. ze clovek ma naskok 1km. Teraz zvolime uhol fi=30stupnov tzn. ze draha cloveka sa predlzi o 16% draha busu o 57% hodnoty h. Na zaciatku bol rozdiel rychlosti ani nie 10% (10 vs 9), kto myslis, ze na tomto ziska viac casu?
LLucia
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

A možno sa tam cesta zrazu zatočí tak prudko že by mal naozaj bežať pod 90° uhlom! :lol:
Prílohy
cesta.gif
cesta
(7.63 KiB) 220 stiahnutí
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

ehm nefim ale ked sa drim svojej teorie ze bude bezat rovno kolmo na cestu tak bude bezat pod uhlom 90 stupnov sak kukni aky uhol je zaznaceny medzi cestou a ujcom... a co sa tyka tej kruznice tak jednasao kruznicu goniometrickej funkcie sinuscosinus... kto ste to bral pamatate :-P

edit// toto http://studentigih.ttweb.sk/zemianek/
LLucia
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Z nákresu je jasné že uhol fí nie je uhlom medzi cestou a "rovnobežkou s cestou" - ale medzi cestou a kolmicou na ňu. Takže ty neurčuješ uhol kolmice (tvojich 90°) ale ten, ktorý je tam naznačený. Či nie?! Ten nákres je učiteľov či to niekto nakreslil "len" podľa zadania? (lebo ak to nie je dané tak uhol fí by mal asi byť ten druhý - v tom prípade by to naozaj bolo 90°)
nitrox
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nitrox »

Ak je ten uhol v nákrese naozaj naznačený dobre, tak potom musí človak bežať naozaj pod uhlom 0° lebo pri 90° by sa asi nikdy nestretli. Ale to len v prípade, že sa držíme nákresu.
kupo
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kupo »

pre zjednodusenie som to bral ze cela ta scenka trva presne hodinu (to aby som odstranil navaznost rychlosti na case)
dalej som som zobral extremny pripad ze clovek bezi rychlostou bliziacou sa rychlosti autobusu cize som to bral ze u=v
potom som celu scenku nakreslil ako vypadala v case t=0 a v case t=1hod.
dalej to uz bola cista geometria trojuholnikov

dal som do pomeru rychlosti a vyslo mi toto: fi = tg^-1 ( ( (v/u) - S1 + Smax ) / h) ci je to spravne neviem... je neskoro a chce sa mi spat :)
Thovt
Star
Star

t0m4s3 napísal:Si si uplne isty?......
Už som si istý, že máš pravdu a že som to napísal zle.
Napísať odpoveď